Стогодишен склад - паметник на културата, е бил разрушен и в Харманли (обновена)

Стогодишен склад - паметник на културата, е бил разрушен и в Харманли (обновена)

© Светлана НиколоваБлизо стогодишен тютюнев склад - деклариран паметник на културата от 1977 г., е бил съборен и в Харманли на 21 февруари. Министерството на културата е разпоредило спешна проверка.


За случая - протекъл по сходен начин с този на склада "Ориент табако" в Пловдив, съобщи общинският съветник от Харманли Светлана Николова, която от месец пита община и министерство паметник ли е ценната сграда и как и защо е допуснато събарянето й. Общината твърди, че не разполага с такива данни, но справката на Николова на място в Националния институт за паметниците на културата показва, че сградата е декларирана за паметник през 1977 г. "Дайте ми съвет! В Харманли гражданското общество не е така силно, както в Пловдив", апелира Николова снощи във "Фейсбук".


Днес министерството на културата потвърди статута на сградата и обяви, че ще направи спешна проверка.
Стогодишен склад - паметник на културата, е бил разрушен и в Харманли (обновена)

© Светлана Николова


"Събарянето на 92-годишната сграда в Харманли стана в неделя, в пълно информационно затъмнение, като ден преди разрушаването имаше само кратко обявление в профила на община Харманли в социалната мрежа "Фейсбук", че такъв акт предстои. Сградата на "Тютюнева промишленост" бе сред символите на града ни и се явяваше свидетелство за един от основните градообразуващи фактори на Харманли – тютюневата промишленост. Тя е и на корицата на юбилейното издание "История на град Харманли", посветена на 500-годишната ни история. В последните години сградата бе много занемарена и от нея падаше мазилка", пише в писмо до медиите Николова.


Сградата е собственост на местен бизнесмен и е съборена след многобройни предписания да бъде ремонтирана и обезопасена или премахната, пишат от общината. Кореспонденция за това се водела от 2010 г., но предписаните мерки не били изпълнени. Последната комисия установява, че складът е опасен, не е в състояние да понесе собствената си тежест и не може да бъде ремонтиран, затова кметът Мария Киркова издава заповед да бъде съборен.


Община Харманли твърди, че сградата не фигурира в нейния списък с културно наследство. Бившата "Тютюнева промишленост" обаче е декларирана като ценност още през 1977 г., заедно с редица други обекти в града, което й дава статут за защита.


Всеки подобен акт на Националният институт за паметниците е съпроводен с писмо до съответната община. Къде е скъсана веригата, е неясно. Запитани днес, от общината казаха, че ще се опитат, но ще бъде трудно да проследят кореспонденцията си толкова назад.


Стогодишен склад - паметник на културата, е бил разрушен и в Харманли (обновена)

© Светлана Николова


Те посочват, че сградата не е била отбелязана в кадастъра като паметник. Според закона той би следвало да е уведомен от института и на свой ред да предаде на Агенцията по вписванията и имотния регистър. Споменаване за тютюневите складове като ценност имало само в списъка на историческия музей. Като аргумент, че складът няма статут, от общината изтъкват, че собственикът й е платил над 35 хил. лв. местни данъци, от каквито паметниците на културата са освободени.


Общината пише, че сградата не фигурира и в централния регистър на НИНКН, но не става ясно как е установила това - дали е потърсила НИНКН и Министерството на културата, където е официалният регистър на паметниците, или се е доверила на думата на собственика, както в пловдивския случай. Не се знае и дали през всички тези години собственикът е глобяван за неизпълнените предписания. Запитани този следобед, от общината не разполагаха с отговорите веднага, но обещаха да ги дадат утре.


Отговорността при унищожаване на паметник обаче остава в ръцете на собственика. От окръжната прокуратура в Хасково изтъкнаха днес, че са се самосезирали още миналия месец, за да установят собствеността на сградата, статута й в Министерство на културата, както и законосъобразността на дадените разрешения от длъжностни лица за разрушаването й. Към момента е изискана информация, която не е постъпила, снети са обяснения, като проверката не е приключила, пишат оттам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK