Тотев: Вината за склада не е наша, трябват промени в закона за културното наследство (обновена)

Иван Тотев

© Анелия Николова

Иван ТотевКметът на Пловдив Иван Тотев заяви пред "Дневник", че и до момента местната управа не разполага със становище, че събореният тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 е паметник на културата и се обяви за промени в закона за културното наследство, които да дадат повече права на общините. От думите му се разбра, че не планира да бъде търсена отговорност на никого от общинската администрация, защото според него проблемът е извън нея.


"От 2014 г. имаме уведомление за техническа грешка, но то не прави сградата паметник на културата", заяви Тотев. По-рано днес ведомството на Вежди Рашидов съобщи, че "през януари 2014 г. Министерството на културата е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване по реда на член 84, ал. 1 и 2 на Закона за културното наследство".


Тотев обясни, че уведомлението е изпратено, след като общината сама е потърсила НИНКН, покрай изготвянето на подробния устройствен план на пловдивската Централна градска част, за да изясни статута на попадащи там сгради. По думие му след получаването на уведомлението за грешка, има дълга процедура в НИНКН, която би трябвало да завърши с крайно становище за статута на сградата и с подпис на министъра на културата. "Ние още не сме виждали такова писмо-заповед", каза той.
Потърсена за коментар арх. Жана Джугаланова от НИНКН припомни, че сградата на ул. "Одрин" 8 е декларирана като паметник на културата още през 1977 г., макар да не е получила окончателен статут. Тя препрати към параграф 12 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за културното наследство, според който декларираните недвижими културни ценности подлежат на защита, като се смятат за такива със статут на такива.


От думите на кмета се разбра, че няма да иска наказания за експерти от общината заради случая. "Защо да търсим отговорност на конкретен човек от общината", попита той. Що се отнася до представения от собственика на сградата документ, че тя не е паметник на културата, Иван Тотев заяви, че общината няма задължение по закон да прави насрещни проверки на този вид документи, които й се представят. По думите му на ден в общината минава огромен поток подобни преписки. Те се входират с едно "Вярно с оригинала", а в Наказателния кодекс е записано, че този, който представи неверен документ, носи съответната наказателна отговорност, мотивира се той. Тотев допълни, че общината прави допълнителна проверка, ако получи сигнал, че има нередност.


"Големият проблем е, че НИНКН не изпраща копие до общините, когато има кореспонденция с инвеститор", каза Тотев и припомни, че има техническа грешка от 1985 г., когато вместо сградата на ул. "Одрин" 8 да бъде обявена за паметник на културата, за такава бива посочена друга постройка. "От тогава досега нито една институция не е коригирала това", каза той.


"Това е една много неприятна ситуация, но тя може да се случи навсякъде в България, защото системата го позволява", заяви кметът и посочи, че в момента "общините не могат да направят нищо в такава ситуация". 


"Дано да приемат поправките в закона за културното наследство и да се дадат повече права на общините", каза още той.


Промените в закона, които предвиждат заобикаляне на НИНКН при намеси в паметници в полза на общините, предстои да бъдат гледани на второ четене, но са широко критикувани от експертната общност. През февруари професионални организации на архитекти и историци отправиха  алтернативни предложения за поправки, с които да се подсили капацитетът на НИНКН, да се създадат по места проучвателски екипи и след подготовка да се премине към децентрализация на издаването на разрешения за намеси в защитени обекти. Тогава експертите поискаха и архивът, и регистърът на обектите, които са национални културни ценности, да бъдат допълнени и дигитализирани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK