Съборената сграда се оказа паметник на културата, Община Пловдив показа фалшив документ (обновена)

Граждани днес организираха жива верига пред това, което е останало от сградата

© Лина Кривошиева

Граждани днес организираха жива верига пред това, което е останало от сградатаПочти унищоженият тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив е паметник на културата от 1977 г. насам, а от 2000 г. попада и в обхвата на групов паметник Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив". Това потвърдиха от Министерството на културата след цял ден неясноти около разрушената през почивните дни сграда.

Тя е деклариран паметник на културата от 1977 година и се намира на територията на групов паметник - историческата зона, обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата (НИНКН). Всяка намеса в нея би трябвало да бъде съгласувана, но искане за рушенето ѝ не е съгласувано в министерството, уточниха оттам. Инспекторатът на ведомството е разпоредил спиране на разрушаването ѝ и е уведомил прокуратурата, която вече се самосезира по-рано през деня.
Ценната сграда, част от емблематичните складове в Пловдив, бе съборена в почивния неделен ден (6 март) без предварително уведомление и само бързата гражданска реакция спаси част от фасадата й. Разрушаването за кратко продължи и днес, въпреки почти постоянното присъствие на граждани около имота и изявленията на общината.


Как Община Пловдив показа фалшив документ


На пресконференция днес община Пловдив представи документ, според който сградата не е паметник на културата. Според него през 2010 г. Националният институт за недвижимо културно наследство е удостоверил, че сградата на ул. "Одрин" 8 не е паметник на културата, не попада в групов паметник на културата, нито в охранителната зона (зона с малко-по-свободен режим, но все пак с ограничения и специфични изисквания за застроявания).


Документът, който Община Пловдив представи пред медии и граждани днес

© Дневник

Документът, който Община Пловдив представи пред медии и граждани днес
Потърсен от "Дневник", главният архитект на Пловдив Румен Русев първоначално отказа коментар, но след това заяви, че документът е получен от собствениците на сградата през 2010 г., когато са придвижвани документите им за разрешителното за строеж. Той не коментира защо местната управа се е доверила на представен от частен инвеститор документ.


Междувременно редакцията се сдоби с оригиналния документ, издаден от НИНКН, в който се заявява, че сградата на ул. "Одрин" 8 попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство. Двете удостоверения са с наглед еднакви входящи номера, дата и начало, но оттам нататък имат противоположно съдържание. Документ като този, представен от общината, не фигурира в архива, бяха лаконични от министерството.


"Дневник" търси за коментар собствениците на съборената сграда, но засега без резултат. Колеги от Пловдив също не успяват да осъществят контакт с тях.


Оригиналният документ, издаден от НИНКН

© Дневник

Оригиналният документ, издаден от НИНКН


Съмненията на експертите


По-рано днес, скоро след пресконференцията на общината, арх. Виолета Раева, служител на НИНКН до 2012 г., когато се пенсионира, изрази съмнения в истинността на представения от общината документ.


"Видях, че това не е стилът на колегите ми (от НИНКН - бел.ред.) и започнах да се съмнявам, че те са го писали", заяви арх. Раева. Съмнения за истинността на представения от общината документ изразиха пред "Дневник" още двама експерти, сега работещи за института, които не пожелаха да бъдат афиширани.


Към тях се присъедини и адв. Тони Стойчева от гражданската инициатива за спасяването на кино "Космос", откъдето днес са поискали всички документи, постъпили за тютюневия склад в общината. Всички знаем, че сградата попада в историческата зона"Филипопол – Тримонциум – Пловдив", което е в явно противоречие с показаното удостоверение, заяви Стойчева. И допълни: "Възможно е да e налице документно престъпление."


Арх. Раева обясни, че няма как местната управа да не е била наясно с важността на сградата. Още на обществените обсъждания за Подробния устройствен план на район "Централен", на които тя е присъствала, експерти са коментирали точно съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8, като са изразили становище, че тази сграда е желателно да бъде запазена и има качествата на паметник на културата.


Събарянето на сградата

© Лина Кривошиева

Събарянето на сградата


Арх. Раева разказа, че още през 1985 г. тогавашният предшественик на НИНКН - Националният институт за паметниците на културата, е допуснал техническа грешка, заради която впоследствие е станал възможен спорният статут. Сградата е трябвало да бъде вписана като индивидуален паметник на културата, но при оформянето на техническата документация са били подадени снимачните номера на постройката срещу нея.


"Това обаче не освобождава общината от отговорността да съгласува по-нататъшните си действия с НИНКН, защото сградата попада в групов паметник на културата", заяви арх. Раева. Усъмни се и че при представения от общината документ от НИНКН са били заличени имената и подписите на човека, който го е издал. Кметът Иван Тотев е заявил на неин въпрос днес, че тези данни са скрити, за да не се злепоставят конкретните хора, издали удостоверението.


"Каквото и да е, колегите, общината, знаят много добре, че това е групов паметник на културата", заяви арх. Раева. Според нея сега е редно събарянето на сградата да бъде спряно, а собствениците да бъдат задължени да я възстановят в стария й вид. Това поискаха и членовете на регионалната колегия на Камарата на архитектите в Пловдив. Според закона собствениците на сгради със специалния статут могат да бъдат задължавани да ги изградят в оригиналния им вид - текст, който до момента никога не е прилаган.


Проверка на "Дневник" показа, че след като през 2010 г. Община Пловдив издава разрешително за строеж на собствениците на сградата - фирма "Одрин 8", през 2014 г. документът е преиздаден. Давността на този вид разрешителни е три години. Главният архитект не отговори на въпроса на "Дневник" търсено ли е мнението на НИНКН при процедурата по преиздаването на документите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 335 Неутрално

  А такааа! И сега кой ще го възстанови в първоначалния му вид?

 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Последно?
  От общината явно предпочитат да не е паметник на културата защото някой е взел пари.

 3. 3 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1214 Гневно

  Мазалото започва.
  Кой?
  До кога?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 4. 4 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  След дъжд качулка. сега най важният въпрос е, кой ще влезе в затвора за това безобразие! Не да ми се измъкват с прехвърляне на топката между институциите докато журналята забравят, а обществото тръгне да се възмущава за безобразие №82838348

 5. 5 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Пак изненада...
  Да де ,но за някои не е.
  А кои са те?

 6. 6 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Един от типичните примери за ширещата се корупция у нас. Виновен накрая ще излезе багериста.

 7. 7 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  В тази държава всеки си прави каквото си иска. Руши, сече, бетонира, краде, бие...
  Днес на един мафиот четири министри му бяха адвокати.

 8. 8 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Цивилизованите хора са измислили топлата вода ,
  НО не казват, че собственика няма право да строи на земята си, а как да строи !!!
  Всеки човек на планетата Земя мечтае да живее в Лондон.
  А там се строи денонощно .
  Няма ли екопротестанти ?
  Има, има, но Закона не им разрешава да се месят на собствениците ...
  ‪#‎London‬, ‪#‎streetphotography‬,
  https://www.facebook.com/Mestopolojenie.Sofia/posts/10207237647517713

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Гневно

  [quote#4:"diegos"]След дъжд качулка. сега най важният въпрос е, кой ще влезе в затвора за това безобразие![/quote]

  Обзалагам се, че НИКОЙ! Цацаратурата ще излезе със заключение, че или "няма извършено престъпление" или "извършителят не е установен"!

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1508 Любопитно

  1977 значи, м... ема кметя друго казва ве... как вадят валидно разрешение за строеж от 2011-та... то не че не знам как де, ама ей тъй на - пак да питам

 11. 11 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Фактът,че е започнато събаряне в неделя,след Национален Празник трябва да говори нещо...

 12. 12 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тотев да се обади на Божидар Димитров, той ще реставрира с YTONG.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Гневно

  отидете и снимайте как е махнат покрива на Син Сити на пъпа на София, за да може сградата да се увреди непоправимо, тъй като също е паметник на културата. Дали диков и фандъкова не знаят? как мислите ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#12] от "thenomad":

  може и със стиропор и европарЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#8:"Владимир Йосифов"]Няма ли екопротестанти ? [/quote]
  Какви екопротести?!?! Ти нещо се обърка май.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#8] от "Владимир Йосифов":

  владко този път не си прав. определено !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на krass
  krass
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "Владимир Йосифов":

  В Лондон на чстна сграда , която е паметник на културата им, собственикът дори цвета на вратата не може да си смени.

 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Опа, тука става въпрос за сериозна документна измама и престъпно бездействие на местната власт.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  да ама някой не брига законите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#17] от "krass":

  По-стриктно е. Дори да НЕ Е ПАМЕТНИК на култура, пак не може да смени боята на дограмата без разрешение от местната власт.

 21. 21 Профил на Филателист
  Филателист
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До "neznaiko.bg"

  Тъжното е че сигурно става дума за някакъв малък рушвет на някой чиновник. Жалка история. А идеята е била да вдигне една грозна кооперация. Чудя се как все още оцелява тази държава. От 26 години се ограбва и разрушава.

 22. 22 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 284 Неутрално
 23. 23 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 732 Разстроено

  [quote#6:"2029"]Виновен накрая ще излезе багериста. [/quote]
  Не, багера!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 24. 24 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1254 Весело

  [quote#8:"Владимир Йосифов"]НО не казват, че собственика няма право да строи на земята си, а как да строи !!![/quote]
  Ето пример за един такъв, който си мислел, че може да си прави каквото си иска, понеже имота си е негов!
  http://www.standard.co.uk/news/london/developer-ordered-to-rebuild-historic-pub-brick-by-brick-after-it-was-demolished-without-permission-10409069.html

 25. 25 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 284 Гневно

  Обаче беше по-забавно един ден да се изпишат тонове мастило по медиите, е ли е или не е...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  "Тя е деклариран паметник на културата от 1977 година и намира на територията на групов паметник - Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив", обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г.
  По-рано днес община Пловдив представи документ, според който сградата не е паметник на културата. "
  Последно? Егати безхаберната администрация.

 27. 27 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#26:"Роси"]Последно? [/quote]

  Е по-надолу е обяснено. Документът е предоставен на общината от частният инвеститор. Фалшив е. А вероятно въобще не трябва инвеститорът да го предоставя, а общината да си го вземе от съответната институция.

 28. 28 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Хайде и кметът и главният архитект да изчезват.

 29. 29 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Филателист":

  Ами май повечето тука се чудим как оцелява и питаме един и същ риторичен въпрос. А чудим ли се колко време още има да се чудим до края на оцеляването - дали има още 25г.? Демографските прогнози май дават отрицателен отговор.

 30. 30 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Няма ли да чуем и позицията на "инвестора" ? Или тия дни ще се окаже, че дружеството е собстеност на "Асань & Айше" ООД ?

 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1594 Гневно

  Хайде сега собственикът да го възстанови в оригиналния му вид, барабар със стенописите, за да послужи за назидание на следващите тарикати!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 32. 32 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хриси":

  Хайде! Ималко такъв закон, но досега никога не бил прилаган. Хора, имате ли идеи как да ги накараме да го приложат, та да служи за назидание?

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Весело

  До коментар [#17] от "krass":
  И не само там! Решение на общинския съвет на малко френско градче от 1695 година "Да се изпрати общинският стражар в къщата на Пиер Х. да му избие вратата, защото предния ден, прибирайки се в нетрезво състояние, въпросният Пиер Х. избил вратата на къщата си, като не можел да си отключи, а сутринта пак я монтирал на мястото й без да вземе разрешително от общината"
  /по Ф.Бродел, Какво е това Франция/

 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Гневно

  Нямам думи!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хриси

  Ами имало такъв закон, но досега никога не бил прилаган. Хайде да ги накараме да го приложат, пък да служи и за назидание - дайде идеи как обаче. С питане "КОЙ", или може би с БОЙ?

 36. 36 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  Аз пък искам да знам имената на собственик и инвеститор!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 37. 37 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Той не коментира защо местната управа се е доверила на представен от частен инвеститор документ.
  --------------------

  Те са се доверили на съпътстващата го комисионна!

 38. 38 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Алооо др. Божидар Димитров ли е ?

 39. 39 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Община да предоставя фалшив документ това ако не е скандално ?!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 40. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Отвратително гнусна история.

  Мисля, че би било полезно на първо време да се разкрие кой стои зад фирмата, изкарала "разрешителното" за строеж, кжой конкретен общински чиновник е разписал разрешението за събаряне и КАКВО е трябвало да се построи на мястото на съборения склад.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Сградата се руши и сама. Но досега не правеше впечатление на никого. Просто едни мошеници са решили да я бутнат по-бързо и да правят поредния мол-блок-офис сграда. Късно се сетихте граждани пловдивчани. Много късно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 43 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 395 Неутрално
 43. 44 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  Това не омаловажава проблема, но засилва вината на Община Пловдив т.е. пак на пловдивчани де.

 44. 45 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#24] от "Yotce":
  +
  Помните ли колко красиви сгради имаше тук ?
  Най-красивите в цяла Европа.
  АМА ги събориха и сега строят небостъргачи !!!
  За да има бизнес и да могат да изхранят още 2-3 000 000 бежанци ...
  #London, #streetphotography,
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207237644757644&set=a.1187088035580.2028074.1179677035&type=3&theater

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 45. 46 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#8] от "Владимир Йосифов":

  Един от арабските шейхове преди доста години си купи едно имение с надеждата да живее във замъка, след като си го престрои както на него си му хареса интериорно.Само че, никой не го пита той какво иска ами му казват кога и какви поддръжки трябва да прави защото е национално наследство.Няколко милиона струваше малък ремонт на покрива преди 3 години. Не всичко е пари

 46. 47 Профил на army
  army
  Рейтинг: 583 Неутрално

  общината малко се поизложи

 47. 48 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Я сега да видим дали ще има наказание за мамин Ваньо и останалите от герберастката клика управляващи в община Пловдив?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 48. 49 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А той не живее в замъка

 49. 50 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  Правилно - трябва да бъде разкрита и оповестена цялата корупционна, предполагам, схема.
  И после, съгласно Закона, сградата да бъде възстановена под надзора на НИНКН, като разходите бъдат поделени между виновните. Не трябва за безобразията или безхаберието на чиновниците да бъдат наказвани само собствениците или инвеститорите - всеки да си понесе вината пропорционално. Само тогава ще възтържествува правдата и случаят ще послужи за назидания на бъдещите изяви на подобни мошеници и престъпници.

 50. 51 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Разстроено

  Само фалшификации и ментета ли има тук бе?!
  ББ трябва да посмени някой тук-там,защото става нетърпимо....

 51. 52 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да започнат с вкарването в затвора на багериста и работниците, пък тя веригата ще се разплете нагоре, като пропеят.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 52. 53 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#46] от "dingdong":
  +1
  Помните ли колко красиви къщи с ягоди, малини и къпини имаше тук ?
  Най-вкусните ягоди в цяла Европа.
  АМА събориха малките паметници на културата и сега строят небостъргачи !!!
  За да има бизнес и да могат да изхранят още 2-3 000 000 бежанци ...
  #London, #streetphotography, https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10207237644357634&set=a.1187088035580.2028074.1179677035&type=3&theater

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 53. 54 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#51] от "xmm":
  [quote#51:"xmm"]Само фалшификации и ментета ли има тук бе?!
  ББ трябва да посмени някой тук-там,защото става нетърпимо....[/quote]Надявай се. Той е начело на държавата през 5 от последните 6 години. И очевидно и част от фалшификациите и ментетата

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 54. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Никакъв страх от закона. Представих си в Гърция, Италия или Португалия някой да си позволи да фалшифицира такъв документ.

 55. 56 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  ...Късно се сетихте граждани пловдивчани.....

  глупости. за справедливостта няма давност.
  искам да се разплете тази схема, защото е
  в основата и на много други такива безобразия.

 56. 57 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Главният архитект на Пловдив, както и кметът все за нещо правят тези безобразия. И това нещо си е голямо, няма току така да се изложат /много меко казано/ пред цяла България

 57. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  а за многобройните подобни сгради в същото състояние в страната никой не го е еня.
  Няма да стигнат живите вериги.

 58. 59 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Хората са получили разрешително от държавата, а начело на държавата е бил Боку. Нормално е да има беззаконие.

 59. 60 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 470 Гневно

  Това, което се случва в Пловдив е пълна подигравка с Пловдивчани!
  Кмета до днес сутринта, нямал информация за случващото се, меснтата администрация е в толкова дълбока летаргия, че нищо не е в състояние да я събуди!

  Главният Архитект на Общината издава разрешение за събаряне през 2014 и го презаверява през 2014 възоснова на ФАЛШИФИЦИРАН документ без подпис на служители на МК и НИНКН!

  Кой ще понесе отговорност за това престъпление?

  #СъдебнаРеформа ‬
 60. 61 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Според закона собствениците на сгради със специалния статут могат да бъдат задължавани да ги изградят в оригиналния им вид - текст, който до момента никога не е прилаган. 

  Ами редно е да се приложи!

 61. 62 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#1:"lustmord"]И сега кой ще го възстанови в първоначалния му вид?[/quote]
  Ми няма данни за престъпление.
  Това ще ви го каже всеки главен прикурор от последните 25 години.
  Според законите на мафията, която си има и държава...

 62. 63 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 602 Неутрално

  В една нормална държава кмета щеше да е подал оставка след такъв скандал.

  Но тук са марионетки-дебили.

 63. 64 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Много ми е интересно, дали оня италиано - собственик, би се пробвал да рушне някоя вехта сграда, декларирана за пеметник на културата в Рим например. Или само тука при цурвуланите от БеГе може..

 64. 65 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  Поредният скандален казус.Ако това е вярно,че тази сграда е паметник на културата,кой е виновен от общината за това?!

 65. 66 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 817 Гневно

  Достатъчно е само да се погледне сградата, дори да не си специалист, пак ще ти стане ясно, че това е нещо ценно от архитектурна гледна точка. Да не говорим за историческата стойност. В Пловдив беше извършено едно голямо престъпление със съучастието на местната власт и горещо се надявам този път да има реално понасяне на отговорност!

 66. 67 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#60:"ЛиБератор"]Това, което се случва в Пловдив е пълна подигравка с Пловдивчани![/quote]
  Същото беше и с избора на кмет, когато при разлика от 1300 бюлетини и маса "сгрешени" протоколи, съдът отказа преброяване на бюлетините. Традиции...

 67. 68 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Весело

  Ало, Пловдив, вие да не сте Варна бе ?

 68. 69 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#42] от "Darcas":

  Сградата е продавана няколко пъти уж точно с идеята да бъде реставрирана и по-добре стопанисвана. Но, както и много други приватизирани и реституирани обекти, собствениците, умишлено или не, оставят сградите да се рушат, а общините не правят почти нищо, за да се справят с този проблем.

 69. 70 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Оставка още утре в 10 часа!

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 70. 71 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Ето какво правят със законите властимащите: плюят върху тях. Но и наш ред ще дойде да плюем върху някои хора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 71. 72 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Оставка! Вече е нетърпимо!

  4itatel
 72. 73 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#58] от "Ф.Нинов":

  ....а за многобройните подобни сгради в същото състояние в страната никой не го е еня. ......
  ми естествено.
  за тези сгради, в които се включват археологически находки,
  рушащи се църкви, мостове, укрепления или разграбени и изкопани могили в бюджета на министерството на културата
  има заделени цифром и словом 500 хиляди лева.
  а за показване на наследството ни, както и за разни дисни лендове с исторически привкус има заделени 60 милиона.
  айде отворковците да проверят бюджета. а за да си спестят
  тревогите го поствам:
  http://mc.government.bg/files/2559_MK_2015.xls

 73. 74 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Едно на ръка е, че собственикът трябва да възстанови разрушеното и да си понесе всички глоби и наказания предвидени по закон. По-важното е, че кметът и главния архитект трябва да си подадат оставките. Някой в администрацията трябва да понесе отговорността за липсата на организация и контрол.

 74. 75 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За виновното на фалшив документ не се ли наказва със затвор и глоба?! Цацата пак ще се скрие в дълбините.

  chavo64
 75. 76 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Това е пореден епизод на гербавата мафия... уж случайна грешка, преди беше уж фалшив подпис... Ей така се набавят спонсори. Те пък после им печелят избори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 76. 77 Профил на Димитър Начев
  Димитър Начев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уау, тези достигнаха нови висини просто..

 77. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#75] от "chavo64":
  Той сега започва да маже.
  Първото им действие е да запорират и пресекат сделка с терена, но няма да го направят защото това е единствения начин да има някакъв ефект за наглеците.
  До седмица терена ще има нов, абсолютно невинен собственик който по закон няма нищо общо със събарянето.


 78. 79 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Така е като мамин тоя път не си плати за статии във вестниците.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 79. 80 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#31] от "Хриси":

  А защо от 1977 год. до сега будното пловдивско гражданство нищо не е направило за възстановяването и оползотворяването на сградата? И какво предлага будното пловдивско гражданство - оставяме сградата да се разруши сама, за да кажем "това не е държава"? А как будното пловдивско гражданство щеше ще реагира ако общинския съвет беше гласувал такса по 50 лв. на човек за възстановяване на груповия паметник? И известно ли е на будното пловдивско гражданство, че срещу Стефан Софиянски се води дело за това, че спаси Столичните хали?


 80. 81 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#80] от "Един препатил":

  До 1989, а вероятно и години след това, тази сграда е била държавна собственост. После е станала собственост на Булгартабак, която я продава на частни лица. Те много добре са знаели какво си купуват.
  Така че, хайде, моля, да не се вменява на пловдивчани колективна вина. Такова животно няма.
  В случая през 2010 някой подкупен общински чиновник е издал разрешение за строеж въз основа на фалшив документ, представен от собственика. Никой не си е направил труда да провери доколко е истински този документ.
  Сега очаквам, но съм 99% сигурна, че няма да стане, прокуратурата да разбере кой е този чиновник и да го подведе под отговорност. Както и собственика - освен за разрушаване на културен паметник, и за съставяне на фалшив държавен документ.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 81. 82 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Кмета аут! ОСТАВКА ВЕДГНАГА!!!
  Всеки замесен в общината с обвинение и затвор!
  Едни мутри ни бият на околовръстното, други чупят каквото си поискат!!! Няма да живеем в такава държава!

 82. 83 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 506 Любопитно

  България, вече е едно жалко подобие на държава.
  Уморих се да чета и гледам подобни абсурди, ежедневно. По принцип съм спокоен човек, непукист, но вече ми дойде твърде много.
  Направо се радвам, че това лято излиазм от пределите на БГ, поне за известно време, малко да поработя навън, да видя как е там.
  Тук, вече не е за говорене...

 83. 84 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#81] от "Хриси":
  [quote#81:"Хриси"]да не се вменява на пловдивчани колективна вина. Такова животно няма. [/quote]

  Разбира се, че няма колективна вина. Има колективна безотговорност. Изглежда има и колективно хейтване. Каквото очаквам да настане сред будното столично гражданство ако неговия зорък поглед забележи, че някой разчиства останките на "Феята" и "Работническо дело". Които си стоят край "Цариградско шосе" от само 26 години.

 84. 85 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  заради която впоследствие е станал възможен спорният статут.
  ...............
  Няма порен статут, бе, алчно шумкарко.
  Всичко строено и създадено преди чумата да залее държавата ппрез 1944 г.
  е паметник на културата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 85. 86 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#84:"Един препатил"]останките на "Феята" и "Работническо дело". [/quote]
  Нито едното, нито другото са архитектурни паметници. Да, "Феята" има сантиментална стойност за няколко поколения софиянци, но няма кой знае каква архитектурна стойност. А, за твое сведение, това, на което ти му викаш "Работническо дело" твърде отдавна е ремонтирано и се ползва като офис сграда.
  Така че сравнението ти е извънредно неуместно.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 86. 87 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#85] от "СДС":

  Ти сега... Чума заляла държавата!...Савецката армия я освободи... Заедно с шепа предатели.

 87. 88 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Някой трябва да лежи в зандана

 88. 89 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#12:"thenomad"]
  Тотев да се обади на Божидар Димитров, той ще реставрира с YTONG.[/quote]

  Сакън, че утре ще цъфнат с тухличките - толкоз им е акъла.

 89. 90 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  "Съборената сграда се оказа паметник на културата, Община Пловдив показа фалшив документ (обновена)"

  Божо да си плюе на ръцете и да се залавя да гради отново, тютюнев склад от началото на миналия век...!!!

  Форумът е в будна кома...
 90. 91 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Надявам се още утре, поне чистачката да подаде оставка. Няма такава ширеща се некадърност, комбинирана с алчност.

 91. 92 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Гневно

  След поредното мазало, чакам да видя коя калинка ще го отнесе!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 92. 93 Профил на just
  just
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "Това обаче не освобождава общината от отговорността да съгласува по-нататъшните си действия с НИНКН, защото сградата попада в групов паметник на културата", заяви арх. Раева. Усъмни се и че при представения от общината документ от НИНКН са били заличени имената и подписите на човека, който го е издал. Кметът Иван Тотев е заявил на неин въпрос днес, че тези данни са скрити, за да не се злепоставят конкретните хора, издали удостоверението."


  Алоо Тотев, това е укриване на хора извършили престъпление,
  а не е злепоставяне, ти се подиграваш с хората. Всъщност тук има не едно а поне десетина престъпления. Днес общината извърши съвсем нагло още едно, представи фалшив документ за да излъже цяла България. Е то престъпник до престъпника в тази държава, просто не е истина.

 93. 94 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Събаряне на паветници на културата, строеж в екозони... Доста пари за пране има в тази държава.

 94. 95 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 561 Разстроено

  Оставка на недоразумението - кмет!

 95. 96 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#86] от "Хриси": "Полиграфическия комбинат" е офис сграда, но сградата, за която става дума е на 7км, беше със сини стъкла на прозорците (вече май нито едно няма) и трябваше да е печатарски комплекс на партийните издания.

 96. 97 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Човекът е свинар - харесва да прави кочини. Да не го съдим строго.

 97. 98 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#86] от "Хриси":
  [quote#86:"Хриси"]на което ти му викаш "Работническо дело" твърде отдавна е ремонтирано и се ползва като офис сграда[/quote]

  Боже, пък аз да минавам всеки ден и да не забележа!

  https://www.google.bg/maps/@42.6635143,23.3757061,3a,88.5y,59h,81.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZQ92RdJpLpnYe1qbMZJVBw!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

 98. 99 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2291 Весело

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Убеден съм че Диков, Фандъкова и лично Бойко собственоръчно са махнали покрива му по тъмни доби за да унищожат този паметник на комунистическото изкуство. Хвала на великия КМЕТ ПОД СЯНКА С БИРА който ги разбличи в този форум.

 99. 100 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#86] от "Хриси":
  [quote#86:"Хриси"]Да, "Феята" има сантиментална стойност за няколко поколения софиянци[/quote]

  Моля Ви да приемете моя сантиментален подарък:

  https://www.google.bg/maps/@42.683947,23.347348,3a,75y,90h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1sqhCFx13lOVNguTM_PkjEaA!2e0!7i13312!8i6656?hl=en

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK