Депутатите влизат в спор за електронното гласуване

Депутатите влизат в спор за електронното гласуване

© Анелия НиколоваПарламентът ще обсъди днес на първо четене 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс. Поправките, внесени от различните парламентарни групи, най-често са свързани с въвеждането на електронно гласуване - редовно или експериментално, машинното гласуване, агитацията на майчин език, състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). 


Народното събрание даде срок до 29 февруари правната комисия да обсъди на първо четене промените в Изборния кодекс. Това стана с решение за принципно въвеждане на електронното гласуване след проведения референдум на 25 октомври 2015 г. по инициатива на президента Росен Плевнелиев. Комисията вече одобри на първо четене 10 от 14-те проекта.


Сред основните предложения на ГЕРБ за поправки в Изборния кодекс са  Българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, като се обособи 32-ри многомандатен избирателен район "Чужбина". Броят на мандатите ще бъде определен по методиката на Централната избирателна комисия, но се очаква да са около 3-4 депутати. Единствената промяна, свързана с прага на преференциите, е за общинските съветници.
Запазва се 7%, но не от общинската избирателна квота, а от подадените гласове за съответната листа, както е във вота за депутати и евродепутати, с което леко се затруднява преференциалният избор. В същото време от Патриотичния фронт предлагат да се премахне преференцията, на същата неофициална позиция са от БСП и ДПС.


ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори и на други избори до редовния парламентарен вот през 2018 г. В същото време пък от Реформаторския блок настояват още през 2018 г. електронното гласуване да бъде въведено пълноценно.


Другият спорен момент е предложението на "Движение България на гражданите" да се въведе активна регистрация за изборите, което беше отхвърлено от правната комисия. Според тях чрез активна регистрация ще се предотврати претрупването на избирателните списъци с т.нар. "мъртви души". Засилва се ролята на машинното гласуване и се намаляват злоупотребите при преброяване на гласовете, както и се премахват номерата на партиите в бюлетината като средство за контролиране на вота с "диктуване" на числа, смятат вносителите.


Изненадващо правната комисия одобри и предложението на Патриотичния фронт за задължително гласуване. Не е ясно дали то ще намери подкрепа за окончателното второ четене.


И АБВ, и Реформаторите искат да се въведе машинно гласуване. Според хората на Георги Първанов това трябва да стане на изборите през 2018 г., а според Реформаторите - още на президентските избори наесен в 6000 секции.


До края на април трябва да бъдат окончателно приети промените в Изборния кодекс, за да бъде спазена препоръката на т.нар. Венецианска комисия правилата да не се променят в рамките на 6 месеца преди съответен вот, а в края на октомври ще бъдат президентските избори.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Активната регистрация е стъпка в правилна посока.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Одобрявам задължителното гласуване! То ще маргинализира БСП и ДПС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#0:"статия"]ГЕРБ предлага още експериментално електронно гласуване по интернет на президентските избори и на други избори до редовния парламентарен вот през 2018 г.[/quote]Имам известни съмнения, че ЦвЦв ще направи пак едно тематично мнозинство с бсп и дпс с/у пълноценното електронно гласуване и активната регистрация. Както направиха за съдебната реформа. На милиционерите такива неща не са им необходими. Те искат да печелят избори, не да провеждат честни такива.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  Не хабете парламентарно време.Ще има референдум и там тези които отидем да гласуваме ще посочим кое как трябва да е.Дано отидем повече да гласуваме на референдума.

 5. 5 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Одобрявам задължителното гласуване! То ще маргинализира БСП и ДПС!
  [/quote]

  За да има задължително гласуване, трябва да има и санкция, в слуай че не гласуваш. Та преди да наложи тая санкция е редно да се помисли:

  Ако не съм си в града по това време? Ако не съм в държавата? Ако дотогава са вкарали "електронно" гласуване, но сървърите не бачкат? А ако някой е в болница? А ако към момента чакам да ми издадат нова лична карта? А Ако съм инвалид, а още нямам издадел ТЕЛК, щото и те се бавят по месеци? И десетки още случаи, които държавата няма волята да реши. Та помислете си го следващият път малко по-реалистично какво наистина означава задължителното гласуване.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 6. 6 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не е важно как гласуваш,важното е кой брои!!!!!

 7. 7 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Вчера в комисията по вътрешна сигурност в НС, председателят на комисията (ЦвЦв), прецака частично ЗЕИ - и на този етап отпаднаха §6 и §7 от Преходните и заключителни разпоредби, с които се регламентираше вграждането на чип в личните документи.

  ЦвЦв се страхува от електронното гласуване и от мнението на българите в чужбина по време на избори, бидейки "човекът на ГЕРБ за хартиени избори". Хората в чужбина не могат да бъдат купени и "организирани" по ЦвЦв почин, ако ме разбирате.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Не разбирам какви са и защо изобщо има доводи срещу активното регистриране.
  Машинното гласуване също е стъпка в правилна посока, най-малкото ще се намали влиянието на грешките ( все едно волни или нарочни) при оформяне на протоколите от комисиите и следващата им обработка в районните комисии и ще облекчи и работата на тези комисии.
  Задължителното гласуване, за мен си е някакъв популизъм, редно е най-после да стигне до дебелите ни балкански чутури, че гласувайки (подчертавам все едно кой за кого) с по-голяма активност, прецакваме купувачите и брокерите на гласове (намалява относителния дял, олекват) и също така вадим козовете от ръкава на великия политик Доган и върхушката на ДПС, като техния резултат също олеква и престават да са незаобиколим фактор и балансьор. А като им вземем порциите дето Доги ги разпределя, те сами ще са разтурят, нали някой не си мисли, че те стоят в политиката с идеални цели.
  И последно, но е по значение, истинско гласуване през интернет ще вдигне активността, особено сред по-младите и рязко ще преобърне нагласите, предвид много наши сънародници в други страни, които еднозначно са от по-будната, активна и интелигентна част от хората и затова там съпротивата, с различни доводи, включително и чрез атакуване, ако се приеме пред висшите съдилища, ще бъде огромна.

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pow":

  И не по-малко важно, като те карат задължително да гласуваш и понеже има все пак по-страхливи хора и отидат против желанието си да гласуват, може да произведат доста неочаквани резултати, гласувайки наказателно.

 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 834 Гневно

  Близо 2 млн. български граждани казаха ДА на втория национален референдум. Математически управляващата формация не е събрала такъв вот на парламентарните избори, с които дойдоха на власт-проверете данните.
  Онова бившото подсъдимо ВИФ-аджийче да не се прави на интересно, защото е природно ограничено.
  Съобразете се с вот-а на народа, некомпетентни простаци такива.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#7] от "атипова":

  "ЦвЦв се страхува от електронното гласуване и от мнението на българите в чужбина по време на избори, бидейки "човекът на ГЕРБ за хартиени избори". Хората в чужбина не могат да бъдат купени и "организирани" по ЦвЦв почин, ако ме разбирате."

  Не съм въобще адвокат на Цв.Цв., но общо взето резултатите на ГЕРБ от чужбина, изключвайки Турция, са доста добри, та не виждам защо би бил принципен противник.
  Ако той е против, това означава че са постигнали принципно задкулисно договаряне с някои от играчите, като ДПС и може би БСП, които биха били главните губещи при вдигане на активността и предполагаемите предпочитания на нашите сънародници в посока център-дясно, макар че и комунистическите фамилии там не са рядкост - ярък пример една Бокова

 12. 12 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Машинно - добре.
  Активна регистрация - добре.
  По интернет - вижте този филм:
  http://www.dokumentalni.com/?p=3774

  Съмнявам се обаче да направят каквото и да е смислено. Просто всички депутати са в дълбок конфликт на интереси в този случай.

  Who Is John Galt?
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#7] от "атипова":

  Не ставайте смешни, на всички избори досега ГЕРБ печели гласовете от чужбина, заедно с ДПС. Та да се говори, че ГЕРБ ги е страх от гласовете в чужбина е просто смешно.

 14. 14 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "На всички избори до сега" не гарантира, че така ще се случва и в бъдеще. Често и широко разпространен грешен начин на мислене.

 15. 15 Профил на Stanka Raycheva
  Stanka Raycheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Pow":

  В Белгия гласуването е задължително. Има глоби за негласувалите без сериозна (документирано) причина. Преди изборите общината изпраща съобщение на всеки с право на глас къде, кога и с какъв номер ще гласува; идентификацията при гласуване става с лична карта и с полученото съобщение. След изборите (до 1 месец) негласувалите получават (пак от общината) писмо с бланка на бордеро, с което трябва да платят глобата. Няма нужда да се открива топлата вода - хората вече са го направили...

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Нека всички ,които искат електронно гласуване да прегледат това което колегата от коментар 12 е дал като линк и то не само под тази статия.
  Ето го пак
  http://www.dokumentalni.com/?p=3774
  Като добавка към филмчето питам какво правим като докато някой гласува електронно зад гърба му стои и дава насоки за гласуване началник-отдел,началник-цех,началник-рудник,шеф на районно ,командир на поделение или собственик на фирмата в която той бачка ?
  Кво правим?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#16] от "navy":

  А какво правим сега?

  Купен вот има и винаги ще има. Важното е да се подсигури удобствотото на максимален брой некупени граждани да могат да гласуват, за да може купения вот да стане неизгоден.

  В чужбина живеят 2 мил. българи, които де факто са лишени от вот поради географски и др. причини.

 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ако трябва да сме максимално демократични трябва да гласуват всички. Аз лично не мисля, че хора които не са внасяли данъци и осигуровки или не могат да докажат, че са издържали роднини поне три години преди съответните избори не бива да могат да гласуват, но нека приемем че сме демократични. Това означава, че гласът на всеки трябва да тежи еднакво. За да тежи еднакво мандатите на депутатите трябва да са пропорционални на населението в съответния район. Заради мобилността на съвремения човек най-лесно би било да се гледа броят родени и непочинали към момента хора в дадения район. Това означава, че ако 6 месеца преди изборите имаме 8 млн издадени български паспорта на живи съграждани и от тях 2 млн са извън страната за повече от 6 месеца то депутатите от район чужбина следва да са 60. Но в същност за каква демокрация говорим, след като политиците ги е страх дори да дадат възможност за преподреждане на листите с префернеция...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK