Строителните дейности върху сградата на "Син Сити", обявена за културен паметник, са преустановени

Строителните дейности върху сградата на "Син Сити", обявена за културен паметник, са преустановени

© Георги КожухаровСтоличният район "Възраждане", чрез Дирекцията си за национален строителен контрол-район "Възраждане", е наредил на собственика на сградата на някогашния театър "Ренесанс" на площад "Възраждане" - последно известен като фолк дискотеката "Син Сити", да преустанови всякакви ремонтни и строителни дейности върху сградата, докато тече проверка на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това казаха от пресцентъра на общината на "Дневник".

Това стана, след като от граждански сдружения сигнализираха, че покрива на ценната сграда е бил премахнат, което би могло да доведе до естественото й разрушаване. Те посочват, че недобросъвестни собственици често прибягват до тази практика за паметници на културата, които по закон не биха могли да съборят.
Оказва се, че зданието е част от групов паметник на културата, обявен през 1976 г.
План на системата "Културно наследство" район "Възраждане"недвижими културни ценности - оцветени в оранжево

План на системата "Културно наследство" район "Възраждане"недвижими културни ценности - оцветени в оранжево

В интервю от края на миналата година, собственикът на постройката на ул. "Христо Ботев" 61, както и на софийските хотели "Централ" и "Форум" - Красимир Георгиев, съобщава, че има намерение да разруши сградата и да построи петзвезден хотел. "В София има много стари сгради покрай булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Константин Величков", които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове, кооперации", каза тогава той.
Тези сгради обаче са включени в така наречените ансамбли, групови паметници на културата, оформили облика на младата българска столица. Такъв е и този случай. В началото на века театър "Ренесанс" е наричан "Нова Америка", а през Втората Световна война, сградата е изгоряла при бомбардировки.След 1944 г. с доброволния труд на софиянци, театърът е възстановен в неокласически стил. Сградата е завършена през август 1948 г. По-късно там се провеждат едни от най-масовите паметни прояви на Българска социалдемократическа партия, конгреси на синдикалните съюзи и БКП, митинги и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK