Интелектуалци представиха своя манифест "За републиката" с амбицията да се превърне в клуб за граждански натиск

Интелектуалци представиха своя манифест "За републиката" с амбицията да се превърне в клуб за граждански натиск

© Георги КожухаровЕвгений Дайнов, Александър Кьосев, Огнян Минчев и Антоний Тодоров представиха официално своя манифест "За републиката", който първоначално се появи в социалните мрежи преди няколко дни. Четиримата искат да направят клуб, който ежемесечно да обсъжда важни теми и да мотивира хората да упражняват граждански натиск върху властта.


Манифестът има и свой официален сайт, в който всеки желаещ може да го прочете и подкрепи. На официалното представяне присъстваха още множество интелектуалци, представители на различни организации и на няколко политически партии. Политиците също могат да подкрепят манифеста, но с условието, че не политизират инициативата и не я обвързват партийно.


Евгений Дайнов обяви, че съавторите на идеята не искат тя да се политизира или да се превърне в партия. Основната цел е да се изпрати послание до гражданите, че трябва да са по-активни и да търсят отговорност на властта.


Авторите на манифеста предвиждат провеждането на ежемесечни срещи, на които да се водят дебати по важни теми и да се достига до обща позиция. Надеждата на авторите е максимален брой граждани да се ангажират с привличане на внимание по темата и да имат активна позиция. Повече за техните послания може да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK