Следователят Бойко Атанасов: Когато Пеевски заплаши Цветанов с правосъдие, делото дойде на следващия ден

Бойко Атанасов се яви на заседанието на етичната комисия към ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Атанасов се яви на заседанието на етичната комисия към ВССРъководството на прокуратурата не осигурява възможност на следователите и прокурорите да работят законосъобразно, оказва се натиск определени дела да се водят по конкретен начин, а разследвания срещу министри и депутати се образуват срещу неизвестен извършител. Тези и други данни изнесе следователят Бойко Атанасов пред членовете на етичната комисия на Висшия съдебен съвет и свои колеги. Комисията проверява изнесените преди време данни, че в прокуратурата работи шпицкоманда.


Разговорът с Атанасов е публичен, като той започна с изложение от страна на Атанасов, а впоследствие членовете на комисията му задаваха въпроси за намерените унищожени документи и стигнаха до изчезналите тефтерите на Филип Златанов. В залата присъстваха и колеги - следователи и прокурори на Атанасов, които миналата седмица поискаха също да застанат пред комисията. Първи говори и.д на Столичното следствие Иван Иванов, който отрече твърденията на Атанасов. 


Следователят изнесе смущаващи данни за разпределението на делата и за това как е бил изнудван да се откаже да води конкретно разследване, а вместо това да оглави районната прокуратура в Кюстендил. По думите му през 2013 година, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов си комуникираха през парламентарната трибуна и Пеевски заплаши Цветанов с проблеми с прокуратурата, делото срещу бившия вътрешен министър е пристигнало на следващия ден.
Според Атанасов от 120 дела миналата година 115 са били срещу неизвестен извършител. Атанасов заяви, че е скептичен от изхода на проверката, започнала по негов сигнал, но по желание на главния прокурор Сотир Цацаров.


"Мотивът ми е, че не желая участвам в политически и икономически поръчки,


свързани с разчистване на интереси", отговори Атанасов попитан след изслушването  за мотивацията му.


"Това е омагьосан кръг и някой цели да не се излезе и да се стигне до решение как трябва да функционира Софийска градска прокуратура. Това, за което идвам днес, е сигнал-предложение от моя страна да се установи дали Главният прокурор изпълнява служебните си задължения. Аз съм на мнение, че не ги изпълнява системно, откакто е главен прокурор", коментира още следователят. Във връзка с изслушването му в комисията, той заяви, че всички теми са били смесени и дебатът станал разводнен.


Атанасов смята, че секторите в Софийската градска прокуратура и следственият отдел към нея са незаконни, а натовареността на следователите е неравномерна. 


"Каквато и съдебна реформа да направим, ние трябва да се научим да спазваме закона при разпределение на делата и събирането на доказателства",


допълни Атанасов и призова да бъде изслушан и градският прокурор на София Христо Динев. Следовател Атанасов даде пример с делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, по което са се появили двама прокурори от военна прокуратура, които са командировани със заповед на Главния прокурор. "Струва ли ви се, че има случайно разпределение на делата? На мен не ми се струва, защото няма такова", заяви Атанасов. 


Въпреки че завеждащият следственият отдел към СГП Иван Иванов отричаше изнесеното от Атанасов, напрактика казаното от него потвърди голяма част от версията на колегата му.


По думите на Иванов няма оказван натиск върху слеодователите, но са се слували "колегиални обсъждания" в присъствието на високопоставени прокурори от Върховна касационна прокуратура. Иванов не приемал техните съвети за натиск. "Ние сме като едни войници в боя и колегите с техния по-богат опит биха могли да ни дават съвети", заяви Иванов. По повод разпределението на делата и натовареността на следователите, той каза, че решава сам въз основа на инструкция на кои сектори да преразпределя делата и че прокурорите могат да определят кои следователи да разследват делата.


А самата компютърна система за случайно разпределение на делата имала опция "определен избор", с която той самият може да посочи кой следовател по кое дело да работи.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Нямам думи просто , какъв бардак е тази държава за съжаление...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 2. 2 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 475 Гневно

  Някак си хората не се замислят, как скорострелно се задейства прокуратурата за сина на Първанов, и то точно преди гласуването на промените в конституцията, и как след като АБВ прокара скандалните поправки, всичко утихна!!!
  ОСТАВКА Цацатов!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Разстроено

  Цацата уж беше човек на ББ, но май е човек на 10!

 4. 4 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  А още по-лошото е, че накрая извършителите си остават неизвестни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 5. 5 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Гневно

  АБЕ НАЛИ ПЕЕВСКИ НЕ БЕШЕ ВСТЪПВАЛ В ДЛЪЖНОСТ В ДАНС И НЕ БЕШЕ РАБОТИЛ ?
  -КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ ?

  -КАКВА БЕШЕ ЗАДАЧАТА НА ПЕЕВСКИ В ДАНС ?

  -КОГА ЩЕ СЕ РАЗСЛЕДВА НАЗНАЧЕНИЕТО МУ НА 14 ЮНИ 2013-ТА

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Весело

  "слочаеност"?
  едва ли...

  Stef
 7. 7 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хора... блатото започва да балбука все повече. Това е повече от страхотно. Мислех си, че хората в БГ нямат ума и дума да коментират проблемите. Вече се говори и то хора от всякакви институции! Това е най-важното! Истината да се каже на глас! Дано повече хора повлекат крак и някой неминуемо ще понесе отговорност. Ние обществото също трябва да натиснем!

 8. 8 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Откакто този човек заговори, трябваше да има оставки, разследвания, нечут обществен и медиен интерес.

  Вместо това, гледахме нова серия от реалитито "Булгаристаня": "Боко и чистачката"

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 9. 9 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мафията/ колективът ще го смачка. Театърът е пълен, дакато зъглахне и след това ще го "опраскат". Социялистически прйоми на другарският съд. Не истината, а целесъобразноста наложена от горе, пардон колективът. Духът е: -Абе колега, защо ни развали рахата и бъркаш играта на власта ?

  оанес
 10. 10 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ДНЕВНИК,

  КОИ СА ХОРАТА НА ПЕЕВСКИ ВЪВ ВСС ??
  ДАЙТЕ ИМ ИМЕНАТА !!

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 276 Любопитно

  Това на мурзилажа няма да хареса. Нищо че славят Б.Атанасов като борец срещу статуквото. Според мурзилажа Цветанов е виновен и трябваше да бъде осъде. Щото така им се иска... и много държат закона да е над всичко... майтап...

 12. 12 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 850 Неутрално

  В прокуратурата трябват разстрели!

 13. 13 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Хах, то е много лесно да се провери кога е била "речта" на ДП пред НС, и кога делото е било в следствието ... или ДП е знаел, че предстои образуване на дело, или е "разпоредил" да се образува

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 14. 14 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ха, тая етична комисия изобщо няма нищо общо с етиката.

 15. 15 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "vassilun":
  [quote#3:"vassilun"]Цацата уж беше човек на ББ, но май е човек на 10![/quote]Престанете да правите грешка разглеждайки го като самостоятелен и независим играч. Агентурата не е шега работа. Има си ръководещи офицери, началник управления, резиденти на КГБ...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#13] от "роджър":

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/22/2066018_peevski_i_cvetanov_v_zrelishten_sblusuk_v_parlamenta

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "Мотивът ми е, че не желая участвам в политически и икономически поръчки"
  Малко позакъсняло,но повече от нищо.

 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Ясно е какво ще реши "етичната" комисия на ВСС. Та те гледат Цацаров в устата и се мъчат да предугадят желанията на мафията, за да не объркат нещо

 19. 19 Профил на Ethno Collor Full
  Ethno Collor Full
  Рейтинг: 5 Неутрално
 20. 20 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Започва се.Ама този сериал ще бъде повече риалити шоу.И надявам се Румънският опит да влезе в действие.Ама с Цацарино едва ли.Вън от прокуратурата!

 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  “Ние сме като едни войници в боя и колегите с техния по-богат опит биха могли да ни дават съвети”, заяви Иванов."


  Не думай!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 213 Неутрално

  все пак, нали не вярваме, че въпросният следовател се е събудил с повечко кураж и е повел битка срещу цацавия? най-вероятно ББ обърна лопатата след последните гневни погледи на меркел и тоз човечец му помага. но, похвално, единствено масова суматоха в редиците на олигархията може предизвика реален срив

 23. 23 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  По думите на Иванов няма оказван натиск върху слеодователите, но са се слували "колегиални обсъждания" в присъствието на високопоставени прокурори от Върховна касационна прокуратура. Иванов не приемал техните съвети за натиск. "Ние сме като едни войници в боя и колегите с техния по-богат опит биха могли да ни дават съвети", заяви Иванов.
  --------------------------

  вЕрвам ти, Иванов, вЕрвам ти!

 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сашо":

  Ами задачата му беше ясна! Да изкара на бял свят далаверите на ББ и ЦвЦв. Само, че НПОтата бяха активирани за да не се допусне това.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 264 Неутрално

  чекаме катарзиса на Буда за прокуратурата
  и от умрял писмо също...

 26. 26 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "По думите на Иванов няма оказван натиск върху слеодователите, но са се слували "КОЛЕГИАЛНИ ОБСЪЖДАНИЯ" в присъствието на високопоставени прокурори от Върховна касационна прокуратура. Иванов не приемал техните съвети за натиск. "Ние сме като едни войници в боя и колегите с техния по-богат опит биха могли да ни дават СЪВЕТИ", заяви Иванов.
  Думите с главни букви са МОЯ редакция на текста.
  Другарю Иванов, в Наказателно-процесуалния кодекс на РБ, няма термини "колегиални обсъждания" и "съвети"! Там се работи с други термини, напр. "писмени указания" (чл. 197 НПК), "постановления" (чл. 199 ал. 1 НПК) и др.
  Ако във ВСС не са ви припомнили това или са ви го спестили, ние, гражданите не сме глупаци.

  VD
 27. 27 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 655 Неутрално

  На поста гл. прокурор имаме един нагъл престъпник, който е тотално дискредитиран. Докато този индивид и антуража му не бъдат вкарани на топло за дълги години, няма да има правосъдие и законност. Сигурно ще иска да спаси кожата си с цената на всякакви мърсотии и престъпления. Трябва да бъде изхвърлен незабавно и с всички средства. Това е в интерес на обществото и просперитета на страната.

 28. 28 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Това още веднъж показва, че прокуратурата и следствието са на пряко подчинеие на Пеевски. За "по-тънките" работи се използва лабораторията на Петьо Еврото.

 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  В превод: следствието е под контрола на Доган

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 30. 30 Профил на Seyfula Seyfulov
  Seyfula Seyfulov
  Рейтинг: 5 Неутрално


  Само Пеевски-" Цацаров-Цветанов-Борисов''

 31. 31 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  От тук трябва да започне да се чисти.Многократно съм го писал,ще го напиша пак - истинската сган на нацията е в съдебната система!Първо тя трябва да бъде ометена!

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  И аз съм окуражен, Л. Панов, сега този следовател и дор, ако бъдат погнати и притиснати Ченалова и Янева, може да последват откровения, след което оставки, арести и т.н. - все пак е пролет и време за ледоход.

 33. 33 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Този Ясен Тодоров винаги ли прави такива малоумно-балъшки физиономии?

 34. 34 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  [quote#1:"angevins"]какъв бардак е тази държава за съжаление...[/quote]

  До коментар [#1] от "angevins":

  Бардака на #Кой?
  Така им харесва.
  И на баце му аресва, щото ако не - щеше нещо да направи. Нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 35. 35 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Лорче, много си хубава, кажи на майка си да не се доверява на лакеите си и на кариеристите, които сготвиха Бойка Чернева - една принципна, възпитана, коректна и почтена жена. Ако майка ти имаше около себе си не хора които и представят гротескна картинка на необходимите реформи в МВР, а няколко човечеца като Бойка Чернева, щеше да постигне десетки пъти повече като министър. Спасете Академията на МВР от разсипниците, които нахъсват майка ти от позицията на тясноличностните си интереси, например да обучават пожарникари в Нов стар частен университет проформа, за да лапат. Нека майка ти нареди на тия клакьорстващи да и изготвят справка в колко от Европейските държави полицейските академии са съставени от преподаватели с полицейски статут и униформи, минали през практиката и в колко са цивилни, и да им каже да не я лъжат, щото няма да и мине номера. А ако имат да се ритат по кокалчетата с Цветанов, моля да не е за сметка на професионалното обучение на 40000 служители. Защо имаме тривоенни университета, които не обучават сержанти а само 2-3 хиляди офицера и са със статут на военни, а академията да е със статут при който нито един грамотен полицай от практиката няма да иска да стане преподавател, само защото некомпетентните са метнали майка ти, уважаема Лора? Например за да си постигнат тяхното, като писнат на майка ти и и втръснат и ги подкани да си търсят работа, да се натресат като преподаватели в академията по-лекинко, без убийствената конкуренция на хората от практиката?

 36. 36 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Сега гледайте за какво са създадени тези етични комисии. Да погват всеки следовател, прокурор, съдия, който изрази несъгласие и хвърли камък в блатото. Баба ви Ана Караиванова вика да го накажат, че като изнася тези данни, уронва видите ли престижа на съдебната власт. Мисля да ви кача етичния кодекс, за да видите колко обтекаемо се тълкува винаги във вреда на реагиралия срещу блатото. Етичния кодекс е противоконституционен и репресивен документ за потъпкване на правото на свободно изразяване на магистратите.

 37. 37 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Внимание - репресивен метод за честни магистрати:

  КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ

  Приет с Решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 21 от 20 май 2009 г.
  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  РАБОТЕЩИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МАГИСТРАТИ,
  водени от разбирането, че правилата за етично поведение на магистратите са важен фактор за:
  • формиране на по-високо обществено доверие към съдебната система;
  • защита правата на човека и утвърждаване върховенството на закона;
  • предотвратяване и ограничаване на корупцията в системата на съдебната власт .
  поемат като свой ангажимент към българското общество изискването да изпълняват и внедряват в професионалната си дейност и в личния си живот правилата за етично поведение, разписани с този кодекс.
  Висшият съдебен съвет като върховен административен и ръководен орган на съдебната власт в Република България утвърждава КОДЕКСА ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ и носи основната отговорност за прилагане на прогласените с него правила за поведение в служебната и извънслужебната дейност на магистратите.

  ПРИЛОЖНО ПОЛЕ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Кодексът за етично поведение е приложим към всички съдии, прокурори и следователи, членове на Висшия съдебен съвет, инспектори в Инспектората към Висшия съдебен съвет, наричани за нуждите на този кодекс – магистрати.

  ИЗТОЧНИЦИ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Кодексът е изготвен в съответствие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт, препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа за статута на съдии, прокурори и разследващи органи, както и всички други национални и международни актове, които регламентират дейността на магистратите в Република България.

  Раздел I.
  ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Основните принципи установяват стандартите и очертават рамката за регулиране на поведението на магистратите във и извън службата, която изпълняват.

  НЕЗАВИСИМОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Независим по смисъла на Кодекса е този магистрат, който при изпълнение на служебните си задължения се ръководи единствено от вътрешното си убеждение и закона като не се поддава на натиск, заплахи, стимули, преки или косвени влияния от представители на която и да е друга власт – публична или частна, вътрешна или външна за съдебната система.

  БЕЗПРИСТРАСТНОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Безпристрастен е този магистрат, който установява истината за фактите единствено на основата на обективен анализ на доказателствата по делото, създава условия за равнопоставеност между страните и техните процесуални представители и избягва поведение, което може да се възприеме като привилегироване, предразположеност, предубеденост или предразсъдък, основан на раса, произход,етническа принадлежност, пол, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Справедлив е този магистрат, който в рамките на общите и абстрактни норми на закона отчита особеностите на всеки конкретен случай и го решава, опирайки се на критерии, свързани с общочовешките ценности и ценностите на демократичната правна уредба.
  Прозрачността в действията и актовете на магистрата е гаранция за справедливостта на взетите от него решения.

  ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Вежлив е този магистрат, който чрез действията и актовете си винаги изразява уважението, което дължи на своите колеги, гражданите, адвокатите, страните и останалите участници в процеса.
  Толерантен е магистратът, който е открит и търпелив за изслушване и възприемане на нови или различни аргументи, мнения и гледни точки.

  ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Почтен е този магистрат, който извън рамките на закона не приема материални или нематериални облаги, независимо от естеството им и които могат да поставят под съмнение неговата независимост и безпристрастност.
  Благоприличието е въздържане от всякакви действия, които биха могли да компроментират честта на магистрата в професията и обществото.

  КОМПЕТЕНТНОСТ И КВАЛИФИЦИРАНОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Компетентен и квалифициран е добре подготвеният магистрат, който познава нормативната уредба на Република България и правото на Европейския съюз и е развил способности и умения за тяхното коректно прилагане.
  Компетентността и квалифицираността са предпоставка за надлежното изпълнение на задълженията на магистрата и за неговото професионално израстване.

  КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Конфиденциален е магистратът, когато е дискретен и пази като служебна тайна фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните му задължения.

  Раздел II.
  ПРАВИЛА ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ОСНОВИТЕ ПРИНЦИПИ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  1. Правила за етично поведение, произтичащи от принципа на НЕЗАВИСИМОСТ
  Независимостта е предпоставка за утвърждаване върховенството на закона и гаранция за защита на основните човешки права и конституционни ценности.
  ПРИЛАГАНЕ
  1.1. Магистратът упражнява правомощията и взема решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение;
  1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
  1.З. При вземането на решения магистратът е независим и не се влияе от мнението на своите колеги, но и не предприема действия, с които би накърнил тяхната независимост;
  1.4. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт – публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система;
  1.5. Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.

  2. Правила за етично поведение, произтичащи от принципа за БЕЗПРИСТРАСТНОСТ
  Безпристрастността е еднакво относима към актовете на магистратите по прилагането на материалното и процесуално право и произтича от правото на участниците в процеса да бъдат третирани по еднакъв начин.
  ПРИЛАГАНЕ
  2.1. Магистратът уважава достойнството на всеки човек, както при изпълнение на служебните си задължения, така и извън службата, и не допуска предпочитание, предубеждение или предразсъдъци въз основа на раса, произход,етническа принадлежност, пол, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние;
  2.2. Магистратът следва да отстоява своята безпристрастност и в случаите на създадени в обществото силни настроения на симпатия или антипатия към участници във висящо пред него производство като решава казуса единствено въз основа на фактите и закона;
  2.3. По висящи пред него производства, магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на случая или да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост. Извън съдебните заседания той не може да обсъжда подобни производства пред други участници в тях, адвокати или трети лица, освен в предвидените в закона случаи;
  2.4. Магистратът следва да се държи по начин, който не дава основание пряко или косвено за неговия отвод по конкретни случаи;
  2.5. Магистратът трябва да зачита правото на страните да изразяват становища, да изказват твърдения и възражения в рамките на производството, в което са участници;
  2.6. Магистратът не дава консултации по правни въпроси;

  3. Правила за етично поведение, произтичащи от принципа за СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ
  Изискването за справедливост възниква от невъзможността с правни норми да се уредят всички възникващи в живота случаи и правоотношения.
  Изискването за прозрачност произтича от постоянната потребност на обществото да се убеждава в законосъобразността и справедливостта на актовете и действията на магистратите.
  ПРИЛАГАНЕ
  3.1. Магистратът постановява решенията си само когато е убеден, че в рамките на закона те са справедливи за всички участници в производството. Той е особено внимателен при решаването на въпроси, свързани със свободата и репутацията на гражданите;
  3.2. В случаите, когато законът предоставя на магистрата възможността да решава определени въпроси по преценка, водещо начало за него е изискването за справедливост;
  3.3. В съответствие с изискванията на закона, магистратът следва да предоставя на обществеността полезна, своевременна, разбираема и надлежна информация;
  3.4. В рамките на закона, магистратът гарантира публичност на действията и решенията си, като същевременно внимава да не бъдат засегнати законните права и интереси на участници в производството.;
  3.5. Той излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, представляващи обществен интерес като същевременно избягва поведение и действия, които могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание.

  4. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ
  Изискванията за вежливост и толерантност се основават на присъщия за магистрата морал и възпитание и допринасят както за по-доброто изпълнение на служебните му задължения, така и за по-ефективното функциониране на самата правораздавателна система.
  ПРИЛАГАНЕ
  4.1. Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен;
  4.2. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи;
  4.4. Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт.

  5. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
  Почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата.
  ПРИЛАГАНЕ
  5.1 Магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения.
  5.2 Почтеният магистрат не доносничи и не интригантства спрямо свои колеги и служители, а изразява открито позицията си.
  5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;
  5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;
  5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;
  5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;
  5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.
  5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми;
  5.9. При кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му.

  6. Правила за поведение, произтичащи от принципа на КОМПЕТЕНТНОСТ И КВАЛИФИЦИРАНОСТ
  Изискването за компетентност и постоянна квалификация на магистратите произтича от правото на участниците в процеса, и на обществото като цяло, да получават законосъобразни правни актове.
  ПРИЛАГАНЕ
  6.1. Магистратът следва за изпълнява служебните си задължения с предимство пред всяка друга дейност;
  6.2. Магистратът трябва да се стреми към повишаване на професионалната си квалификация и подготовка и трябва да предприема необходимите мерки за поддържане и повишаване на своите познания, умения и лични качества за правилното изпълнение на правомощията си;
  6.3. Магистратът следва да се информира за съответните новости във вътрешното и международното право.

  7. Правила за поведение, произтичащи от принципа на КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ
  Конфиденциалността произтича от необходимостта да бъдат защитени правата на страните и техните близки от неправомерно използване на информация и сведения;
  7.1. Магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители;
  7.2.Магистратът не може да използва неправомерно информацията, станала му известна при осъществяване на неговите функции;
  7.3.Магистратът може да обсъжда принципни правни проблеми, като е длъжен в такива случаи да запази в тайна конкретните факти по преписките и делата, като не разгласява сведения за личния живот на гражданите или такива, които увреждат интересите на лица или тяхната репутация;
  7.4.Магистратът няма право да изразява публично предварително становище по конкретни преписки и дела.
  7.5.Магистратът е свободен да изразява лично мнение в средствата за масова информация по всички въпроси, за които няма изрична законова забрана;
  7.6. Магистратът, член на колегиален орган следва да пази тайната на служебното съвещание.

  Раздел III.
  СПЕЦИФИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  8.1. Магистратът на ръководна длъжност се отнася към служебно подчинените му магистрати и съдебни служители с уважение и зачитане на личното им достойнство и без да допуска или създава впечатление за привилегироване.
  8.2. Магистратът на ръководна длъжност не се поддава на натиск и внушения от всякакъв характер, направени по начин, недопустим от закона, в случаите за назначаване, преместване или кариерно израстване на подчинените му магистрати. Прозрачността в действията му в тази връзка е гаранция за справедливост, обективност и най-добър подбор.
  8.3. Магистратът на ръководна длъжност се грижи за организацията и дейността на поверената му служба по начин, чрез който да бъдат постигнати най-добри резултати. Той осигурява и възможно най-добро сътрудничество с другите органи на съдебната власт и обществени служби при зачитане специфичната компетентност на всяка една от тях.
  8.4. Магистратът на ръководна длъжност полага усилия да бъде информиран за всичко, което се случва в службата, която ръководи, за да може да взема правилни управленски решения и поема отговорност. Той не толерира и своевременно пресича проявите на доносничество и интригантство.
  8.5. Магистратът на ръководна длъжност следи за своевременното изготвяне на актовете на своите колеги, тези на административния персонал и служителите като предприема необходимите мерки в рамките на своите правомощия.
  8.6. Магистратът на ръководна длъжност е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата.

  Раздел IV.
  ПРАВИЛА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  9.1. Магистратът не допуска участието си в производства при наличие на конфликт на интереси. При съмнение за подобен конфликт е длъжен да обяви фактите и при необходимост да се оттегли.
  9.2. Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно- политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние;
  9.3. Магистратът не може да заема друга длъжност, да извършва дейност или упражнява професия извън предвидените в ЗСВ;
  9.4. Магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес;
  9.5. Магистратът декларира несъвместимост и частни интереси в случаите и в сроковете, предвидени в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси;
  9.6. Магистратът декларира доходите и имуществото си по реда и в сроковете на закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

  Раздел V.
  ГАРАНЦИИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ВЪВЕДЕНИТЕ С ТОЗИ КОДЕКС ЕТИЧНИ ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Основен гарант за съблюдаване и прилагане правилата на този кодекс са самите магистрати чрез тяхната убеденост, съпричастност и доброволно приемане и прилагане на етичните правила за поведение.
  Висшият съдебен съвет осъществява цялостен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс и периодично предприема действия за обновяване и актуализиране на предвидените с него правила.
  Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет и комисиите за професионална етика към органите на съдебната власт осъществяват пряк и непосредствен контрол по прилагането и спазването на Етичния кодекс.
  Професионалните сдружения на магистратите предприемат предвидените в уставите им действия при всеки констатиран случай на допуснато нарушение на настоящите етични правила за поведение.

  Раздел VI.
  ФОРМИРАНЕ И СТАТУТ НА КОМИСИИТЕ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА В ОРГАНИТЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  С решение на ВСС по протокол № 2/18.01.2011 г. текстовете в Раздел VІ на Кодекса за етично поведение на българските магистрати се заличават и се създава следния нов текст:
  Формирането, организацията и дейността на комисиите за професионална етика в органите на съдебната власт се уреждат с Правила утвърдени от ВСС.

  ПОЯСНЕНИЯ:


  Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
  Частна власт – носители на частна власт по смисъла на този кодекс са гражданите, които не са в трудови или служебни правоотношения с държавен или общински орган, ЮЛ и организациите.
  Магистрати по смисъла на този кодекс са съдиите, прокурорите, следователите, членовете на ВСС, инспекторите от Инспектората към ВСС.
  Други близки по смисъла на този кодекс са роднините по права линия, както и тези по съребрена линия до ІV степен.


  § 1. Кодексът за етично поведение на българските магистрати се приема на основание чл. 30, ал. 1, т. 12 ЗСВ и Решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 21 от 20 май 2009 г.

  Контролът по изпълнението и задължението за изготвяне на предложения за периодичното обновяване се възлага на Постоянната комисия за професионална етика и превенция на корупцията при Висшия съдебен съвет.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5302 Неутрално

  Прокуратурата в този си състав не върши работа за 5 ст., създава някакви илюзии и мишкува на топло.

 39. 39 Профил на mtsvetanov
  mtsvetanov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  РЕФОРМА СЕГА! Май най-добре да се реже из дъно и да се почва от начало.

 40. 40 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Обърнете внимание къде е призован да се яви, не пред комисия по далаверите и корупцията а пред етичната комисия. Тоест те го нарочват за виновен преди още да е изслушан. Етична комисия - демек като изнася тези факти публично ще го изкарат че той уронва престижа на съдебната власт ихоп - уволнение дисциплинарно, че не притежава нравствени и етични качества за да е следовател. Ето това е тенденциозното в съществуването на етичен кодекс с подобно противоречиво и обтекаемо съдържание - вече срещу него е събрана група от следователи които да викат, ама видите ли той как уронва нашия престижец. И после няма шпицкоманди, а тази организирана акция срещу човека тип много на един не е ли многозначителна. Етичните комисии въобще не са длъжни да гледат системно нещата, например че той се е справил с всичките си дела - и най-добрия следовател да е или пък прокурор, стига тоя триумвират да сметне богоугодно, че не е етичен човека и ще бъде наказван, защо не и уволнен. Именно и по тези причини магистратите са без особена възможност да защитават своите права. Направете проверка и ще видите колка дисциплинарни производства са по етични канони. А етичния кодекс е така приет, че едва ли не всеки ден всички магистрати са в нарушение. Пример - ако възрази срещу незаконосъобразно действие на колега, той ще бъде изкаран невежлив, неетичен, ако обаче не възрази, ще бъде изкаран че не търси правдата последователно. И всичките принципи и правила в тоя етичен кодекс взаимно си противоречат. Когато му спретнат и на Атаносов няколко проверки по тн етичен кодекс колкото и смел да е ще млъкне. С което скритите цели на тн етични кодекси ала бала се постигат. Етичния кодекс едва ли не е превърнат в нещо по-важно за съдбата на органите в съдебната система, отколкото работата им по делата, в която се контролират само спазваните срокове, а не се гледат абсурдните спрямо доказателствата решения и присъди, защото били по вътрешно усмотрение. При безброй доказателства може дело да не види обвинителен акт , няма проблем - вътрешно убеждение. Когато правилата по които функционира и се контролира съдебната система са явно гротескни, когато хората там нямат статут а са с разклатен статус, какво да очакваме даже от почтените между тях. В този смисъл Атаносов е един герой който ще бъде смазан от системата, а троловете ще ръкопляскат. Защото не знаят за какво иде реч, не им е ясна дългогодишната псевдодемократична технология на функционирането на съдебните органи, последните безпледоарни избори на хората в инспектората при ВСС само показват кой всъщност избира съдебната власт - части от олигархията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK