Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новите съдебни инспектори. Сред гостите бяха председателят на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и други.

© Георги Кожухаров

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новите съдебни инспектори. Сред гостите бяха председателят на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и други.Доверието към съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбраните съдебни инспектори.


Той визира техния избор в Народното събрание от 18 февруари, когато за по-малко от половин час са се събрали необходимите за квалифицирано мнозинство 160 гласа. Заяви, че изборите трябва да се правят чрез дебат и с мотивиране за кандидатирането и избирането на съответната длъжност. "Да не прикриват парламентарен пазарлък", посочи още Панов. Напомни и че доверието към съдебната власт е едва 7% и трябва усърдна работа, за да се изгради то. Отправи и предизвикателство с въпроса дали новата парламентарна квота на Висшия съдебен съвет ще бъде избрана по същия начин - набързо и без мотиви. "Надявам се, не", заяви председателят на ВКС. Мандатът на сегашния съдебен съвет изтича през 2017 г.


Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

© Георги Кожухаров
Панов отбеляза и факта, че сред новоизбраните инспектори има само един специалист по гражданско право и нито един по търговско. "На новите колеги инспектори към ВСС пожелавам за разлика от парламентаристите вие да покажете в своята работа, не само да защитите своята чест, а и своето човешко достойнство. В качеството си на председател на ВКС аз протягам ръка към вас и ви моля заедно да върнем доверието в съдебната система, защото то се гради не само с пиар акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи." Така Панов се обърна към 10-имата съдебни инспектори.


След като благодари на предходния екип от инспектори, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев призова новоизбраните да бъдат водени от професионализъм и абсолютна безпристрастност. Той се съгласи с председателя на ВКС, че сред новите инспектори има само един експерт в областта на гражданското право, но изрази надежда, че те ще се справят с работата си.


Представляващият ВСС Димитър Узунов изрази подкрепата на съвета към работата на инспекторите, а зам. главният прокурор Пенка Богданова ги призова да не губят куража и вярата си, че от "всички нас зависи промяната към по-добро". Тя присъства на церемонията вместо главния прокурор Сотир Цацаров.


Сред гостите бе и председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга. Повтори два пъти, че е имало много добри и качествени кандидати, които били над нивото на членовете на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Отправи и една заръка към новите инспектори да работят и за колегите им, които не са успели да бъдат избрани, а са имали качествата за това.


Министърът на правосъдието Екатерина Захариева призова 10-имата инспектори да не се плашат от новите си правомощия след промяната на конституцията и ги увери, че оглавяваното от нея министерство ще им помага в дейността.


Към инспекторите се обърна и председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, който ги увери, че не само могат да не бъдат мразени, а могат да бъдат и обичани.


Официалната церемония бе открита от главния инспектор Теодора Точкова, която заяви, че това е третият мандат на Инспектората към ВСС и предишният му състав е проверил над 8 хиляди сигнала за нередности от граждани и магистрати.


Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

© Георги Кожухаров


Всички официални гости отбелязаха, че новите инспектори встъпват в длъжност в предизвикателен момент, когато предстоят законови промени и когато след промените в конституцията на Инспектората към ВСС са дадени много повече правомощия и отговорности.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако съдебния инспекторат в рамките на една година не стане обект на страх и омраза сред магистратите-да си ходят и да се избира нов.
  Сеч до кокал трябва...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга. Повтори два пъти, че е имало много добри и качествени кандидати, които били над нивото на членовете на комисията по правни въпроси в Народното събрание.
  ...
  Това е един жалък и тежък факт от "прехода" ... задочни студенти по право да "коват" законите ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо казуси, като този с следователя Атанасов, не се разглеждат от инспектората, а от комисията на мазника Тодоров.

 4. 4 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 887 Любопитно

  "Ало Ваньо..."
  "А, Шефе, ти си го избра..."
  .................
  Из избрани цитати с Боко!

  Да разлая троловете!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8137 Неутрално

  Зависи и от институциите,които приемат законите и определят правилата.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Не разбрах, кои външни на системата са му проблем !!!

 7. 7 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да,ще зависи и от гражданската съвест.Ще ги следим под лупа!

 8. 8 Профил на нема такава държава
  нема такава държава
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сред гостите бе и председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга.
  Това се казва дълга процедура .... 30 минути,предсавям си какви са късите процедури. Виждам че са им подарили червени рози ...сигурно любовта вече е консумирана и вазелинат е използван вече!!!

 9. 9 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Магистратурата е тотално компрометирана, трябва да си абсолютен идиот да ходиш да се занимаваш с тях, освен ако не си част от Играта!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#2:"роджър"]
  председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга. Повтори два пъти, че е имало много добри и качествени кандидати, които били над нивото на членовете на комисията по правни въпроси в Народното събрание.
  ...
  Това е един жалък и тежък факт от "прехода" ... задочни студенти по п[/quote]

  по зле е, поне задочници да бяха, а то хората с купени дипломи управляват юристи, трагедия, пълна

  Cogito ergo sum :)
 12. 12 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ако хвърлите едно око на някой от актовете от проверка на въпросния инспекторат, ще се хванете за главата. Пълни безполезници са тия, но разбира се, това е целта на занятието.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 13. 13 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Той визира техния избор в Народното събрание от 18 февруари, когато за по-малко от половин час са се събрали необходимите за квалифицирано мнозинство 160 гласа. [/quote][quote#0:"статията"]Сред гостите бе и председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга. [/quote]Наистина дълга и тежка ще да е била процедурата, щом за 30 минути са изчели няколко имена и гласували. Не им е лесно на герберските калинки.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1166 Неутрално


  "С приетите в края на миналата година промени в конституцията правомощията на институцията се разширяват значително, като тя вече ще проверява не само движението на делата, но и ще извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси, на имуществените декларации, за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт и нарушават независимостта на съдиите, прокурорите и следователите."

  Какво притеснява съдия Панов отново? Избрани са петима съдии и петима прокурори/следователи.
  И се надявам те да могст необезпокоявано и без влияния да си вършат работата. Която както се вижда от делегираните им задължения е доста тежка и отговорна.
  " призивът както на Главния инспектор, така и на ССБ за по-голям брой на съдиите в Инспектората"
  И на какво основание е било това искане за повече съдии в инспектората? Тъй като не очаквам съдия Панов да ми отговори, то може би някой от коментаторите би имал някакво предположение. Ще се радвам да го сподели.
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/18/2707220_bez_debat_i_sled_taini_dogovorki_parlamentut_izbra/

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Весело

  Георги Колев кога е напуснал пределите на затвора?!?
  на това комуне само по торбички под очите му давам 20 години без право на обжалване...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 16. 16 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Много са красотни всички,но нямат представа за какво са ги подредили с розички.Мили ми" избраници"дали знаете че трябва да работите за издигане на авторитета на тази съдебна система която вече няма такъв.Много се съмнявам като ви гледам?

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2499 Весело

  Добре че е Лозан Панов, че иначе закъде сме?!
  Економедия върти две три имена когато се касае за съдебна реформа - това, за да не изпадне аудиторията в неведение, кой е добър и кой лош...

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  снимките разцепват - отдолу снимани, или направо надолу от кръста. и лика на председателя на ВАС грее ...

 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Е, след като Маяма Нолова е застанала и подкрепила кандидатурата на Главния инспектор съдия Точкова...какво да и коментираме на съдебната реформа. Ние сме наивници. А те си тупат топката и се забавляват да ни правят на маймуни!

  "Манолова подчерта, че двете кандидатури са внесени с консенсус от всички парламентарни сили след проведени изслушвания на два пъти в правната комисия. „Ще подкрепя кандидатурата на кандидата съдия Теодора Точкова, председател на административния съд в Хасково. Тя има богат опит на всички нива – от редови районен съдия, окръжен съдия до ръководител на административен съд”, обясни Манолова. По думите й съдия Точкова има ясна концепция за това каква е ролята на Инспектората при осъществяване на реформата в съдебната система и е отговорила убедително на всички въпроси."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  ,,...Той визира техния избор в Народното събрание от 18 февруари, когато за по-малко от половин час са се събрали необходимите за квалифицирано мнозинство 160 гласа...,,

  Въх, начи според дрогарът Панов щом за половин час е събрано нужното мнозинство имало договорки. Пак според дрогарът Панов, щом като са проточва избърът им пак има договорки под масата. Ма тва ми мяса на хем сърби, хем боли

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Весело

  До коментар [#13] от "Индивидуален паметник на културата":

  ,,Не им е лесно на герберските калинки.,,

  А вий ДСБ-арскити калинки що стоите още в това НС, че и са натискати в РБ да го водити. Те от РБ май почна да им увира накъде ша ги извидети за следващите избори и почват да мислат как да ва пуснат на пързалката, а вий им са натискати

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  ,,Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея,,

  На дрогарът Панов и ДСБ хората им са винавни, че им нямат доверие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK