ВСС получи 2 хил. подписа в подкрепа на следователя Бойко Атанасов

архивна снимка

© Юлия Лазарова

архивна снимкаПодписка в подкрепа на следователя Бойко Атанасов, съдържаща близо 2 хил. подписа на граждани, бе изпратена от инициативата "Правосъдие до всеки" на Висшия съдебен съвет. От тях 444 са събрани лично, а останалите 1597 - чрез платформата peticiq.com. Събирането на подписи продължава.


Атанасов неотдавна заяви публично, че всички разследвания срещу представители на висшата държавна администрация са срещу "неизвестен извършител" и се провеждат от "шпицкоманди" - структури, каквито не съществуват според разпоредбите на Закона за съдебната власт.


В писмото към подписката, се казва, че тя е събрана в подкрепа на личността и позициите на Атанасов.


"Бойко Атанасов не е заподозрян, обвиняем или подсъдим, който търси да се защити. Не е бивш банков директор, който се крие от закона в чужда държава. Той е работещ следовател от българската правосъдна система и разказът му за проблеми в прокуратурата и следствието от първо лице единствено число за нас е достатъчно основание да го подкрепим", пишам организаторите на подписката.
Те настояват независимите международни експерти за надзор на прокуратурата, договорени о премиера Бойко Борисов с Европейския съюз, да проверят първо фактите огласени от Атанасов.


Призовават се всички достойни прокурори и следователи да съберат смелост и да спрат да мълчат за проблемите на своите работни места.


Преди седмица след шестчасово заседание, Етичната комисия на ВСС реши, че ще решава как да продължи проверката по изявленията на следователя Бойко Атанасов от столичния отдел към Софийската градска прокуратура за шпицкоманда в държавното обвинение. На публичното заседание бяха сблъскани мненията на Атанасов и 26 негови колеги - следователи и прокурори, които изразиха несъгласие с изказаните от него твърдения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK