От 2018 година държавните служители ще се назначават след два конкурса

От 2018 година държавните служители ще се назначават след два конкурса

© Асен ТоневОт 1 януари 2018 година ще влезе в сила нова процедура за провеждане на конкурса за постъпване на държавна служба. Днес Министерският съвет предложи промени в Закона за държавния служител, чиято цел е подобряване на обективността и прозрачността при подбора на служители, съобщиха от пресцентъра на кабинета.


В закона се регламентира провеждането на два етапа при конкурса за постъпване на държавна служба. В първия (централизиран) етап кандидатите ще се явяват на тестове, които ще определят нивото на необходимата компетентност и познания, необходими за заемане на държавна служба.


Вторият (специализиран) етап ще трябва да определи нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите за конкретна длъжност в съответната администрация.
Централизираният етап на конкурса ще бъде организиран от Института по публична администрация (ИПА) като валидността на резултатите от него ще бъде три години. Решението кандидатите за държавни служители да се явяват на два конкурса беше взето в края на февруари от Националния съвет за тристранно сътрудничество.


С цел прозрачна процедура при преминаването на служителите на държавна служба в друга администрация се въвежда и Информационен портал за мобилност на служителите.


"Разпоредбите, които касаят новата процедура за провеждане на конкурса (централизиран и специализиран етап), ще влязат в сила от 1 януари 2018 г., като до тогава ще бъдат осигурени необходимите технологични и организационни предпоставки за провеждането й", се обяснява в съобщението.


За да бъдат прекратени злоупотребите, чрез които се заобикаля конкурса, е предвидена забрана за назначаване по заместване и за преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Ще влезе в сила и забрана за преназначаване на служители, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и забрана за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време, се уточнява в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK