Експерти: Разрухата в Пловдив показва, че общините не могат да се грижат за културното наследство

Експерти: Разрухата в Пловдив показва, че общините не могат да се грижат за културното наследство

© Лина КривошиеваПечалният случай със събарянето на тютюневия склад "Ориент табако" в Пловдив показва, че общините нямат "нито административния капацитет, нито необходимата информация, нито координация между отделните си звена, нито заинтересованост, нито необходимия морал и професионална съвест", за да управляват културното си наследство, пише от Гражданска инициатива за опазване на културното наследство (ГИОКИН) в отворено писмо.


То е адресирано към министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на ресорната комисия в парламента Полина Карастоянова и члена й Красимир Велчев, идеолог на спорните поправки в Закона за културното наследство, които ще пратят съгласувателните процедури за намеса в паметници на културата в ръцете на общините. Текстовете минаха на първо четене в парламента с подкрепата на управляващото мнозинство и съвсем скоро може да станат окончателни. Обсъждането им в комисия обаче се бави, бави се и обещаният от Велчев "широк обществен дебат".


Защо промените застрашават наследството и какво предлагат експертите вместо това обяснява подробно пред "Дневник" дългогодишният старши експерт в Столична община арх. Любинка Стоилова. Протест срещу поправките се организира за понеделник, 14 март от 12 ч. пред служебния вход на народното събрание.
Публикуваме пълния текст на писмото:


В края на миналата седмица в бъдещата Европейска столица на културата – Пловдив, по варварски и криминален начин и със съгласието на общинската администрация беше унищожен още един паметник на културно-историческото ни наследство – тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 в града.


Този позорен инцидент става още по-парадоксален, ако си припомним, че Пловдив кандидатства за Европейска столица на културата с проект за оживяване на пространствата на Тютюневия склад с различни изяви. Пловдив беше одобрен, но единствената изява в пространството е неговото унищожение.


Кметът на Община Пловдив Иван Тотев посрещна този срам за неговата администрация не с търсене на отговорност от виновните, а с обяснения как общината е била заблудена с фалшив документ, че сградата не е паметник на културата, и изобщо с незнание за нейния защитен статут – нещо, което се опровергава от многобройни документи до общината за статута на самата сграда, както и за принадлежността й към групов паметник и за художествената стойност на стенописите, които тя съдържа. Не стана ясно и как общината едновременно е включила сградата в своите планове за събитията като Европейска столица на културата и е водила дългогодишна преписка със собственика за нейното разрушаване.


Списъкът на парадоксите около този печален инцидент в Пловдив може да бъде продължен. По-важното е, че дори да подминем основателните съмнения за корупция в Община Пловдив, явно е, че тя няма нито административния капацитет, нито необходимата информация, нито координация между отделните си звена, нито заинтересованост, нито необходимия морал и професионална съвест, за да може да управлява недвижимото културно наследство, с което е богато надарена.


На фона на този срам за Пловдив и за неговия образ на културна столица, кметът на общината поиска по-голяма роля в областта на културното наследство и се обяви в защита на приетите на първо четене промени в Закона за културното наследство (ЗКН), които разширяват неимоверно правомощията на общините при решаването на съдбата на паметниците чрез назначени и зависими от тях тричленки. Далеч сме от мисълта, че всички общини са като Община Пловдив, но когато общината на втория по големина град в България няма административния, материалния и моралния ресурс да положи грижа за своето културно-историческо наследство, какво можем да кажем за по-малките общини, където ресурсите са многократно по-ограничени, гражданският контрол – почти отсъстващ, а гласът на частните интереси се чува много по-силно?


В скорошно предаване на БНТ един от вносителите на спорните промени в ЗКН, народният представител Красимир Велчев, заяви, че общините разполагат с информация, архив, капацитет и отговорност, които им позволяват ефективно да опазват културно-историческото наследство. Надяваме се, че след инцидента в Пловдив и той самият ще преосмисли тази явна заблуда.


Настояваме в най-скоро време да бъде проведен обещаният от вносителите на промените в ЗКН дебат с представители на експертните и гражданските организации. Настояваме още този дебат да не бъде формален и да не бъде ограничен до редакции на прибързаните и недообмислени предложения за промени в закона, а да бъде посветен на търсенето на работещи решения, които да дадат действителни гаранции за опазването на паметниците на културата и историята ни.


Настояваме за намирането на законодателни гаранции за опазването на паметниците, които са частна собственост, от унищожение. Настояваме и за адекватна грижа за паметниците, които са държавна и общинска собственост. Защото случаят в Пловдив не е изолиран – десетки паметници в цялата страна са застрашени от разрушаване или са оставени, често умишлено, да се саморазрушат. Достатъчно е да споменем Захарната фабрика и Къщата с ягодите в София, Синагогата във Видин и т.н.


Смятаме за недопустимо десетки и стотици милиони европейски и национални средства да се влагат в хипотетични и обикновено откровено бутафорни реконструкции на антични и средновековни паметници, а същевременно недвижимото културно-историческо наследство от края на 19 и началото на 20 век, което е запазено често в много висока степен, да се разрушава пред очите ни, лишено от защита и от всякакви средства за поддръжка. Паметниците на Третата българска държава също са част от нашата култура и история, нещо повече – те са това, което създава духа и облика на съвременната културна среда в градовете и селата на страната ни, и заслужават своя дял от законодателната защита и съществуващото финансиране.


Настояваме за пореден път и за укрепване на капацитета на единствения държавен институт, който разполага с необходимия експертен профил и научна и техническа документация за ефективен контрол и защита на паметниците на културата – Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Без да отричаме проблемите, които съществуват в него, ние смятаме, че те са резултат от дългогодишно и умишлено неглижиране и обезкървяване на института – политика, която трябва спешно да бъде променена.


София, 11. Март, 2016 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1166 Весело

  Чакай бе! Това е чЕстна собственост! Свещена по коституция! могат да правят каквото си поискат! Ако искат могат да стрият тухлите на прах, и да ги продават за червен пипер!
  И най-важното-никой да не пита поредната ОФШОРКА с политически гръб-от къде са ти парите БЕ!?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  какво ти културно наследство, те не могат да следят за спазването на каквото и да е законодателство извън това за данъчно облагане. Масово общински съветници имат преки или косвени отношения с местните дерибеи.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  ....общините нямат "нито административния капацитет, нито необходимата информация, нито координация между отделните си звена, нито заинтересованост, нито необходимия морал и професионална съвест".....
  ----------------

  Значи трябва да се внимава при избори.
  Поне тест за интелигентност......както и за служителите....

 4. 4 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "Експерти: Разрухата в Пловдив показва, че общините не могат да се грижат за културното наследство"

  Показа,че навсякъде е възможно
  срещу пари да се постигне каквото
  искаш,ако не стане значи с повече
  (пари) ще стане!Нарича се:корупция.

  Мисълта ражда действието.
 5. 5 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  никоя община не може да се грижи за паметниците на културата ,същото е и с държавата ,редица фактори и културтрегери се опитват да правят някаква далавера с това , а общо взето най големия проблем се получава ,ако паметника на културата е частен имот ,особено след реституция , ако и държавата го е стопанисвала и от 40 години е без ремонт.Всички скачат ,че това е паметник на културата и общонародна собственост ,но никой не ще да дава пари за това , следва ,че след като държава и община не могат да плащат ,решенията за съдбата на имота трябва да се вземат от собственика ,който ще си поема разходите ,в останалия случай ,съответните органи пишещи предписания за чужди имоти ,трябва да плащат за изпълненията на тези предписания ,а не само да ги пишат и да искат културна и туристическа среда ,след като държава и общини прибират данъци за това ,нека си плащат дела ,когато има пък разходи

 6. 6 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Редно е оставка на кмета и главния архитект. Очевидно не се справят с администрацията.

 7. 7 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Малко банално и много преекспонирано !!!! Идете в Пловдив, вижте как се поддържа Стария Пловдив, вижте какво се направи с Римския стадион - перфектно, вижте Античния театър - уникален !!!Много художествени галерии, имаме специална изложбена зала за икони в Стария град ,Пловдив е града на художниците !!! и този безкраен плач за тютюнев склад ,полуразрушен....хайде,Вежди, вади парите от КТБ и ....започвайте да го възстановявате.....

 8. 8 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1822 Разстроено

  "нито административния капацитет, нито необходимата информация, нито координация между отделните си звена, нито заинтересованост, нито необходимия морал и професионална съвест" - всичко го виждат, но никой не може да накара КАЛИНКИТЕ да имат тези качества, че по партийните хранилки са се наредили цели кохорти, верни на вождовете. Пловдив и древните му паметници, запазени от време оно, и нЕкакъв си т.н. склад - ТА, кой от този чиновнически апарат има очи, душа, познания да оцени стойностното наследство, още повече, че те са на служба, а не на работа, за която са длъжни да бъдат в услуга на всички!? Римляните - добре, че са строили здраво, че както са почнали и останките от тях ще ги включат в поредния евро проект. Събарят история, но пък ще строят канал, до канала хотел, до хотела друг и т.н.... Културата не им е в кръвта, въпреки парите, които усвояват за култивирането си. Грешни хорица в древен, световен град...

  Коментиране на анализираното, вече...
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Гергов няма нищо общо със случая и е невинен.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално

  Общините не могат,а Мин.на културата не иска и не може.

 11. 11 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 265 Неутрално

  "Печалният случай със събарянето на тютюневия склад "Ориент табако" в Пловдив показва, че общините нямат..."

  тези печални случаи показват, че нито един представител и нито една организация на държавната администрация нямат... (изредете каквото поискате след многоточието).

  освен желание за корупция и обръчи от фирми, българската администрация няма възможност за нищо друго.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 12. 12 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#5] от "edin drug":

  До коментар [#7] от "florencia":

  По света, а дори и в България има закони които трябва се спазват. Не може всеки да прави каквото си иска мислейки, че всичко става с рушвети и фалшификации. Т.н. инвеститори са наясно какво купуват и какво може и какво не може да се направи с дадена сграда която има определен статут.
  Един мой колега в Северна Италия възстанови къщата на баба си и дядо си която си беше обикновена къща, без никакъв статут. От общината го глобиха и го накараха да смени улуците. Беше сложил поцинковани защото са по-евтини, но трябвало да са медни.

 13. 13 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 562 Неутрално

  "...нито необходимия морал и професионална съвест..."

  Това е достатъчно показателно, не ли...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Съгласен съм, че ако се остави на чиновниците в общината, срещу пари ще се ликвидира всичко.

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  И не е само до законите. Законите са за да служат на обществото. Те произхождат от неоходимостта общината да служи на обществото като създава среда за живеене. Реално тя е съсобственик на всяка сграда, защото получава данъци. Затова и по света не разрешават да правиш промени по сградите, които биха намалили цената на сградата, а оттам и данъка.

 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Затова трябва да им се търси отговорност и оставката е най-доброто нещо.

 17. 17 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Лека поправка

  ПИСАРУШКИТЕ, РАБОТЕЩИ ПО общините нямат "нито административния, НИТО УПРАВЛЕНЧЕСКИЯ капацитет, нито необходимата информация ИЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЛЮБОПИТСТВО, нито координация между отделните си звена ИЛИ МЕЖДУ ЛЯБАТА И ДЯСНАТА СИ РЪКА, нито заинтересованост ИЛИ ГРАМОТНОСТ, нито необходимия морал, КУЛТУРА, ДОБЛЕСТ и професионална съвест", за да управляват културното НИ наследство, А ИМ ХЕМ ИМ СЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА УПРАВЛЕНИЕ, ХЕМ МАСА ОТ ТЯХ ИЗПОЛЗВАТ ПОЗИЦИИТЕ СИ ЗА ЛИЧНО ОБОГАТЯВАНЕ.

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1166 Весело

  "дАржавата е лош стопанин" Защо някой трябва да се грижи, след като нещо е попаднало в ръцете на добрия честен частник?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Да припомням ли че Пловдив спечели да бъде столица на културата в Европа!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Дали пък законовите промени не бяха гласени специално за пловдивския случай, пък като видяха, че се вдига шум и законът няма да го бъде в този му вид, да са си изпуснали нервите и да са решили да действат урбулешката?

 21. 21 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1458 Неутрално
 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  ПС. Пловдивският провал стана при условията на сегашния закон, да не забравяме. Проблемът е ето тук:

  http://on.fb.me/1nCEdhk

 23. 23 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Заглавието е лъжливо. Тоест, подвеждащо. Защото общините не че не могат, а не искат да се грижат за културното наследство. А и защо да го пазиш и да се грижиш за него, като можеш едновременно хем да да се отървеш от грижи за него, хем да си осигуриш еднократен, но сладък страничен доход?

 24. 24 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 736 Весело

  Просташко преекспониране.Дневник, тоя път се омазахте.Видно е , че мразите моят град, но сега се осрахте.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 25. 25 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#6] от "puknatastotinka":

  Да бе...те ще ти донесат от девет кладенеца вода и ще те убедят как те нямат никаква вина и как изобщо не са знаели, нямали са представа и как никой друг, освен тях, не става за кмет и гл.архитект.

 26. 26 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 790 Неутрално

  ТОВА е тежък РИЦИДИВ в ДВОРЧЕТО на архитектите. Защото ако това се замете без никакви последици от страна на КАМАРАТА и МИНИСТЕРСТВОТО НА ХАЛТУРАТА. Вратата на АДА е отворена и от тук насетне ЩЕ НАСТАНЕ ЕДНО ИСТИНСКО КЛАНЕ И ДРАНЕ на сгради. Като ще се почне с безпардонно стъпкване на всички градоустройствени правила и предписания. Ако КАМАРАТА на архитектите не сезира дисциплинарната комисия за работата на архитектите които са правили пуп-а и после и проекта ....нали ви става ясно какво ще последва след това С ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ и ПРЕСТИЖА НА ПРОФЕСИЯТА НА АРХИТЕКТИТЕ. Практически архитектите се превръщат в сдружение от идиоти които се надцакват с тарикатлъци всички само и само да се докопат до саламачето на мафитско кланови структури. Да не говорим че и самата КАМАРА започва да се мафиотизира на принципа "ЗА ОЗВЕРЕЛИ ИДИОТИ ВСИЧКО Е ПОЗВОЛЕНО" за архитутките само раздаване на презервативи и хапчета за успокоение като в книжката ПОЛЕТ над КУКУВИЧЕ гнездо.
  Да дойде СЕСТРА МИЛДРЕД с мътните сини очи с бухалкаджиите и да въздаде справедливост в ПСИХИАТРИЧНАТА КЛИНИКА на камарата на архитектите докато пациентите и се надцакват с цигарки в пълно безсмислен покер и се хилят в унеса на собствената си безпомощност и надкваквакване .... по теми от СВЕТА и собствената им дребнава ЛУДОСТ.
  Няма го МАКМЪРФИ да ги разбута зада си търсят правата които те сами са си писали....
  ПЪЛНА ШИЗОФРЕНИЯ.....

 27. 27 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 888 Любопитно

  [quote#4:"Амброзия(аман от профани)"]
  "Експерти: Разрухата в Пловдив показва, че общините не могат да се грижат за културното наследство" [/quote]
  При ОПГ ГРОБ е така. Свиквайте...

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4113 Неутрално

  Щом общината е страна по разрухата значи много добре си се грижи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 348 Разстроено

  Вижте как някои журналя на щат в Пловдив словоблудстват по темата за да оневинят работодателите си.
  http://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Nedopecheno-partiino-sufle-sreshtu-blestyasht-obshtestven-suspens-624992

 30. 30 Профил на Hornet
  Hornet
  Рейтинг: 213 Весело

  [quote#3:"xmm"]Значи трябва да се внимава при избори.
  Поне тест за интелигентност......както и за служителите.... [/quote]

  До коментар [#3] от "xmm":

  Кой ще провежда теста за интелигентност? По какви критерии?
  Хех...

  Премиерът взе страна - прокуратурата е независима, ДСБ ръководи съдилищата
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK