Парламентът ще обмисля закон за всички медии, включително и в интернет

Водещият на предаването на БНТ "Панорама" Бойко Василев, изпълнителният директор на БНТ Вяра Анкова и шефът на отдел новини Даниел Чипев.<br />
<br />
Снимката е архивна

© Анелия Николова

Водещият на предаването на БНТ "Панорама" Бойко Василев, изпълнителният директор на БНТ Вяра Анкова и шефът на отдел новини Даниел Чипев.

Снимката е архивнаПарламентарната комисия по културата и медиите ще създаде работна група от експерти, които да обобщят предложения по три теми - обединението на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР), сливане на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулирането на съобщенията (КРС).


Също така ще се обсъди нужен ли е нов закон за всички медии заради конвергенцията на съдържанието, включително и за интернет базираните и печатните, които в момента не подадат под държавна регулация.


Предложението за работната група беше дадено от депутата от ГЕРБ Ирена Соколова и беше прието от председателя Полина Карастоянова (Патриотичен фронт), която още следващата седмица щяла да пристъпи към създаването й.
Идеята беше лансирана на дискусия "Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес", която се проведе на съвместно заседание на парламентарните комисии по медиите и културата и по транспорта днес в Народното събрание. На нея присъстваха представители на обществените медии, на регулаторите, на браншови организации, неправителствени организации, журналисти, гости и други.


Има ли политическа воля за промени


Сред основните въпроси беше има ли политическа воля за обединението на БНТ и БНР и закон за всички медии. като темата беше повдигната първо от бившия депутат от БСП Мартин Захариев, а след това повторен и от собственика на "24 часа" Венелина Гочева и изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел "ТеРаПро" Велизар Соколов.


Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Иван Иванов се обяви против сливането на двете обществени медии, защото това би довело до по-лесен контрол от управляващото мнозинство върху редакционната им политика, а нямало доказателства от други държави пристъпили към подобни действия, че разходите намаляват, а качеството се подобрява.


По темата за регулаторите заяви, че българският парламент носи отговорност, защото няма директива, която да урежда в подробности регулаторите, има само общи принципи – и основното е да са независими специализирани органи. Той припомни, че няма нито директиви как да се избират регулаторите, колко да са на брой и от колко членове, нито колко да са обществените медии, как да се управляват и как да се финансират.


Той посочи, че от Реформаторския блок са за адекватни законови стандарти за съдържанието в електронни, печатни и онлайн медии; нов модел на финансиране на обществените медии, на базата на прецизно определена обществена мисия, прозрачност на приходите и разходите; нови форми за финансиране на качествено съдържание, заедно с мерки за прозрачност и ефективност на държавни и общински средства, както и на средства по европейски програми, насочвани към медии за информационни кампания, съобщения, реклама и др.; независимо регулиране  в медийния сектор.


Иванов заяви, че принципът "финансиране на час програма" за обществените медии е остарял и неадекватен. "Ние сме за запазване на смесеното финансиране – от държавна субсидия и реклама, която да остава ограничена, защото БНР и БНТ получават и държавна субсидия." По думите му идеите за сливане на двете медии не са дневен ред.


Председателят на транспортната комисия и депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев (ДБГ), подчерта, че е важно внимание да се обърне към регулирането на всички медии, най-вече интернет базираните, където средата била лоша и имало нужда от обсъждане дали да има контрол.


Зам.-председателят на комисията по културата и медиите Петър Кънев (БСП) посочи, че ако се прави нов закон, трябва да се обърне внимание и на малките и средните оператори на медийни услуги, освен обмислянето на варианта за сливането на БНТ и БНР. "Ще имаме ли някаква форма, която да е възможност за саморегулация. Ако не дадем тази възможност, ще си останем на това положение", даде друг ъгъл на дебата Кънев.


Представителят на Съюза на българските журналисти Светослав Терзиев, който е и журналист във в. "Сега", също подчерта, че саморегулацията не бива да се забравя и да се оставя настрана. Неговите впечатления от дискусията са, че държавата ще придобие възможности за контрол и над медиите, които в момента не попадат под регулация. "Това означава закон за всички медии. Не стана и едва дума за саморегулация на медиите."


Венелина Гочева постави въпроса за броя на сайтовете в интернет, които съществуват, защото плагиатстват конкуренти. "Има ли днес политическа воля, каквито и работни групи да направите, те ще са неефективни", посочи тя и добави: "Вижте колко сайтове има в пространството, всички разпределяме общ рекламен пазар. Сайтовете на Би Ти Ви и Нова телевизия хранят още 100 сайта."


Полина Карастоянова отговори, че разговорът се водел с желание и с разбирането, че особено в областта на медиите, има особена степен на чувствителност към това, което биха искали депутатите да променят. По думите й медиите нямат принципал в лицето на министър, както било в останалите сектори, затова инициативата била в Народното събрание.


Обществените медии - трябват пари


"БНТ е кауза. Нашето законодателство не допринася за визията на телевизията", заяви изпълнителният директор на БНТ Вяра Анкова и добави, че мисия е пряко обвързана с финансирането, а в сегашното законодателство не са отчетени новите предизвикателства и потребности на обществото. "Дискусиите в Европа не стигат до нас. Какво да бъде финансирането на обществените медии? Когато говорим за финансиране, БНТ има отговорности и задължения. Обществото не знае характеристиките на една обществена медия", каза тя и добави, че телевизията преди две години е била поръчала проучване на "Алфа рисърч", което показало, че аудиторията определяла като обществена медия условието тя да бъде с характеристики на сериозна медия.


Изпълнителният директор на БНР Радослав Янкулов се оплака, че регулаторите са глобявали радиото без да имат аргументи за това. Според него спирането на средните вълни, което посрещна критики от ДПС, е добро решение, защото е спестило 3 млн. лева на данъкоплатците. "СЕМ се намеси в административни и синдикални въпроси", каза той, имайки предвид продължаващия протест на журналисти от медията.


От СЕМ подчертаха, че предстоят нови европейски директиви за регулацията, които ще бъдат представени през лятото. Също така подчертаха, че регулацията трябва да бъде по-независима и да има обновяване на техниката, с която правят мониторинг.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  и на кой олигофрен му хрума безумната мисъл да обедини радиото и телевизията?

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Всеки контрол и регулация е атака към СВОБОДАТА на словото , да не говорим ,че както сме си в ЕС и сме "демокрация" у нас на медиите се налага тотален тормоз от власт имащите и пари имащите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1478 Гневно

  А Закон за защита на държавата кога да чакаме?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Малеейй... Сега барем ще отимаме само една реалност! Няма да лева или десна, а среднопръстна...

 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Това би било поредното ограничаване на свободата на словото.Не говоря за словоБЛУДстване или политическа ПРОСТИТУЦИЯ.
  Те трябва да бъдат забранени и тогава .... може би няма да имаме Парламент.

  Tony
 6. 6 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Всичко друго в държавата оправиха, сега на интернет му дойде реда за оправяне...

  http://kaka-cuuka.com
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Фб и Ютюб се хостват в Сащ и подлежат на тяхното законодателство. Онлайн медиите като се преместят на сървъри извън страната, по кой закон ще ги регулирате г-да клоуни???

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Тея мръсници няма да се спрат докато не ограничат свободата на словото. С тоя овчедушен народ всичко е възможно.

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2485 Любопитно

  "нов закон за всички медии" - стар, нов, но заКОН, който естествено ще ограничава. Нали всевъзможните БГ медии са подвластни на един кодекс, който се надпреварват да спазват? В родината всичко се ръководи по слухове, а медиаторите са най-добрия им проводник. Честита ДЕМОкрация...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Предложението за работната група беше дадено от депутата от ГЕРБ Ирена Соколова"

  "Дясната" партия герп води инициативата за въвеждане на още регулации. Чудно.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1629 Любопитно

  ко речи... шефката на Калоян Стоев пише закони и регулира медий... тва майтап некъв ли е?

 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Ама въобще защо трябва да има държавно радио и телевизия, та отгоре на това дори обединени.Медиите трябва да са свободни и на пазарен принцип както е в нормалния свят.Ами дайте да обединим и армията и полицията ....

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1629 Любопитно

  "Председателят на транспортната комисия и депутат от Реформаторския блок Настимир Ананиев (ДБГ), подчерта, че е важно внимание да се обърне към регулирането на всички медии, най-вече интернет базираните, където средата била лоша и имало нужда от обсъждане дали да има контрол."

  ъхъ... и ще регулират подръка с тролове от рода на Гочева... а Пърдялко що не викнаха бе, той да не е по-лош от нея я?

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Приватизация на тежи кърлежи-засега губим 300 мил годишно от тях без да смятаме обществените поръчки и далаверите там с които набутват данъкоплатците.

 15. 15 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  'В новия закон требе да се прдвиди абсолютна забрана за финансиране от чужди държави и НПО на медии от България.
  Защото е видно, че такива медии защитават чужди интереси

 16. 16 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тия с нещо реално смислено и разумно занимават ли се?

 17. 17 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#15] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Имате предвид Алфа ТВ и Пик, и такива подобни нали?

 18. 18 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 516 Неутрално

  През 1992 година беше изработен проект на закон за информацията. Още го има вероятно в масивите на правителството, тогава работеше междуведомствена група по въпроса. Съветът на Европа го одобри и дори поощри. Всеки информационен масив трябва да се контролира, всяка събрана информация трябва да е под въздействието на срокове, условия и да е предназначена за специфичното си предназначение. Не само в медиите - и в прокуратурата, и в съда, във военното дело, в полицията, в здравеопазването.

 19. 19 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  В другите ЕС страни е много по зле.. Примерно миналият месец полицията в Холандия влезнаха със злом в къщата на някои и го арестуваха само защото бил написал ''убиден туиит'' в Twitter. В Англия ако не се лъжа бяха забранили със закон порното или нещо подобно имаше и там.

 20. 20 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ясно , троловете минават на официална заплата и това се брои за ;обществено мнение;

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 942 Весело

  след изключително успешните и смели реформи в правосъдието ,образованието ,здравеопазването и полицията ,сега е време и за дълго очакваната реформа в медиите

 22. 22 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Чакам с нетърпение да бутнат замунда, та да се види какво са истински протести.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 23. 23 Профил на T.Tanev
  T.Tanev
  Рейтинг: 237 Гневно

  Хубавичко да помислят за цензура в нета, че как ме сърбят ръцете да метна певета! Опичайте си акъла, г-да депутати на #КОЙ - зер...

 24. 24 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Кухите лейки изглеждат умни пред тези.

 25. 25 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#17] от "shilliew":
  Имам предвид абсолютно всички.
  Даже и тези за които едно на ум и за които си мислите...

 26. 26 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Контрол, контрол и пак контрол! И нищо за истинските собственици, които финансират медиите, и съответно управляват информацията и общественото мнение, най вече от вън! "BIG BROTHER IS WATCHING YOU"!

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Първо да ни кажат,кой притежава медиите в България.

 28. 28 Профил на ivanof
  *****
  Разстроено
 29. 29 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1373 Весело

  Регулация на медиите в интернет?
  И аз мисля с една супена лъжица да ходя да регулирам Дунава.
  Ще имаме еднаква успеваемост.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  ОСТАВЕТЕ ИНТЕРНЕТ БЕ ЦЕНЗОРИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чудесно!
  Трябва да се осигури медиен комфорт за управляващите,и да не бъдат хулени и критикувани!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  A & Q

  Тоталитарен фен, безспорно.
  Способен на тъй безотговорно.

  [#1] от "Катерина Стоева":

  на #Кой олигофрен му хрума безумната мисъл да обедини радиото и телевизията?

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  я стига . даже и няма да ги оставят да обмислят . все едно ....... да допуснат мнение различно от спонсорираното .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Парламентът ще обмисля закон за всички медии, включително и в интернет"

  Обмисля ? Сигурна 90% от населението на страната отлично знае , че мисленето е най- дефицитното качество на депутатите. л Който не вярва , да си направи справка с решенията на КС . И да погледне рейтинга на НС в социологическите изследвания .
  Останалите 10 %са роднини на депутати и и държавни чиновници .

 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 701 Неутрално

  " ....които да обобщят предложения по три теми - обединението на Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР), сливане на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулирането на съобщенията (КРС)."

  Крайно време беше . След като се връща казармата , трябва да си припомним и принципите на майката на ротата за поддържане на активността на бойците - "Тия камъни от тук - там . А тия от там да дойдат тук ."

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ...., която се проведе на съвместно заседание на парламентарните комисии по медиите и културата и по транспорта днес в Народното събрание. На нея присъстваха представители на обществените медии, на регулаторите, на браншови организации, неправителствени организации, журналисти, гости и други."

  Буди недоумение , че сред присъстващите не е отбелязано присъствие на ватмани , машинисти и шофьори от градския транспорт . А защо не и представители на таксиметровите фирми . Все пак инициатор на промените в масмедиите е и транспортната комисия . Която промяна засяга ПРЯКО и транспортната кръвоносна система на държавата . Впрочем , може би , изброените неприсъстващи са включени в състава на " и други ".

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#1:"Катерина Стоева"]и на кой олигофрен му хрума безумната мисъл да обедини радиото и телевизията? [/quote]

  Ами на Главния . Който иска да си ги събере в градината под магнолиите , за да му са под ръка л Да не праща непрекъснато есемеси до репортарКИ и журналистКи с един и същ въпрос - Е, как е, как мина ?

 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#1] от "Катерина Стоева":

  А ти как реши, че е безумна?

 39. 39 Профил на Punkas
  Punkas
  Рейтинг: 237 Неутрално

  не не и не колкото са по- свободни медиите , толкова по- добре .....

  Без Власт !
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Шиши likes this!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  А блоговете ще ги окачествят ли като интернет медии? Много путинчета ни се събраха нещо.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Обединението на БНР и БНТ е поредното идиотско решение на мафиотското герберско правителство! Треската, която е обзела герберската върхушка, цели постепенно обединение на всичко и всички под възможно минимален брой шапки управлявани от герб! Така милиционерско-пеевския контрол е по лесен! Това правителство ще нанесе по-големи вреди на обществото, от което и да било друго по време на прехода! Уникални тъпи наглеци управляват държавата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не съм притеснен от нищо. По-голяма цензура от тази, която има в момента, едва ли може да има. 100 полицая да задържат един телевизионер, може ли да стане по-зле и от това? 100 цензора да ликвидират акаунти във фейскошарата - може ли да стане по-зле и от това? Като че ли оттук нататък, каквото и да се пипне, само по-добре може да става. В смисъл, цензурата може и да се увеличава, но понеже ще е за всички, а не само за някои, на практика ще става по-малко.

 44. 44 Профил на lazar.vasilev
  lazar.vasilev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Цензурата, никога не е за всички.

 45. 45 Профил на 101procentanesbb
  101procentanesbb
  Рейтинг: 237 Неутрално

  На Сукърбърг дупе да му е яко.

  Още три години какви ли дивотии ще измислят измислените реформатори в леглото на банкянската мутра?

 46. 46 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  това е преразказът, къде е анализът?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK