Съборената сграда се оказа паметник на културата, Община Пловдив показа фалшив документ (обновена)

Граждани днес организираха жива верига пред това, което е останало от сградата

© Лина Кривошиева

Граждани днес организираха жива верига пред това, което е останало от сградатаПочти унищоженият тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив е паметник на културата от 1977 г. насам, а от 2000 г. попада и в обхвата на групов паметник Историческа зона "Филипопол – Тримонциум – Пловдив". Това потвърдиха от Министерството на културата след цял ден неясноти около разрушената през почивните дни сграда.

Тя е деклариран паметник на културата от 1977 година и се намира на територията на групов паметник - историческата зона, обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата (НИНКН). Всяка намеса в нея би трябвало да бъде съгласувана, но искане за рушенето ѝ не е съгласувано в министерството, уточниха оттам. Инспекторатът на ведомството е разпоредил спиране на разрушаването ѝ и е уведомил прокуратурата, която вече се самосезира по-рано през деня.
Ценната сграда, част от емблематичните складове в Пловдив, бе съборена в почивния неделен ден (6 март) без предварително уведомление и само бързата гражданска реакция спаси част от фасадата й. Разрушаването за кратко продължи и днес, въпреки почти постоянното присъствие на граждани около имота и изявленията на общината.


Как Община Пловдив показа фалшив документ


На пресконференция днес община Пловдив представи документ, според който сградата не е паметник на културата. Според него през 2010 г. Националният институт за недвижимо културно наследство е удостоверил, че сградата на ул. "Одрин" 8 не е паметник на културата, не попада в групов паметник на културата, нито в охранителната зона (зона с малко-по-свободен режим, но все пак с ограничения и специфични изисквания за застроявания).


Документът, който Община Пловдив представи пред медии и граждани днес

© Дневник

Документът, който Община Пловдив представи пред медии и граждани днес
Потърсен от "Дневник", главният архитект на Пловдив Румен Русев първоначално отказа коментар, но след това заяви, че документът е получен от собствениците на сградата през 2010 г., когато са придвижвани документите им за разрешителното за строеж. Той не коментира защо местната управа се е доверила на представен от частен инвеститор документ.


Междувременно редакцията се сдоби с оригиналния документ, издаден от НИНКН, в който се заявява, че сградата на ул. "Одрин" 8 попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство. Двете удостоверения са с наглед еднакви входящи номера, дата и начало, но оттам нататък имат противоположно съдържание. Документ като този, представен от общината, не фигурира в архива, бяха лаконични от министерството.


"Дневник" търси за коментар собствениците на съборената сграда, но засега без резултат. Колеги от Пловдив също не успяват да осъществят контакт с тях.


Оригиналният документ, издаден от НИНКН

© Дневник

Оригиналният документ, издаден от НИНКН


Съмненията на експертите


По-рано днес, скоро след пресконференцията на общината, арх. Виолета Раева, служител на НИНКН до 2012 г., когато се пенсионира, изрази съмнения в истинността на представения от общината документ.


"Видях, че това не е стилът на колегите ми (от НИНКН - бел.ред.) и започнах да се съмнявам, че те са го писали", заяви арх. Раева. Съмнения за истинността на представения от общината документ изразиха пред "Дневник" още двама експерти, сега работещи за института, които не пожелаха да бъдат афиширани.


Към тях се присъедини и адв. Тони Стойчева от гражданската инициатива за спасяването на кино "Космос", откъдето днес са поискали всички документи, постъпили за тютюневия склад в общината. Всички знаем, че сградата попада в историческата зона"Филипопол – Тримонциум – Пловдив", което е в явно противоречие с показаното удостоверение, заяви Стойчева. И допълни: "Възможно е да e налице документно престъпление."


Арх. Раева обясни, че няма как местната управа да не е била наясно с важността на сградата. Още на обществените обсъждания за Подробния устройствен план на район "Централен", на които тя е присъствала, експерти са коментирали точно съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8, като са изразили становище, че тази сграда е желателно да бъде запазена и има качествата на паметник на културата.


Събарянето на сградата

© Лина Кривошиева

Събарянето на сградата


Арх. Раева разказа, че още през 1985 г. тогавашният предшественик на НИНКН - Националният институт за паметниците на културата, е допуснал техническа грешка, заради която впоследствие е станал възможен спорният статут. Сградата е трябвало да бъде вписана като индивидуален паметник на културата, но при оформянето на техническата документация са били подадени снимачните номера на постройката срещу нея.


"Това обаче не освобождава общината от отговорността да съгласува по-нататъшните си действия с НИНКН, защото сградата попада в групов паметник на културата", заяви арх. Раева. Усъмни се и че при представения от общината документ от НИНКН са били заличени имената и подписите на човека, който го е издал. Кметът Иван Тотев е заявил на неин въпрос днес, че тези данни са скрити, за да не се злепоставят конкретните хора, издали удостоверението.


"Каквото и да е, колегите, общината, знаят много добре, че това е групов паметник на културата", заяви арх. Раева. Според нея сега е редно събарянето на сградата да бъде спряно, а собствениците да бъдат задължени да я възстановят в стария й вид. Това поискаха и членовете на регионалната колегия на Камарата на архитектите в Пловдив. Според закона собствениците на сгради със специалния статут могат да бъдат задължавани да ги изградят в оригиналния им вид - текст, който до момента никога не е прилаган.


Проверка на "Дневник" показа, че след като през 2010 г. Община Пловдив издава разрешително за строеж на собствениците на сградата - фирма "Одрин 8", през 2014 г. документът е преиздаден. Давността на този вид разрешителни е три години. Главният архитект не отговори на въпроса на "Дневник" търсено ли е мнението на НИНКН при процедурата по преиздаването на документите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK