Над 50 материала с детска порнография и 20 интернет педофили са хванати през 2015 г.

Над 50 материала с детска порнография и 20 интернет педофили са хванати през 2015 г.

© Юлия ЛазароваБлизо 2500 сигнала за престъпления срещу деца в интернет са подадени през 2015 г. на горещата линия на Националния център за безопасен интернет. По тях са открити многобройни сайтове за разпространение на нелегално съдържание с участието на деца, включително 52 материала с детска порнография и други 32, промотиращи насилие над деца.


Тази тревожна статистика изнесе д-р Луиза Шахбазян от фондация "Приложни изследвания и комуникации" и координатор на Националния център за безопасен интернет по време на заседанието на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта вчера.


Експерти от Държавната агенция за закрила на детето, специализираното звено за киберсигурност към МВР и представители на неправителствения сектор, които си сътрудничат в областта, очертаха тенденциите в онлайн престъпленията над деца, които според статистиката се увеличават успоредно с растящия и безконтролен достъп до мрежата. Организациите и институциите заедно настояват за няколко промени в Наказателния кодекс, които да засилят преследването на тези престъпления.
Сексуалното изнудване на деца е новият масов подход на педофилите в интернет


Според проучване на Европол, цитирано от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, голяма част от порнографското съдържание с деца в интернет в момента се генерира от самите деца. Една част от тези материали се използват за тормоз между връстниците, но по-голямата част са основа за или резултат от сексуално изнудване. 90% от собственото провокативно съдържание се сваля от социалните мрежи и се разпространява в други сайтове, като почти изцяло материалите се произвеждат от момичета.


"Престъпленията срещу деца в интернет са много видове. Това, което най-често виждаме напоследък е сексуалното изнудване – чрез материали, които по някакъв начин биха опозорили детето, насилниците успяват да го изнудят по начин, по който то само да създаде нови материали с еротично и порнографско съдържание. Това остава много сериозен психически проблем у децата, а те са бъдещото поколение на България.", коментира Кирил Милев, началник сектор "Киберсигурност" към МВР.


Д-р Шахбазян от Националния център за безопасен интернет изброи някои от по-фрапиращите случаи от последната година като пример за въздействието, което опитните педофили могат да имат върху деца само през интернет, без какъвто и да е друг личен контакт. Тя разказа за момиче, което било изнудвано и наплашено до степен, че извършителят я принудил да заснеме и да му прати видео как прави секс с двама нейни връстници.


Неотдавна Центърът за безопасен интернет получил и сигнал, че сред децата в детска градина се разпространява и гледа детска порнография. Клипът най-вероятно е бил пратен на някое от децата, "за да бъде обработено и да му се покаже, че това е нещо приемливо" – нещо, което и то би могло да прави, обясни специалистът.


Сериозна пречка в момента за борбата с престъпленията в интернет е това, че нормативната уредба не разпознава това, че много от сексуалните злоупотреби с деца могат да се случват единствено и само онлайн и това трябва да се промени, коментира д-р Шахбезян.


Кирил Милев посочи, че за миналата година педофилите, задържани за подобни дейности в интернет са около 20, като сред тях има и двама британци, живеещи в България. Заради глобалността на интернет и връзките между педофилите в различни страни чрез техни канали, българската служба си сътрудничи и с Интерпол и Европол. По думите му законовата рамка в момента дава "доста добри възможности" за противодействие на педофилията.


Като положителна тенденция началникът на сектор "Киберсигурност" изтъкна, че в последната година и половина българските интернет доставчици са въвели доброволно практиката да блокират напълно достъпа до сайтове, за които е установено, че разпространяват детска порнография. Това не е обвързано със законов ангажимент, а е добра практика, каквато има на малко места в Европейския съюз и дори в света, отбеляза той.


"Фейсбук" не е най-опасното място


Все по-често деца на 6-8 години вече имат собствени "Фейсбук" профили. Все повече намалява възрастовата граница на децата, които са опитни и ползват редовно интернет, казаха още експертите, цитирайки Европол.


Нова и масова тенденция е например първокласниците да се опознават със съучениците си първо онлайн като комуникират повече в социалните мрежи и след това на живо, също така и интернет обидите са се превърнали в нещо по-страшно, отколкото едно физическо спречкване, разказа Ева Жечева.


По думите й обаче "Фейсбук" не е основната мрежа, в която педофилите намират потенциални жертви, защото са наясно, че там децата се движат в тесен приятелски и роднински кръг, в който външните хора са лесно забележими. Повече се използват други социални мрежи и приложения като "Инстаграм" и "Вайбър".


Родителите и учителите не са подготвени да говорят за това с децата


Масова тенденция е също и това, че родителите не знаят как да се справят с проблема, защото самите те нямат необходимия опит с интернет и не могат да оценят рисковете. Те нямат същата житейска среда, в която се развиват днешните деца, коментира председателят на Агенцията за закрила на детето.


Експертите са единодушни, че усилията трябва да се насочат към превенция и повишаване на културата на ползване на интернет както на децата, така и на възрастните, за да се ограничат злоупотребите.


Информация, а не ограничаване на достъпа до интернет


Безспорно е, че децата имат право да ползват най-високите модерни технологии и удобства, но те трябва да бъдат запознати за рисковете, опасностите и начините, по които да се предпазят, особено срещу тези, генерирани от свръхсексуализацията на обществото и на младежите във все по-ранна възраст, заяви Жечева.


В последните 10 години Центърът за безопасен интернет е обучил десетки хиляди деца, родители, педагози, психолози и полицаи как да се предпазват от злоупотреби. От наблюденията на Луиза Шахбазян в мнозинството си тези професионалисти се чувстват неподготвени да говорят с децата за този проблем, затова са необходими информационни кампании и обществен шум около проблема, убедена е тя. Според нея начинът децата да си изградят отговорно и разумно поведение в интернет е не като бъдат спирани, а чрез обучение, опит и надеждни институции.


Повишава се обществената чувствителност към този проблем, но все още не е достатъчно осъзнат, коментира още д-р Шахбазян за "Дневник". По думите й, от една страна, има значително увеличение на сигналите за подобни престъпления в интернет, но от друга страна, до злоупотребите се стига най-вече, защото децата не осъзнават, че имат към кого да се обърнат за помощ. Децата, които са обект на изнудване, се страхуват ужасно много да разкажат на възрастен или на властите, за да не се злепоставят и в този момент са готови да изпълнят всяко желание на този, който ги тормози, обясни тя. Обаче ако са информирани за тази възможна заплаха в интернет и за това как могат да излязат от подобна ситуация, картината ще е друга.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Как беше,ние ги хващаме вие ги пускате.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Похвално 20 интернет педофили са хванати а колко са задържани или осъдени? В Германия вярно ли пуснали брошури на бежанците с нагон какво да правят с европейските си малки приятелки?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Така е! Педофили галят скаутчета мили!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Вярно е!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Трябва си здрава ръка !

 6. 6 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За една година? Звучи смехотворно.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 7. 7 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  http://www.zanzu.be/bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "ЕвразиецЪТ":

  чекиджииска идея...

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  http://vchas.bg/36488/4-години-отказват-правосъдие-на-изнаси/ отказано правосъдие на изнасилено дете, съдия Веселин Петричев: Детето го прави по взаимно съгласие (след удари с летва, вземане на телефона и 10 лв. залог), а сниманото изнасилване не било разпространено много.

 11. 11 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  В България нищо не се прави за сексуалната култура на децата. Абсолютно нищо. По кабеларките има над 5 порно канала, всяко едно дете може да ги достъпи, да не говорим за интернет порното.
  Ако мислите,че това няма да окаже влияние на детето ви в бъдеще сте в много голяма грешка.
  А за предпазване на децата от педофили също не съм убеден , че се прави нещо качествено

 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Изроди...

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всеки път, когато прочета нещо от източник, като "фондация "Приложни изследвания и комуникации" и координатор на Националния център за безопасен интернет" (пфффффффф...), първото нещо, което си мисля е, че тези пак се напъват за да си заслужат финансирането и съответно съм крайно предубеден към изнасяните "факти".
  А за да има 20 "педофили", трябва да има 20 ОСЪДЕНИ "педофили", е на просто задържани хора по нечий анонимен сигнал. Госпожата обаче подминава колко са осъдените, щото изведнъж всичките претенции на фондациите ще увиснат във въздуха!!!

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Любопитно

  с ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОРНОГРАФИЯ

  заливаща т.нар. "МЕДИИ" в България

  С нея какво праим ?!?!?!?!

 15. 15 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Криворазбраният либерализмът, завладяващ все повече САЩ и Европа по естествен път води до нарастване на нивата на извратеност.

  Златните времена на 60-те и 70-те години на 20-ти век, когато в Европа, включително в България, населението е живяло най-добър, качествен, спокоен и жизнерадостен живот отдавна са в историята. Настана времето на хаоса, лъжата, перверзията.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Весело

  [quote#15:"faraon"]Златните времена на 60-те и 70-те години на 20-ти век, когато в Европа, включително в България, населението е живяло най-добър, качествен, спокоен и жизнерадостен живот отдавна са в историята. [/quote]
  Тъй де,
  Тогава по-дъртите форумци даже са си го вдигали
  За разлика от сега.
  Де оная жизнерадост....ха-хаааааа
  Вън от шегата,
  На тази ОПОРКА името й е
  ГЪДЕЛИЧКАНЕ по НОСТАЛГИЯТА
  от МЛАДИТЕ ГОДИНИ.....

 17. 17 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Остават за премахване още само 2345101238 материала...

  Stef
 18. 18 Профил на Катапулт
  Катапулт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Стана ми интересно къде и какъв е този Центърът за безопасен интернет, както и къде и как е обучил десетки хиляди деца, родители, педагози и т.н. Защото информацията явно е оскъдна.

  Impossible Is Nothing
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Весело

  [quote#18:"Катапулт"]Стана ми интересно къде и какъв е този Центърът за безопасен интернет, както и къде и как е обучил десетки хиляди деца, родители, педагози и т.н.[/quote]
  И на мен ми е интересно колко ли е бюджета на центъра за безопасен интернет и как точно го усвоява?
  30 предполагаеми педофила оправдават ли средствата при положение ,че няма осъдени а селфитата с голотии на малолетни чалга деца заливат "безопасния" интернет !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#15:"faraon"]Златните времена на 60-те и 70-те години на 20-ти век, когато в Европа, включително в България, населението е живяло най-добър, качествен, спокоен и жизнерадостен живот отдавна са в историята. [/quote]... когато в Европа, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ на България (и другите соц. държави)... Иначе, ако бяха толкова щастливи хората в социалистическите държави, нямаше да я има нито Унгарската революция, нито Пражката пролет.

 22. 22 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#20:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]30 предполагаеми педофила оправдават ли средствата при положение ,че няма осъдени а селфитата с голотии на малолетни чалга деца заливат "безопасния" интернет ! [/quote]

  Тежък, според мен такъв проблем има, което ми говори, че средствата са оправдани. Бих ти казал пари дадени за какво са 100 пъти по-нефелни, ама да не става политдискусия.


  [quote#18:"Катапулт"]Стана ми интересно къде и какъв е този Центърът за безопасен интернет, както и къде и как е обучил десетки хиляди деца, родители, педагози и т.н. Защото информацията явно е оскъдна. [/quote]

  Чак пък оскъдна. По-скоро малко ни мързи
  http://www.safenet.bg/bg/about-us

  Аз си падам голям перверзник. Ама деца/животни да пипаш ми се струва болно. И спокойно, няма действаща PedoBear партия в Гейропа, споко!

  Щом така не може, обратното ще става.
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5788 Неутрално

  Варвари, за тези само затвор.

 24. 24 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 644 Неутрално

  "Това, което най-често виждаме напоследък е сексуалното изнудване – чрез материали, които по някакъв начин биха опозорили детето, насилниците успяват да го изнудят по начин, по който то само да създаде нови материали с еротично и порнографско съдържание."

  КАК? Ако някой има нещо компрометиращо за мен ще ме принуди да направя нещо още "по-срамно", че и да му го предам на негово разположение?! Как става това?

  С терористи, с изнудвачи НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ!!!

  Пращайте ги по дяволите и ги разкарвайте от живота си!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK