Бившите съдебни инспектори се разминаха с "кариерни бонуси"

Бившите съдебни инспектори се разминаха с "кариерни бонуси"

© Цветелина Белутова, КапиталВисшият съдебен съвет (ВСС) отказа да повиши бившите съдебни инспектори на по-високи длъжности от тези, които са заемали, преди да влязат в Инспектората към съдебния съвет. 


Преди гласуването членовете на съвета обсъдиха подробно дали е законосъобразно да има такива "кариерни бонуси" и да се прескачат нива в съдебната система без конкурс. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров бяха против възстановяването на бившите инспектори на по-високи длъжности. Главният прокурор обаче напусна заседанието на ВСС и не участва в гласуването. 


Той заяви, че всички инспектори, които да били прокурори преди това, са подали молби чрез него до ВСС да бъдат върнати на същите позиции, но след това са подали отделни молби до съвета, в които са искали да получат "кариерен бонус" като бъдат възстановени на по-високи позиции.
На най-голям скок разчиташе Димана Йосифова. Преди да бъде избрана за съдебен инспектор, тя беше съдия в Търговското отделение на Софийския градски съд. Сега, след края на мандата, тя иска да бъде възстановена във Върховния административен съд (ВАС). По този начин Йосифова ще се опита да прескочи две нива. За сходно повишение се бори и Весела Николова, която преди да бъде съдебен инспектор, беше съдия в Административен съд - София град.


Румен Георгиев се изказа в подкрепа на Йосифова, която била отличен съдия, с дългогодишен стаж пред пенсиониране и би било наказание за нея да не бъде избрана във ВАС. Председателят на ВАС Георги Колев също се изказа в принципна подкрепа за повишаване на всички.


Цацаров заяви, че както за прокурорите, така и за съдиите би било недопустимо заобикаляне на конкурсното начало, ако съветът гласува възстановяването им на по-високи от заеманите преди избора им за инспектори позиции. Той заяви, че принципно няма да подкрепи повишаването им.
Същото мнение изрази и Лозан Панов. Той също така попита каква е логиката да се откриват места за по-високо платени длъжности, каквито са тези от по-горните съдебни инстанции.


Председателят на ВАС Георги Колев пък каза, че не се изискват кой знае какви средства за повишаването им, тъй като щатове за тях се пазят в институциите, където са работили преди избора им за инспектори. Освен това попита къде могат да се намерят мотивирани хора, които да бъдат избрани във ВАС, когато на тези не се дава тази възможност.


Калин Калпакчиев изрази надежда този дебат да не се води само, защото наближава края на мандата на членовете на ВСС, които също ще трябва да бъдат възстановявани на магистратските си позиции.  


Албена Костова и Албена Кузманова са били прокурори в градска прокуратура, Любомир Иванов е следовател в същата структура, а Янка Гочева е от окръжна прокуратура. Всички те са посочили, че искат да бъдат възстановени една инстанция по-високо от тази, която са заемали, преди да бъдат съдебни инспектори. Останалите членове на доскорошния състав на съдебния инспекторат са заемали постове във върховните инстанции на съдебната власт.


Възстановяването на двама инспектори, чийто мандат приключи, не бе гласувано от ВСС, тъй като Петър Раймундов се е пенсионирал, а Моника Малинова се е върнала на прокурорската си позиция поради излизането й в майчинство преди месец.


Подобен сюжет се разигра и през 2012 година, когато тогавашните инспектори (сред които и Ясен Тодоров, който днес е председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет) пуснаха молби да бъдат възстановени на по-високи длъжности. След скандал ВСС отказа, а ВАС потвърди решението на съвета, като категорично прие, че законът гарантира на бившите инспектори само възстановяване на не по-ниска от заеманата преди избора длъжност. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK