Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новите съдебни инспектори. Сред гостите бяха председателят на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и други.

© Георги Кожухаров

Официалната церемония по встъпване в длъжност на новите съдебни инспектори. Сред гостите бяха председателят на ВКС Лозан Панов, на ВАС Георги Колев, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и други.Доверието към съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на официалната церемония по встъпването в длъжност на новоизбраните съдебни инспектори.


Той визира техния избор в Народното събрание от 18 февруари, когато за по-малко от половин час са се събрали необходимите за квалифицирано мнозинство 160 гласа. Заяви, че изборите трябва да се правят чрез дебат и с мотивиране за кандидатирането и избирането на съответната длъжност. "Да не прикриват парламентарен пазарлък", посочи още Панов. Напомни и че доверието към съдебната власт е едва 7% и трябва усърдна работа, за да се изгради то. Отправи и предизвикателство с въпроса дали новата парламентарна квота на Висшия съдебен съвет ще бъде избрана по същия начин - набързо и без мотиви. "Надявам се, не", заяви председателят на ВКС. Мандатът на сегашния съдебен съвет изтича през 2017 г.


Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

© Георги Кожухаров
Панов отбеляза и факта, че сред новоизбраните инспектори има само един специалист по гражданско право и нито един по търговско. "На новите колеги инспектори към ВСС пожелавам за разлика от парламентаристите вие да покажете в своята работа, не само да защитите своята чест, а и своето човешко достойнство. В качеството си на председател на ВКС аз протягам ръка към вас и ви моля заедно да върнем доверието в съдебната система, защото то се гради не само с пиар акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи." Така Панов се обърна към 10-имата съдебни инспектори.


След като благодари на предходния екип от инспектори, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев призова новоизбраните да бъдат водени от професионализъм и абсолютна безпристрастност. Той се съгласи с председателя на ВКС, че сред новите инспектори има само един експерт в областта на гражданското право, но изрази надежда, че те ще се справят с работата си.


Представляващият ВСС Димитър Узунов изрази подкрепата на съвета към работата на инспекторите, а зам. главният прокурор Пенка Богданова ги призова да не губят куража и вярата си, че от "всички нас зависи промяната към по-добро". Тя присъства на церемонията вместо главния прокурор Сотир Цацаров.


Сред гостите бе и председателят на правната комисия на парламента Данаил Кирилов, който припомни, че процедурата по избор на инспекторите е била тежка и дълга. Повтори два пъти, че е имало много добри и качествени кандидати, които били над нивото на членовете на комисията по правни въпроси в Народното събрание. Отправи и една заръка към новите инспектори да работят и за колегите им, които не са успели да бъдат избрани, а са имали качествата за това.


Министърът на правосъдието Екатерина Захариева призова 10-имата инспектори да не се плашат от новите си правомощия след промяната на конституцията и ги увери, че оглавяваното от нея министерство ще им помага в дейността.


Към инспекторите се обърна и председателят на Съюза на юристите Владислав Славов, който ги увери, че не само могат да не бъдат мразени, а могат да бъдат и обичани.


Официалната церемония бе открита от главния инспектор Теодора Точкова, която заяви, че това е третият мандат на Инспектората към ВСС и предишният му състав е проверил над 8 хиляди сигнала за нередности от граждани и магистрати.


Лозан Панов: Доверието в съдебната система не зависи само от институциите, които са част от нея

© Георги Кожухаров


Всички официални гости отбелязаха, че новите инспектори встъпват в длъжност в предизвикателен момент, когато предстоят законови промени и когато след промените в конституцията на Инспектората към ВСС са дадени много повече правомощия и отговорности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK