Какво значи "шпицкоманда", или ще провери ли ВСС докрай има ли натиск в Столичното следствие

В началото на заседанието на етичната комисия към ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

В началото на заседанието на етичната комисия към ВСССлед шестчасово заседание, Етичната комисия реши, че ще решава как да продължи проверката по изявленията на следователя Бойко Атанасов от столичния отдел към Софийската градска прокуратура за шпицкоманда в държавното обвинение. На днешното публично заседание, сблъскани бяха мненията на Атанасов и 26 негови колеги - следователи и прокурори, които изразиха несъгласие с изказаните от него твърдения.


Накратко: Атанасов каза, че има натиск върху следователи, че има проблем със случайното разпределение на случаите, че е бил изнудван да не работи по дело срещу ръководно място в Кюстендил, че магистрати  биват "вербовани" да работят по тези преписки чрез образуването на разработки срещу тях самите.


Неговите колеги - 13 съдии и 13 следователи отрекоха тези твърдения, някои от тях дори се похвалиха с "колектив, на който може да завиди всяко учреждение".
"Страхотни колеги - професионалисти и просто нямам думи и се чудя каква е тази злоба. Възмутен сам от това, че такава аудитория - цяла България, целият свят го слуша него", заяви един от тримата обявени за говорители - следовател  Красимир Алексиев. Негови колежки пък заявиха, че на работа са се чувствали като у дома си.


След края на заседанието, на което присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и други членове на ВСС пресцентъра на съвета съобщи, че комисията ще продължи да умува как да подходи към проверката на следващото си заседание -понеделник 14 март.


Поводът били -


"крайно противоречащите твърдения на следователите".


Близо час след това, Ясен Тодоров заяви пред Би Ти Ви, че ще трябва да се реши в какъв обем да продължи проверката, защото по думите му Бойко Атанасов не е представил нито един конкретен факт. От изявлението му по-скоро стана известно, че тезите на следователя няма да бъдат проверени.


"Аз вярвам на фактите. Главният прокурор е лош, прокуратурата е репресивен орган, следствието е шпицкоманда", заяви Тодовор опитвайки се да преразкаже твърденията, изнесени от Атанасов и продължи, че колегите му от следствието били силно огорчени от чутото.


В началото на заседанието Атанасов припомни, че иска отводът на председателя на етичната комисия Ясен Тодоров заради това, че е работил в следствения отдел на Столичното следствие. Тодоров отказа, защото не виждал основания и нямало притеснения, че ще бъде безпристрастен. Като мотив той изтъкна, че искал също да се изчисти  името на службата, където след края на работата му в съвета най-вероятно щял да се върне.


Бойко Атанасов, който говори пръв в присъствието на колегите си, повтори част от изказаните от него вече в медийни изяви скандални факти. На няколко пъти той призова ВСС да извърши задълбочени проверки и уточняваше, че всяко негово твърдение може да бъде подплътено с документи. На няколко пъти той е сезирал и главният прокурор Сотир Цацаров, но и досега не е получавал никакъв отговор.


От заседанието отсъстваше Цацаров, по чието желание етичната комисия започна проверка. От изслушването на колегите на Атанасов, стана известно, че те са се засегнали изключително много на определението за шпицкоманда. В писмото си от миналата седмица, с което те изразяваха несъгласие с казаното от Атанасов, те бяха цитирали Уикиречник за значението на думата. Според тях това означава: "хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.".


Днес прокурор Иван Гешев, който от две години наблюдава и работи само по делото за КТБ, и който е част от подписалите контра декларацията, заяви:


"Шпицкоманда.... Аз съм магистрат, неосъждан, нямам криминални регистрации засега, слава Богу... Е,  може да имам някаква разработка... Ако господин Атанасов разполага с някакви факти, които покриват това определение, да бъде така добър и да ги представи пред вас", заяви Гешев. Соня Найденова от ВСС обаче го репликира с това, че също е проверила значението на думата шпицкоманда.


Може да значи и куче, което е характерно с това, че е много любвеобилно, силно се привързва и обича да е близо до стопанина си. "Мисля, че не съм и куче - ако трябва и това да доказвам...", отговори Гешев.


Бойко Атанасов изнесе смущаващи данни за разпределението на делата и за това как е бил изнудван


да се откаже да води конкретно разследване, а вместо това да оглави районната прокуратура в Кюстендил. По думите му през 2013 година, когато депутатът от ДПС Делян Пеевски и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов си комуникираха през парламентарната трибуна и Пеевски заплаши Цветанов с проблеми с прокуратурата, делото срещу бившия вътрешен министър е пристигнало на следващия ден.


Според Атанасов от 120 дела миналата година 115 са били срещу неизвестен извършител. Атанасов заяви, че е скептичен от изхода на проверката, започнала по негов сигнал, но по желание на главния прокурор Сотир Цацаров.


"Мотивът ми е, че не желая участвам в политически и икономически поръчки,свързани с разчистване на интереси", отговори Атанасов попитан след изслушването  за мотивацията му.


"Това е омагьосан кръг и някой цели да не се излезе и да се стигне до решение как трябва да функционира Софийска градска прокуратура. Това, за което идвам днес, е сигнал-предложение от моя страна да се установи дали Главният прокурор изпълнява служебните си задължения. Аз съм на мнение, че не ги изпълнява системно, откакто е главен прокурор", коментира още следователят. Във връзка с изслушването му в комисията, той заяви, че всички теми са били смесени и дебатът станал разводнен.


Атанасов смята, че секторите в Софийската градска прокуратура и следственият отдел към нея са незаконни, а натовареността на следователите е неравномерна. 


"Каквато и съдебна реформа да направим, ние трябва да се научим да спазваме закона при разпределение на делата и събирането на доказателства", допълни Атанасов и призова да бъде изслушан и градският прокурор на София Христо Динев. Следовател Атанасов даде пример с делото срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, по което са се появили двама прокурори от военна прокуратура, които са командировани със заповед на Главния прокурор. "Струва ли ви се, че има случайно разпределение на делата? На мен не ми се струва, защото няма такова", заяви Атанасов. 

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на equity
  equity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Шпицкоманда означава, че тоя държава няма шанс с патологичната некадърност и корумпираност на държавните служители, които в голямата си част са абсолютни парашутисти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Страхотни колеги - професионалисти и просто нямам думи и се чудя каква е тази злоба. Възмутен сам от това, че такава аудитория - цяла България, целият свят го слуша него", заяви един от тримата обявени за говорители - следовател Красимир Алексиев. Негови колежки пък заявиха, че на работа са се чувствали като у дома си.

  Какъв е този битовизъм?!? "Страхотен колектив" - не сме в късните '80 бе, другари... колежките дали си носят и плетки, за да запълнят времето от 9 до 5? ВИЕ СТЕ МАЛОУМНИ, БЕ!
  Тези т.н. следователи и прокурори НЕ СА НОРМАЛНИ!!!

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  ВСС /хората на Цацаров, демек мафията/, никаква няма да я свършат

 4. 4 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тая "проверка" всъщност е мръсен ПиАр номер:ВССто ще извика некакви подставени,подучени индивиди,които в един глас ще твърдят,че шпицконади нема.Което не значи, че НАИСТИНА няма.Поредното тъпо театро...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Аз вярвам на фактите. Главният прокурор е лош, прокуратурата е репресивен орган, следствието е шпицкоманда", заяви Тодовор опитвайки се да преразкаже твърденията, изнесени от Атанасов и продължи, че колегите му от следствието били силно огорчени от чутото."Ясен е ясен.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ !!! И всички следователи и прокурори - на атестационен тест.
  Пари давам, за да видя пеефски пред атестационна комисия.

 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  В мътна вода някои ловят риба и то отдавна.Тъжното е, че народа си мълчи.

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5479 Неутрално

  Цацаратурата да се провери, но КОЙ да ги провери, ДС следователите ли.

 10. 10 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Който не се е сблъсквал с наказателно производство в българския съд, само той може да повярва, че няма шпиц команда в прокуратурата и следствието.

 11. 11 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#2:"vhv"]ВИЕ СТЕ МАЛОУМНИ, БЕ!
  Тези т.н. следователи и прокурори НЕ СА НОРМАЛНИ!!! [/quote]

  2029
  10 дек, 2014
  Съдебен борд е нужен. Не вярвам системата да се самоизчисти. Просто не пускат читави в играта.

 12. 12 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Шпицкоманда е няколко рожби на магнаурската школа в Симеоново, които не блестят с особен потенциал, но за сметка на това са упорити и послушни. Май описахме един председател на етична комисия?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Атанасов, кой ви сложи тези популизми в устата? От април 2015 пред Капитал:
  "Първо, направено ли е необходимото изследване на качествата на магистратите, които ще работят по дела за корупция, какви са гаранциите за липсата на зависимости и неподдаване на натиск от всякакво естество, което е най-важната гаранция за това делата да стигнат до съд и в процеса да има до края две страни, а не да се отвеждат разследващи, когато предлагат повдигане на обвинение и прилагане процедурата по снемане на имунитет. Защото "делото не е на дневен ред".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Атанасов, как предлагате да се изследват качествата на магистратите?? Да бъдат на 6 месеца прекарвани през детектор на лъжата, подслушвани и пр. мерки?
  Търсите гаранции за липса на зависимост?!
  Не е истина просто..вместо да работи по важни законови промени, ВВС и цялата държава трябва да слушат подобни хора???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2550 Весело

  "Това, за което идвам днес, е сигнал-предложение от моя страна да се установи дали Главният прокурор изпълнява служебните си задължения. Аз съм на мнение, че не ги изпълнява системно, откакто е главен прокурор", коментира още следователят. "

  А-ха-а! Ето къде бил ключът от бараката! Буйното следователче, директно ни насочва към текста на чл. 129, ал.3, т.5 от КРБ... Дотам ли я докарахте, бе другари?! До съшита с бели конци история?! Нали нищо не било направено с изменението на конституцията, а?! Що тръгнахте веднага да се възползвате от това, което официално (Ицо Иванов, Лозанчо Панов и Ранганчо Кунев) отрекохте и оплюхте?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 16. 16 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поне имаме списък с 26 магистрата за уволнение!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 17. 17 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#11:"2029"] Не вярвам системата да се самоизчисти. Просто не пускат читави в играта.[/quote]

  Тя "системата" се самовъзпроизвежда и докато се ръководи (пред и зад-кулисно) от ерудити успели да стигнат само до "магнаурските школи" в Симеоново и Благоевград - друго не можем да очакваме.

 18. 18 Профил на 101procentanesbb
  101procentanesbb
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ами ако не знаете питайте Асен Генов знае какво е шпицкоманда, той е изглежда сведущ, пък и сте в близки отношения.

 19. 19 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 666 Гневно

  "Страхотни колеги - професионалисти и просто нямам думи и се чудя каква е тази злоба. Възмутен сам от това, че такава аудитория - цяла България, целият свят го слуша него", заяви един от тримата обявени за говорители - следовател Красимир Алексиев. Негови колежки пък заявиха, че на работа са се чувствали като у дома си.
  ==========================================

  Ами като е така, обяснете на обществото защо, след като сте таквиз професионалисти, защо България е челник в корупцията, показните убийства, грабежите, битовата престъпност, защо е толкова ниска разкриваемостта на престъпленията, защо никой (ама никой) вече не ви вярва. Защо скалъпихте, например, такова обвинение на Цветан Цветанов, че съда да се черви и да се оправдава пред народа: "Де факто Цветан Цветанов е нарушил закона, но повдигнатото обвинение ни задължаваше само да докажем умисъл." Колежките ви с плетките си ли идват на работа, та се чувстват като у дома си? Или от време на време някой им припомня, че все пак са на работа?

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#12] от "Индивидуален паметник на културата":

  Повторил съм мисълта ти, но и това е показателно. Посредствеността е на всички нива.

 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Поредното доказателство,че тази система не може да се самоизчисти....

  ThePirinEagle
 22. 22 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#14] от "достатъчно":

  Това дето го пишеш съгласува ли го с Цецо Ухото и Баце?
  Само питам, щото като се обърне палачинката Баце ти трижди ще прокълне ВСС с все Цацаров.

 23. 23 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  От цялата статия, ей това най-много ми хареса:
  "Негови колежки пък заявиха, че на работа са се чувствали като у дома си."
  Приказка...

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  И на мен фразата, че се чувстват като у дома си ме впечатли.
  Макар че, според мен те могат и да си седят у дома, защото дали там или на работа, резултати няма.
  И основния въпрос, как Цацаров разпределя делата, защо все едни и същи прокурори, "разследват" №10 и все чист излиза - въпроси които остават без отговор.

 25. 25 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Малко стана като в един стар виц:

  Съдията:
  — Не си криви душата! Двама свидетели са те видели, че си откраднал прасето!
  Подсъдимият:
  — Аз пък мога да доведа десет души, които не са ме видели.

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Гешев с обръснатата като на мутра глава е точно като излязъл от шпицкоманда.

 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Изказванията на Гешев, Ананиев и "колежките" разкриват цялата интелектуална и морална нищета на въпросните персони. Приказки като в кръчмата, кафенето и на пейката в двора.

 28. 28 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Гешев е еманация на простащината и безхаберието на българската прокуратура. Не сме забравили бисерите му. Малко беше позамлъкнал, ама сега е добил смелост и пак е в обичайната си форма на агресивна посредственост.

 29. 29 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#2] от "vhv": [quote#2:"vhv"]Тези т.н. следователи и прокурори НЕ СА ********[/quote] А кое Е нормално? Улиците ли? Образованието ли? Здравеопазването ли? Кое?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  Целия цитат от уики:
  "Шпицкоманда - специален отряд, създаден специално за терор над мирното население в разбунтували се територии. Шпицкомандата се създава от хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н.
  Етимология
  Наименованието се появява за първи път при потушаването на Септемврийското възстание през 1923 година. Заради ограниченията на Ньойския договор България няма необходимата армия за потушаването на бунта, затова се сформират доброволни отряди, сред които и доста криминален контингент, които да се сражават срещу възстанниците. Поради липсата на военни униформи и най-вече военни обувки на доброволците са раздадени островърхи цивилни обувки - шпицове. Оттам произлиза и името шпицкоманда. Шпицкомандите потушават възстанието със терор и жестокости, при които загиват и много жени и деца. Опитът на българските шпицкоманди се използва по-късно от немците с техните SS-части, от руснаците - Спецназ, и от много други страни."

 31. 31 Профил на stoletov
  stoletov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кажи му прокурор и повече не го обиждай... До там я докарахте и вие съвестните дето си гледате работата ама си траете!

 32. 32 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Тая измислица кой комунист я съчини. Особено като прочетох за платения от Москва Септемврийски метеж, наречен "въстание", ми стана ясно какви са авторите.

 33. 33 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  "Шпицкомандата се създава от хора със садистични наклонности, често сред тях има и криминални престъпници, убийци и т.н. "

  Това са другарите докарани на власт през 1944 г.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#32] от "antonio_vivaldi":

  Разправяй се с Уикипедия на български, не съм аз авторът. Но че по време на потушаването на Септемврийското Възстание е имало шпицкоманди, някои от членовете на които са мародерствали зная със сигурност от баба си. Ако имаш желание, прочети, но предполагам че нямаш, а аз нямам желание да споря с радиоточки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK