Тотев: Вината за склада не е наша, трябват промени в закона за културното наследство (обновена)

Иван Тотев

© Анелия Николова

Иван ТотевКметът на Пловдив Иван Тотев заяви пред "Дневник", че и до момента местната управа не разполага със становище, че събореният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 е паметник на културата и се обяви за промени в закона за културното наследство, които да дадат повече права на общините. От думите му се разбра, че не планира да бъде търсена отговорност на никого от общинската администрация, защото според него проблемът е извън нея.


"От 2014 г. имаме уведомление за техническа грешка, но то не прави сградата паметник на културата", заяви Тотев. По-рано днес ведомството на Вежди Рашидов съобщи, че "през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство".


Тотев обясни, че уведомлението е изпратено, след като общината сама е потърсила НИНКН, покрай изготвянето на подробния устройствен план на пловдивската Централна градска част, за да изясни статута на попадащи там сгради. По думие му след получаването на уведомлението за грешка, има дълга процедура в НИНКН, която би трябвало да завърши с крайно становище за статута на сградата и с подпис на министъра на културата. "Ние още не сме виждали такова писмо-заповед", каза той.
Потърсена за коментар арх. Жана Джугаланова от НИНКН припомни, че сградата на ул. "Одрин" 8 е декларирана като паметник на културата още през 1977 г., макар да не е получила окончателен статут. Тя препрати към параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство, според който декларираните недвижими културни ценности подлежат на защита, като се смятат за такива със статут на такива.


От думите на кмета се разбра, че няма да иска наказания за експерти от общината заради случая. "Защо да търсим отговорност на конкретен човек от общината", попита той. Що се отнася до представения от собственика на сградата документ, че тя не е паметник на културата, Иван Тотев заяви, че общината няма задължение по закон да прави насрещни проверки на този вид документи, които й се представят. По думите му на ден в общината минава огромен поток подобни преписки. Те се входират с едно "Вярно с оригинала", а в Наказателния кодекс е записано, че този, който представи неверен документ, носи съответната наказателна отговорност, мотивира се той. Тотев допълни, че общината прави допълнителна проверка, ако получи сигнал, че има нередност.


"Големият проблем е, че НИНКН не изпраща копие до общините, когато има кореспонденция с инвеститор", каза Тотев и припомни, че има техническа грешка от 1985 г., когато вместо сградата на ул. "Одрин" 8 да бъде обявена за паметник на културата, за такава бива посочена друга постройка. "От тогава досега нито една институция не е коригирала това", каза той.


"Това е една много неприятна ситуация, но тя може да се случи навсякъде в България, защото системата го позволява", заяви кметът и посочи, че в момента "общините не могат да направят нищо в такава ситуация". 


"Дано да приемат поправките в закона за културното наследство и да се дадат повече права на общините", каза още той.


Промените в закона, които предвиждат заобикаляне на НИНКН при намеси в паметници в полза на общините, предстои да бъдат гледани на второ четене, но са широко критикувани от експертната общност. През февруари професионални организации на архитекти и историци отправиха  алтернативни предложения за поправки, с които да се подсили капацитетът на НИНКН, да се създадат по места проучвателски екипи и след подготовка да се премине към децентрализация на издаването на разрешения за намеси в защитени обекти. Тогава експертите поискаха и архивът, и регистърът на обектите, които са национални културни ценности, да бъдат допълнени и дигитализирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Любопитно

  А за безхаберието и корупцията кой закон предлага да се промени Тотев ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Точно вината е на община Пловдив.
  Къде се е чуло и видяло, по определена административна преписка, да се изисква прилагане на документ издаван от друг компетентен държавен орган и последният да не бъде уведомен за започналата процедура ?!

  тотев е за затвора

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1010 Весело

  Ама моля ви се.... ние никога не сме си и помислили, че някой в общината може и да не си върши работата.

 4. 4 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 229 Гневно

  Ако проблемът не е в общината, може и да се окаже в самия кмет.

  "общината няма задължение по закон да прави насрещни проверки на този вид документи, които й се представят."

  Дори да нямаш задължение по закон, трябва да си тотален мързеливец - или подкупен мръсник - за да не го направиш.

 5. 5 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Това е една много неприятна ситуация, но тя може да се случи навсякъде в България, защото системата го позволява"

  Да, случват се такива неща благодарение на невежите, безхаберни и корумпирани чиновници. Сред проектите на Тотев беше възраждането на уличките около тютюневите складове в близост до ул. Иван Вазов. Явно си изпълнява плана...

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Вината никога не е политиците в България.Вината винаги я плаща народа.Винаги трябва да се правят промени в законите и след промените,пак народа плаща.

 7. 7 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Гневно
 8. 8 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1838 Гневно

  "От думите му се разбра, че не планира да бъде търсена отговорност на никого от общинската администрация, защото според него проблемът е извън нея."
  Възмутително! Къде е гл.прокурор на България, да го хване този кмет-мафиот?! Според Бочко филията, обаче, гл. прокурор си е на мястото, тоест не бива да върши работата, за която е поставен там. Какво става в тази държава?!!!

 9. 9 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#0:"дневник"]Тотев: Вината за склада не е наша, трябват промени в закона за културното наследство [/quote]

  правилно ,
  ако Частен имот ще е културно наследство..
  държавата да обезщети собственика..

  а не да го дискриминира-или има право на совственост , съотв.разпоредителни права..

  или продава на държавата..да си го бие в главата
  ******

  няма култура..
  но има министерство на културата и културни паметници

 10. 10 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Тотев, не знам защо, ама не изглеждаш никак убедителен.

  А пък на по-миналите избори, когато Славчо Атанасов водеше с повече от 1.5 процента в exit poll-а след края на изборите, само ти си знаеш как така ти изведнъж го изпревари 10 минути преди обявяване на резултатите.

  Е, как очакваш хората да ти вярват тогава?

 11. 11 Профил на A hombros de gigantes
  A hombros de gigantes
  Рейтинг: 509 Гневно

  България - страната, където виновни политици НЯМА (никога и за нищо) !

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  "Големият проблем е, че НИНКН не изпраща копие до общините, когато има кореспонденция с инвеститор", каза Тотев
  ===========================
  Според този далавераджия, Титан на ГЕРБ мисълта, след като общината взема решение по съдбата на тази сграда, чия е отговорността по събирането по цялата документация по статута на сградата??

 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 3845 Любопитно

  Тоя Тотев въпреки, че е гербер хич не ми харесва...няма ли в Пловдив по свестен от него?

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#8:"GreenEyes"]Къде е гл.прокурор на България, [/quote]

  Глав прокурора сега сигуно маа здравословни манджи

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  Да се уволни чистачката!

 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Тотю иска да каже, че документите, сами да пристигат само при мисълта му, че ще се се взема решение за дадена сграда.

  Човека иска "трансцедентално" решение на въпроса

 17. 17 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Няма как в общината да не са знаели, че това е паметник на културата!!

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз се чудя тва майна, архитекта на Филибето, как не е закопчан. Тия от прокуратурата не работят ли като колегите си съдии "по вътрешно убеждение". Само като го видях в ТВ-та, ако бях прокурор щях да му сложа белезниците по 100%-но "вътрешно убеждение" и пътьом да върне всички манги за тоя документ. Не знаел, че това бижу е култура, айде де! И не проверил, щото всичко било наред и имал пълно доверие на...мутрите, а кмета на тоа мошеник. Хееее... Оня ден китайците обесиха един честен милиардер, а да вървят да крадат останалите!
  Помнете ми това убеждение. Само тоя гущер гЪрбав, кмета, да не е вътре, щото тогава цветанов ще ги покрие.
  Работата много мирише и затова тоа плазмодий плещи врели-некипели! Пловдив няма късмет на кмет, или мухльовци като тоя и оня фъфльо преди него, или мошеници като останалите. Само София веднъж ни би с по-голям мошеник-софиянски.

 19. 19 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#18:"костича"]Пловдив няма късмет на кмет, или мухльовци като тоя и оня фъфльо преди него, или мошеници като останалите. Само София веднъж ни би с по-голям мошеник-софиянски.[/quote]
  Софиянски + Антоан Николов (Столичен общински съвет) + Любо Пъпката (Общинска банка) + Тошко Добрев (Софийски имоти) бяха неземен тандем

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  [quote#1:"karabastun"]А за безхаберието и корупцията кой закон предлага да се промени Тотев ? [/quote]
  Най-много ще му приляга да предлага промени на законите, ама от затворническата килия.
  След като сградите са били нарочени за събаряне с цел да се строи на тяхно място хотел, дали и тоя хотелджия не е баш в тая нечистива игра? Както във всички мошенически истории с цел жулене на обществени пари.
  Да напомня за спортната зала "Колодрума", с проектна стойност 16 милиона, завършена за 48 милиона, кръговото движение при Водната палата, излязло почти милион, далаверите около велоалеите и още много други шашкънии, плачещи за честен и почтен прокурор и безпристрастен съд.
  Ама явно ще бъде някой друг път...

 22. 22 Профил на Angelo Badalamenty
  Angelo Badalamenty
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Това звездата от "ГЕРБ прави избори" ли е? https://www.youtube.com/watch?v=lYeJYWk1RCE

 23. 23 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Гневно

  "Пловдив - Европейска столица на културата"
  Кой отговаря за този проект?И той ли не е знаел,че тези складове /архитектурата им/ са акцент в програмата?
  Бе там работещи хора има ли?

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1959 Любопитно

  аха... главния архитект е знаел за статута, ма е подписал разрешителното щото не му е работа да реагира така ли... пък който ще да си ходи да гони Михаля постфактум... ма мнооо свежари гербавите корумпета веее

 25. 25 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 728 Гневно

  Тоя да не е пра-пра внук на бай Ганьо? Ще ни занимава с юридически тенис и проблемите на системата...Да каже защо гръмнаха колата на съпругата му?

 26. 26 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  става въпрос за много пари дадени,взети ....
  всичко си е по-старому в държавата,само артистите се смениха

 27. 27 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 595 Неутрално

  От всичко това се разбира, че Тотев е знаел прекрасно статута на сградата. Запознат е добре, че е имало "грешка", но явно се е надявал всичко да се размине. Егати наглеца.

 28. 28 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Наглостта на политическите мутри е безкрайна...

  Истината е, че общината е дала разрешение без да провери документацията подадени от разрушителя "собственик"

  Този вместо да се скрие някъде от срам, подавайки оставка, ще наглее... такава им е породата, а ние не правим нищо тя да изчезне... както се вижда, избираме ги... е, верно, цигани, но сега циганите ще имат тухли за коптори...

 29. 29 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Несериозно звучи твърдението на Тотев, че общинската администрация която той ръководи няма вина за своеволия в такъв мащаб. Тук говорим за събаряне на сграда над 1000 кв.м, не говорим за чадър на тротоара или тараба за семки. Това е типичната герберастка наглост и некомпетентност.
  А за хотела на мама разказа ли нещо мамин Ваньо?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Вината си е изцяло ваша и най вече на главния архитект, явно добре са ви почерпили

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#28:"diegos"]Истината е, че общината е дала разрешение без да провери документацията подадени от разрушителя "собственик" [/quote]
  По-скоро, е знаела отлично всичко, но са получили много пари" под маса". И сега лъже и маже

 32. 32 Профил на СССР
  СССР
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тоя кмет е за затвора !!!

 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 741 Разстроено

  "с които да се подсили капацитетът на НИНКН, да се създадат по места проучвателски екипи и след подготовка да се премине към децентрализация на издаването на разрешения за намеси в защитени обекти."

  Това е тотален абсурд и крещи направо за корупция и конфликт на интереси.
  За неразбралите: закончите за културното наследство са направени за да предпазват наследството ни от вандалщини от страна на местните им покровители и собствениците им. Ако отговорността за това се прехвърли на последните директно могат да отменят всички подобни закони и да оставят приматите да разполагат с историческото наследство както намерят за добре и да рушат и престрояват на воля. И реакцията на кмета, говори точно за това, да ги оставят на мира да си правят с паметниците на културата каквото им скимне.
  И за съвсем неразбралите: законите за историческото и културно наследство важат с пълна сила и за частната собственост. На когото това не му харесва е свободен да продаде имота.
  А Тотев се прави на ударен най-нагло: при положение че сградата е част от защитен от закона комплекс няма никакво значение дали е допълнително обявена индивидуално за паметник на културата, тя попада под защитата на закона.
  Който иска да строи е свободен да действа на незастроените площи или на мястото на незащитените от законите за културното наследство сгради. Невзрачно соц-строителство което крещи за събаряне дал господ...

 34. 34 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Тотев: Вината за склада не е наша...

  ДА ВИНАТА Е МОЯ !!! МОЯ Е БЕ НЕЩАСТНИК !!!

  Научи се от МАША Шарапова как се постъпва мъжки.
  Аман от недостойни и дребни човечета!

 35. 35 Профил на asenpp
  asenpp
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредното доказателство на правилото:
  "Където мине комунизъм- трева не никне"
  В случая с НИПК - които са имали петилетен план, да категоризират 5000 постройки, като "паметник на културата".
  Сметката горе-долу излиза:
  до 1945г. 3000 ПК , до 1989г. още 40000...
  В случая сградата не е лоша да се запази, ама като каква?
  Може и да стане на музей, ама на какво?
  Основен житейски принцип е че старото отстъпва на новото, иначе се стига до мавзолея - дето по света още се срещат тук-там.

 36. 36 Профил на Делфина
  Делфина
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Дебелоочие, дебелоочие..... Колко трябва да си нагъл и долен, за да даваш такъв отговор? Какво още трябва да му покажат на Тотев , за да види гредата в своите очи? Много нагъл и много прост човек. На него законите му пречат....пловдивчани също му пречат... Не знам дали му дишаме възхуда, което също сигурно му прече... Моля променете законите за да може този завършен олигофрен да бъде наясно и да не му пречи закона.... Той никога не е виновен , на МАМА златния той...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 37 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 506 Неутрално

  нарича сградата "склада", демек склад, гараж, посройка някаква.

 38. 38 Профил на dankar
  dankar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Вината за склада не е наша, трябват промени в закона за културното наследство" - да не би настоящият закон да позволява да се събарят паметници на културата? И точно увеличаването правомощията на общините ще е фатално за останалите още паметници...

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#36] от "Делфина":

  бе хванете я тая греда и му я покажете отблизо като не може да я види, драхти потресаващата наглост... как изобщо е минал такъв ПУП се пита в задачката

 40. 40 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Започна се с врътката
  и пак изчезна тръпката....

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Калинката се заоправдава, като гребе вода издалеко - законът му бил крив, грешка имало. Кой в Община Пловдив не знае, че тютюневият склад е паметник на куртулата? Кои общински служители са подписали разрешението за събъряне на сградата? Как е минало съгласуването за това?

 42. 42 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 741 Любопитно

  [quote#35:"asenpp"]В случая сградата не е лоша да се запази, ама като каква?
  Може и да стане на музей, ама на какво? [/quote]
  Интересного е че в нормалните страни това не само не е проблем и старите постройки, в това число особено и стари фабрики и складове със статут на паметници масово и много оспешно се преустройстват за всевъзможни други функции. Не само на музеи, но и жилищни и офис сгради, културни центрове, барове и дискотеки и т.н.
  И най-якото е че това е доста доходоносен бизнес. И въпроса в случая е дали българската реалност наистина е толкова по-различна или просто на политическите и икономически участници им липсват идеи и способности да реализират едно такова развитие. Мисля че отговорът е ясен.

  Ето как в Хамбург доходоносно са решили "проблема" с едни стари складове.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Speicherstadt

 43. 43 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1082 Разстроено

  " По думите му на ден в общината минава огромен поток подобни преписки. Те се входират с едно "Вярно с оригинала"

  Този парашутист е директно за затвора. Никой не може да поставя клеймо "Вярно с оригинала" без да провери това. Поставилият "Вярно с оригинала" и подписал тази констатация трябва да отлежи няколко години на топло. А сладура Тотев за това , че е пълен безхаберник който прикрива и защитава престъпни деяния - нещо което по смисъла на закона се счита за съучастие в престъпление.
  Казуса е повече от ясен, но в Бойкария Мафията си има държава, а престъпленията остават ненаказани. Причината се нарича - Овчедушие !
  Трудно е днес да се гордеем, че сме българи

  Stupid people make me sick
 44. 44 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 411 Неутрално

  И ти не си по-различен от бруталния хасковски наглец Георги Иванов, дето бутна затвора.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Тотев...
  Знаели и пак.
  Е това е община, грижи се културата и това е...

 47. 47 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 235 Неутрално
 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Сега като се започне едно "прехвърляне на топката"...............и така обществеността няма да разбере на кого е вината!

 49. 49 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#26] от "миглен локумев":
  "става въпрос за много пари дадени,взети ....
  всичко си е по-старому в държавата,само артистите се смениха"

  Така е, но жалкото е , че повечето не го разбират...


  Stupid people make me sick
 50. 50 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 893 Весело

  Вратара им ги е слаб ,топката им ги е крива !
  Приказки от Шехерезада !
  Кмета и съвета на майните са пример за подкупна последователност.
  Освен това престъплевие ,мутренските ешмедемета в античния театър , олющването на централния фонтан само 3 дни след пуска са само малка част от герберщината в общината.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 51. 51 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  "през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив" - верно е нагъл г-н кмета!

  Коментиране на анализираното, вече...
 52. 52 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1485 Гневно

  Този увреден соц продукт - др. Тотев за над 25г не е разбрал че ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА!
  Останалото са шменти капели!

  Не ставка, ами УВОЛНЕНИЕ!
  И СЪД, за безстопанственост!

  То бива наглост, бова безхеберие!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Милиционерите като купуват и фалшифицират избори - такива са последствията...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "Дано да приемат поправките в закона за културното наследство и да се дадат повече права на общините", каза още той."

  ахаха, вие преставяте ли си ако на тези твари се дадат и допълнителни правомощия какво чудо ще настане... впрочем, склада е втория "случайно" сринат паметник на културата в Пловдив... в рамките на месец

 55. 55 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Строителното разрешение на общината, с което се разрешава събарянето, е дадено по фалшиф докумен, който е обаче с печат, но БЕЗ ПОДПИС, както обявиха по телевизията. А трябва да си пълно административно говедо, за да дадеш такова разрешение, без да видиш, че един от необходимите два атрибута на подобни документи, за да бъдат те или поне да изглеждат редовни, ПОДПИСЪТ, ГО НЯМА. Или да не си говедо, но за пари или под натиск на началници да направиш това, което знаеш, чене трябва да правиш, защото нарушаваш законите.

  Така че общината е виновна. Виновно е или лицето, дало разрешението, или неговите началници. Колкото за собствениците, те няма как да не са престъпно виновни. Защото те са представили фалшифия документ.

 56. 56 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#51] от "ЗаНи3А":
  [quote#51:"ЗаНи3А"]"през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив" - верно е нагъл г-н кмета![/quote]

  Ма скура е било това , още преди 2 и нещо години?
  Кой знае колко плика са им мотивирали амнезията за толкУ време?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 57. 57 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  всички са невинни.
  а морените на Витоша престанаха да бъдат морени.
  София Ленд престана да бъде развлекателен парк (или поне паркинга зад него).
  тютюневите складове престанаха да бъдат каквото и да е.
  къщата с ягодите и тя престана.

  изобщо, толерантност, толерантност, но все ми се струва, че без да видим на бесилото: Златев, Киро Гела, Гергов, Пеевски, Гоце, Олигарски, Сергишев, Виденов, Доган, Местан, Бойчо и Цв. Цв., в нашата държава винаги ще върлуват цекоминевци, или кметовете на Галиче ще управляват цели градове, министерства, и дори държавата.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  [quote#55:"glog"]Строителното разрешение на общината, с което се разрешава събарянето, е дадено по фалшиф докумен[/quote]
  кога ще проумеете че преди строителните решения се одобрява ПУП, който в случая идва ОЧЕВАДНО недопустим... писмото е последната дупка на кавала, елементарна опорка

 59. 59 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не ме интересува Тотев,а тези,които дадоха възможност за криминалното придобиване на имотите на фамилия Чапрашикови от криминално известния Красимир Гергов !
  Кой,кога и как му осигури това !Явно това е тема ТАБУ!
  Иначе историята през преминаване на фирми и фирмички криминално регистрирани е ясен!
  Кой ще отговори КАК ТОЗИ НАШ ДОБЪР ДРУГАР СЕ СДОБИ С ТЕЗИ ИМОТИ ???
  Има ли някой БИБЛИОТЕКАР,КОЙТО ДА ИМА ДОБЛЕСТТА да отговори на този въпрос ???
  Макар,че при тях тази дума ДОБЛЕСТ И ДОБАВЯМ ПОЧТЕНОСТ не фигурира в речника им !

 60. 60 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9149 Неутрално

  До коментар [#59] от "doroteus":

  Не съм от Пловдив и не знам подробности, но по принцип ако кметът не знае какво правят служителите на общината - не му е там мястото, а ако знае, но се прави, че не знае - пак не му е там мястото.

  karabastun1@abv.bg
 61. 61 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Тотев публично излъга барабар с главният архитект и фактът че досега и двамата не са си подали оставките говори, че трябва хората да им ги вземат. Силно се надявам, че пловдивчани са доста по-будни от софиянци в противен случай това ще бъде само началото и язък за културната столица на Европа.....

  Veritas odium parit obsequim amicos
 62. 62 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Щом избрания кмет на общината не защитава своите избиратели върви против тяхната воля за чии седи на това място.Да си обира багажа и да го няма повече из канцелариите на общината.Що за човек е това след като емблематични сгради на града не представляват интерес на него и послушните му мишки.Най малкото е било да направи запитване до министерството дали е паметник на културата и след това да направи допитване до тези които са го поставили на този пост дали са съгласни да се бутне или не.Така ще докаже на избраниците си че заслужава този пост а не да защитава интересите на задкулисието.

 63. 63 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#53] от "Darth Plagueis":
  Ти освен милиционер, други думи не познаваш ли? Уж си с претенции на умен пък ти беден речника

 64. 64 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Нак. Кодекс ?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 65. 65 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Скандалът е прекалено голям,за да се разнася само из Пловдивско.....

 66. 66 Профил на just
  just
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Имало "техническа грешка'', а бе Ванко а ако няколко багера
  изравнят хотела ти със земята, може ли да го приемеш като техническа грешка и дали отново така ще наглееш.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8788 Неутрално

  "Защо да търсим отговорност на конкретен човек от общината"
  Т.е.,цялата община ли е виновна.И ако продължаваме да не търсим персонална отговорност,как ще накараме администрацията да си върши работата,да спазва законите и да се бори с корупцията.

 68. 68 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 727 Гневно

  Пак ли няма виновни???
  Събарянето с взрив ли е станало? Кметът няма ли телефон? Полиция няма ли? Та те в медиите писаха докато събарянето продължаваше.

 69. 69 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  При такъв колосален гаф е съвсем нормално кметът да подаде оставка.

 70. 70 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 801 Неутрално

  За мен все още неизяснен остава и въпросът, като как така Общината издава разрешителни за бутане на сгради в Тютюневия град, а в същото време ги включва в програмата си за Пловдив 2019 като бъдещи арт пространства? Излиза, че е излъгала за намеренията си.

 71. 71 Профил на Бат'Киро
  Бат'Киро
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тотев е длъжен да си подаде оставката. За него няма да е голяма загуба - и без това спечели изборите с 9 промила преднина.
  И после - с ярките дрешки, и с подходяща държавна охрана, камък по камък да възстанови сградата.

 72. 72 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Интересно, колко ли пари е взел лично Тотев, за да брани така яростно статуковото?

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  "Дано да приемат поправките в закона за културното наследство и да се дадат повече права на общините"

  >>> Не бих дал права на някого, който свежда бутането на архитектурни забележителности до представен или непредставен хвърчащ лист с надпис "вярно с оригинала".

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 74. 74 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#72] от "Pow":

  говори се, че става дума за около 100 000 лв.
  разбира се, не мога да го докажа, но имотът е купен за два и половина милиона лева. Горе долу толкова трябва да са?

 75. 75 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 506 Неутрално

  сграда от от категорията на "склада" за който говори този човечец, в Барселона:

  http://www.arcstreet.com/article-caixa-forum-architecture-by-herzog-de-meuron-in-madrid-124994067.html

 76. 76 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2787 Неутрално

  Тоя нема да го пипате че Цецо ще бие през пръстите!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3658 Неутрално

  Уффф, навсякъде по света, когато нещо има да се върши, то просто се върши. Тук се философствафза промяна на закони, конституции и пр. Какви закони? Има си база данни, в която е обозначено коя сграда е паметник на културата. Справката се вадифза нула време и толкова. Доколкото разбрах, тук се касае за грешно издадена справка. Защо тя трябва да е изобщо на хартиен носител? Да свържат общината, която взима решение с базата данни и съответният служител да си направи справката. А ако няма такава база данни просто да се изгради - това е всичко, за какви засони иде реч?

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Не винете кмета, нито той, нито предшествениците му, нито който и да е служител в Общината не знае реално колко и кои сгради са общинска, колко са държавна и колко са частна собственост, кои се водят на собственост на общински презприятия и кои на районни администрации. Същото важи и за празните парцели. Информацията за това се съдържа в няколко регистъра разпръснати в различни службички, без каквато и да е координация между тях. А иначе общинската администрация наля хубави парички за софтуерна информационна система.
  Няма да коментирам това за колко от имотите са платени местните данъци и такси...

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2020 Неутрално


  По темата

  Един разрушен склад - много въпроси за кмета - 08 мар

  Вежди Рашидов: Тютюневият склад в Пловдив трябва да бъде възстановен - 08 мар

  Комисия ще изяснява случая с унищожения тютюнев склад в Пловдив - 08 мар

  Собственикът на съборения тютюнев склад в Пловдив: Не коментирам - 08 мар

  "Тютюневият склад да бъде преизграден, поиска Камарата на архитектите в Пловдив - 07 мар
  Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви пред "Дневник", че и до момента местната управа не разполага със становище, че събореният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 е паметник на културата "

  Тотев си търси оправдание . Защото още първия ден се изцепи по телевизията , че всичко около събарянето е по напълно редовни документи . И ие наложи бързо да направи обратен завой . Нещо характерно за него , като се има пред вид провеждането на курсове за начините за печелене на
  избори . Отричащ яростно , докато не цъфна във видеоматериал .

 80. 80 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Значи Тотев е знаел за техническата грешка и за това коя сграда е била исторически паметник. Но вместо да приложи това си знание за да уличи лицето, изготвило и предоставило фалшивите документи, той - напротив! - се е възползвал от техничеката грешка като претекст да си затвори очите и да улесни лицето в извършването на измамата. И за капак сега твърди, че по закон не бил длъжен да предотвратява измами. Нагла твар!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 81. 81 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Гневно
 82. 82 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 288 Гневно

  До коментар [#22] от "positive":

  Самата мамина звезда!

 83. 83 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Куче влачи, следа няма.......... Добре заварили в европейска България.

  chavo64
 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#80] от "WOI":
  "Значи Тотев е знаел за техническата грешка и за това коя сграда е била исторически паметник. Но вместо да приложи това си знание за да уличи лицето, изготвило и предоставило фалшивите документи, той - напротив! - се е възползвал от техничеката грешка като претекст да си затвори очите и да улесни лицето в извършването на измамата. И за капак сега твърди, че по закон не бил длъжен да предотвратява измами. Нагла твар!"

  +++++++++++

 85. 85 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 450 Гневно

  Пълни глупости и безхаберие от страна на този господин !

  Не би ли следвало да се гриши за града ?!
  Оправдания и други виновни винаги има в изобилие. Нали градоначалника (gradonačelnik), май по-добрата дума за кмет, носи тази отговорност ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK