Съдбата на ценни сгради - изгубена между регистрите

Разрушеният с кметска заповед тютюнев склад в Харманли. От общината твърдят, че нямали сведение да е паметник на културата.

© Светлана Николова

Разрушеният с кметска заповед тютюнев склад в Харманли. От общината твърдят, че нямали сведение да е паметник на културата.Как е възможно в наши дни проверката дали сграда, застрашена от разрушаване, е паметник на културата, да отнеме два - три дни? Как е възможно представители на община, на чиято територия е ценна постройка, дълго време да твърдят, че тя не е защитена от закона?


Ако се изключи умисъл и желание за скриване на истината от отговорните местни власти, пак остава вероятност чуденето да трае цял работен ден. Така беше в случая с полуразрушения тютюнев склад в Пловдив.


Едно от обясненията защо е възможно протакане е, че регистърът на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, в който трябва да фигурират всички паметници на културата, не е достъпен в интернет. От общо 19 хиляди обекта на недвижимо културно наследство, само няколко стотин - онези от национално и световно значение, са онлайн.
"По принцип общините трябва да бъдат уведомявани за всички централни промени в регистъра. Но тъй като при преписките и нанасянето им от различни хора могат да се допускат грешки, законова тежест има само регистърът в НИНКН; той обаче е на хартиен носител, не е интернет базиран и не може да се проверява дистанционно", казва в интервю пред "Дневник" арх. Любинка Стоилова - главен експерт по културното наследство в Столична община от 2007 до 2015 г. "Националният документален архив на института също е само на хартия, така че който иска да съгласува каквато и да е промяна в обект на недвижима културна ценност, отново трябва да направи справки в София. Затова предлагаме да започне незабавна дигитализация на Националния документален архив и регистъра, който успоредно да се актуализира." Това не може да стане с настоящите ресурси на общините и НИНКН - трябва целево финансиране, отбелязва експертът.


Общинските регистри


Общините би следвало да водят свои архиви, макар те не винаги да са актуализирани - има обекти, които вече не съществуват, адресът им е променен, както и такива, чиято категория трябва да се преразгледа, посочва арх. Стоилова. Независимо от това, те са длъжни да отразяват комуникацията си с НИНКН.


Как общините поддържат тези списъци и дали те са в интернет? "Дневник" провери случаят в София и още шест града. От тях само Русе има регистър на недвижимото културно наследство, който не само е достъпен, а и може да бъде видян на сайта на общината. Освен това данните са актуализирани сравнително скоро – в края на 2013 година.


Във Велико Търново списъкът на паметниците може да бъде видян в общината. Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков каза, че сега се дигитализира, а регистърът редовно се допълва и актуализира. И в Бургас се канят до дни също да имат регистър на сайта на общината. Сега списъкът е достъпен, но се съхранява на хартия в общинската администрация. Има и карта на всички обекти на недвижимото културно наследство.


В Несебър, чийто стар град е културна ценност от световно значение, списъкът може да се види в общината. Актуализация обаче не е правена от началото на 90-те години, когато започва строителният бум по Черноморието. Това отчасти се дължи на обстоятелството, че Старият град е защитен обект на световното културно наследство.


В Плевен трябва да се подаде молба до кмета, ако бъде одобрена, се плаща и такса.


Според главния архитект на Копривщица Гено Георгиев в града-музей също има подобен списък, но не е актуализиран отдавна, а за дигитализиране не може и да се говори.


Съгласно сега действащите закони, задължение да поддържат публичен регистър на културното наследство имат министерството на културата и институтът за културно наследство, отговориха от пресцентъра на столичната община за положението в София. "За съжаление и ние, като гражданите, нямаме достъп до архивите на НИНКН и "актуализация" се прави по конкретен повод, казаха още от пресцентъра." По закон всяка съгласувателна процедура за намеса в обект и промяна в статут, минала през НИНКН, се праща до собственика с копие до главния архитект на града. От общината твърдят, че не получават често информация от института.


От столичната община добавят, че се обмисля систематизиране на информацията от Направление "Архитектура и градоустройство". Такова обобщение беше направено при подготовката на подробния устройствен план (ПУП) на Зона А-юг на Центъра. В този устройствен документ всички сгради със статут са нанесени съобразно изискванията на закона за културното наследство и специфичните норми за всеки обект. Сега според пресцентъра има "сравнително пълна информация за отделните обекти", която се съхранява в различни архиви на районните администрации, архитектурното направление и Музея за история на София. В картата на ГИС за София са отразени постановките на Общия устройствен план на града и отчасти - обектите на културното наследство.


Случаят с общия устройствен план


Общини, за които има влязъл в сила общ устройствен план (ОУП), не биха могли да твърдят, че не познават паметниците на своите територии. Изготвянето на ОУП ги задължава да изискат актуална справка от НИНКН за културните ценности, а ПУП на различните райони - да изготвят специфхични правила за тяхното опазване. Редица селища в процес на изготвяне на ОУП през изминалите две години следва да са отправили запитвания към института. Дали са получили, но и отразили отговорите в своите списъци - истината, при липса на дигитализиран архив, засега е между две деловодства.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Мутро - милиционерите, обсебили цялата власт в държавицата нямат усет и чувство за красиво и изящно, това личи навсякъде в държавицата. СОРИ тука е така.

 2. 2 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  загубени регистри, грешки, проверки, които продължават докато се постигне резултата - разрушение... Когато започва проверка се спират всякакви дейности, докато приключи! Приказки за малоумни "журналисти", граждани, избиратели.
  Ако вие предоставите фалшив документ - веднага ви задържат, обвиняват първо по медиите, а след това и в съда. Ако обаче фалшификацията е със съдействие на ВЛАСТТА - Тотев, Борисов, Фандъкова, тогава е грешка в регистъра!

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Боже, боже, те сринаха до основите цяла една икономика. Пък сега да плачем за дърти къщи, които буквално за нищо не стават и за нищо не служат.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Варварин: индивид, който смята, че историята почва с него и преди неговите приумици нищо ценно не е създадено.

  През време на соца бяха сринати със земята невъзстановими сгради в областни центрове - някои от Фердинандово време, златната епоха в българската градска архитектура - за да се построят на тяхно място еднотипни "партийни домове" с мраморни площади и каскади от фонтани, обизобразяващи градската среда (да не говорим за комбинацията от прясно навалял сняг и полирана мраморна настилка през зимата).

  Потомците на тези хуни в днешно време изпосъбориха малкото ценно, останало след комунистическата вакханалия (интересно, че никъде не съм чувал за съборен партиен дом ), и на негово място из ... дефекираха любимия си мутробарок с кулички, лоджии и рампарти, или пък стъклени "бизнес центрове" с форми, непознати в геометрията.

  В резултат - съвременните български градове приличан на Трети свят, на Африка или по-бедните държави в Индокитай, и нямат нищо общо нито с възрожденската традиция, нито с Фердинандовите опити за поевропейчване на България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 879 Неутрално

  С никакви регистри (не че не трябва да ги има) не може да се компенсира тоталната неграмотност на мутро-милиционерите. Културната и бизнес неграмотност. Тя е под кота 0. Дори от гледна точка на бизнес успеха е по-добре да се запазят старите сгради, да се заздравят и да им се намери нова функция. Но нещастният ни мутро-бизнес "елит" знае само да руши. Тъпо, просташки и безмислено.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  "Боже, боже, те сринаха до основите цяла една икономика. Пък сега да плачем за дърти къщи, които буквално за нищо не стават и за нищо не служат."

  Това ти "мнение" те характеризира едновременно като лъжец и простак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Община Пловдив дирекция "Общинска собственост" - регистър на общинските имоти, дирекция "Местни данъци и такси" - регистър на декларираните имоти, включително и общинските, реална връзка между регистрите няма. Всеки въвежда данни за себе си, вместо да се поддържа единна база данни. В резултат на това не може да се твърди със сигурност за един обект дали е собственост на Община пловдив, на някое от районните кметства или на общинско предприятие. От кого да се търси отговорност при грешка? Допускам, че картинката е подобна и в останалите общини. Красота!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#5] от "alg57373608":

  "Но нещастният ни мутро-бизнес "елит" знае само да руши. "

  Въпросният мутро-бизнес елит произхожда от средите на същите онези шумкари, които изриваха паркета от отнетите "буржУазни" жилища, за да го изгорят в камината, и се навеждаха да пият с шепи вода от ватерклозета.

  Същите, които сринаха един цял квартал от търговски сгради и развлекателни заведения в центъра на София (представа за който дава оцелялата като по чудо великолепна сграда на Съборна до Президентството), за да из...дефекират на негово място сталинистките уродства на партийния дом, ЦУМ и хотел Балкан (за кратко време известен и като Шератон).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Весело

  "Как е възможно в наши дни проверката дали сграда, застрашена от разрушаване, е паметник на културата, да отнеме два - три дни?"

  хехе, всичко е възможно в държава, в която разбирането за е-управление се изчерпва с чипиране на личните карти

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Лесно е - традиционното, което губим е с видима красота, ценност, ако знаем, ако обогатяваме познанията си, ако защитаваме точно традиционните български ценности. Но, всичко лесно се забравя от хора, които не само, че нямат елементарни познания, желание за такива, а и потенциал да го направят. Очите, които виждат трябва преди това да са научени от какъв ъгъл да го правят. Кой ли учи, кой ли мисли, важно е да се запазят дребните победи в службата, защото един професионалист едва ли ще направи компромиси ако трябва да избира между мястото си и ценностите, на които е научен. Просто е - оГРЪМотяване трябва, но изначално.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Събаряй българино!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  След като маса години и пари се хвърлиха в държавата да има кадастър, което включва хардуер, софтуер и данни (добър или лош, сега го има), какъв беше проблемът той да обхване и реквизитите на паметниците за култура? Питам и отговор не чакам.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Предлагам да учредим награда "кмет-джихадист" и да удостояваме с нея подобни ярки представители на тази длъжност. Само за 1 седмица имаме двама номинирани.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1494 Разстроено

  Всички това е умишлено, за да има вратички и парите да текат в правилната посока. Все пак сме 2016 г. и да ме убеждават, че е толкова трудно един списък да е публичен в Интернет е меко казано малоумно, дори и в мутро-милиционерска държава като нашата. Само за справка, Румъния качи бюджетите си по пера в Интернет на отделните ведомства, а за нас един списък е Сизифова задача!? Публичността и светлината убиват корупцията, за това всеки на власт иска мътна вода. А това с пресконференцията на кмета ни и липсата на оставката поне на чистачката, заради фалшивия документ показва къде се намираме и в кой свят/банановия/ живеем. За това и колегата по-горе плаче за някакъв бивш строй, което е абсурдно за всеки живял тогава. Сега трябваше да сме на светлинни години от онова време.

 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"extraCACA"]"Как е възможно в наши дни проверката дали сграда, застрашена от разрушаване, е паметник на културата, да отнеме два - три дни?"

  хехе, всичко е възможно в държава, в която разбирането за е-управление се изчерпва с чипиране на личните карти [/quote]

  Изпревари ме. Макар е-управлението да е надграждане над съществуваща база и организация. Която у нас липсва.
  Базата и организацията в други страни? Мария Тереза (Хабсбургите, 1717-1780) реформира и реорганизира Австро-Унгария, ПРИКЛЮЧВА имотния кадастър, вкл. на селските имоти. Оттогава само се надгражда. Там.

 16. 16 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#13] от "cinik":

  нека наградата да се казва "Звезден Разрушител", та да не се дърпат при получаването и!

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Дали обектите са само 19 000 не зная /само във Велико Търново били 1000/, но причината за липсата на достъпна информация за мен /освен безхаберието/ са ТЕЖКИТЕ корупционни практики в НИНКН !!!
  Апропо, заплатите там са комично ниски, но не съм чул някой да иска да напусне, а уж са само архитекти и всякакви други "специалисти" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Разстроено

  Герберите са нещо като хуните варвари за паметниците на културата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Въпреки новия прилив на ентусиазъм, смея да отбележа, че е абсолютна срамотия т.нар. паметници - и пловдивският, и харманлиският склад - десетилетия да тънат в разруха, изпражнения и спринцовки. Може би не заслужаваме такива паметници и наистина е по-добре да бъдат съборени за да заличат националния позор. Докато МОЧА стои непокътнат и властва над столицата като бива грижливо изчистван рано сутрин след всяка боя, никой няма право да реве за складовете. Точка.

 20. 20 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Внимавайте когато минавате покрай исторически ценности.

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "alg57373608":

  "Културната и бизнес неграмотност. Тя е под кота 0."

  Еми какво искаш, акто се оказва, че 80% от т.нар. "работодатели" и набедени бизнесмени са със средно образование, а колко от "вишуту" на останалите 20% е купено на кило и на метър, никой не знае.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  За какво електронно правителство говорим тогава, след като не се прави най-елементарното - дигитализация на архиви и регистри? Която, при добро желание, не е чак толкова трудна и скъпа работа. Може да се извърши с усилията на служителите в една община или друга институция. И без това повечето чиновници се шматкат по цял ден без работа. Знам един научен институт, където направиха точно това - доброволци се включиха в дигитализацията на архива, който е огромен, но резултатът вече е налице.

 23. 23 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#20:"napitbratmu"]Внимавайте когато минавате покрай исторически ценности.[/quote]

  Защото мутрите, които са им собственици, умишлено ги оставят да се разрушат.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Апропо, за случаи като строителство е достатъчно един стажант да нанесе координатите на обектите в гъугъл мапс и поне такива смешки, че абе те погледнали и там пишело номер 8 , не номер 6 и те затова го бутнали, няма да минават за извинение.

  Друг е въпросът, защо кметът на Кюстендил драпа да опази тютюневия склад и го прави археологически музей още преди 8 години, когато нямаше никакви европрограми, а друг подписва собственоръчно събарянето с извинението пред себе си, че "по документи не се води". Като не се води, очакваме ти да го направиш да се води, не да го буташ....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 25. 25 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lemmy":

  Не може да оправдавате варварщината по този начин. Добре, общините са допуснали културни паметници да тънат в разруха и мизерия. Виновни са, трябва да им се търси отговорност. Но нали затова са приватизирани тези сгради - общините нямат пари, а частникът, уж като по-добър стопанин, да се погрижи за тях, да ги реставрира и им вдъхне нов живот. Когато ги купува, той много добре знае какъв е статутът им. Хайде, да речем, че вярваме за грешката със сградата в Пловдив. А Захарна фабрика? И там ли има грешка и собственикът не знае, че тя е културен паметник? А кино "Възраждане" - и за него ли не знаят, че махнаха покрива, та по-бързо да се разруши? Защо купуват точно такива сгради, след като нямат намерение да се съобразяват със статута им? Ясно защо - заради локацията. За да построят там нещо ново, защото това са им ограничените представи за инвестиции, защото новото строителство е по-евтино от реставрацията, и при него най-лесно и най-много се краде.

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Гневно

  Хората от нищо нещо правят. Страни с "къса" история се чудят какви музеи да направят (може скоро да дочакаме и музей на куклата Барби), а ние бетонираме историята си или откровено я заличаваме и рушим. Чалгата няма ли да свърши някога

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#25] от "murttle":

  Приемам всички твои аргументи с едно условие - очевидно е че т.нар. паметници са прекалено много за възможностите да бъдат поддържани от най-бедната нация в ЕС и втората отзад напред по неграмотност. Хубаво е вместо комплексарски изхвърляния за всяка керемида да се съобразим с реалностите и въпросният списък да бъде преразгледан до границите на разума. Вече доста заприличахме на македонците с божодимитровските "реставрации" - глупаво е да си завираме главите единствено в "славното" минало.

 28. 28 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Потъваме тотално вече...
  Всеки си прави каквото ще, стига да бутне едни пари

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#4:"Norman Granz"]В резултат - съвременните български градове приличан на Трети свят, [/quote]
  терминът е бейрут.
  искам незабавна оставка на вежди рашидов.
  реформаторите да се раздвижат
  и да внесат искане за оставката му.
  той е пряко отговорен за контрола на
  регистрите.

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 536 Неутрално

  [quote#27:"Lemmy"]Хубаво е вместо комплексарски изхвърляния за всяка керемида да се съобразим с реалностите[/quote]
  пич я вземи се освести.
  всяка държава си пази наследството,
  защото това е идентичността и.
  и дава пари.
  и задължава частника да поддържа.
  ако не иска, да продава на друг.
  културното наследство не е частна собственост.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на theangata
  theangata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Според главния архитект на Копривщица Гено Георгиев в града-музей също има подобен списък, но не е актуализиран отдавна, а за дигитализиране не може и да се говори."

  Докато има кметове, които си държат имейла в касата действително няма и да може да се говори за дигитализиране. Ако смятате, че нивото на държавната администрация е ниско, пробвайте с общинската.

  Не можело да се говори за дигитализиране..... Не може да се говори да качат стотина (а може би и по-малко) сгради на интернет страницата на общината ли?!?!?!?!?!?!?!!?!?

  И друг въпрос имам - от една седмица слушам оправдания как складът бил разрушен, защото не били представени документи, че е паметник на културата... ами дори и да беше така (а явно не е) защо общинската администрация не си е мръднала пръста да го направи такъв? Същите тея олигофрени ако бяха администрация в Рим сигурно щяха да съборят фонтана ди Треви, защото не е категоризиран като паметник. Няма нищо по отчайващо от това да те управляват овчари...

 35. 35 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Обезценяваме си наследството без да се замисляме.Скоро културното ни ниво ще удари дъното.Това е горчивата истина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  marinov1018
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#15:"V.Iliev"]Базата и организацията в други страни? Мария Тереза (Хабсбургите, 1717-1780) реформира и реорганизира Австро-Унгария, ПРИКЛЮЧВА имотния кадастър, вкл. на селските имоти. Оттогава само се надгражда. Там. [/quote]

  Наполеон прави същото в Италия, когато я завладява. (Предполагам във Франция го е направил преди това)
  Дава номерация и вкарва в регистър всички сгради. (Дори и да е само заради данъците ... )

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Пълно безхаберие цари в държавата.Всичко се решава от мандат до мандат.

 39. 39 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  [quote#27:"Lemmy"] божодимитровските "реставрации"[/quote]

  ... също на практика са ново строителство и за тях важи същото: неграмотност, недалновидност, корупция, кражби.

  Колкото до това, дали трябва да се преразгледа списъкът с културни обекти, смятам, че е от компетенциите на специалисти. Но не можем да се оправдаваме, че сме бедна държава, а да оставяме от една страна да се наливат милиони в безсмислени и некачествени проекти, а от друга да се източват огромни средства като с КТБ. Бедна държава, пък оставя да ѝ измъкват под носа милиарди. Приоритетите ни са грешни.

 40. 40 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  За мутромилиционерите съм съгласен!
  Но това се случи преди повече от 20 години!!
  Кой се разпореждаше тогава с имуществото на т.н."незаконно забогатели" и го ПРЕДОСТАВИ на едни съмнителни синчета на верни на БКП хора,които изведнъж забогатяха"ама законно"!

 41. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Незаинтересованост от страна на властници и глупаци.

 42. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  [quote#6:"Norman Granz"]Това ти "мнение" те характеризира... [/quote]

  Мога да ругая и обиждам 10 пъти по-добре от тебе, но защо да го правя? Първо ме трият и второ натоварвам негативно колегите. И как така лъжа и защо да лъжа, като само споделям мнение по темата. Опитвам да съм толерантен към всички. Ти също можеш. И почтен можеш да бъдеш, стига да не си прекалено зомбиран.

 43. 44 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#25] от "murttle":

  Г-жо, Вие бихте ли купила Захарна фабрика, за да я "съхраните" за поколенията ?
  С какви пари, и защо ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 44. 45 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това в Харманли наистина не ми прилича на културна ценност. Просто е някаква стара съборетина в типичен за времето си архитектурен стил - нищо повече. Най вероятно е строена с керпичени тухли, които са със съмнителна здравина.

 45. 46 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#44] от "роджър":

  Тоест, да разбирам, че за вас законите нищо не означават - те да си пишат каквото си искат, ние ще си правим каквото си знаем? Типично байганювско мислене, така характерно за съвременните далавераджии и мутри, наречени инвеститори.

 46. 47 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  [quote#46:"murttle"] Типично байганювско мислен[/quote]
  Ето това Ви харесвам, на Вас и подобните на Вас - бързо "мислите", и бързо "решавате"
  Няма "не искам", няма "недей" ... типично по комунистически ... чудя се, давате ли си сметка ???
  Не че ме интересува, просто за спорта ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#45] от "cristo_n":

  Глупости - те няма с какво друго да се "гордеят" ... а кои са "те", е друга бира

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 48. 49 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoiank":
  Широката публичност, хеле пък в Интернет е бич за администрацията. Правят всичко възможно да последно да я избегнат.
  Пълен, актуален регистър на каквото и да е в Нета. Ами то това ще предизвика земетресение из коридорите на институциите.
  Първо ще лъсне тоталната им неграмотност. Поради специфичния начин на подбор на кадрите вече е почти невъзможно да се получи документ от тях без фрапиращ правописни грешки. И това да лъсне в Нета!
  Второ, публичността ще пресуши река от доходи генерирани от официални и не съвсем такси и таксички под и над масата. Тия хора трябва да умрат от глад.
  Трето, ще лъснат криминалните им врътки, които всеки средно интелигентен скучаещ да се рови из регистрите им ще им излови плоските врътки.
  А, иначе този регистър с десетки хиляди записа в примитивен вид може да се набере в ексел таблица и сканират основните документи от пет студента за не повече от два месеца и качат в нета.
  После вече да пуснат поръчка за 1-2 милиона да направят специализираното сайтче с падащи менюта и САПаджийски джиджявки.

 49. 50 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#47] от "роджър":

  Да разбирам, значи, че да си антикомунист означава да не спазваш законите, така ли? Е, тогава приемам да съм и комунист, и всякакъв, какъвто ви хрумне да ме наречете. Но законите трябва да се спазват. От всички.

 50. 51 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#50] от "murttle":

  Разбира се, че не значи това !
  Но тукашната злъч е за горкия културен склад, който благодарение на тъпия закон станал "ценност", не чувам протестите да са за законност ... аз не харесвам ТОЗИ ЗАКОН, и се опитвам да давам някакви доводи ... и съм срещу лицемерието на защитниците на горкия склад, повечето от които, естествено, на са го и виждали.
  Желая здраве, живота е хубав

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 51. 52 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#49] от "k_":

  Напълно споделям мнението Ви.

 52. 53 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#51] от "роджър":

  Личи си, че и вие сте сред тези, които не са виждали "горкия" склад. Ако го бяхте виждали и особено ако бяхте пловдивчанин и имахте поне малко чувство за естетика и историческа памет, нямаше да мислите така. Да не говорим, че не става дума само за един склад, а изобщо за отношение към културата у нас.
  Законът бил тъп - фактът, че подобни закони съществуват в цял свят, според мен говори точно за обратното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK