Санстефанският договор в британския печат от 1878 година

"На Шипка всичко е спокойно"

© Василий Верешчагин, Wikimedia commons

"На Шипка всичко е спокойно"В Англия живея в два свята. Единият е с познатите ми улици в Лондон, английския език, хората от всички страни около мен. Другият нося в себе си, дори не е нужно да затворя очи, за да видя майка си и баща си в България, любимата си улица "Граф Игнатиев" в София, паметника на Шипка или замръзналите войници на едноименния проход, познати ми от картината на Верешчагин "На Шипка всичко е спокойно".


Лондон често ме връща към България. Англичаните пътуват от векове по целия свят и следят какво се случва в България. Това е отразено в самия Лондон. Знаете ли, например, че в Лондон има две улици Плевна. (Plevna Road в Северен Лондон и Plevna Street в Южен, до Canary Warf – един от центровете на световния бизнес). Плевна е руското име на Плевен, а улиците са кръстени така по време на Руско-турската война, благодарение на новините за обсадата на града. В цяла Великобритания има 16 улици Плевна.


Удивително лесно е днес човек да открие информация за миналото. С няколко натискания на клавишите на компютъра, мога да науча защо улицата ми е кръстена по определен начин. За това информация има на сайта на общината ми, а ако няма – мога да поискам да ми бъде изпратена по имейл от общински служител.
Онзи ден имах час и половина свободно време между две срещи. Понеже бях в района на Британската библиотека, реших да вляза в нея и да прочета какво са писали през 1878 г. британските вестници за Санстефанския мирен договор.


Отне ми точно 3 минути след като седнах пред компютъра в отдела "Периодика", за да започна да чета вестниците от онова време. Между другото, дори от България човек може да прочете британската преса от онова време, защото тя е дигитализирана и достъпна чрез интернет.


Имаше много репортажи за договора в Сан Стефано в британските вестници, публикувани на 4 март и в следващите дни. Имаше дописки и в индийски и американски вестници.


Репортажите в британските вестници идваха от самия Сан Стефано, от Петербург, от Виена, от Белград, Атина и Константинопол (британците през 19 век използват старото име на Истанбул).


През 70-те години на 19 век голямата част от англичаните са можели да четат. Четенето на вестници се било превърнало в страст не само за висшите класи, но и за средните и по-долните класи. За това говори големият брой издавани вестници. Във вестниците хората можели да прочетат не само новините за света, но и пътеписи на пътешественици, както и произведения на известни писатели от Викторианската епоха. Романът на Дикенс "Оливър Туйст", например, излиза първо като притурка на списание.


По време на Руско-турската война идването на новините от фронта до Лондон е било възможно, благодарение на телеграфа. През 1851 г. Пол Юлиус Ройтърс създава Reuter’s Agency, а по-късно – Telegram Company, която доставя новини, чрез телеграф от цял свят, за да могат да търгуват работещите на Лондонската стокова борса.


Ето няколко новини от 3 март 1878 г, които открих в британските вестници:


Ройтърс предава от Константинопол на 3 март, 11.15 вечерта – "Мирният договор между Русия и Турция е подписан. Великият княз Николай проведе преглед на руските военни части в Сан Стефано днес и обяви на войниците новината."


Ройтърс предава от Петербург на 4 март: "Великият княз Николай е изпратил телеграма до Императора, датирана от Сан Стефано, неделя, 3 часа след обед:


"Имам честта да ви поздравя Ваше Величество за сключването на мирния договор. Господ ни дари с щастието да завършим свещеното дело, започнато от Ваше Величество и с края на мюсюлманското робството на християните." Кореспондентът разказва как улиците на Петербург били изпълнени с ентусиазирани тълпи, които отивали към Императорския дворец, за да поздравят с възгласи императора. Последният се появил на балкона. При вида му тълпата запяла националния химн и всички свалили шапките си.


Къщата, в която е подписан Санстефанският предварителен договор

© A. Fabbretti, Wikimedia commons

Къщата, в която е подписан Санстефанският предварителен договор


Вестник Daily News, създаден през 1846 г. от самия Чарлз Дикенс, който е и негов първи редактор, има обширен репортаж от Сан Стефано на 26 февруари. Генерал Игнатиев, Сафвет Паша и други участници са описани много живо.


Сафвет Паша и генерал Игнатиев имат много цивилизовани отношения. Пашата подава оплакване срещу безчинства на юг от София на черкезите (кавказците) от руската армия. Генерал Игнатиев обещава да бъдат наказани виновните.


Кореспондентът пише "Всеки беше в отлично настроение, радостен че е сменил калните улици на Адрианопол с красивото село Сан Стефано, на брега на Мраморно море."


Княз Николай, главнокомандващ на руските войски, очаква турската войска да получи заповед за отстъпление от Сан Стефано. Изпратено е съобщение по телеграфа, но отговор няма. Затова Князът изпраща Тахир Бей, турският офицер, който отговаря за разделителната линия, да отиде до началника си Мухтар Паша и да му каже, че ако не отстъпи, сраженията ще продължат. Тахир Бей взима локомотив, за да стигне по-бързо.


Турците се бавят и княз Николай, който е "възбуден и ядосан" пита граф Игнатиев какво мисли. А последният "в характерния му безразличен стил" казва: "Според мен, Монсеньор, ние ще трябва да се бием с Англия." Тази реплика е във връзка с пристигането на британския флот в района на Истанбул, който се е намирал на 50 км от руските части. В отговор на граф Игнатиев, княз Николай плюе "както всеки руски селянин прави, когато нещо не му харесва." "Това е най-големият израз на недоволство и яд", пише репортерът.


В крайна сметка турците отстъпват и руската армия влиза в Сан Стефано. Кореспондентът описва мястото така: "Сан Стефано е много чист и светъл, след всичко което преживяхме в България. Времето е прекрасно, кеят и морският бряг придават на атмосферата живот. Офицерите са с величествени униформи, жените и населението се разхождат напред-назад по улиците, слушайки музика, която звучи през целия ден. Много е приятно да се гледа блясъкът на слънчевите лъчи над Мраморно море, планината Олимп в мъгливата далечина. Многобройни лодки и птици оживяват пейзажа, както и шарените групи на казаците, които къпят конете си. Граф Игнатиев се е настанил в красива вила, чиито стени се мият от вълните, а от прозорците му се виждат в далечината минаретата на Света София."


Не намерих информация за българи в описанията на Санстефанския предварителен мирен договор. Това не е случайно. Българите не са участвали в подписването. Британската преса описва събитието като въпрос от значение за Великите сили и как ще изглеждат отношенията им след края на Руско-турската война. Няма никакво съмнение, че всички Велики сили гледат на Санстефанския мирен договор  като на предварителен договор. В българските училища сме учили какво става в крайна сметка.


Днес ще отбележа националния празник като подготвя следващата срещата на нашата група за Разходки из Лондон. Планираме да се съберем и да правим мартеници този месец, а след това да ги раздадем на жителите и минувачите на някоя от улиците Плевна или пък на улица Варна. (В лондонския квартал Фулъм има улица Варна.) По-късно ще се срещна с братовчедките си от Америка, които в момента са в Лондон. Те са родени в Америка и знаят малко български. Тъй като е 3 март, планирам да им разкажа за Руско-турската война. Ако им доскучее, ще им предложа да посетим някой стар лондонски пъб – например, Ye Old Chesire Cheese близо до катедралата Свети Павел. Този пъб е от 17 век. Негови клиенти са били известни писатели. Докато братовчедките ми пият бира, ще си представя, че до мен седи Артър Конън Дойл, авторът на книгите за Шерлок Холмс. Дойл е бил един от посетителите на пъба и е чел вестниците през 1878 г. Бих обсъдил с него новината за края на Руско-турската война и репортажите от Сан Стефано.


"Дневник" препубликува текста на Бойко Боев от блога "Разходки из Лондон" с позволение на автора. Целта на блога е да свърже българите с Лондон и лондончани".
"Разходки из Лондон" е рубрика и в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  Това е свещеното нумерологично число на България !
  И ЗАТОВА СЕ ПОЛУЧАВА - БЪЛГАРИЯ !!!
  ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ НИГОГА СВЕЩЕНОТО ЧИСЛО 3*3
  3 март е три пъти свят, защото:

  1- 03.03 Сан -Стефано 1878
  2- 03.03 да не забравяме Букурещ 1886 - където се сключва мир м/у България и Сърбия и Великите сили признават Съединението.
  3- 03.03 Брест -Литовск, когато реално границите на България почти напълно съвпадат с границите на българската екзархия

  [email protected]
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Поне е радостно,че след тази поредна война е засегнала и нас и Ни се отразила добре...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  В Сан Стефанския мирен договор НЯМА БЪЛГАРИЯ! Това не влиза в плановете на Русия! Тя се страхува от една България! Но пък лъжат, че са ни освобождавали!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Не намерих информация за българи в описанията на Санстефанския предварителен мирен договор. Това не е случайно. Българите не са участвали в подписването. Британската преса описва събитието като въпрос от значение за Великите сили и как ще изглеждат отношенията им след края на Руско-турската война."Ами то си е така.

 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":
  Вие сам се лъжете. При това си и вярвате...

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Нещата са много прости.
  Огромна геополитическа битка между 2 големи сили...морска Англия и земна Русия.Всяка със своите интереси.
  По средата кой каквото взел или не взел......все малки държави враждебни по между си за да са лесно под контрола на големите ! Гърция,България,Сърбия,Румъния...............

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  На мен пък ми е любопитно все пак защо има Plevna Street във Великобритания...


  А къщата от Сан Стефано все едно е излязла от Отнесени от вихъра.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 8. 8 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  Англия взима Кипър и Египет и е много доволна....

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 9. 9 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Ето . това е единственат, свят и неотменима истина. Казана от участниците, а не от политкоректните след 100 години:
  "Имам честта да ви поздравя Ваше Величество за сключването на мирния договор. Господ ни дари с щастието да завършим свещеното дело, започнато от Ваше Величество и с края на мюсюлманското робството на християните." Кореспондентът разказва как улиците на Петербург били изпълнени с ентусиазирани тълпи, които отивали към Императорския дворец, за да поздравят с възгласи императора. Последният се появил на балкона. При вида му тълпата запяла националния химн и всички свалили шапките си."

 10. 10 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Много хубава цел на блога. Прави ми впечатление (пореден път, но не мога да спра да се впечатлявам от постижения на много труд и предвидливост) достъпността на информацията...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#5] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  А Вие защо така мислите ?
  Защо твърдите обратното ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Българско представителство в съвременния смисъл на думата няма, но в залата в Сан Стефано е Любен Каравелов. Според някои съвременни изследователи Любен Каравелов е бил смятан за пръв министър-председател на България. Той не е човек, който може да бъде определен като русофил или русофоб, става дума за най-ясно открояващия се по онова време български политик и водач на националната революция, който като добър политик има добри връзки с всички велики сили. Така че тази спекулация с предварителния мир, който нямал особен смисъл, е несъстоятелна. Двете воюващи страни подписват договор - много ясно поставен в тогавашния правен и географски порядък, посочени са ясно границите на бъдещото свободно княжество България

  [email protected]
 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  [quote#12:"karabastun"]Двете воюващи страни подписват договор - много ясно поставен в тогавашния правен и географски порядък, посочени са ясно границите на бъдещото свободно княжество България [/quote]
  Преди това Русия има сключени договори с Британската империя и Австро-Унгария да не се създава голяма славянска държава на Балканите, ама викаш тия руски договори не ги броим или какво. Промити мозъци.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2854 Любопитно

  [quote#4:"chicago514"]Не намерих информация за българи в описанията на Санстефанския предварителен мирен договор. Това не е случайно. Българите не са участвали в подписването.[/quote]
  Интересно като какви е трябвало да участват българите? Войната е руско-турска. Защо никой не казва че на Берлинския конгрес е имало гърци и сърби но българите не са били допуснати въпреки че е имало наша делегация.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В чл. 7 и чл. 8 от Санстефанския договор е посочено, че България преминава под руска окупационна aдминистрация, поверена на един руски императорски комисар за период от две години. Няма задължение на Русия да изтегли войските си. Не е уточнено от кога започва тази окупация. По всичко личи, че Русия и по-точно граф Н. Игнатиев нямат сериозни намерения да допуснат образуването на българско правителство, но за сметка на това са намислили да отстранят всякакви ограничения за окупацията на България.

  Това се вижда в чл. 25 на договора, според който "пълното опразване от руската армия на Европейска Турция с изключение на България ще стане в срок от 3 месеца след сключването на окончателния мир между н.в. руския император и н.в. султана."

  Санстефанският договор има предварителен характер и е ревизиран в Берлин на 13.07.1878г. Чл. 22 на Берлинския договор намалява срока на руската окупация от "приблизително две години" на 9 месеца и изрично задължава Русия да изтегли всичките си войски от България в рамките на три месеца след изтичането на деветмесечния период.

  След като Санстефанска България е окупирана тя не е суверенна държава. Лишена е от държавноправен суверенитет.През XIX век в Европа се формира разбирането за държавата като самостоятелен субект на отношения и най-вече на правоотношения, със свои функции и организация, закрепени в конституция. Държавно-формиращите елементи са три - държавна територия, народ като субект и обект на упражняване на властта в държавата и държавна власт.

  Не всички от трите елемента за България на 03.03.1878 г. са налице. Липсва най-важният елемент държавната българска власт, която осигурява доминирането над другите два елемента - земята и хората. Суверенитетът е основен признак на държавната власт. Санстефанска България е лишена от суверенитет и окупирана от руски войски област. Суверенитетът го разглеждаме като вътрешен и външен. Вътрешният представлява упражняване на върховната власт в определени териториални граници на държавата. Външният суверенитет е независимостта на държавната власт от други държави.

  В добавка ще посочим, че Санстефанският договор нищо не споменава за български държавни символи - герб, печат, знаме, химн, столица. А държава без такива символи няма. Обикновено това е конституционноправна материя, т.е. подлежи на уредба в основния закона на една държава, само че в Санстефанският договор не се говори за конституция. В неговия чл. 7 се споменава твърде широко за "организация на бъдещото управление според правилата, установени през 1830 г. след Одринския мир в Дунавските княжества." Следователно говорим за органически устав на автономни, но не независими държави.

  Чл. 7 подчертава отново зависимостта на княжеството, защото н

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#8] от "angevins":

  Млади приятелю, заблеежете играта на цифрите за които напомням в ком 1 - може би ще се заинтересувате повече, отколкото да се дразните с хонороравуните...

  [email protected]
 17. 17 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  каравелов не само че е бил русофил, но и руски шпионин

  Същото важи и за председателя на БРЦК от 1872 г. Л. Каравелов. За него дори един русофил историкът на българското Възраждане и бивш ректор на Великотърновския университет проф. Иван Стоянов в книгата си за Любен Каравелов пише следното: "Секретните сведения, изпращани чрез него до трето лице, исканият съвет, как и на кого да се пише, и молбата по отношение на предстоящата "кървава сватба": "постарайте се да и дадете нужното направление"- всичко това говори недвусмислено за поети и стриктно изпълнявани от Каравелов ангажименти най-вероятно към Азиатския департамент на министерството на външните работи или към Военното министерство, а защо не и към двете институции. С ръководствата на тези ведомства той търси и осъществява връзка още през 1862 г., а последвалите събития показват и ползотворното сътрудничество за двете страни" (Ив. Стоянов, "Любен Каравелов: нови щрихи към живота и дейността му" Унив. изд., В. Търново, 2008, с. 51-53).

  За руското имперско военно разузнаване работи и П.Хитов, което е публична тайна още приживе. Тъкмо поради това Левски го избягва и се опитва да го заобикаля в своята дейност.

  За предателството и залавянето на Левски Русия е предприела система от организирани усилия, в която главна роля са играли нейни верни и предани агенти, на военното им разузнаване и на Азиатския департамент. Може да се прочете архива на щатния руски шпионин, копривщенецът Найден Геров. Там има изобилни сведения за дейността на руските дипломати и техните агенти срещу БРЦК.

 18. 18 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Това също е свята истина която Русия никога няма да признае.
  Заедно с това че сме им дали буквите и вярата и сме ги свалили от дърветата.
  Заради този договор те никога няма да ни простят че сме разбили заедно с нашите съюзници за първи път тюрмата на народите.
  Мирният договор е подписан в пет варианта с малки нюанси, за да отговаря на претенциите на всеки от участниците в Четворния съюз. Условията му са по-тежки в сравнение с първоначалното германско предложение. Съветска Русия губи полските земи, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, части от Беларус, а също така и областите югоизточно от Кавказ – Карс, Ардахан и Батуми, които са върнати на Турция четиридесет години след като са ѝ отнети с Берлинския договор. Загубени са общо площи от 1 милион км2[5], а заедно с тях около ⅓ от населението (над 60 милиона души), 80-90 % от въгледобива, 73-80 % от находищата на желязна руда, хиляди заводи и ⅓ от обработваемите земи[18]. Специални анекси гарантират германските икономически интереси в Русия.[19] Договорът постановява пълна демобилизация на руските въоръжени сили и връщане на флота в пристанищата (член 5). Преди това Съветска Русия трябва да изведе войските си от Финландия, Аландските острови, югоизточната част на Прибалтика и Украйна, да сключи мир с Украинската народна република и да признае договора ѝ с Четворния съюз (член 6)[20]. С финансово съглашение през август болшевишкото правителство се задължава да плати на Германия 6 милиарда златни марки[5]. Останала без руска подкрепа, Румъния също е принудена да сключи мир на 7 май в Букурещ.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 19. 19 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  ето я политкоректността

  На въпроса защо Русия с нищо не е дала знак за несъгласие да бъде обесен Левски и не е оставила никакво доказателство за своята загриженост за водача на българското освободително движение, логичният отговор е един: за разлика от мнозина други възрожденски дейци, които са били изкушавани с пари и обещания от страна на руския шпионаж и са се продали, Левски категорично е отказал да се продаде. Останал се твърд и непоколебим български патриот, който служи само и единственото на България и на българския народ.

  С това обаче си е подписал смъртната присъда, издадена практически в Санкт Петербург. Като политически подсъдим той е щял да отнесе стандартната каторга и е имал шанс да оживее. Но Русия е настоявала чрез граф Н. Игнатиев той да бъде съден като долнопробен криминален престъпник.

  Големият български революционер Г. Раковски нарича руската политика " убийствена" за българския народ. Изводът му е правилен (да не се забравя, че Г.Раковски е и историк, което се крие и до днес) и е свързан с разобличаване демографската политика на империята и преселенията, които Русия периодично през XVIII-XIX век предизвиква сред българите. Тази политика предизвиква мощната кампания на Г. Раковски от 1861г. на страниците на "Дунавски лебед", отразена и в брошурата му от май с.г. Очевидно характеристиката на Г. Раковски за руската убийствена политика трябва да се разшири като обхване и всички останали антибългарски прояви на официална Русия в епохата на Възраждането, в частност и по въпроса с революционните организации и гибелта на Васил Левски.

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Русия изобщо не е имала намерение Сан Стефанския договор да се изпълни. Най-обикновен блъф за да насърчават русофилието в България. Знаели са много добре, че няма да мине. Разделянето на България е било уговорено предварително с Австро-Унгария.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#15] от "Катерина Стоева":

  Честит празник и на вас по материали, които ви устройват от британския печат от 1878 година ....
  Въпроси ?
  Без платени тъпотии ДНЕС !

  [email protected]
 22. 22 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  На Берлинския Конгрес България е била представяна от Русия. А подписаното там е било вече уговорено с Австро-Унгария в няколко тайни срещи.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 23. 23 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#3:"lz2"]В Сан Стефанския мирен договор НЯМА БЪЛГАРИЯ[/quote]
  Няма, защото по това време такава държава няма.
  Тя е изтрита от картата пет века по-рано.
  Появява се на бял свят отново именно след тази Руско-турска Освободителна война, благодарение на победата на Русия и въпреки бясната съпротива на Британската империя.

 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1218 Разстроено

  Тука-тъпани и зурли.Навън-животът е спрял в трепетно очакване на 7-ми март-пенсиите.

 25. 25 Профил на Faihle
  Faihle
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Само, ще ти кажа че сте патетични с постоянното повтаряне на Русия, Русия. Няма да си вземете бележка, а и вероятно за това ви се плаща, защото не знам кой ще е тоя който се буди с години с думата Русия ми сра в гащите.

 26. 26 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#13:"Yard"]Преди това Русия има сключени договори с Британската империя и Австро-Унгария да не се създава голяма славянска държава на Балканите,[/quote]
  Британската империя и Австро-Унгария ли са наложили на Русия да подпише такива договори? Я дай по-подробна информация кога и къде са подписани, че се зинтересувах.

 27. 27 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  И тази статия е пусната в мазния стил, който ще срещаме все по-често в медиите, спонсорирани от юдейските фондации.
  Нито дума за ролята на българомразеца и бългороубиец Бениамин дИзраели - британският министър-председател по това време, както и по времето на Априлското въстание и обесването на Левски.

 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нека поне на тази дата да замълчим.
  Сегашната Русия може и да има много грехове, но тогава ни е освободила.
  Да, другите са го отразили в медиите си, но войната е била водена и спечелена от Русия.
  Иначе до Първата световна война най-вероятно щяхме да сме си с фесове.
  Та благодарим!
  Рядко се случват подобни неща в този не толкова дружелюбен свят...
  Честит Празник, България!
  Честита Свобода!

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#17] от "Катерина Стоева":

  За последно - понеже е празник отговарям на платен от ТУРЦИТЕ съфорумец - Работете , пълнете форума с отврат, от която хората се плашат, заслужете си парите - Ще Ви се върне, повярвайте ми....

  [email protected]
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 535 Любопитно

  Простете невежеството ми. За коя планина Олимп става въпрос, която се виждала от Сан Стефано? Според картата са има няма 600 км между двете!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 32. 32 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  чудя се, кога ли ще прочетем нещо интересно, написано от българи, които живеят в Масква?

  До коментар [#30] от "Защо да се регистрирам?":

  защо лъжеш, комуне?!? амбициите на Русия за България са всъщност поне 3 три държавички, всяка под контрола на Русия. и това е записано в договори и споразумения на Русия с Австро-Унгария от 1876 и 1877 г. и това може да го види всеки.

  какво ще кажеш, а?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 33. 33 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Краят на това писание си е откровено снобски, да ме извинява авторът.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 34. 34 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Честит празник! Не мога да разбера, защо се хабиш, та да разясниш на априори несведущи или предварително курдисани тук присъстващи ентусиасти, че Санстефански мирен договор все пак има. Ако не заради България /Русия води тази война в по-широк контекст/, то заради онова, което е взето от Фесландия. Вече започвам да се притеснявам, че когато тук такива, като опонентите ти, обявят, че от османско иго ни е освободил ЕС и НАТО, за този голям български празник ще настъпят лоши дни. Не дай Боже!

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivo":

  Честит празник!
  Колкото и да е безнадеждна - щом им интерес - има надежда !
  Има във форума и нормални момчета - за тях се старая да ги издърпам със старите си кокали - да знаят и да го запомнят, че не са турци и и , че техните бащи и дядовци не са се чували добре в Османската държава...

  [email protected]
 36. 36 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Катерина Стоева":

  Катенце, та нали и самият Стоянов беше оповестен като бивш "агент"? Но твоите писания не са по темата, а са своеволни измишльотини, което не е резонно и е даже недопустимо тук. Та дръж правилно писалката, не я размахвай и чети преди да пишеш. Но дори на празника сме на различни барикади, вуйна ви безпросветна!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Харесва ми писанието, естествено, че края вече става личен... И коментарите са пак на русофили и русофоби...Честит празник БЪЛГАРИ!

 39. 39 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#32] от "полувишис":

  Ама ти още ли не си завършил висше бре, юнак? Казах ти как, къде и най-вече защо, ама явно нещо не ти достига. Как д ае, твой си проблем, само дето заемаш много място тук. Договори с Австроунгария за бъдещето на България Русия няма. Има най-общи модели на бъдещ славянски конгломерат, но това не пречи на Александър да опердаши Фесландия и да предложи "България на три морета". Англичаните /Вазов беше писал нещо за крокет с български глави в Уиндзор/ и немците са смятали договорът за "предварителен" и го превръщат в такъв, като орязват предвидените граници. След като ти го казвам, провери, прочети и ако не си се засрамил, изпрати линк, който ме опровергава, но да не си го измислиш...

 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А ето и какво стана днес на Шипка. И достойните думи на една жена - много по-мъж от некои парадиращи че са такива. Думи - казани отВеликия Вазов още преди повече от век, но особено актуалани сега: ...и да бъде строшен на клеветата зъбът:

  "Нека от от този връх днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на посветени и патриоти. И не приемаме никакви финанси, хиляди и милиони за програми, в които да четем за съжителство, за присъствие, вместо за робска участ, продължила 5 века по българските земи и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение", заяви в емоционално слово за 137-та годишнина от Освобождението на Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.
  Повече от 70 хиляди българи от всички краища на страната се изкачиха на връх Шипка за честванията на националния празник 3 март. Невижданото стълпотворение пък образува 20-километрова колона от паркирани автомобили в подножието на Паметника на свободата.

  Според организаторите подобно рекордно множество не се е качвало на Шипка от 1979 г.

  От историческия връх Маргарита Попова призова и да осигурим достойни старини на пострадалите в годините при защитата на родината, които днес са останали много малко, но са на последното социално стъпало и не преживяват достойно живота си.

  "Нека да почитаме родителите, загубили децата си в казармата. Клетва да дадем за единение на народа вътре и извън родината в името на реалистични и прагматични каузи и да кажем, че не желаем войните да бъздат средство за решаване на междудържавни отношения", добави вицепрезидентът.

 41. 41 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  [quote#39:"Ivo"]Договори с Австроунгария за бъдещето на България Русия няма.[/quote]
  "Райхщадското споразумение (на руски: Рейхштадтское соглашение) е дипломатическо и стратегическо споразумение между Русия и Австро-Унгария, част от подготовката на Руско-турската война (1877-1878)

  На 26 юни/8 юли 1876 година руският император Александър II и министърът на външните работи княз Александър Горчаков, се срещат с австро-унгарския император Франц Йосиф и министъра на външните работи граф Дюла Андраши. Срещата се провежда в замъка „Райхщад“, откъдето произлиза и наименованието на постигнатото между тях споразумение — Райхщадско споразумение.

  Страните подписват тайно споразумение[1]. То има два варианта на текста - руски и австрийски.

  Съгласно руския текст на това споразумение, ако се постигне победа над Турция, Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава (т. 2, б.Б). Страните се договарят също така, че Черна гора и Сърбия ще получат възможността да анексират: първата - Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, а втората - някои части на стара Сърбия и Босна. В този случай обаче, "Австрия ще има право да анексира турската част от Хърватия, както и някой погранични райони с нея части от Босна". От своя страна, Русия ще получи правото да си върне Бесарабия, отстъпена на Турция през 1856 г. В случай на "пълен разгром на Турция в Европа", текстът предвижда възможност България и Румелия да образуват независими княжества. Това съгласие на Русия означава, че още през 1876 г. е било ясно, че създаването на станалата по-късно известна като Санстефанска България е било предварително отречено като възможно."

 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  До коментар [#37] от "Yard":


  [quote#37:"Yard"]Да, най-обичам руска подлога да ми обяснява за българския патриотизъм. [/quote]
  Обидждаш ли ме -или не знаеш какво пишеш ?

  [email protected]
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#31] от "Емо":
  И аз не мога да си обясня как се е виждала. Бяхме в Гърция в началото на Халкидики на големия Солунски залив, откъдето имахме пряк поглед към Олимп, но се виждаше само като сянка или група облаци, независимо от времето. Разстоянието е около 60 км. по права линия. А как се вижда от Сан Стефано, което сега е в пределите на Истанбул - не знам.

 45. 45 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#32:"полувишис"]защо лъжеш, комуне?!? амбициите на Русия за България са всъщност поне 3 три държавички, всяка под контрола на Русия. и това е записано в договори и споразумения на Русия с Австро-Унгария от 1876 и 1877 г. и това може да го види всеки.[/quote]
  Ако има такова нещо, то е в интереса на Австро-Унгария, не на Русия. Отлично знаем за апетитите, които Австро-Унгария има към западните Балкани - неоспоримо документирано. Ако някой е искал раздробени държави на Балканите, това са именно австроунгарците и никой друг.

 46. 46 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До автора: Плевна не е руското название на Плевен, а турското с малка фонетична промяна: турците и досега го наричат "Плевне".

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#41] от "Yard":

  И к'во си написал бе , .. тарикат ??
  Можеш ли да си го спомниш??

  [email protected]
 48. 48 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#47] от "karabastun":

  Чети и ще разбереш. Ти това не си го учил по учебниците, написани в Москва, затова си останал с промит мозък. А щом и като възрастен не можеш да го осмислиш, значи мозъка не е бил много голям от началото.

 49. 49 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#29:"karabastun"]Работете , пълнете форума с отврат, от която хората се плашат, заслужете си парите - Ще Ви се върне, повярвайте ми....[/quote]

  Защо се правиш на неинформиран? Или смяташ, че се е върнало на Ботев, Левски, Стамболов? Никак не са искали точно Русия да ни освобождава! Излиза, че светилата от нашето закъсняло възраждане са пълнили главите на сънародниците ни с отврат.
  Чакам разяснение. Без голяма надежда, особено от мурзилка.
  Нали знаеш - в руския жаргон мурзилка е леко момиче за платена любов. Понякога работи по принуда, понякога - от спорт!
  Ти от кои си?
  И не забравяй пак да се изплюеш по Ботев, Левски, Захари, Стамболов!!! Или се имаш за по-голям от тях?

 50. 50 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#39] от "Ivo":

  т.е. Англия винаги постига всичко в битките си с Русия, а Русия никога не постига нищо в битките си с Англия?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#9] от "ПРОРОК ИЛИЯ":
  Много просто: руснаците се радват на победата и перспективата да присъединят нови територии. Да виждаш радост от освобождаването на българите?!

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Да си спомним и за Берлинслия конгрес и за ролята на Русия в него.
  Най-циничното в случая е, че конгресът е предизвикан от Русия и по същество решава въпросите в неин интерес, макар че в продължение на много години се твърдеше обратното, включително и в днешните учебници по история.
  Бисмарк формулира германската политика на конгреса така:”Ще гласуваме с Русия по българския въпрос, с Австро-Унгария за Босна и Херцеговина и с Англия - за Кипър.” В споровете с английската делегация, за да постигнат целите си, руските дипломати предлагат България да се дели не хоризонтално по Стара планина, а вертикално по р. Искър съгласно проекта на Цариградската конференция.

 53. 53 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  Даже вашия цар Александър е имал рожден ден!Дааа

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#49] от "Alexander97":

  Ти не злоупотребявай с имената на Ботев, Левски, Захари, Стамболов!!!, не са ти ортаци, пък и както става ясно от празника днес, не те освободиха българите от турско робство....
  Трябваше руската войска да се разходи чак до Сан Стефано, както пише в статията....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  Ти първом прочети какво пише в договора, после се изхвърляй!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на Цветан Цветанов
  Цветан Цветанов
  Рейтинг: 5 Любопитно

  СБОРНИК ДОГОВОРОВ РОССИИ С ДРУГИМИ ГОСУДАРСТВАМИ. 1856-1917
  http://militera.lib.ru/docs/da/sb-dogovorov_1856-1917/index.html
  В този сборник са побликувани и: Санстефанския прелиминарен мирен договор, и проекта на Цариградската конференция, и Секретната конвенция между Русия и Австро-Унгария, и Берлинския
  трактат и други документи във връзка с Руско-турската война (1877—1878). Непросветените да прочетат!!!

 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#17] от "Катерина Стоева":

  В края на краищата споменатите руски шпиони, както и руската императорска армия донесоха свободата на балгарите, това което честваме днес....
  Ако чакахме на британските шпиони и на британската армия, щяхме още да чакаме, като кюрдите.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 426 Неутрално  До коментар [#54] от "boby1945":

  Данеби руснаците сами да са стигнали до Сан Стефано!Вие чайниците,удобно забравяте че,за освобождението ни се е била половин Европа!Но само Русия ни клати и продължава да го прави!Такива идиоти като вас ,днес вееха плакати на Шипка, Путин президент !А перхидроления идиот ,късаше знамето на ЕС,и фърляше бясно плюнки обкръжен от кантидат убийци за руската армия!На Русия, неуважаеми самовари,отдавна и е платено и надплатено!Стига сте ни навирали Великата кочина в очите,както и МОЧ-а....ами нямаме Айфелова кула!

 59. 59 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Благодаря на младежа , който се е потрудил да ни запознае с малко подробности от британската преса по онова време.

 60. 60 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Много ми хареса момента , когато Великият княз Николай плюе на земята в знак на нервна възбуда , "така , както всеки руски селянин прави , когато е ядосан " ! Културното ниво на руския селянин е било издигнато на нивото на Великият княз !

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  26 години след възстановяването на националния празник на 3 Март дискусиите не стихват, разделението в нацията продължава. Все пак да не забравяме, но българската нация е съставена от етнически българи, турчеещи се мюсюлмани, роми (цигани), арменци, малко евреи и т.н. Някой би ли ни информирал колко политици с мюсюлмански имена са присъствали на официалните тържества?
  Според мен НИТО ЕДИН!
  Което означава, че една голяма част от българския политически елит не приема тази дата! Т.е. разединяването на българската нация е предначертано дори и от националния празник!
  Не приемам датата 3 март за национален празник Време е за дебат в обществото коя дата ще е по-удачна?
  6 Септември - денят на Обединението, или 22 септември - денят на Независимостта?

 62. 62 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  последното нещо, което е целял договорът в Сан Стефано, е било създаването на истински независима от Руската и Османската империя държава на българите. Това е договор, който е нарочен за сключване на рождения ден на император Александър Втори. По същество той представлява акт на узаконяване на практически неограничена с дати и срокове окупация на България от руската армия Мечтата на Руската империя да се добере до подстъпи за пряка атака на Цариград и черноморските проливи, се оказва фаталният препъни-камък пред идеята за независима и обединена България. Липсата на срокове за изтеглянето на руската войска от България и застрашителната и близост до Босфора обединява западните сили за противодействие срещу амбициите на Санкт Петербург. Силният натиск на Великобритания и Германия срещу очертаващата се проекция на новата Задунайска губерния принуждава Русия да се откаже от неадекватните за съотношението на силите в Европа имперски мечти. Два месеца след договора в Сан Стефано руският посланик в Лондон Шувалов и лорд Солзбъри се договарят за свикването на Берлинския конгрес. Още тогава руската дипломация се съгласява да бъдат орязани земите на новата българска държава – след дипломатическата си катастрофа Русия не желае да остави на Балканите голяма и силна държава под западна протекция, която би застрашила мечтата за СтамбулНаш.

 63. 63 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#59] от "the_axel":щеше ми се да прочетем не за глупавите разходки на плюещите руски принцове на Мраморно море,а анализите и коментарите на английската журналистика за истинските цели на руската инвазия, в която руснаците са по-малко от половината - кръвта си дават главно украинците. Анализите, Боев, за анализите ни разкажи

 64. 64 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#54] от "boby1945":

  "Ти не злоупотребявай с имената на Ботев, Левски, Захари, Стамболов!!!"

  Не аз злоупотребявам, а вие - злокачествените русофили неглижирате тяхното отношение към Русия!
  Иначе казано, всеки червен управляващ окачва снимката на поне един от тях в кабинета си, за да ползва като параван ликовете им! Да не говорим за гаврата да раздават ордени от името на Стамболов!
  Гнусни сте!
  Имперска политика, скрита зад лозунга "Да освободим братушките!"
  Ето това са прозряли нашите възрожденски идоли!
  Думичката "ортаци" те издава - търгашески символ.
  Готов си да станеш ортак с дявола.
  Което и постоянно правиш във форума.

 65. 65 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 544 Неутрално

  # 19, Катерина Стоева

  Е такава боза не бях срещал - Русия била виновна за залавянето и обесването на Левски. Не знам кой Ви плаща но не бива да се гаврим с паметта на един светец.

 66. 66 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Левски е обесен от КГБ по заповед на Берия. Процесът е манипулиран от Сталин и е проведен в двореца на княз Фердинанд педерастъ, който е баш рубладжия в дву-милионен заем от руския цар.

 67. 67 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стамболов? Никак не са искали точно Русия да ни освобождава!
  Стамболов предлага на султан Абдул Хамид 1894 Турция да окупира Княжество Балгария - вярно, по клаузите на Берлинския договор - ясно защо този национален предател е убит насред София. Странното е, защо има последователи - насред София?

 68. 68 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пийналите обущари — баща и син — проточиха шии през пангаря. И младият зашипя към сватбарите в черквата:
  — Гро-ба наме-рете, гроба на Сашка Карабельов! От кожата му хората си направиха вече кесии-и.
  Клисарят му запуши устата. Той си пази службата, клисарят. И нека.
  Обущарите отминаха. Младият викаше:
  — Лъжат, та-те-е — лъжат, тях-на-та-а… И когато венчават, и когато кръщават, и когато ни колят, все лъ-ъ-ъжат!
  — Лъжат верицата им — кандилкаше се старият. — Ама когато — когато ни колят, Събчо, не — не лъжат. А-а, там не лъжат, тяхната…

 69. 69 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#67] от "gogata1955":само руско мекере може да нарече Стамболов предател - да, защитил е Бг от Раша, за скапаната Раша е предател, но такива са всички, които не са нейни измекяри. Ти си руски измекяр ли си?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Автора: да ти е известно че Лондон отправя ултиматум на Александър Втори, че в Босфора ще го чака английската флота?

  Евроатлантида
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Жалки великобритански шмекерлъци...

  Всеки знай: Коммунистическия манифест от 1848 и
  борбите на народите от СССР за национал-социалистическо освобождение от 1878 доведоха до национал-социалистически освобождения през 1923, 1939 и 1944.

  "Санстефанският договор в британския печат от 1878 година"

 73. 73 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#58] от "Plamen Shopov":

  коя е тази половин Европа? да не би да имаш предвид разни етнически корпуси като финландците от де факто руската мулти-етническа империя?

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  А мужиците вече били прочели всичко годно за четене...

  "През 70-те години на 19 век голямата част от англичаните са можели да четат. Четенето на вестници се било превърнало в страст не само за висшите класи, но и за средните и
  по-долните класи"

 75. 75 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nikolai Tsekov":

  една приятелски настроена към Русия голяма държава какво точно ще пречи на Русия, не би ли следвало да и помага?

 76. 76 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#63] от "Nikolai Tsekov":

  по това време украинците нещо ммного по-различно понятие ли са от руснаци? знаем Украйна е измислена държава от новата история. възможно ли е тези "украинци" да са били мобилизирани защото са били войници от най-близките до България територии?

 77. 77 Профил на Драга
  Драга
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Интересен материал, който макар и не много задълбочен, все пак поставя събитията от поредната руско-турска война в по-широк контекст.

  Е, това с Олимп ме озадачи. Но все пак това, че мнозина в тогавашна Англия са чели вестници не означава, че са били и образовани.

  Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
 78. 78 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#48] от "Yard":

  „Ако през цялата година ни е трудно да пазим достойнство, да опитаме поне само на 3 март. Тогава държавата ни, последната, има рожден ден и ако не уважаваме този ден, значи не уважаваме живота, значи не ценим смъртта в името на същия живот. А като не уважаваме живите и не почитаме мъртвите, какъв тогава ще е смисълът за хора като нас да се лее кръв – без значение чия е кръвта. Не казвайте, че е остаряло идеалистично и неприложимо наивистично, защото и в най-алчната война трябва да има малко идеализъм, иначе тя е предварително загубена.

  [email protected]
 79. 79 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#53] от "Plamen Shopov":

  „Ако през цялата година ни е трудно да пазим достойнство, да опитаме поне само на 3 март. Тогава държавата ни, последната, има рожден ден и ако не уважаваме този ден, значи не уважаваме живота, значи не ценим смъртта в името на същия живот. А като не уважаваме живите и не почитаме мъртвите, какъв тогава ще е смисълът за хора като нас да се лее кръв – без значение чия е кръвта. Не казвайте, че е остаряло идеалистично и неприложимо наивистично, защото и в най-алчната война трябва да има малко идеализъм, иначе тя е предварително загубена.

  [email protected]
 80. 80 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#76] от "basilicum":Украйна не е измислена държава - ти си измислен плъх от лабораториите на Путя за промиване на балкански мозъци..

 81. 81 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":нещо си объркал рожденните дни - 3 март е рожденият ден на Задунайская губерния, 22 септември 1908 г- Денят на независимостта е рожденна дата на Третото българско царство, наследник на Симеон, Самуил, Иван-Асен Втори и Шишман, поне малко история понаучи, а след това за 3-ти март плачи....

 82. 82 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#79] от "karabastun":има обаче още един 3-ти март в българската история, от който руските мекерета и русофилистиците се боят като дявол от тамян. Това е 3-ти март 1918 г., когато в Брест-Литовск Русия капитулира пред Германия, Австроунгария, България и Османската империя. Но понеже сме пълна с невежи селяни нация тази дата нито някой я знае, нито почита....

 83. 83 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#50] от "полувишис":

  Такива странни твърдения могат да изрекат устата на някой "четвъртвишис". Англия печели войни в Африка и Азия, но големите войни в Европа печели в съучастие с Русия /само два примера - разгрома на Бонапарт и ВСВ/. Сега даже не смее да мръдне, ако зад южните и части не стои чичко ти Сам!

 84. 84 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#82] от "Nikolai Tsekov":

  Кольо бре, тебе какво те топли тоя 3 март 1918 г.? Русия излиза от войната, губи огромни територии, но печели време, живота на много свои граждани и след ВСВ си връща обратно почти всичко, което са и взели. Та дали от невежество го прикриваш или нещо хитруваш - не знам. Аз празнувам нашия Национален празник! А ти празнувай 9 септември 1944 г.

 85. 85 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#84] от "Ivo":разбирам, че си руско мекере, е, твоят ден беше вчера, задунаец. Половината "българи" като теб се кланят на всичко руско, другите се опитваме да бъдем българи ....

 86. 86 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#67] от "gogata1955":

  Не се тревожи - паметникът му срещу Дома на армията е предупреждение за всяка глава, опитала се да предаде България. Яко посечена! Но това са част от резултатите на освобождението ни на 3 март!

 87. 87 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Един от защитниците на България по онова време в Англия е бил
  Гладстон той пръв е възмутен от кланетата на черкезите при потушаване на Априлското въстание и иска намеса от страна на Англия в Парламента в крайна сметка Русия ги изпреварва а английската флота се е притекла на руска страна в случай на необходимост. Връзката на руския двор със английския също не трябва да се забравя последния руски цар Николай -2 ри моли братовчет си Кинг Джордж -5 да го приеме при него в Англия след абдикацията си но английски му отказва поради опасност от евентуална абдикация на самия него (това е било време на много европеевропейски крале да абдикират)Англичаните са страхували в тези земи на България да не настъпи анархия каквато донякъде е има след падането на комунизма и последно след обявяването на независимо Косово. Хората са се страхували и са били много по консервативни.
  По късно тези държави си поделят Османската Империя като Франция получава днешна Сирия и Лебанон(ливан) а Англия Кипър и Ирак първите еврейски заселници се заселват в Палестина по времето на Дизраели и най вече след първия циониски конгрес в Швейцария .
  В Сирия остават много заточени християни дори и от България който по някакви причини не са се завърнали в родината си
  (Българския филм Калин Орела 1944г.) Днес в Сирия тези християни стават жертва на ИДИЛ и единствения който поне на думи за сега се застъпва за тях днес е Доналд Тръмп ако бъде избран и заедно в коалиция с Путин да ги унищожи от земята.
  Това никак не се харесва нито на Хюсеин Обама нито на тези от върха на републиканската партия наричащи се "естаблишмента"
  но добро и хубавото както винаги е като каймака.

 88. 88 Профил на rde32513083
  rde32513083
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#85] от "Nikolai Tsekov":

  Дал Кольо - взел Кольо, ама пак си Гольо. Разбрах вече, че си на Цеко Сифоня - на друго не ми приличаш. Нещо не си наред - не знаеш даже що значи мекере, а в случая няма как да съм руско такова около правещите се на българи цигани - не живея в Бг, а от такива като тебе тая страна няма да прокопса. И като ония дето я управляват, разбира се, защото се изхлузиха като по първа писта в Банско, без да поканят руския фактор /след като сондираха идеята да поканят Ердо/. Последното щеше особено да зарадва гъжви като тебе!

 89. 89 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ivo":гъжва е майка ти....

 90. 90 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#28:"theanalyser"]Сегашната Русия може и да има много грехове, но тогава ни е освободила.
  Да, другите са го отразили в медиите си, но войната е била водена и спечелена от Русия. [/quote]
  Веднъж освободена, България е трябвало да се отскубне от прегръдките на Русия, иначе освобождението би се оказало ново поробване. Добре, че в младата българска държава е имало мъже с топки, а не руски агенти помагачи за "голям шлем"!
  Русия е освободила и Украйна на времето, ама виж сега как си взема обратно "Кримнаш" и "Новороссия"?

 91. 91 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Патриот ли е Стамболов? Не, високопоставен австрийски агент.
  Ярки факти - 1875 г. Стамболов "ръководи" Старозагорското въстание. Събират се стотина четници, но Стамболов изчезва с парите от БРЦК - впоследствие Ботев го гони с револвер по улиците на Букурещ.
  1877-78 Руско-турската война Стамболов с бич в ръка, начело на банда секвестира добитък и храна за руската армия. не се впечатлява от забележките, че млад човек като него не му приляга бич в ръката, а пушка.
  Основна е заслугата му да доведе княз Фердинанд в България - избран в кафе-шантан., днешните нагаждачи историци твърдят , че товна е станало в операта.
  с.Садина се бунтува за фалшифициране на избори - урните са били предварително напълнени с правилни бюлетини, както Костинброд.Стамболов разпорежда „АКО САДИНЧАНЕ УКАЖАТ ВАМ СЪПРОТИВЛЕНИЕ, РАЗРЕШАВАМ ВИ ДА УПОТРЕБИТЕ ОРЪЖИЕ И ДА НАПРАВИТЕ ВСИЧКО ЩОТО ВИДИТЕ ЗА НУЖНО НА САМОТО МЯСТО”.
  Разпорежда да се арестуват кмета, стареите и всички виновни.убити са десетина селяни.
  1894 – Султан Абдул Хамид посреща Стамболов в Цариград като "свой син". Обсъждат заедно проект за едно военно "сливане" на България с Турция. Стамболов предложил - и султанът склонил - да изпрати турски военни гарнизони по Стара планина. За широк кръг политици тоя проект е и до днес нещо сериозно, и се смята, че би бил спасителен за България!?!?.

 92. 92 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Е, така си чета и аз оригинал на Г.С. Раковски, дигитализиран от библиотеката на Станфорд в САЩ, а тук иначе сме горди !!!

 93. 93 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#81] от "Nikolai Tsekov":

  До коментар [#82] от "Nikolai Tsekov":

  Погледнете ми пост 1 от 16,27 и не се изхвърляйте неподготвен!
  3 март е три пъти свят, защото:

  1- 03.03 Сан -Стефано 1878
  2- 03.03 да не забравяме Букурещ 1886 - където се сключва мир м/у България и Сърбия и Великите сили признават Съединението.
  3- 03.03 Брест -Литовск, когато реално границите на България почти напълно съвпадат с границите на българската екзархия
  [/quote]

  [email protected]
 94. 94 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#58] от "Plamen Shopov":

  Ами как са стигнали руските войски до Сан Стефано можеш да прочетеш в историята. Например:https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0_(1877_%E2%80%93_1878)

  А как е помагала на това придвижване [quote#58:"Plamen Shopov"]половин Европа[/quote] пак направи справка в историята, накратко, никак и даже напротив!
  така алафрангата на бате!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 95. 95 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#64] от "Alexander97":

  Кой какви портрети си окачва си е негова работа, а за съжаление това, което са [quote#64:"Alexander97"]прозряли нашите възрожденски идоли! [/quote] не е помогнало за освобождаването на българския народ на практика, та е трябвало да се "вдига" руската имперска армия от 2500 км..... за да стигне до Сан Стефано....

  няма как, алафрангчето, на бате, фактите са си факти.... без намесата на Русия в 1877-78 щеше да се поздравяваш "Чок селям!"...

  Апропо, три месечната намеса на Русия в Сирия спря войната която се води таман от 2011......
  Така че ползата от Русия в тези случаи е повече от очеваден....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 96 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "gogata1955":

  от българската история съм научил едно важно нещо. когато Русия и руските мекерета са против нещо, или някой в българската политика и бизнес, значи това нещо и този някой защитават българските интереси.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 97. 97 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ivo":

  Едно уточнение: стихотворението "Крикет в Уиндзор" и на Тургенев.

 98. 98 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално
  До коментар [#41] от "Yard":

  Това съгласие на Русия означава,че тя обезателно е искала освобождението на българите и е била принудена на временни отстъпки при постигането на истинската си цел,освобождение на всички българи. На война се тръгва не само с военна подготовка ,но и с дипломатическа. Ако Русия е целяла това ,което са постигнали като съгласие с Райхщадското споразумение и Будапещенската конвенция,защо е начертала Сан Стефанска България???. След трети март 1878 г. отношенията между Русия и другите велики сили се изострят. Английският флот е бил в Мраморно море.Всяко не обременено мислене ,като прочете всички споразумения,конвенции и исторически факти ще стигне до извода,че Русия е целяла създаването на Българска държава обединяваща всички българи. Днешните наши "приятели" са били против и само под техен натиск Русия е отстъпила. Нали все пак трябва да се измисли нещо за да се омаловажат заслугите на Русия и прикрият вредите на западните ни" приятели". След години може да излязат публикации,че Русия е воювала в съюз с Османската империя срещу нашите освободители-англичани, австро-унгарци...

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#58] от "Plamen Shopov":

  "Вие чайниците,удобно забравяте че,за освобождението ни се е била половин Европа!"

  Баси тъпнята! Никаква Европа не се е била за освобождението ни. Точно обратното е - Русия е трябвало да сключи тайни договори преди да започне войната за да не я "изгъзят" "цивилизованите", че нарушила мирните договори от Кримската война (1856) и не е зачела "волята на великите сили" от Цариградската конференция (1876 г.) и най-паче английската позиция - управлението на Османската империя да се "демократизира" с цел облекчаване положението на поробените народи, но без да се променя територията й. И е разбираемо - Анхлия има иьключителен монопол за търгувия на османска територия. ѝащо да си го ограничава!?

 100. 100 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#91] от "gogata1955":

  Стамболов е патриот колкото днешните патологични русофоби и туркофили. Най-обикновен бандит и национален предател,който като премиер не е могъл да се справи с проблемите на държавата , а е търсел начин на кого да я подари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK