Осмомартенски Манолова се възмути от живота на жените в затвора

Националният омбудсман Мая Манолова

© Анелия Николова

Националният омбудсман Мая МаноловаТрагична материална база, завишени цени в затворническите лавки и проблеми в медицинското обслужване - това са част от изводите от годишния доклад на омбудсмана за състоянието в местата за лишаване от свобода - затвори, арести, както и психиатрии, институции за закрила на детето, домове за възрастни и бежански центрове.


Екипът на омбудсмана, извършил проверка и оценка на тези места, е констатирал, че през 2015 г. има частичен напредък по отношение на материално-битовите условия и пренаселеността на затворите. Въпреки това материалната база остава трагична, като най-тежко е положението на затворите в Бургас и Варна. При посещенията е установена липсата на санитарни помещения в килиите в двата затвора, както и в единствения женски затвор в Сливен. Манолова беше част от екипа, посетил женския затвор миналия понеделник. Там има над 230 души.


Затова и в презентацията днес тя обърна специално внимание на условията там. Над 80 процента от лишените от свобода жени излежават присъди за ненасилствени престъпления като контрабанда на цигари, дребни кражби, а някои са поели вината на мъжете си, обясни омбудсманът.
Близо половината от тях са майки, поради което основният проблем на жените затворници е тяхната изолация от семейството и децата им.


Манолова определи като дискриминационен проблем наличието на един женски затвор, където се настаняват всички жени,


без значение от мястото, където живеят. Докато мъжете се настаняват в най-близкия до дома им затвор и така биват по-често посещавани от семействата си.


15-20 мин. топла вода на ден, четири душа и четири мивки за 30 жени, месечни консумативи от 1 тоалетен сапун, 1 сапун за пране, 200 г прах за пране и 10 превръзки са условия, които според екипа на омбудсмана не дават възможност на затворничките да поддържат елементарна лична хигиена. Омбудсманът е отправил препоръки към правосъдното министерство и за тези проблеми. По думите на Манолова са необходими законодателни промени, според които бременни жени или майки на малки деца с присъди за дребни престъпления да не бъдат вкарвани в затвора. Необходимо е и създаване на женски отделения в поне един или два други затвора, за да има равномерно разпределение в страната, където жените могат да изтърпяват наказанията си.


За проблемите в Сливенския затвор сигнализира наскоро и Българският хелзинкски комитет.


Сериозен проблем и в другите места за лишаване от свобода според експертите е невъзможността да се полага трудова дейност в затворите,


която би довела до намаляване на постановените от съда присъди и която има превъзпитателни функции.


"Буди недоумение пълната липса на подкрепа от страна на Министерството на правосъдието, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Държавно предприятие "Фонд затворно дело" на съществуващите цехове към затворите", каза Мая Манолова.


По думите й е необяснимо защо произведената в тях продукция не се ползва с предимство поне в системата на затворите. Защо правосъдното министерство не изкупува произведеното работно облекло от затвора в Сливен или дюшеци от Ловеч, а сключва договори с външни фимри, попита омбудсманът. Тя е отправила препоръка към министерството за решаването на този въпрос.


Друг проблем, констатиран в доклада, са завишените цени на стоки в затворническите лавки в сравнение с външните магазини, както и на телефонните разговори. С 30-40% по-скъпо пазаруват затворниците, които нямат право да получават колети, което по думите на Манолова ги прави сигурни донори на фирмите, зареждащи лавките. 


Медицинското обслужване е друг проблем в местата за лишаване от свобода, въпреки че има медицински центрове, ежедневно десетки затворници се извеждат за лечение извън затвора.


Психиатриите са другите центрове, които са били посетени


и оценени в годишния доклад на омбудсмана. Според статистиката 19.5% от българските граждани поне веднъж в живота си са търсили психиатрична помощ. 50 хиляди годишно са хоспитализациите в психиатрични заведения, чиято материална база е "окаяна, направо трагична", коментира Манолова.


Поради това приоритет в работата й през 2016 г. ще е именно състоянието на психиатричната помощ. Под три процента от здравния бюджет е за тези заведения, което е твърде малко, смята омбудсманът. Според нея липсва институционална подкрепа за болните, което е проблем особено за тези без близки. След изписване от психиатричното заведение никой не следи тяхното състояние, поради което те отново се влошават след определен период и постъпват повторно за лечение.


Същевременно местата за настаняване са малко и с години пациенти чакат, за да бъдат лекувани. В психиатрична болница екипът на омбудсмана е срещнал и клошар, които е там просто защото няма дом. Липсват и специалисти за работа с болните, като основна причина за това според доклада са минималните средства за заплати. Санитари стават изписани пациенти.


Омбудсманът е отправил препоръки и към отговорните институции за състоянието на миграционните и бежанските центрове. Основните проблеми, установени там, са проблемите и забавянето при регистрация и предоставяне на статут и заниженият контрол при самоволно напускане на центровете, което е предпоставка за трафик на хора и каналджийство. Манолова обясни, че при проверка на протоколи от центровете са установени малолетни и непълнолетни деца, които са непридружени и се записват настанени в центъра възрастни, с които дори не се познават, а понякога са с различна националност.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  таман се зарадвах, че са я тикнали в дранголника най-сетне.

  седеньето го зголемува задникот
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Горките мъже в затвора!
  Нали си нямат празник!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сещам се за поне още три комунистки, които би трябвало да са в Сливенския - начело с Масларова.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Тази вече се чуди за какво по-напред да се възмущава.
  Сякаш никога не е била във властта и нейната партия няма заслуги за всичко ,от което тя се възмущава.

 5. 5 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  Да не би да и се е жалвала Масларова или тя беше невина

 6. 6 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Другарката Манолова обикаля страната и се изповядва, че хората живеят толкова зле!

 7. 7 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#2] от "Храбър":
  Не всички, някой празнуват

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Смислена постъпка. Там трябва да гледа един омбудсман. Всеки може да връзва мартеници и да раздава статуетки на бизнес-конкурси за жени-предприемачи.

 9. 9 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Дискриминация е факта, че един кадърен мъж не стана омбудсман, а някаква омбудсмая неизвестна с нищо освен аферата Костинброд стана...

  www.soundcloud.com/x2805
 10. 10 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]
  Смислена постъпка. Там трябва да гледа един омбудсман. Всеки може да връзва мартеници и да раздава статуетки на бизнес-конкурси за жени-предприема[/quote]

  "Мая Манолова" и "смислено" в едно изречение не вървят. Тя притежава типичните за дрОгариата арогантност, наглост и безхаберие.

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1258 Весело

  а това ми напомня един стар виц

  Събрали са Политбюра и решили за училищата 0 лева за подобряване условията в затворите 1 000 000

  защо така - пита млад партиен активист
  стария му отговаря - аз училището съм го минал

 12. 12 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Отдавна не бях чувал нищо за МаяМа и тази новина сега ме върна в реалността

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2076 Весело

  Хубав сигнал. Аз, като тръгвам на път си проверявам резервната гума, крика и кръстачката... та е хубав сигнал, дето полит-елита проверява стандарта в затворническите килии...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на villager
  villager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами тя ако обиколи по кюстендилските села( все пак роден край!), където са останали само хора от 3-та възраст, как ли ще го коментира?

 15. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Притеснила се, горката, защото знае, че мястото й е в затвора. Дори само заради Костинбродската афера.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 16. 16 Профил на пилот падналВградината
  пилот падналВградината
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интензивна женска консултация ("Тина Киркова" — София)
  Мога да давам уроци по френски, аритметика, латински. Изпитана методика. Но не искам.
  Пазете входа чист! (надпис в жилищен блок) И мене ме пазете! (дописано отдолу)

  Буквално всичко в тоя живот до една или друга степен бе странно. Просто бе странно по малко по-различен начин, отколкото беше свикнал, което беше странно.
 17. 17 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Поздравления Дневник, чудесна снимка!

  По нещо ми напомня на надуваема кукла, но не мога да разбера по устата ли, или по ума ...

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Весело

  Трагична материална база, завишени цени в затворническите лавки и проблеми в медицинското обслужване,ами то така е и извън затвора.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]

  Смислена постъпка. Там трябва да гледа един омбудсман[/quote]
  Особено като се има предвид,че е за затвора или психиатрията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK