И комисията за отнемане на имуществото ще е част от новия антикорупционен орган

Докато законопроектът се бавеше, а срокът за повторното му обсъждане и приемаме, се отлагаше, министър на образованието стана Меглена Кунева. Антикорупционният закон беше станал известен именно като законът на Кунева.

© Надежда Чипева, Капитал

Докато законопроектът се бавеше, а срокът за повторното му обсъждане и приемаме, се отлагаше, министър на образованието стана Меглена Кунева. Антикорупционният закон беше станал известен именно като законът на Кунева.Половин година, след като депутатите отхвърлиха на първо четене антикорупционният закон, за който в последния си доклад Европейската комисия подчерта колко е важно да бъде приет, поема отново по пътя към парламента. Това става известно от съобщение на правителството, според което проектът е бил обсъден на оперативно заседание на кабинета.


Той ще бъде предоставен днес на четирите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Престои текстът да бъде предложен за междуведомствено съгласуване и за обществено обсъждане.


След като беше отхвърлен през септември 2015 година, премиерът се ангажира в срок до три месеца той да бъде внесен отново и да бъде редактиран. "След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих днес с нея по този въпрос и я успокоих. След 3 месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори", заяви тогава премиерът. Впоследствие срокът беше удължаван постоянно. 
През уикенда пред младежи на ГЕРБ Сандански, Борисов обяви:


"Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Дайте шест месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", обяви още премиерът Борисов.


Докато законопроектът се бавеше, а срокът за повторното му обсъждане и приемаме, се отлагаше, министър на образованието стана Меглена Кунева. Антикорупционният закон беше станал известен именно като законът на Кунева. 


В редактирания вариант е включено, че новият единен антикорупционен орган ще обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.


В първоначалният вариант не беше включена комисията за отнемане на незаконно имущество."По този начин се създава необходимата връзка между функциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликт на интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тази основа на анализи за оценка на риска", пишат от правителството.


Законопроектът ще предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. "Значителното несъответствие" между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева. 


Предвидено е, че Бюрото се състои от директор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюрото има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.


Бюрото ще може да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и да иска разкриване на застрахователна и данъчна тайна. Органът ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства.


След като Борисов поиска да бъдат включени и други категории лица, според редактирания вариант на проверка ще подлежат и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили. 


По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото, а при установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние, съобщават още от правителството.


Редакциите включват и по-широк кръг от обстоятелствата, които ще трябва да се декларират.


Такива са - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т. е. повече от 3 месеца), и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.


Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца. Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.


Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", обяви още премиерът Борисов."Това ще си го запиша,нищо,че е тъпо,това го е казал Бойко.

 2. 2 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Много се разбързаха нещо. Явно Тиквата бая чимбери е изял в Брюксел.

  "Да, България"
 3. 3 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 564 Весело

  Редактиран от АБВ+ДПС и т.н. гарантирано има подкрепата на 210 депутати и гарантирано няма да е работещ.

 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Пак ще го отхвърлят, спокойно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално
 6. 6 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Натискът от ЕС се оказа сериозен, дано само не са проформа действията.

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Свинчуга":

  За какво да го отхвърлят -тези комисии и сега ги има и не съм видял някакъв резултат от тях. Цялата работа прилича на преместване от един крачол в друг.

 8. 8 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  Бойчо,
  по-добре вие не правете никакви закони.

  да не стане като всеки път...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  А дали някой вярва, че такъв закон ще бъде приет, та нали с техния закон по техните глави.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си"
  И с народа си,забрави да го кажеш.

 11. 11 Профил на vangelov.v
  vangelov.v
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Герберунчета къде сте скрити. Вярвам, че нямате срам, да не пишете молби за новите комиции, агенции и разни други където да ви сложат от благодарност където толкова години тролите в нета.

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Откъде накъде магистратите няма да са подвластни на този орган????????????
  Егати подигравката!!!
  Верно сме Магистратска Цацаро-Панова реСпублика !!!
  Срам !!!

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Бате Бойко се готвел за война...?! Добре, ама с кого? И, защо до вчера не беше във война...?

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Управлението се крепи, подпирано от разни такива трибуквени органи. Кои по-твърди, кои по-меки - според случая

 15. 15 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  аз пък мисля, че законът пак няма да се приеме и дано това доведе до разтуряне на седянката и нови избори.

 16. 16 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Напред с Меги,Миков и Местан
  ще пазим обрания бостан....

 17. 17 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Всички т.н. комисии са създадени за да имитират дейност. За 5 стотинки полезна работа не са свършили. Цялата държава е една имитация. Живеем в контролирана демокрация ,където "на книга" е едно, а в реалния живот съвсем различно и осезаемо. На тази територия, наречена БГ ,няма върховенство на закона, следователно няма държава.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "tww09306483":
  [quote#13:"tww09306483"]Бате Бойко се готвел за война...?! Добре, ама с кого? И, защо до вчера не беше във война...? [/quote]
  ***
  Как с кого? с нази.
  Ама нема да стане, оти на сички им писнá.
  Има ли некой да верва, че това как го ужким мислат, че стане-прах в очите на ората. Как да верваш на таа невестулка от кадрото, като у живота зор не е видела, оти е маскирана с червеножълтосиня козина?!
  Па да викам наборите ли, щото теа младите са по чалгата, де я изобрети луканов с дс. Ама требе да свалиме наколенките на д-р ливайс.
  Ора, лъжот!

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#4] от "Свинчуга":не няма да го отхвърлят,ама ще го приемат в такъв вид че с него или без него ще е все тая

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1090 Весело

  Пеевски ще го проверят ли или пак ще гонят кварталните магазинчета?

 21. 21 Профил на Kurti
  Kurti
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Малее , притесних се, тия ще могат даже за гражданска да проверяват, орган, сериозен ще е това, не някакъв си Бор.
  А Нещо за звено в прокуратурата с участие на следователи, финансисти, данъчни, митничари, полицаи, Не подчинено на Главния Прокурор, което да се отчита пред народното събрание, като в Румъния?

 22. 22 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Истината е, че точно Западът, който ни говори против корупцията, изсмуква чрез банки, ЕРП-та, корпорации, мобилни и тв оператори над 10 млрд Евро/година. Вижте месечните разходи и плащания на всеки българин и няма какво повече изобщо да се каже.

 23. 23 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 497 Весело


  Подобни извънредни закони и органите които те създават са анти-демократични и не-приложими дори за тоталитарни режими в африкански общества.
  Разбира се ''обхвата'' на закона ще бъде разширен за да обхване всички граждани (подобно на закона за гражданската конфискация) и ще се прилага арбитрарно само към обикновени граждани и дребни предприемачи.
  Кунева е евро-лунатик.
  Нищо смислено не бива да се очаква от личности като нея.

 24. 24 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 679 Любопитно

  В името на "т.н. консенсус" ГЕРБ за жалост не дава рамо на реформаторските законодателни инициативи, докато вносителите им не си осигурят "предварително съгласие" от всички парламентарно представени партии. Резултатът е "обеззъбяващо" ревизиране на ключовия замисъл и произвеждане на мъртво родени закони (справка - "Конституционният исторически компромис" !). Да търсиш на всяка цена консенсус, в т.ч. между Дявола и Господа, означава да обезсмисляш каквото и да е градивно начинание! Или както народът го е назовал - да преливаш от пусто в празно ! Пък ха дано този път да не съм прав !

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#20] от "herbaltea":

  "Пеевски ще го проверят ли или пак ще гонят кварталните магазинчета? "

  Не знам какво ще проверяват, но днес прочетох, че докато бил в чужбина, ДАНС тарашили офиса му в "Берлин"...та знае ли човек, специално на него срока за годност отдавна му изтече, дали няма да "оправи" статистиката за борба с корупцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK