Парламентът даде зелена светлина на задължителното гласуване (допълнена)

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаСлед прегласуване със 121 гласа "за", 27 "против" и 21 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Промените са предложени от Патриотичния фронт и предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас.


Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.


Задължителното гласуване, агитацията на майчин език с превод, създаването на многомандатен избирателен район в чужбина, активната регистрация и преференцията предизвикаха най-остри спорове между депутатите в продължилата цял пленарен ден дискусия по първото четене на 14 законопроекта за ремонт на Изборния кодекс. От тях само три бяха отхвърлени - на "Атака" за здължителното гласуване и образователен ценз, както и проектите на независимия депутат Георги Кадиев и на ДПС за възможност за агитация на чужд език с превод.
ДПС се закани да атакува задължителния вот в съда


Очаквано идеята за задължително гласуване срещна сериозен отпор от страна на ДПС, които се заканиха да го атакуват в Конституционния съд. БСП и ДПС единствени гласува срещу задължителния вот. Хамид Хамид отбеляза, че освен конституционния проблем се създава и друг - как ще се осигури възможност на всички българи по света да гласуват и как ще бъдат санкционира тези хора. "Ще трябва ли всички, които не успеят да гласуват, които са на хиляди километри от България, да идват дотук и да представят бележки за уважителни причини. Към Северна Корея ли вървим с 97% активност", попита той. "Какво ще се получи, ако 51% от имащите право на глас зачеркнат всички бюлетини? Биха ли били легитимни тези избори или не", добави още Хамид.


Изключеният от БСП независим депутат Георги Кадиев заяви, че задължителното гласуване е глупост. Хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват, добави той и отбеляза, че в съседна Гърция гласуването е задължително, но на последните избори 52% са гласувалите. Откажете се, задължителното гласуване не е начинът да накараме хората да се занимават и интересуват от политика, призова той.


"Глупост е система, която възпроизвежда едни и същи физиономии в парламента", отговори му Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. И обяви, че според различни социологически проучвания около 30% са противниците на задължителното гласуване и над 50% го подкрепят. Според Веселинов задължителното гласуване ще доведе до оздравяване на политическата система. Той посочи, че в България е имало задължително гласуване - въведено през 1919 г. след Първата световна война и по думите му това лекарство тогава дало положителен резултат, като с близо 30% се вдига избирателната активност. Оставяме дискусионен въпросът за санкциите и глобите, но това е лек срещу онези автобуси, които непрекъснато променят изборния резултат в определени региони, добави Веселинов.


Независимият депутат Велизар Енчев, избран от листата на Патриотичния фронт, пък попита не са ли твърде много задълженията към българите. Преди да говорим за задължително гласуване, не трябва ли да започне дебат за промени в конституцията и има ли воля за такава, попита той. Настоя и за отговор кой ще събира глобата от 50 лева в чужбина - посланикът, консулът. Преди задължителното гласуване трябва да говорим за изчистване на списъците от фантоми и за активна регистрация, каза Енчев. И добави, че между първото и второто четене на промените ще предложи, ако в изборите не са гласували 50% плюс един от имащите право на глас, да не се признават за редовни.


Без агитация на майчин език


Бившият лидер на ДПС и водач на новата партия ДОСТ Лютви Местан обяви, че ограничението за майчиния език е противоестествено и рано или късно ще отпадне от изборния кодекс. Според него това най-вероятно ще се случи след осъдително решение на Съда за правата на човека в Страсбург, пред който той заведе дело "от любов към родината, в която тоталитарните остатъци трябва да бъдат премахнати".


Местан призова колегите си да погледнат на предложението му под друг ъгъл - "само след два месеца отново заедно ще бъдем на шествието на 24 май, за да отбележим делото на пресветите братя Кирил и Методий, известен като празника на буквите". Само че 24 май е много по-голям от празника на буквите - истинското дело на пресветите братя е в това, че преди близо 12 века са водили битка с триезичниците, за да защитят правото на всеки един народ на свой език, а буквите са само графическия израз на това право, каза той.


И цитира "За буквите" на Черноризец Храбър. Показа платежно нареждане, с което превел на 25 януари 2200 лева глоба за санкция, нолажена му от областния управител на Разград, само защото при откриване на предизборната кампания за местния вот в Исперих е поздравил избирателите на майчин език на най-големия мюсюлмански празник - Курбан Байрям.


От "Атака" пък заподозряха, че искането на Местан създавало сепаративни вратички - след като искат втори официален език, целта била и разделяне на държавата. Стефан Кенов от "България демократичен център" също не подкрепи агитация на майчин език, защото се злоупотребявало многократно с използването му.


Подозрения, че преференцията може да отадне


На първо четене бяха приети три законопроекта, които предвижда промяна на прага на преференцията за местните избори, която сега 7% от общинската избирателна квота (колкото гласа са нужни за един общински съветник). Одобрената идея на ГЕРБ е да бъде 7% от гласувалите за съответната партийна листа, ДПС иска да е поне колкото общинската избирателна квота или колкото струва един общински съветник, а Патриотичният фронт - половината от общинската избирателна квота.


Мартин Димитров гражданската квота на Реформаторския блок се усъмни, че на второ четене преференцията може съвсем да отпадне. "Притеснявам се, че има хора, които искат отпадане на преференцията, но това ще бъде голяма грешка и ще доведе до тежък спад на активността. Да не стане както с промените в Конституцията, при които мистериозно между първо и второ четене се появи текст, на когото никой не се признава за автор", каза той.


Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) напомни за консултациите между РБ и ГЕРБ, по време на които са се разбрали за промяна на прага на преференцията в разумни граници за местни избори. Не може партийното строителство да се обяснява само с преференциалното гласуване, каза той и отбеляза, че ГЕРБ бранели преференцията повече от Реформаторите.


Хамид Хамид пък обвини Димитров в заблуда, че преференцията е мажотираният елемент в избирателната система. Това е квазимажоритаронст, истинската мажоритарност е независимият кандидат, смята той. И призова да се върви към облекчаване на възможността за издигане на независими кандидати.


Зелена светлина и за активната регистрация


Парламентът одобри и предложената от "Движение България на гражданите" активна регистрация за изборите. Предвижда се регистрацията да може да се извърши във всяка общинска администрация, всяко кметство в страната и във всяко дипломатическо или консулско представителство на България. Кампанията по регистрация ще продължава не по-малко от 3 месеца заради големия брой хора, които трябва да се регистрират и ще трябва да е най-малко 2 месеца преди изборния ден. На всеки десет години ще се провеждат кампании, за да се облекчават гражданите от контакти с администрацията.


За да не бъдат ограничени правата на онези, които не са се регистрирали, има и възможност за индивидуална регистрация извън периода на кампанията, но не по-късно от 15 дни преди изборния ден. Ръководството на процеса е възложено на Централната избирателна комисия (ЦИК). Дописване на избиратели в изборния ден ще се допуска не по решение на секционните избирателни комисии, а само срещу издаден от общината или района документ за причината за отсъствие на един избирател от списъка.


Основният вносител на поправката Димиър Дечев посочи, че активната регистрация се опитва да реши проблема с мъртвите души в списъците. По думите му те са около 1 млн. души. От 15 години не са почиствани списъците. Такива правила сме предвидили, че никого да не лишим от гласуване, аргументира се той. Според него това ще доведе и до увеличаване на избирателната активност.


Това е опит законът да свърши работата на администрацията, която е отговорна за изчистването на избирателните списъци, възрази Хамид Хамид от ДПС. По думите му активната регистрация щяла да сведе до минимум актиността на вота.


И електронно гласуване, и машинно гласуване


Парламентът прие на първо четене и взаимоизключващи се предложения за електронното и машинното гласуване. Подкрепа събраха два проекта - на ГЕРБ и на Реформаторския блок, за  електронно гласуване, и три проекта - на АБВ и два на депутати от РБ, за машинно гласуване и машинно преброяване на резултатите.


От ДПС не подкрепиха електронния вот, въпреки решението на парламента след референдума от 25 октомври 2015 г. Искаме работещ модел за електронното гласуване, а не бланкетен текст. Не искаме да сме пионерите на електронното гласуване, заяви Хамид Хамид и добави, че САЩ и Германия са го отменили.


Предложението на Реформаторите е електронното гласуване да се въведе от 2018 г., докато ГЕРБ предлага на всички избори до 2018 г. то да е експериментално и резултатите от него да не се зачитат. АБВ пък иска машинно гласуване да се въведе от 2018 г. в 5000 изборни секции, а от РБ предлагат - още на президентските избори, но в половината изборни секции.


Изборен район "Чужбина" и право на осъдените за леки престъпления да гласуват


Хамид Хамид възрази срещу приетата идея на ГЕРБ затворниците, осъдени за леки престъпления, да могат да гласуват, защото техният глас можел лесно да се контролира от властта, управляваща местата за лишаване от свобода.


Настимир Ананиев от "Движение България на гражданите" пък настоя ГЕРБ отсега да кажат колко депутати ще изират българите от чужбина с предвидение многомандатен избирателен район "Чужбина". Колко български граждани представляват този чужбински район - 2 млн., или ще им дадем минимума от 4 мандата, които ще представляват доста голяма общност, попита той. Този въпрос е доста дискусионен и трябва да бъде изговорен, за да се знае колко депутати ще бъдат излъчвани от този район, настоя той.


Според решението на парламента поправките в Изборния кодекс трябва да бъдат приети на второ четене от правната комисия до 30 април.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Можем да опитаме. На този етап може да е добра идея.

 2. 2 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Глоба за депутатите при негласуване?!

 3. 3 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Споко, ще ги спрат на второ четене промените.

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Нищо няма да се случи от този закон. Не можеш зорлем накара хората да направят нещо, което не искат. Само ще се засили общественото напрежение. Но от родните политикани - толкова. Те не могат да мотивират, само да задължават.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Неутрално

  Реално задължителното гласуване няма да пребори купения вот. Напротив, профилът на негласуващите сочи към хора, които биха били податливи на сделка с гласа си. И ще доведе единствено до увеличение на бюджетите за купуване на партиите, а след това и до корупцията, за да бъдат избити тези пари !!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Ако няма активна регистрация на гласоподавателите, задължителното гласуване ще си остане кух текст.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Разстроено

  Значи след безумното предложение чипът да е в отделен документ, при положение, че хората понякога нямат пари дори за лична карта, сега се заеха с най-маловажното?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Тия съвсем изтрещяха!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 793 Неутрално

  А електронно гласуване кога другари комсомолци ??

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 10. 10 Профил на Ивайло
  Ивайло
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "joreto101":

  Споко, ще има референдум след 4-5 месеца на тази тема

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  боклуци... а един пенсионер го каза точно по телевизията:

  "няма сила, която може да ме накара да гласувам за престъпници"...

  първо въведете електронното гласуване...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Любопитно

  Аз искам да попитам следното депутатите:
  1) Вярно ли е, че фирмата разследвала КТБ аферата не е истинската Аликспартнерс а "Аликспартнерс сървисис", която е регистрирана пред и 5-6 месеца във великобритания, няма изпълнени каквито и да е поръчки до момента, още повече в обем и мащаби подобни на този в КТБ? Вярно ли е, че собствеността на Аликспартнерс сървисис е на български граждани?
  2) Вярно ли е, че българската Аликспартнерс действително няма абсолютно нищо общо с истинската Аликс и не е нито неин клон нито има какъвто и да е опит с подобни задачи като поставените и?
  3) Вярно ли е, че нито една от световните фирми в Топ 5 за финансови разследвания не е поканена да направи такова на КТБ. Кой и как е подреждал шорт листата на поканените тогава?

  фрогнюс има публикувано нещо подобно на разследване, в което се твърдят много обезпокоителни неща и е редно ако има и капка истина в тях те да бъдат оповестени.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#9] от "angevins":
  До коментар [#11] от "rumen_s":

  Е-гласуването се отлага за неопределено време в бъдещето. Трябва да се пази стабилността на мафията, а тя не минава през такава процедура.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Весело
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#12] от "bludniq_sin":

  Няма да получиш отговор. Тук омертата е вездесъща.

 16. 16 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Пореден експеримент с неясен край.
  Не ми пречи да го направят, но не ми се нрави лицемерието на депутатите, които отсъстват 1/3 от работните дни от народното събрание.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Абе защо такива решение не се взимат с референдуми ???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  хахах, да не забравят да свалят и досегашните резултати от сайта на ЦИК... щото там достатъчно добре се вижда кои гниди как пичелят "избори"

 19. 19 Профил на nec4e
  nec4e
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А така и като "дигнем"процента на активност какво става папкаме по големи партийни субсидии а? Що не си го признаят?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Весело

  [quote#5:"karabastun"]Реално задължителното гласуване няма да пребори купения вот.[/quote]
  но пък ще го скрие

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  [quote#17:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе защо такива решение не се взимат с референдуми ??? [/quote]Ами референдум ще има.Трябва да отидем да гласуваме.

 22. 22 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Задължителното гласуване и електронното гласуване обслужва 26 годишната политическа мафия в България!Купеният вот ще се увеличи многократно,защото гласовете на избирателите ще бъдат по евтини.Голяма глупост е да караш хората насила да отидат до урните и да гласуват за омразната политическа мафия.Но дори и да пуснат недействителни бюлетини,политическата мафия се възполва от изкуствено повишената избирателна активнос,за да получат повече партийни субсидии!Това е целта на мафията в България!

 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  "Очаквано идеята за задължително гласуване срещна сериозен отпор от страна на ДПС"

  Поне още в 3 страни в ЕС го има, какво им пречи, е ясно де

 24. 24 Профил на Димитър Начев
  Димитър Начев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отчаяни мерки за отчаяни времена..?
  1. това е поредното упражнение по симулиране на дейност;
  2. няма да доведе до особено увеличение на гласувалите.. а и всеки може да си пусне невалидна бюлетина;
  3. мразя някой да ми налага каквото и да е, основата на демокрацията е друга.

 25. 25 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Весело

  Еха, щом комунистите и ченгето Енчо са против задължителното гласуване, значи ще има добър ефект.

 26. 26 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#21:"chicago514"]Абе защо такива решение не се взимат с референдуми ??? - цитат на коментар #17 от “comandante vs либерални ентусиасти&корпократи”

  Ами референдум ще има.Трябва да отидем да гласуваме. [/quote]
  Референдум не трябва да има за глупости!Референдум трябва да има за сериозни неща като съдебната реформа да речем!Само съдебната реформа ще задвижи в положителна насока процесите в България!Какво ще се промени за добро,ако се въведе задължително гласуване????За хората в България абсолютно нищо!Ще спечели само омразната политическа мафия!

 27. 27 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  На всичко съм съгласен, само да се намали влиянието на образувания като ДПС и Атака.

 28. 28 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Как ще глобяват фантомите в списъците? И как ще глобяват, след като няма електронно гласуване, българите в чужбина, които живеят на стотици километри от изборните бюра. Тези "патриоти" слагат каруцата пред коня и не се усещат. А всъщност активната регистрация е разумното решение. Трябва да бъде направена лично и ще отсее неграмотните избиратели, каквито и да са те.

  vesela
 29. 29 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Аз като гласуващ , винаги когато имам физическа възможност , тази поправка не ми пречи . При вида ,че етническия вот е възможно да се разпилее и това задължително гласуване ще вдигне много активността има и вариан в който да не могат да минат бариерата 4%. Убеден съм , че за сегашния урудлив вид ДПС и цялата система, сме си виновни преди всичко ние българите , в частност негласуващите . Нищо против хората които се определят като турци , да са живи и здрави ! Най-добрите ми работници винаги са били от това съсловие, но тази неграмотност която съществува , ги прави много податливи на всякакви манипулации, което е жалко!

 30. 30 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#25:"seth"]Еха, щом комунистите и ченгето Енчо са против задължителното гласуване, значи ще има добър ефект. [/quote]
  А то другите не са комунисти и ченгета???!!!Онзи дебелият от червеното ВМРО Красимир Каракачанов какъв е???И не само той!Всички с малки изключения са се пръкнали от БКП и са ченгета от ДС!За другарката Цацева нещо да кажеш????От коя патия се е пръкнала????

 31. 31 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#27:"napitbratmu"]

  На всичко съм съгласен, само да се намали влиянието на образувания като ДПС и Атака.
  [/quote]
  Със задължително и електронно гласуване няма да се намали влиянието им.Напротив ще се увеличи!

 32. 32 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 918 Неутрално

  И електронното ,и задължителното гласуване са от един дол дренки .
  Ако беше нещо читаво ще го въведат в Великобритания, Франция, САЩ, Германия ...........................
  Най-изостаналата,най-бедна,най-корумпирана страна ще прави революция в гласуването.
  Шменти-капели и отклоняване на вниманието от блатото в което се намира икономика,образование,здравеопазване,..............

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 33. 33 Профил на Рая
  Рая
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вземи тази демокрация

 34. 34 Профил на Рая
  Рая
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега избирателната активност ще мине тази по бай Тошово време
  Друго си е субсидия за партиите при гласували 3 млн., друго си е субсидия за партиите при гласували 6 млн.

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хахахахахаха.

  Искам да видя сега какви ще ги натвори Радан Кънев във Фейсбука

  Електората му иска задължително гласуване, а той е наясно, че това ще го изхвърли от парламента.

  Пизофрения десебарска

 36. 36 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално
 37. 37 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Идеята е много добра. Например 2-3 милиона негласували по 50 лв на човек са си чисти 100 милиона доп. приходи в бюджета.

 38. 38 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А за българите в чужбина глобат атрябва да е 50 евро или долари, щото те получават доходи във валута.

 39. 39 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма сила на света, която да ме задължи да гласувам. Гласуването е право, дадено ми от Конституцията.
  Освен това, съм сигурна, че ГЕРБ имат нужните средства за да си КУПЯТ не само хората от някои общности, но и хората, които обработват резултатите.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 40. 40 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За който не иска да ги плати - ще има ли ЧСИ и начисляване на юридически такси, както прави например Топлофикация. Тогава далаверата ще е още по-голяма.

 41. 41 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Не се научиха да не дразнят хората....който не иска да гласува (по някаква причина), като го притиснат едва ли ще гласува за тези дето са го накарали

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#32] от "navy":

  бирници, тютюневи складове, задължително гласуване щото 19-та година войната нали... харпа плющи на пълни обороти

 43. 43 Профил на username12
  username12
  Рейтинг: 237 Неутрално

  подкрепям Terry bear

  а и понеже съм във война с престъпниците на държавна службица каквито и да са те... обичам да се гавря с тях така както те се гаврят с обиконовените хора.

  Ако реша да отида да гласувам ще предам препикана невалидна бюлетина. Не съм чак такъв простак да уринирам в ... урн..ата, ще си нося урина в бурканче. Предварително ще поискам от милицинерите, щом упражня задължението си на вот, да ме арестуват пред камерите на медиите.

  Не може моят глас да е равен на купения глас, на неграмотния глас, на гласа на ... (която и ксенофобска думичка да се сетите все ще е вярна).

  Аз пък иксам избранниците за депутати да са с дупки в челата.

 44. 44 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#17:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Абе защо такива решение не се взимат с референдуми ??? [/quote]

  Абе трол! Ти в кой свят живееш?! Нали преди година се събра подписка с над 600 000 гласа за референдум в подкрепа на задължителното гласуване и по още два въпроса, предложени от президента. Да, ама на тия от статуквото не им изнесе и намериха над 30 000 "недействителни" подписа, щото иначе трябваше веднага да го насрочат! Остана да се решава в Парламента само въпросът с електронно гласуване, ама ето и днес ЦЦ почна да прави въртели...
  Дайте си почивка, бе тролчета, грабнете "Сн*****"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 45. 45 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално


  [quote#39:"Terry bear"]Гласуването е право, дадено ми от Конституцията. [/quote]
  Доста права има записани в конституцията, но повечето са с условия за ползването им или пък срещу заплащане. Май само правата и привелегиите за депутати и управляващи се тълкуват и ползват в пълният им обем, даже в препълненият, но това може да се промени само с гласуване... Параграф 22!

 46. 46 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#25:"seth"]Еха, щом комунистите и ченгето Енчо са против задължителното гласуване, значи ще има добър ефект.[/quote]
  Ехаааа! Забележителна логика!
  Щом броят на комунистите и ченгетата, които са гласували за е по-голям от общия брой на комунистите и ченгетата, гласували против, въздържали се и негласували значи вървим уверено към строителството на комунизма. Малко преди да бъде построено РСО все още не е било въведено задължителното гласуване.
  П.П. Къде са били негласувалите 71 другари? На събрание на ППО или на тайна среща с водещия офицер?

 47. 47 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#31:"protivbspdpsatak"]Със задължително и електронно гласуване няма да се намали влиянието им.Напротив ще се увеличи! [/quote]

  А дали е така? С тоя вой против него, включително и из този форум?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 48. 48 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Един кошмар на десебарките е на път да се случи наяве. Едно е да апелираш по принцип гражданите да гласуват (щото така е правилно и демократично), съвсем друго е изборната активност реално да стане 60-70% (щото тогава само с едно твърдо ядро няма да изкарат и 2%).
  Малко шизофренично, но те са свикнали.
  А след изборите заедно с Атака отиват да гледат Парламента в кафенето откъм опашката на коня.
  Мъка........

  Знанието е сила, информацията - власт
 49. 49 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Преди няколко години обстоятелствата ми попречиха да гласувам (бях в командировка в чужбина), което не беше се случвало нито веднъж от навършването ми на пълнолетие.
  Беше ми некомфортно известно време, но това се оказа и последното ми гласуване. Няма сила, която може да ме върне пред урните, докато не намеря кандидат, който считам за смислен.
  Никой не може да ме накара да избирам по-малкото зло.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 50. 50 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#38:"ivanalex2"]А за българите в чужбина глобат атрябва да е 50 евро или долари, щото те получават доходи във валута. [/quote]
  А не може ли за българите в България, които не желаят да гласуват да се допусне резервен вариант? Ако отидат до избирателната секция, но вместо да употребят задължителното си право на глас блъснат дежурния милиц..., полицай де, в областта под гърдите и съвсем любезно с крясъци му поискат извинение глобата да се замени с пробация, включваща чести срещи с пробационен служител, без поправителен труд, респ. удръжки от заплатата.

 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Браво, територия в която престъпниците станаха "държаваници", а гражданите й ще станат зорлем престъпници.

  Хайде да видим как ще ме накарат да гласувам от Сваалбард.

 52. 52 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вместо да обслужват народа, у нас народът обслужва интересите на властиниците.

  оанес
 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#12:"bludniq_sin"]Аз искам да попитам следното депутатите:
  1) Вярно ли е, че фирмата разследвала КТБ аферата не е истинската Аликспартнерс а "Аликспартнерс сървисис", която е регистрирана пред и 5-6 месеца във великобритания, няма изпълнени каквито и да е поръчки до момента, още повече в обем и мащаби подобни на този в КТБ? Вярно ли е, че собствеността на Аликспартнерс сървисис е на български граждани?
  2) Вярно ли е, че българската Аликспартнерс действително няма абсолютно нищо общо с истинската Аликс и не е нито неин клон нито има какъвто и да е опит с подобни задачи като поставените и?
  3) Вярно ли е, че нито една от световните фирми в Топ 5 за финансови разследвания не е поканена да направи такова на КТБ. Кой и как е подреждал шорт листата на поканените тогава?[/quote]
  Другарю, не чувствате ли, че въпросът Ви не е по темата? Защо не го зададете в писмен вид върху бюлетината на следващите избори?

 54. 54 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Добро решение.

  С настоящото си заплювам следната бизнес идея, щото ако некой се опита да ми я открадне, ше го съдя:

  На последните избори имаме избиратели - 6 858 304 , гласували - 3 500 585 . Слагаме едно 358 000 фира и остават 3 млн потенциални клиенти.

  За тея хора мисля да направя една Партия на Всеблагата Доброта. Програмата е , че секи който гласува за нея, после си получава обратно държавната субсидия от 11 лв на калпак, минус законната комисиона от 9% дето си удържам за разноски, или чисто 10 лева.
  Като изключиме разните верващи, останалите гласуващи вече имат избор дали да земат 30 лв еднократно, или пък 4 х 10 лв от ПВД.

 55. 55 Профил на m1903
  m1903
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Най-мразим ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО членство в Чавдарската, Пионерската, ДКМС, ОФ-организации, ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА казарма, и ДЪРЖАВНИТЕ ДС-щатни ПАТРИОТАРИ- ГЕШЕФТАРИ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО абонирани до живит по линия на ДС и БКП за "управленци" и "наследници" на македонски войводи без македонска кръв в жилите им (повечето с БКП+БЗНС+ДС-побългарена циганска кръв, дори с генетични дефекти като албиноса ДС-шопар "Иван" каракачан и ДС-шибаняка)! Сега при толкова ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТИ ще искам КОНСТИТУЦИОННА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИНДИВИДУАЛНА ОТГОВОРНОСТ (вкл. и материална и финасова до 6-степен на родство) от всеки държавен и общински член на избираем колективен орган - депуатат, съветник, член на Комисия, ВСС, прокурор, следовател, съдия, кмет, президент, премиер, министри, шефове на агенции, чиновници, военни, ченгета, агенти от всякакав ранг, разцветка и мафиотска група! И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще гласувам за новата партия на Местан без да съм турчин!

 56. 56 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Изключително много неща могат да се кажат относно съдържанието на тази статия. Но ще се спра само на задължителното гласуване -- не съм уверен, че е конституционно, но със сигурност би решило някои проблеми:
  * избирателната активност задължително ще се покачи, дори и да е с малко;
  * избирателните списъци ще се самоизчистят от "мъртви души";
  * ще си проличи отношението на народа към закона.

 57. 57 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "zhivko6461":

  Е, поне поправителен труд трябва да има - по възможност извън работно време.

 58. 58 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Задължително гласуване и глоби? Правото на гласуване е ПРАВО на всеки и всеки може да реши дали да го упражни!
  Какво стана със свободата и демокрацията?

 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#57:"ivanalex2"]
  ... Е, поне поправителен труд трябва да има - по възможност извън работно време.[/quote]
  След приключване на изборния ден да занеса чувала с всички бюлетини до мястото за предаване. Ще ми подейства възпитателно. След като ми тежи една бюлетина ще нося стотици.
  Кафе за сметка на задължително възползвалите се от правото на глас полага ли се?

 60. 60 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#59] от "zhivko6461":

  Дали се полага кафе - ами зависи дали ще бъде записано в закона или не. Е, и според възможностите на бюджета.

 61. 61 Профил на 4amijimi4amijomi
  4amijimi4amijomi
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#58] от "danid":

  а ПРАВОТО дали да си платя данъците! А ако не мога да ги платя?

 62. 62 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#49] от "frisky":
  " Няма сила, която може да ме върне пред урните, докато не намеря кандидат, който считам за смислен.
  Никой не може да ме накара да избирам по-малкото зло."
  +++Точно!

 63. 63 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 466 Весело

  Е , и това ако не е РЕФОРМА!!!

  Са за какво ще ревете лùлави другари болшевици!? Не е достатъчно? Повече е от това , което вие някога сте правили в цялата ви история. Не е важно? По-важно е от всичко , което сте правили през историята ви.

  Karla , Майти Готическа Принцеса!
 64. 64 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2675 Весело

  До коментар [#12] от "bludniq_sin":

  Много малко от това което си прочел е вярно. Вярното е че е регистрирана преди 6 месеца от фирмата майка за специална цел което само по себе си е обезпокоително защото навежда на мисълта че още тогава те са знаели че ще им дадат поръчката. Защо питайте фонда за гарантирано ограбване на влоговете и тези които са им наредили да сключат договор точно с тази фирма.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 65. 65 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Според мен ако депутатите искат да въведат някаква форма на задължително гласуване, това е възможно на практика само с някакви стимули за гласуващите (не е задължително да се дават пари на ръка). Варианта глоби за негласуващите е (почти) неприложим на практика.

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#60:"ivanalex2"]Дали се полага кафе - ами зависи дали ще бъде записано в закона или не. Е, и според възможностите на бюджета.[/quote]
  Предадохте ме на закона и бюджета. Нали сте си lex. Естествено, че подобно на спрените обществени поръчки и моята идея няма да се осъществи. А аз бях решил да ви почерпя сутринта след изборите..

 67. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#64] от "zuk_trombon":

  освен, че е регистрирано от фирмата майка, то малко след регистрацията в разследването пише, че са направени промени в новоучреденото дружество като представителят на фирмата майка напуска новоучреденото дружество.

  Освен това отново в статията за разследването пише, че фирмата майка има информация за всички нейни дъщерни фирми (4 общо), но няма информация за тази - т.е новоучредената по-скоро не е дъщерна на фирмата майка.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#61:"4amijimi4amijomi"]а ПРАВОТО дали да си платя данъците! А ако не мога да ги платя?[/quote]
  Обществото чрез най-елитните си представители Ви осигурява възможност задължително да упражните правото си на глас, а Вие - данъчна акула!!!

 69. 69 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#26] от "protivbspdpsatak":

  И какъв трябва да е въпросът за съдебната система?! Примерно да има ли съдебна система? На референдум се задават въпроси, на който се отговаря еднозначно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 70. 70 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Пълна тъпанарщина!
  Как може да въведат задължения без да са въвели ВЪЗМОЖНОСТ за гласуване!
  Ако по време на избори съм на почивка или командировка - дори в друг град на България - просто не мога да гласувам!
  Въведете машинното гласуване, като застана пред машината в произволна точка на страната и да ми излезят списъците на моя избирателен район - па тогава ме задължавайте да гласувам.

 71. 71 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател - подкрепям budd.bg":
  "Не можеш зорлем накара хората да направят нещо, което не искат."

  Могат, могат, през тоталитаризма го правеха. Да знаеш как го правеха! А каква е разликата между сегашното и тоталитаризма, ще си проличи на самите избори. Всъщност ще се види дали изобщо има разлика.

 72. 72 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  обзалагам се, че конституционният съд ще отмени задължителното гласуване, защото в него мнзинството е на бсп и дпс.

 73. 73 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#48] от "pag":

  не смо дсб и атака, а и абв и пф няма да влязат при задължително гласуване и ще има само 3 партии, както и трябва да бъде.

 74. 74 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Превръщат правото ни в задължение. Ганьо и демокрация. Две антагонистични неща.

  оанес
 75. 75 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За в момента трябва задължително гласуване По нататък като станем нормална държава може и да се отмени

 76. 76 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тия дето са против задължителното гласуване, май си падат по делянчо и доган. Дано да се приеме.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#48] от "pag":

  Горе един твой съпъртиец е написал най-умното нещо в тази дискусия - без активна регистрация това е просто едно безумие. Освен, че е празно е и вредно, защото ще вкара хора в нарушение, без да имат вина.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сладки сладки субсидиики.

 79. 79 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 237 Неутрално

  При кочините с бюлетините при 20% гласували граждани (реално най-вероятно около 15%), очаквам кървави революции ако въпросният процент се качи дори с десет пункта.

  Иначе докато не сложат опция "Не одобрявам който и да е от горепосочените кандидати/партии", си говорим за поредното мижи да те лажем, докато симулираме работа и пълним гушки по различни пътечки.

 80. 80 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 282 Неутрално

  няма да гласувам , как ще подкрепям няКОЙ си , който създава правила /закони/ с които ме ограбва

 81. 81 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#69:"tribiri"]И какъв трябва да е въпросът за съдебната система?! Примерно да има ли съдебна система? На референдум се задават въпроси, на който се отговаря еднозначно. [/quote]
  Не трябва да се задават конкретни въпроси.Например:Трябва ли да се създаде специализирана прокуратура за борба с корупцията във вишите етажи на властта?И друг въпрос трябва ли да се раздели ВСС на две колегии.Тези и други въпроси трябва разбира се да се прецизират от хора които имат юридическо образование и опит!

 82. 82 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  [quote#77:"Darth Plagueis"]Горе един твой съпъртиец [/quote]

  Няма как да ми е съпЪртиец, защото аз не съм пЪртиец (нито пАртиец

  Колкото до активната регистрация, тя би обезсмислила напълно задължителното гласуване, защото очевидно всеки, дал си труда да се регистрира, го прави с намерение да гласува. Ако пък не се регистрира, как ще го задължи някой?
  Сегашната обичайна изборна активност е около 45-50%, но ако се въведе активна регистрация, убеден съм, че поне една трета от тези хора няма да си дадат труда да се регистрират и тя ще спадне до 30-тина %.

  Много удобно за партиите с твърди ядра, а също за платения вот - в махалите ще се регистрират най-активно, зер иначе няма кинти.
  Това май не е целта на занятието, даже напротив, или греша?

  Знанието е сила, информацията - власт
 83. 83 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#76:"достатъчно"]

  Тия дето са против задължителното гласуване, май си падат по делянчо и доган. Дано да се приеме. [/quote]
  Аз лично съм против глупавото задължително гласуване,но в никакъв случай не подкрепям Доганчо,Делянчо,Михаилчо,Бойко и прочие.Не всеки който е против задължителното гласуване симпатизира на тези изроди които изброих.Сега разбра ли или отново да ти обясня???

 84. 84 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#72:"Катерина Стоева"]обзалагам се, че конституционният съд ще отмени задължителното гласуване, защото в него мнзинството е на бсп и дпс. [/quote]
  КС ще отмени задължителното гласуване,не защото БСП и ДПС имат мнозинство,а защото депутати приемайки това изборно законодателство нарушават конституцията.А в конституцията пише,че изборът е право!Т.е не е задължение както политическата мафия иска да наложи за свои угоди!Така,че трябва да се промени конституцията в този текст,за да има задължително гласуване.А за да се промени текст на конституцията трябва квалифицирано мнозинство от 2/3 в парламента!Т.е без БСП и ДПС поправки в конституцията не може да има!

 85. 85 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#58:"danid"]Какво стана със свободата и демокрацията? [/quote]

  Та значи караш си колата и на следващото кръстовище решаваш да завиеш наляво. Да, ама някой си сложил преди кръстовището пътен знак № В22 /забранено завиването наляво/ ! И кво? Как така някой си ще ти забранява да завиваш накъдето си поискаш??!
  Какво стана със свободата и демокрацията?!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 86. 86 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  [quote#81:"protivbspdpsatak"]И друг въпрос трябва ли да се раздели ВСС на две колегии.[/quote]

  Хайде стига глупости. На референдум трябва да се задават ясно формулирани стратегически въпроси, които обикновеният гражданин на републиката е в състояние да разбере и да си оформи ИНФОРМИРАНО мнение, че да гласува с "да" или "не".
  Колко колегии ще има, какво ще са им правата и задълженията е технически въпрос, който може да се решава само от специалисти.
  Или смятате да правите референдуми само за юристи?

  Знанието е сила, информацията - власт
 87. 87 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Кога ще гласуват отново чл.1 на конституцията за ръководната роле на партията. Задължителното гласуване е страхотна глупост, субсидиите на партиите явно са недостатъчни и трябва да събираме пари от хората които откровенно не харесват политическата "класа". Хорат в родината са лъгани достатъчно за да ходят да гласуват за политици коино влизат в безпринципни коалиции само и само да натопят чофката то не бяха царе, пожарникари, и какви ли още не комунистически отрочета.

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  [quote#5:"karabastun"]Реално задължителното гласуване няма да пребори купения вот. Напротив, профилът на негласуващите сочи към хора, които биха били податливи на сделка с гласа си.[/quote]
  Активните продавачи на глас и досега го продаваха и са участвали, обаче сега става дума, броя на вота да се удвои (и малко отгоре), а надали в тези допълнителни гласуващи ще има достатъчно продавачи че да удвоят броя на сделките. Отделно, че кинтите ще трябва да се удвоят, а и риска за издънки също се удвоява...
  Няма да е същото като досега. Отделно, че в тези негласували 60% се крие потенциал да се удвои политическия живот. Щом досега 40% гласували са правели целия полит елит-пазар на държавата, сети се сам, колко хляб и салам за нови политици и партии има в тези допълнителни 60% дето ще си търсят за кого да гласуват, но не и за досегашните...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 579 Гневно

  Пълна е кашата в главите на народните ни избраници!
  Предложенията са хаотични, противоречащи си и (една част )неприложими.
  Например защо да има едновременно активна регистрация и задължително гласуване едновременно? Нали хората, които са се регистрирали явно имат желание да гласуват, да се броят само те в избирателната активност и толкова. Защо наказват 50% от хората, които се чувстват омерзени от политическата ни класа? Защото ги мързи да направят нещо смислено, че да ги накарат да дойдат до урните и само се чудят как да ги одрусат с по 50лв. Дебили!
  Аз се обзалагам, че ако има задължително гласуване ще има рекордно НИСКА избирателна активност.
  И какво ще се получи накрая от този изборен кодекс, съставен от парчета предложения на всички партии, че и няколко "независими",някои от които се повтарят, а други си противоречат? Да не дойде време да ни се струва, че на МаяМа помията е била добра!?

 90. 90 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#69] от "tribiri":

  Примерно- дали прокуратурата да сатне част от изпълнителната власт

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 91. 91 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 681 Весело

  [quote#49:"frisky"]Никой не може да ме накара да избирам по-малкото зло.[/quote]

  Странна логика... Имаш избор между голямо зло и по- малко такова, и ти не се възползваш от това си право на избор?

  После ако друг ти "натресе" по- голямото зло- не трябва да се сърдиш... Или трябва да се сърдиш на себе си- че не си се възползвал/а от правото си да избереш по- малкото...

  Опитвам се да ви разбера и вас- негласуващите. Както се казва в един виц- "при тези кандидати на изборите- да отидеш да гласуваш е все едно да отидеш в публичен дом да си търсиш съпруга". Ясно- не е много добра алтернатива, но аз лично предпочитам да си избера съпруга от публичен дом, вместо някой друг да ме омъжи за м@наф. Е- това ми предпочитание сигурно е следствие от хетеросексуалните ми наклонности- сигурно ще има хора, предпочитащи второто.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 92. 92 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#76] от "достатъчно":

  не позна

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 93. 93 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не подкрепям задължителното гласуване, но ми е смешно как ДПС най-твърдо го отричат,защото знаят, че колкото повече българи гласуват,толкова по-малък ще стане техният процент.

  marinov1018
 94. 94 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#83:"protivbspdpsatak"].Сега разбра ли или отново да ти обясня??? [/quote]
  Първо-не ми дръж такъв тон. Не си в селската кръчма на спивка с аверите!
  Второ-колко % са 300 000 избиратели от ТРИ милиона? И колко % са същите от ШЕСТ милиона?
  Когато/ако успееш да си отговориш на въпроса, ще разбереш защо е нужно да се въведе поне за десетина години задължително гласуване.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#94:"достатъчно"]Първо-не ми дръж такъв тон. Не си в селската кръчма на спивка с аверите!
  Второ-колко % са 300 000 избиратели от ТРИ милиона? И колко % са същите от ШЕСТ милиона?
  Когато/ако успееш да си отговориш на въпроса, ще разбереш защо е нужно да се въведе поне за десетина години задължително гласуване. [/quote]
  На теб кой ти дава право да слагаш епитети на хората,и да ги набеждаваш,че си падат по Делянчо и Доганчо?????!!!!!!!!Не се намираш в психиатрия!

 97. 97 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Неутрално

  Подкрепям задължителното гласуване, дано се приеме окончателно в бъдеще от парламента. Само дето глобата за негласуване ми се струва твърде малка. Трябва да бъде поне 500 лв.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 98. 98 Профил на Mihail Ivanov
  Mihail Ivanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Хмм задължително гласувано в 2016, явно нещо съм объркал календара, очевидно се намирам в 1960.

 99. 99 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 252 Неутрално

  "Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв."
  добре ве бурсуци я да видим.За да е справедливо трябва да се наказват всички с еднаква сила.Та питам аз Пенчо дето е във Франция дет го боли хуя за социалните ви помощи и дет докато реши да дойде в БГ давностния срок ще е изтекъл и тези 50лв ще ги видите през крив макарон.Е питам аз ко прайм?
  да не говорим ,чеако някой не иска да гласува , но отиде заради тези 50лв то ще пусне празна бюлетина или в нея ще Ви тегли майната и ще е невалидна.Е питам аз какъв ще е ефекта от това задължително гласуване?

 100. 100 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гласуването е право в демократичните страни и задължение в тези в които има диктатура. В случая явно не живеем в демократична страна.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK