"Гласувай без граници" до Борисов: Отпадането на чипа в личните карти бламира електронното гласуване

Премиерът Бойко Борисов

© Анелия Николова

Премиерът Бойко БорисовОтпадането на чипа в личните карти ще бламира електронното гласуване. Забавянето на тази възможност
ще постави над 2 млн. българи, които живеят зад граница, във фактическата невъзможност да спазят закона.


Това е част от писмото, което от Инициативния комитетет "Гласувай без граници", е изпратил на премиера Бойко Борисов по повод предложението на Цветан Цветанов за отпадане на текстове от закона за електронната идентификация. Те предвиждаха в документите за самоличност да има чип. Предложението беше внесено от Цветанов устно в последните минути на заседанието на вътрешната комисия, която разглежаше проекта на второ четене. С гласовете на ГЕРБ то беше прието.


"Отпадането на текстовете в §6 и §7 от законопроекта, внесен от Министерския съвет, ще затрудни и отложи за неопределено време реализацията на електронно гласуване в България и ще бламира програмата на правителството за въвеждане на масово електронно управление. През 2009 г. България вече пропусна подобна възможност, когато правителството на "Тройната коалиция" се отказа в последния момент от вграждането на електронни идентификатори в българските лични документи", пишат от инициативата.
От комитета, които миналата година инициираха рефендум за електронното гласуване припомнят, че България е изостанала с 12 години от въвеждането на електронната идентификация. "От изключителна важност за реалното въвеждане на електронно гласуване е българските граждани да притежават лични карти с вградена възможност за сигурна електронна идентификация, колкото е възможно по-скоро, тъй като България изостава с тази мярка с повече от 12 години от водещите държави в ЕС. Такава възможност беше предвидена в проекта на ЗЕИ, в §6 и §7 от Преходните и заключителни разпоредби. Текстовете предвиждаха минимални допълнения и изменения в Закона за българските лични документи, което е стандартна законодателна практика, прилагана непрекъснато от народните представители и Министерския съвет", отбелязват от инициативата в писмото си.


Ето пълният текст на писмото, подписано от представляващия инициативния комитет - Мануела Малеева:


ДО: БОЙКО БОРИСОВ


МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


КОПИЕ ДО: ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ
НАРОДНО СЪБРАНИЕ


Относно: Отхвърлени текстове в проекта за Закон за електронната идентификация


Уважаеми г-н БОРИСОВ,


Инициативен комитет "Гласувай без граници" с тревога следи опитите за промяна и бламиране в последния момент на проекта на Закон за електронната идентификация (ЗЕИ).


От изключителна важност за реалното въвеждане на електронно гласуване е българските граждани да притежават лични карти с вградена възможност за сигурна електронна идентификация, колкото е възможно по-скоро, тъй като България изостава с тази мярка с повече от 12 години от водещите държави в ЕС. Такава възможност беше предвидена в проекта на ЗЕИ, в §6 и §7 от Преходните и заключителни разпоредби. Текстовете предвиждаха минимални допълнения и изменения в Закона за българските лични документи, което е стандартна законодателна практика, прилагана непрекъснато от народните представители и Министерския съвет.


На 09.03.2016 г., на открито заседание за второ четене на законопроекта в "Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред" към Народното събрание, председателят на комисията г-н Цветан Цветанов направи и наложи предложения за отхвърляне именно на §6 и §7 от проекта. Предложенията бяха отправени устно, десет (10) минути преди края на заседанието, без да са внесени в срок и по надлежния ред между първо и второ четене, без обществено обсъждане, и съответно бяха приети без никаква възможност за дебат.


Отпадането на текстовете в §6 и §7 от законопроекта, внесен от Министерския съвет, ще затрудни и отложи за неопределено време реализацията на електронно гласуване в България и ще бламира програмата на правителството за въвеждане на масово електронно управление.


През 2009 г. България вече пропусна подобна възможност, когато правителството на "Тройната коалиция" се отказа в последния момент от вграждането на електронни идентификатори в българските лични документи.


Бихме искали да припомним, че Инициативен комитет "Гласувай без граници" беше регистриран от Централната избирателна комисия, като страна в подкрепа на електронното гласуване от дистанция, в информационно-разяснителната кампания за референдума, проведен на 25.10.2015 г., на който 1 898 212 български граждани гласуваха с "ДА" – това е повече от електоралната подкрепа за управляващите парламентарни мнозинства в Народното събрание от 2009 година насам.


В месеците след референдума, в активен и конструктивен диалог между гражданските организации, институциите, парламентарно представените партии и експерти, беше постигнат консенсус, че законовата регламентация на електронната идентификация и масовото й въвеждане на практика са задължителни условия за реализиране на сигурно електронно гласуване от дистанция.


Именно поради обективната необходимост от гарантиране на максимална сигурност и същевременно – на масова достъпност, след повече от шест (6) месеца обществени обсъждания, в проекта на Закон за електронната идентификация, подготвен от Министерския съвет, бяха възприети текстове, които предвиждат вграждането на електронни идентификатори в българските лични документи – мярка, доказала своята ефективност в по-развитите държави в Европейския съюз.


Аргументите, с които се обосновава отмяната на параграфи §6 и §7 от проекта, са технологично и юридически неиздържани (Виж Приложение 1).


Бламирането на ключовите текстове в Закона за електронната идентификация влиза в остро противоречие с приетите на първо четене на 10.03.2016 г. в пленарна зала промени в Изборния кодекс, предвиждащи въвеждане на задължително гласуване. Над 2 000 000 български граждани, които живеят в чужбина, ще бъдат поставени във фактическа невъзможност да спазят закона.


В допълнение подчертаваме, че необоснованите редакции, направени в последния момент, ще забавят развитието на електронното управление в България, ще затруднят бизнеса и гражданите и ще ни отдалечат още повече от партньорите ни от ЕС.


Отправяме апел към всички, от които зависи приемането на законопроекта и модернизацията на личните документи, за държавническо поведение.


България има нужда от истинско, масово и достъпно електронно управление, за да се превърне в модерна държава от XXI век.


Близо 2 000 000 българи заявиха своето желание да гласуват електронно от дистанция.


Дайте им тази възможност!


С уважение,


Мануела Малеева
Представляващ Инициативен комитет
"Гласувай без граници"


Приложение 1


Защо аргументите за отмяната на §6 и §7 от ЗЕИ са технологично и юридически необосновани?


1. Налице е обществен и експертен консенсус, че проектът на Закон за електронната идентификация е технологично неутрален: в текстовете не се предвиждат конкретни технологии, а се уреждат само принципни положения. Терминът "електронен идентификатор" предполага в документите за самоличност да има вграден "електронен носител на информация" (чип). Въпросите - какъв да бъде чипът, с какви характеристики и спецификации, следва да бъдат уредени на подзаконово ниво, защото технологиите се развиват много по-динамично от законовата уредба. Отделно от нормативната уредба, изборът на производители и доставчици на технологичното решение, следва да бъде направен по реда на новия Закон за обществените поръчки, който влиза в сила от 15.04.2016 г. и ще гарантира по-добре провеждането на прозрачен и честен търг.


2. В публичните изказвания на г-н Цветан Цветанов се прокрадва идеята за записване на биометрични данни в личните карти, които към момента се съдържат само в паспортите на българските граждани. В проекта на ЗЕИ не се предвиждат подобни текстове. Това е въпрос, който наистина следва да бъде уреден пряко в специалния Закон за българските лични документи, тъй като касае сигурността на личните данни на българските граждани - снимки, пръстови отпечатъци и други чувствителни биометрични данни, които не подлежат на "подмяна", в случай на компрометиране на сигурността. Разликата между биометричните данни и електронните идентификатори е, че последните могат да бъдат спирани, прекратявани и подменяни, в случай на загубване или компрометиране на сигурността. Вграждането на биометрични данни в личните карти вероятно наистина би оскъпило документите, без да осигури съществена добавена стойност, което е видно от негативния опит на Германия, която е единствената държава в ЕС, която е възприела такъв подход.


3. Аргументът, че въвеждането на нови разпоредби в Закона за българските лични документи (ЗБЛД) следва да бъде осъществено с отделен законопроект е несъстоятелен – промени в ЗБЛД през Преходни и заключителни разпоредби на други законопроекти са били приемани многократно от Народното събрание:


● ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИЯ ДОКУМЕНТ И ЕЛЕКТРОННИЯ ПОДПИС (Обн. ДВ. бр.100 от 21 Декември 2010г.)


● ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (Обн. ДВ. бр.9 от 28 Януари 2011г.)


● ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ВЛИЗАНЕТО, ПРЕБИВАВАНЕТО И НАПУСКАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА (Обн. ДВ. бр.21 от 13 Март 2012г.)


● ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЗАЕТОСТТА (Обн. ДВ. бр.70 от 9 Август 2013г.)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 734 Неутрално
 2. 2 Профил на emil_stavrev
  emil_stavrev
  Рейтинг: 229 Неутрално
 3. 3 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Интересни хора! Целта на големият жълт зарзават е така да се променят нещата, че реални промени да няма!

 4. 4 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Не разбирам как липсата на чип в личните карти би попречило на електронното гласуване... Електронното гласуване е точно гласуването по интернет или се бъркам? Ако имам чип в картата трябва ли да имам и четец или за какво ми трябва този чип?
  Има ли някой, който е запознат?

  Поздрав

 5. 5 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Бе как Цв. Цв. е внесъл предложението устно? Този илитерат обикновено не може да върже три изречения на кръст. Има някаква измама тука ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 6. 6 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всичко е цирк. Тези дето ще разберат номера са толкова малко, че на ГЕРБ не им пука за тях, а и те не гласуват за ГЕРБ. А овцете ще си мислят, че всичко е наред. После пък ще се чудят що са най-бедни в ЕС. Българският народ е казал: Ум царува, ум робува, ум патки пасе!

 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Цв.Цв.е най-вредният човек в държавата.Време е да го озаптят,че още много поразии ще натвори.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Цв.Цв предпочита чувалите с бюлетините.Там е истината.

 9. 9 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Електронното гласуване е тъпня. Никъде по света няма такова гласунане освен в това село Естония.... Няма как да се контролира тайната на вота и това е. За сега....Като го измислят добре. И защо пък хора живеещи зад граница да гласуват.... За Турция е ясно. Ама и защо хора в Чикаго ще ми гласуват ......България ще я има докато останат българи в България. Няма ли българи в България на кого му пука ,че имало в Чикаго , или мадрид или на гъза на географията...Къде са емигрантите емигрирали в началото на 20 век. Къде са тези след Девети.... Там където ще са и тези след Десети ....Децата им ще сричат български в неделните училища и толкоз...Тия дето сме тука ,колкото остискаме толкоз. Другото е вятър и мъгла.....Гласуване само в посолствата....Точка.

 10. 10 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Боли го ББ, даже може да не е прочел писмото...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2396 Весело

  Вместо чип може по по едно тату с баркод на челото на всеки и с електронен четец да се идентифицират в болниците или при гласуване , някак либертарианско е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "Отпадането на чипа в личните карти ще бламира електронното гласуване."
  ----
  На милиционера Цвъ точно това му е целта.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Както каза сабахлем един джиджан дофтур,"ако някой иска да прецака пръстовия отпечатък няма никакъв проблем да го направи.Технологията го позволява.

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2130 Весело

  [quote#9:"1_bulgarin"]Електронното гласуване е тъпня. Никъде по света няма такова гласунане освен в това село Естония.[/quote]
  Също така никъде по света не е имало и парни машини преди първата, никъде не е имало автомобили преди първия... Но пък изглежда логично щом никъде няма, що пък тук да има...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Ха-ха, чакайте Винету да го прочете тоя ферман.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  "Има някаква измама тука ..."

  Много прозрачно - "новите" чипове могат да са N броя. Колкото им трябват да пИчелят изборите! Милиционерска им работа. С чип в личните карти мушиката става много трудна, въпреки че за мошеника там няма проблем!

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Снимката на ББ вече навява на Мусолини.
  Този вече трябва да си ходи!!!
  Аман от маниаци!

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  [quote#4:"alex_8712"]Не разбирам как липсата на чип в личните карти би попречило на електронното гласуване... Електронното гласуване е точно гласуването по интернет или се бъркам? Ако имам чип в картата трябва ли да имам и четец или за какво ми трябва този чип?[/quote]Гласуване по интернет може да стане и без чип. И електронно правителство може да се изгради без чип. Но с чип е по-сигурно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Когато видите газови връзки в действие, тогава и електронно гласуване, не и при Баце

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 20. 20 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 450 Неутрално

  българите зад граница що пък да гласуват

 21. 21 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Чичо, очевидно е , че не си много силен главата, съдейки по нивото на коментарите ти и по ника , който си избрал! Не мога само да разбера как имаш положителен статус, като хората ти цъкат само минуси? Мистрия някаква ще да е ...

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Електронните чипове наистина са необходими не само при избори,а дори могат да заместят и данните за здравеопазването.

  Tony
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Електронните чипове наистина са необходими не само при избори,а дори могат да заместят и данните за здравеопазването.

  Tony
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Весело

  [quote#1:"гарата"]Боли го Баце... [/quote]
  Именно!
  Този факт сигурно отдавна е известен на Борисов.
  Вие какво си мислите!?
  Че БСП/ДПС/АБВ/ГЕРБ ще позволят на някой да им обърка измайстореното фалшифициране на изборите?
  Нима все още си мислите, че АБВ и Атака влязоха в последния момент на изборния ден съвсем редовно?
  Нима не виждате че именно тези две ужпартии са главните проводници на руските интереси в България?
  Нима не схванахте, че вклюването на АБВ в правителството не беше защото те бяха толкова необходими за изграждане на стабилно мнозинство, че причината е много по-дълбока и....законспирирана?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Само за информация, пък който има глава, да мисли. "Гласувай без граници" е нещо като филиал или подизпълнител на кръговете, създали напоследък "За републиката". Мануела Малеева е начело на "Гласувай без граници", а същата е сред "инициаторите" на "За републиката".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 26. 26 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_bulgarin":

  Никакъв българин не си ти!Ти си най-обикновен бълхАрин!За Турция било ясно!?Нещастник?Най-вероятно си депесарски провокатор!Това ти е цялата същност!

 27. 27 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  " Този илитерат обикновено не може да върже три изречения на кръст . "


  Д-р Тони Филипов пише по адрес на Ушатия : " Ако Цветанов ходеше така, както говори, щеше да бъде инвалид " .
  Съвършено верно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 28. 28 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 713 Весело

  ...Критиката на Цветанов за цената и чиповете дойде именно когато въпросната нагласена обществена поръчка беше спряна от Борисов. Така единственият шанс Veridos да спечели служебно е да се спре този закон и да се преправи направо закона за личните документи според каквото е поръчано. Запознати коментират, че лобистът на Veridos е адвокатката Таня Бузева. Тя е лобирала и за Siеmens, които взеха предишната поръчка за документи. Представлявала е и Цветанов в съда, а сега го консултира за този закон. Най-вероятно аргументите изказани от Цветанов в последните минути на заседанието на комисията са дошли от нея като представител на Veridos.
  Копупция при Цв.Цв.-Бойко кажи си бе?!

 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Забавянето на тази възможност
  ще постави над 2 млн. българи, които живеят зад граница, във фактическата невъзможност да спазят закона."Може пък Цецо да иска точно това.

 30. 30 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Любопитно

  Може това да е била целата! Електронното гласуване беше сред целите на ГЕРБ, преди българите зад граница да погледнат в огледалото на Борисов!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 31. 31 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Поредната доза популизъм, електронно гласуване може да има и без чип.
  Дори и Цвъки не е толкова тъп да пречи на гласуване от чужбина, след като Герб печелят най-много гласовете от там.
  Някой напира много за власт и не пести пари. Последните месеци много инициативни комитети се сформираха и все едни и същи хора стоят зад тях.

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 690 Неутрално

  [quote#31:"ДСиБ"]гласуване от чужбина, след като Герб печелят най-много гласовете от там.
  Някой напира много за власт и не пести пари. [/quote]
  +++
  Най-после едно разумно и точно мнение.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#4:"alex_8712"]Не разбирам как липсата на чип в личните карти би попречило на електронното гласуване[/quote]

  Електронният чип служи за персонална идентификация по интернет (за това е необходим и съответен картов четец), поне в Германия е така, т.е., за тези, които нямат издадени електронни подписи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  До коментар [#33] от "Jessika":

  Благодаря за инфото!

  Поздрав

 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ebeneezer Goode":

  ++++++++++++++++

 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#31] от "ДСиБ":

  Най-много гласове от чужбина, печелят ДПС...! Следват ГЕРБ, които в интерес на истината, доста се обиграха в следизборните манипулации!
  ГЕРБ, предстои да се разделят с многото си гласове в чужбина, особено в Лондон...! Затова ще започнат да въртят всякакви номера, че да забавят максимално този процес!
  Електронно гласуване, без електронна идентификация е, като айрян без кисело мляко! Милиционерите по принцип, са много страхливи и подозрителни към всичко ново! Ако зависеше от тях, още щяхме да сме с пишещи машини и телефони с шайби...!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#4:"alex_8712"]Не разбирам как липсата на чип в личните карти би попречило на електронното гласуване... Електронното гласуване е точно гласуването по интернет или се бъркам?[/quote]
  Ами електронно гласуване може да е и само с интернет и сайт, в който ти твърдиш , че си ти... но може и да е подкрепено с електронна верификация ан твоята самоличност - с чип в документите.. При второто възможността Пешо картофа, или Хасан да гласува от името на 200 души на един компютър драстично намалява.

 38. 38 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Боко е сложен за премиер единствено да тупка топката - при първия мандат,и сега. Само наивници вярват в друго. Иначе електронното гласуване и другите характеристики на електронното управление и граждански контрол могат да бъдат осъществени и без чипове в личните документи. Просто, както споменаха по-горе, наличието на чип ограничава възможностите за манипулация.....

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1459 Неутрално  [quote#25:"Репей"]Само за информация, пък който има глава, да мисли. "Гласувай без граници" е нещо като филиал или подизпълнител на кръговете, създали напоследък "За републиката". [/quote]

  тебе само кръгове в главата ти правят две
  отчаяни мравки и не могат да се намерят.
  прилагането на подложка на пропаганднен постинг
  и смяна на имената само те издава.
  и не само теб.

 40. 40 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То и синдикатите в МВР скочиха срещу внесени промени в пет часа в края на срока за обществено обсъждане. Но вие ги обиждате търтеи, алчни, а сега български народе да видите как се правят обществените обсъждания по герберски. Това е стила, тоталитарен комунистически стил. А електронното гласуване ще е такова че ще видите гербавия резултат от него. Неслучайно електронно гласуване няма никъде по света и нито чип ще ви помогне макар че ще има някаква възпираща роля, нито без чип.

 41. 41 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Забранете електронното гласуване. Никъде по света то не е дало положителен резултат. Не го използва НИТО ЕДНА, повтарям нито една развита държава. Спрете това изборно престъпление. Отваряйте си секции където щете по света. Ако трябва бюджета за тия секции да е сто милиона, си заслужава.
  Забранете престъпната интегрална бюлетина, с която изборната мафия прави невалидни гласовете на стотици хиляди.
  Върнете отделните бюлетини с които купуване на избори не беше възможно преди Мадридския да се довлече с тия интегрални бюлетини. Долу контролирания, корпоративния вот, индийските нишки, преправените секционни протоколи и Костинбродските съмнения, върнете изборния закон от 1991 година - той е направен без лобизъм и олигархия тогава нямаше и беше най-честния закон в света. Долу мръсната политическа измет! Сменила долно идеалистите политици от 90 те години!

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  добре бе, в тоя текст има поне десетина откровени идиотщини, като идиотщини е мекия вариант, другия е откровени лъжи

 43. 43 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "gost22":

  Кой ще ти приеме електронно гласуване ако с него партия ГРОБ ще падне от власт. Самия факт че гласуват за него показва колко честно ще е то.

 44. 44 Профил на Ivailo Chonov
  Ivailo Chonov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тук имаме две нетърпими безобразия:
  Първата власт в лицето на Цветанов действа в нарушение на правилата за да промени законопроект: "Предложенията бяха отправени устно, десет (10) минути преди края на заседанието, без да са внесени в срок и по надлежния ред между първо и второ четене, без обществено обсъждане, и съответно бяха приети без никаква възможност за дебат."
  Второто безобразие е на четвъртата власт, че не е информирала обществеността коректно. Без писмото на Гласувай без граници, нямаше как да разбера, че Цветанов е действал грубо и показвайки правилата. Заглавията трябваше да го покажат, но погледнете медиите - никой не показа това безобразие. Вместо заглавия като "Цветанов нарушава правилата в парламента за да отпаднат неудобни за властта текстове от законопроект" ние имаме журнализъм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Ами всеки да гласува с електронен подпис.Него Цецо не може да го забрани.

 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  [quote#37:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]може и да е подкрепено с електронна верификация ан твоята самоличност - с чип в документите[/quote]
  може, само че в проектозакона е-ид-то не е задължително, а няма и как да бъде щото тва ще е наистина безумие на квадрат
  [quote#37:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]При второто възможността Пешо картофа, или Хасан да гласува от името на 200 души на един компютър драстично намалява. [/quote]
  ами Хасан ще си гласува както досега, т.е. вместо него ще гласува секционната комисия... и тва, пак поради първото... що не четете преди да философствате

 47. 47 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  "От изключителна важност за реалното въвеждане на електронно гласуване е българските граждани да притежават лични карти с вградена възможност за сигурна електронна идентификация, колкото е възможно по-скоро, тъй като България изостава с тази мярка с повече от 12 години от водещите държави в ЕС."

  хехе, я кажете една държава, в която ползването на е-ид Е задължително, една едничка баре... и една, в която личните документи НЕ СА задължителни... тия пиленца май не разбират съвсем добре какво значи думата "възможност"

 48. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е Петко Войвода да е жив ще излезе и ще развее черното знаме с надпис - ТЕ ПОГРЕБАХА БЪЛГАРИЯ!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Любопитно

  "...над 2 млн. българи, които живеят зад граница, във фактическата невъзможност да спазят закона..."

  тц, тц... тез черни кахъри по повод оня недогласувания закон ли са ги налегнали нашите мили съграждани... и почему тези така свободолюбиви хора не само че нямат нищо против задължителното упражняване на права, ами даже и настояват за него... някой с идея?

 51. 51 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1204 Весело

  [quote#49:"ivanivanovv"]колко хора имат електронен подпис[/quote]
  колкото хора са си го купили толкова хора го имат бачо Иване... и в личната ти карта да е вкаран, пак ще си го купуваш четене му е майката и бащата, на сайта на парламента е законопроекта, ако речеш да питаш

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanivanovv":
  Това ,че никога не сте съгласен с мен ви е простено,всички имаме различни пристрастия.Но това,че ме наричате герберка е за мен повече от обида.Не се сърдя,когато ме наричат костовистка,но герберка ми идва в повече.

 53. 53 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#52] от "Роси":

  Костовистка няма как да те нарека. Каквото виждам, това казвам. Ти си най-правоверната и затова най-дразнеща гарберка тук. Само Фред е по-ултра от теб, той стигна дотам да призовава да се гласува срещу герб с ... негласуване. Прилагатне на матряла си такива евтини детски номерца че няма как гербавите никой да ви сбърка. Ти нямаш пост който да е против герберската проказа.

 54. 54 Профил на puhon
  puhon
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "1_bulgarin":

  Българи са тези които имат български паспорти без значение къде живеят. Или да ти го кажа по-директно: не ми се прави на интересен защото къде ти е адресната регистрация не определя какво си (или не си) направил за България.

 55. 55 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Викат от поръчковата социология висшистите гласували България да падне в ГРОБА. Мисля, мисля, не срещам такива висшисти, но се сетих че малко познавам от Свищовския, Сарайския и Каспичанския университет от Пернишкия също. Може и прави да са цоциолозите. Та тия висшисти са по-зле от среднисти.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  До коментар [#53] от "ivanivanovv":
  Вие явно ме бъркате с някого.Да ви изпратя ли картата си на член на ДСБ.

 57. 57 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Гневно

  Това е голяма мръсотия. Само който пътува за и от Европа знае колкофе полезен паспорта с чип. Та така и за личните карти. Тия идиоти пак ни дърпат от Европа. Таковата им руБлофилска и бандитска!!!

  chavo64
 58. 58 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ... безкрай се дивя на "ентусиазмите" ви да изобретявате нек'ви менталности възможно-налични у бустришкиО тигАр... (сепнете се бре...)

  хахахахахахаха

  марш, бе боце/баце/тоце/цеце/цице и т.н. :
  www.РЕЗИЛ_ БЕГЕ[email protected]

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 59. 59 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#37] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":


  Ограда с турция - Веднага... по средата на Босфора е идеално!
  !!!!!!!!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 60. 60 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":

  Чест и Почитания, г-жа Роси

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 61. 61 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanivanovv":

  иван иванов ... предлагам да се разкарате от форумчето... или си изберете нов никнейм и линия на поведение...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 62. 62 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  Ако си член на ДСБ това е доста притеснително. Би трябвало да си към Герб. В ДСБ нямаш място, идеите им са ти чужди. Друго си е гробърлъка. Я ходи та си стани член на герба - ще намериш средни души там.

 63. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#61] от "o_sando":

  Гербер, не обиждай форума на форумче. Съвети не щъ.

 64. 64 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много се радвам че някои беснеят заради това че разобличавам електронната изборна манипулация наречена електронно гласуване, и то привърженици на тоталитарната ни власт. Спечелила местната власт с хиляди преправени изборни протоколи и с куп други брутални безобразия.
  А пукнете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  При честни избори гробарлъка няма никакъв шанс!

 65. 65 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ... оооо... ВЪН! НЕЩАСТЕН САМОЗВАНЕЦО! ВЪН!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 66. 66 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  да направиш рейтинг 7000 требва да си як безделник... и да разбираш от електронно гласуване и ръкоделия, от космонавтика и подводничарство, от секви бози и теми.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  До коментар [#62] от "ivanivanovv":
  Вие кой сте ,че раздавате квалификации наляво и надясно.Аз и досега не знам,а и не се интересувам ,какви точни идеи имат от ГЕРБ.Вие да не сте от "онзи" факултет на Библиотекарския ?

 68. 68 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#65] от "o_sando":

  ето герберската тоталитарна комунязност избуя.

 69. 69 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#67] от "Роси":

  Ами точно си за в ГЕРБ - никой от тях не знае те да имат някакви идеи. Щото нямат. Важното е сутрин да се плегщи едно, на обед друго и вечер трето, и да си дават вид че разбират от всичко. Сега разбираш ли как ще се вземете щото гледате в една посока - всичко ви е ясно, ама нищо не ви е ясно, но пък допринасяте за постигането на управленската програма на гроп - целта е абсолютното дъно. И то е толкова близо. Само трябва да се дърпат по-5 милиарда средно годишно кредити и за един чип личните документи да станат на цена не като сега 500 милиона а милиард. Най-добре всичко като обществена поръчка да почва от поне милиард. И не ми се сърди, че виждам твоята демонстирана некомпетентност в редица теми, аз пиша само по такива от които разбирам поне на средно положение и те засичам така тук гола, там боса, на друго място имаш шапка, но нямаш други дрешки. И чинно спускаш гербавите опорни точки или там Цветомир как ви ги нарича.

 70. 70 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#68:"ivanivanovv"]ето герберската тоталитарна комунязност избуя. [/quote]

  хахахаха... вероятно се автовеличаеш като троль №ОДИН... нещастнико, разкарай се от форумчето... жалко мекотело и на мекотелото - @@@@@то

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 71. 71 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#69] от "ivanivanovv":

  ... иванчо...обръщай каручката и към Понасрано 20, че "паяка" иде за тебе точно!...

  хахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 72. 72 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#71] от "o_sando":

  гербер путинофилски с девиз русофилски.

 73. 73 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Дали електронният подпис е записан в чип, който е вграден в личната карта или чипът е на отделна карта, каквато е настоящата практика, не е без значение, но далеч не е водещо. Важното е да се разширява обхвата на електронните услуги на местната и централната администрация, за да бъде оправдано за повече хора да използват тази форма на идентификация. Вместо това се забелязва тенденция за налагане на решения с по-ниска степен на сигурност, като различни администрации предоставят различни идентификационни кодове за достъп до електронните си услуги. Местната администрация в София предоставя на клиентите си услуги само с ПИК, но не и с КЕП, а на туй отгоре, в пристъп на чиновническа диващина, принуждава гражданите, които са проверили и заплатили данък МПС онлайн, да губят допълнително време, за да получат на хартия заверка върху платежните си нареждания. Когато за българските граждани и фирми стане възможно да осъществяват всичките си взаимодествия с централната и местната администрация онлайн, използвайки единна форма на идентификация, предоставяна от конкуриращи се доставчици, тогава въпросът за електронното гласуване ще се реши по естествен път. Естествено е, че хора, които са свикнали да подават хартиени декларации в различни учреждения и да си плащат данъците в брой и след редене на опашка, трудно биха осмислили ползата от еректронното гласуване. Да, при въвеждането му има възможност за злоупотреби, но нима с електронните форми на разплащане няма такава възможност? Нима това ни накара да се откажем от електронните разплащания? Не, само ни накара да да търсим начини за ограничаване на злоупотребите. Трябва да се опитаме да предоставим на българските граждани право на избор и различни възможности да упражнят правото си на глас и то с ясното съзнание, че ни предстои процес на осъвършенстване с оглед да ограничим възможностите за злоупотреба и в тази сфера.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 74. 74 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#54] от "puhon":

  не ми се прави на интересен защото къде ти е адресната регистрация не определя какво си (или не си) направил за България.

  **************************

  хахахахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 75. 75 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Какво общо има електронното гласуване с чип в личната карта?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 76. 76 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#72:"ivanivanovv"]гербер путинофилски с девиз русофилски. [/quote]


  ... колко си "зле"... един Етикет не ти се получава да "лепнеш" като нормалните тролове... и казах - ВЪН! )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 77. 77 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Весело

  ... ама какъФ аФторитет да ми е нек'ва малеева... точно малеева ше се сбори за "демокрацията"... да!, ама за робовладелската демокрация

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 78. 78 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#31:"ДСиБ"]Последните месеци много инициативни комитети се сформираха и все едни и същи хора стоят зад тях. [/quote]

  ... е, и... белким зад "предишните комитети" КОЙ ли стои... изяснете си "мисълта"... сведете "до знание". популярно казано

  ))))))))))

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 79. 79 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 506 Неутрално

  оф... лека

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 80. 80 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 340 Весело

  [quote#20:"doker"]българите зад граница що пък да гласуват [/quote]

  До коментар [#20] от "doker":

  Защото е крайно време БГ да тръгне по правия път

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 81. 81 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#31:"ДСиБ"]гласуване от чужбина, след като Герб печелят най-много гласовете от там. [/quote]

  До коментар [#31] от "ДСиБ":

  Мне, най-лесно се фалшифицират гласовете от чужбина

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 82. 82 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  "отпечатъци и други чувствителни биометрични данни, които не подлежат на "подмяна", в случай на компрометиране на сигурността. "

  Нали именно подмяната им компрометира сигурността?

  I Want To Believe
 83. 83 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Гласувай без граница и изпратили писмо на Борисов?Тези хора не са добре,та нали той е накарал Цветанов?Герб нямат сметка да има електронно гласуване,защото няма да могат да фалшифицират следващите избори...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 84. 84 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#30] от "Злото ченге":

  именно това е причината ,всички български ДС партии да са против електронното гласуване и чипове ,всеки точно ще бъде идентифициран с четец и електронен подпис при гласуване и не може да се фалшифицира гласа му по този начин ,защото е подписан електронно , това дразни комунистите и те няма да допуснат никога такова гласуване , защото просто никой няма да гласува за тях ,властта им е сигурна независимо дали ще се казва ГЕРБ БСП ДПС или ДСБ ,само ако няма електронен глас подписан с подпис ,който е именно този чип в картата ,ГЕРБ се доказаха ,че поддържат червеното статукво именно чрез този акт ,така ,че пак ще чакаме още 20 години за да дойде демокрацията ,то и Кисинджър каза ,демокрация ще дойде едва след толкова години ,колкото са управлявали БКП ,тоест от 1944 до 2015 ,остават още 70 години .

 85. 85 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "pro_bono":

  точно така. глупав и отмъстителен милиционер, който не се колебае да използва всякакви средства, за да постигне подривните си цели. няма никакво държавническо поведение и винаги, когато може да погази законите, го прави.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 86. 86 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 277 Неутрално

  [quote#84:"edin drug"]това дразни комунистите и те няма да допуснат никога такова гласуване , защото просто никой няма да гласува за тях ,властта им е сигурна независимо дали ще се казва ГЕРБ БСП ДПС или ДСБ ,[/quote]
  Това дразни всички вкопчени във властта и стремящи се към нея преди всичко заради облагите от нея. Тези, които обобщавате като „комунистите“ не са единствените (потенциални) паразити в българското общество. Има още доста лица, които по стечение на обстоятелствата, не са имали принадлежност към БКП и контролираните от нея структури, но се стремят към властта по същите причини като вече споменатите.

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 87. 87 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Браво и благодаря на този комитет. Сега Бойко има прекрасен момент да се прояви като герой... Но е крайно време и да изгони лицето цв цв един път завинаги от политиката в България! Само в БГ един бивш подсъдим може да се върне на толкова важен пост и да върши толкова пагобни за нацията задкулисни предложения!!! Бойко трябват топки а не думи и смяна на мнението през 15 Мин.., да си чувал за принципност, авторитет и доверие!???

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 88. 88 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#4] от "alex_8712":

  Чипа ти трябва за да можеш да се логнеш в системата за онлайн гласуване. Без чип ще се наложи всеки един да посещава изрично държаната администрация за да получи акаунт за гласуване.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 89. 89 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#41] от "ivanivanovv":
  """Забранете електронното гласуване. Никъде по света то не е дало положителен резултат. Не го използва НИТО ЕДНА, повтарям нито една развита държава.Забранете електронното гласуване. Никъде по света то не е дало положителен резултат. Не го използва НИТО ЕДНА, повтарям нито една развита държава."""
  Ами тази ГЛУПОСТ Ел. Гласуване , я отхвърли народа ни на референдум. Откъде на къде някакви все още се опитват да я прокарат ?!? Взе да намирисва на опит за въвеждане на диктатура. После как ще ги махнем от власт такива, без да се пролеят реки с кръв ?
  Не е въведено НИКЪДЕ ПО СВЕТА ! Народа каза НЕ ! ТОЧКА !

 90. 90 Профил на kvr59474551
  kvr59474551
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Чипа на личната карта със сигурност може да ни гарантира защита на личните данни,които копирани и подписани ВЯРНО С ОРИГИНАЛА се ползуват на хартиен носител без знанието на конкретната личност.Така данните ни се запазват уникални и с документа за самоличност се идентифицира ползвателят на акта за раждане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK