Бъчварова очаква 65 млн. лева икономии след приемането на реформата в МВР (допълнена)

Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

Румяна БъчвароваБлизо 65 милиона лева се очаква да бъде ефектът за бюджета на силовото министерство след приемането на подготвяните промени в Закона за МВР. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на дискусия, организирана от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.


Тя представи мотивирани седемте направления за промени в законодателството, които ще доведат до намаляване на разходите на министерството. Обясни, че общият брой на служителите в МВР е 34 256, в това число и гранична полиция, и пожарна. Като близо 91% от бюджета е делът за перо "персонал", поради което една от основните цели на реформата е финансова стабилност и оздравяване на министерството.


Планира се нов модел на финансово управление, в който са включени намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата от 20 на 12 работни заплати. Това ще засяга само служителите, постъпили след 1 януари 2017 г. Предвижда се и намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни и орязване на допълнителния отпуск за стаж. Проектът предвижда още да отпаднат задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.
Сред предложенията са и въвеждане на централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачността им. Гаранция за която е и публичния регистър на даренията.


Друга планирана стъпка е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Преструктуриране на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в изпълнителна агенция към МВР е друга замислена от министерството промяна. Целта й е постигане на повече самостоятелност на пожарната и по-лесната й комуникация с други институции, без сътрудничеството на МВР. Промените предвиждат и създаването на друга изпълнителна агенция – "Управление на собствеността и социалната дейност", която ще ръководи провеждането на обществени поръчки.


Сред останалите реформи влизат въвеждане на административни ръководители в главните и областните дирекции, за които няма да бъдат използвани нови щатни бройки, а ще се пренасочат вече назначени в системата служители. Както и възможност за делегиране на правомощия от министъра на ръководни длъжностни лица и главния секретар на МВР.


Нова политика на обучение и квалификация на служителите и нова кадрова политика са другите направление в законовите промени, предлагани от МВР.


Над 11 млн. лв. ще е ползата за бюджета от преминаването на над 4 000 служителя от Закона за МВР към този за държавния служител. Резултатът от намаляване на дните за отпуск ще е над 13 млн. лв. Изнасянето на административните услуги извън МВР, както и управлението на собствеността и социалните дейности; превръщане на пожарната в изпълнителна агенция и връщането на собствеността на "Безконтактни мултиплексорни вериги" ще доведат до намаляване от още над 45 млн.лв. за бюджета на МВР.


"Почти 65 млн. лв. икономии, които в рамките на една година ако се осъществят означава, че за три години можем да компенсираме хроничния дефицит, който МВР има към бюджета", обясни Бъчварова. С постигане на намаляването на бюджета от близо 65 млн. лв. могат да бъдат назначени нови 1 160 служители.


Повечето от промените се очаква да доведат веднага до намаляване на разходите на ведомството. Само намаляването на разходите с 30 млн. лв., в следствие на орязване на броя заплати при напускане на системата, ще се отрази на средставата на ведомството след минимум 12 г., когато новопостъпилите ще направят необходимия стаж, който ще им позволи получаване на обезщетенията.


След министъра думата бе дадена на представители на полицейските синдикати, които за пореден път изразиха несъгласието си с орязването на социалния пакет. Те се обявиха и против извеждането на социалните дейности от МВР, тъй като така те ще загубят контрол над тях. Не бяха съгласни и с преструктурирането на Главната дирекция "Пожарна безопасност" в изпълнителна агенция. А Венцислав Станков от синдиката "Огнеборец" изрази недоволството си от превръщането на пожарната в изпълнителна агенция към МВР като предложи тя да стане държавна агенция на пряко подчинение на министър-председателя. Според него МВР приема дейността на пожарната като нетипична за системата, щом я преструктурира, а министърът му отговори по-късно, че целта е повдигане на ранга на дирекцията, а не подценяването й.


Депутатите, членове на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, също имаха редица забележки към предлаганите промени. След приключване на дискусията, Бъчварова коментира възможността промените да не бъдат приети от парламента, предвид неодобрението по време на обсъждането днес. Реформата е такъв жанр, който променя досегашното положение и система, обясни тя и каза, че не очаква пълна подкрепа. Изрази и удебеността си, че тези промени са най-доброто предложение и гарантира че всяко от тях е многократно мислено и обсъждано.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (121)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не знаех, че милиционерите имат 30 дена платен отпуск.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8027 Неутрално

  Ама това ще се случи след 30 години бе,г-жо Бъчварова.Как във всички сфери промените станаха от следващата година,само в МВР ,след десетилетия.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Хората се изтрепват по улиците, тя - икономии!?

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 4. 4 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 466 Весело

  На фона на 1.127 МИЛИАРДА лева бюджет на МВР, тази икономия се равнява на 5.7%.. - огромна реформа...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 5. 5 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Абе спокойно ...днеска дръпнахме още 2 000 000 000 външен дълг ...ще има за всички тикви

  Простщината победи с ИПОН
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Докато не влезе в сила - не вярвам.
  Иначе звучи добре.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  А ние очакваме да бъдат заловени убиеца на момчето в Борисовата градина, килъра и поръчителя на дясната ръка на кмета на Пазарджик и още много други.

 8. 8 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Днес четох коментар на за един наглец че иска върху парите за храна да му плащаме осигуровки, за да може да му се смятат за брутен осигурителен доход - база за 20-те му заплати при ранната пенсия. Всеки момент го чакам да драска и под тази тема.

 9. 9 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Наглостта милиционерска няма край! Само искания , а какво става с резултатите от работата ...никой не говори ! Който не му харесва да напуска системата и добре дошъл в ада "Българска икономика "!

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#1] от "Long One":

  30 работни! Това е близо месец и половина, даже повече.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#8] от "acarid":

  Не знам кой е наглец, никой не иска да получава пари за храна, а само заплата. Измислицата пари за храна е измислена от управляващите слуги и роби на олигархията за да крият осигуровки. Нали сте доходите на хората да са на светло, или и в частно и в държавно парите да заобикалят осигурителната система. Спрете с избирателните си вопли о тролове на разсипването на средната класа на България.

 12. 12 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "alexis":

  Е, то и МВР е превърнат в ад, защото същите които превърнаха българската икономика в ад, направиха същата скапана работа и в МВР. Неслучайно и това е единствената държава в която министерствата плащат на медийни бухалки за да се лее черен пи ар срещу служителите им. Но разбира се министрите са без грешка, нали така.

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Значи ,че държавата ще плаща на себе,когато плаща на МВРто /освен заплатите им/,когато то охранява държавни обекти???
  Де е Киро на кирия???
  И що Бъчварова още не е прибрана в лудницата??????

 14. 14 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  А това че никой не отчита реално извънредния труд на полицаите не ви пречи нали, а това че ги викат в три през нощта да правят огледи на трупове, също не е проблем, нали, и трябва да имат колкото другите 20 дни отпуск, а това че по колективни трудови договори половин България има по 35 дни отпуск, защо го забравяте? Включително и държавната администрация в другите министерства се ползва от колективни трудови договори. Излиза че понеже полицаите си отстояват правата и за назидание им се отнема всичко. Вие сте на принципа ще си запаля къщато да изгори на съседа полицай курника.

 15. 15 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#13] от "aramissss":

  Най-голямата държавна тайна вероятно е да се обяви кои са пробутали на г-жа Бъчварова тая нефелна реформа която нито пари спестява, нито дейността на МВР подобрява. Да се огласи списъка на тези лица за да търсиме къде имат частни интереси да предлагат подобни безумия - ако сриват Академията на МВР, да си огласят с кои университети са свързани и защо не са подали декларации за предотвратяване на канфликта си на интереси. Това е адски нечестно не само към МВР, но и към министъра им и към българското общество.
  Също да се обяви колко милиона от бюджета на МВР са дадени за медийна реклама и откъде се финансира плюенето по медиите на полицията. На следващо място, колко е трудовия стаж в МВР и на какви синекурни местенца на тези писали и скалъпили недоносената реформа - ако стажътн им е по-малко от този на един полицейски стаж от 27 години, да се признае, че реформата е бутафория и да се извикат специалисти, които да я извършат отначало.

 16. 16 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Неутрално

  За повишаване ефективността от работата на милюционерите никой дума не обелва. Да не говорим, че ако не ходим на протести и около НС, че ако няма спорадични акции да сме забравили как изглежда, с каква униформа е БГ полицаят. Това за София, в провинцията сигурно са забравили.
  Бъчварова какво се шматка със сметки - не впечатляват. впечатлява огромното и самочувствие на фона на огромната и неспособност за този пост. Мрън-мрън винаги говори все едно е пред заспиване.

 17. 17 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanivanovv":

  Еми следващия път като отиваш на работа и видиш някой олигофрен да минава на червено, не си обръщай главата. И като видиш, че в детската градина искат по 50 лв. на ръка за чашки и тоалетна хартия, не си обръщай главата. А като видиш, че шефа ти прикрива местния дилър на трева или дрога, не си обръщай главата. И т.н., ако ме разбираш.
  Току виж и гражданите са спрели да си обръщат главата за проблемите на полицаите (например липса на елементарни консумативи, щото всичко отива за заплати).

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 18. 18 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#1] от "Long One":

  Полицаите имат 30 дни платен отпуск, а чистачките по колективен трудов договор - 35. Вторите никой не вика нощно време, не ги вдига по тревога, не ги задължава да дават дежурства, не са във условията на военна подчиненост.

 19. 19 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Това е най-упорития гербав трол. Никога няма да разбере, ерго прави се на разсеяна за простия факт, че в тая реформа има много недомислени и вредни неща, които влизат за всеки един полицай в сила от тая година. Продължава политиката да не се плаща целия извънреден труд на хората, даже тавана на изплащаните часове се намалява, краде им се отпуската, служителите по закона за държавния служител в МВР ще са дискриминирани спрямо всички служитили от държавната администрация в цялата страна по редица показатели. В МВР ще могат да се назначават с местене чиновници от земеделието, горското, пътната инфраструктура... Щ есе губи професионализма в МВР.

 20. 20 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamilton F1":

  Това за изтрепването по улиците е преекспонирана кампания като елемент на черния пиар. От три случая, раздухани медийно се направи цяла сага. И то под ръководството на ръководството. Не им се хващайте на номерата. Има ли журналисти да им поискат справка колко са тези инциденти във времето надад, и ще се окаже че по времето на Боку когато медиите лъскаха имиджа му и МВР покрай неговия в страната бъкаше от такива случаи, но сега се раздухват, а тогава се прикриваха.

 21. 21 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Не ми пука колко ще спестите, повече ме интересува какво правите с полицейската престъпност, която започва да се мери по мащаби с битовата.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 22 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#4] от "NicK":

  Аз твърдя, че парите за заплати в МВР не са нито лев над 700 милиона, всичко друго е спекулация, а твърдя също, че няма да се спести нито милион от тая реформа и ми помнете думите какъв ще е следващия бюджет на МВР, той ще е още по-голям и все по-голяма ще е перото обществени поръчки, което ще стане стотици милиони, да ви е честито киселото мляко в затвора по 1,27 лева. Е така е и в МВР, поръчката за личните карти - гони половин милиард. Ей затова трябва да се изритат хиляди полицаи, за да има за преразпределение.

 23. 23 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "TrakerBG":

  А все повече като излизат тия които не си обръщат главата и идват в МВР роднини на ръководствата, такава е тенденцията. То се прилага на практика грузинския модел и МВР все повече се депрофесионализира. Отидете в което и да е районно и поговорете с млади и стари полицаи, ще видите колко са боси младите и колко в час старите. Но старите стават все по-малко.

 24. 24 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "Буда Леевски":

  Абе спокойно ...днеска дръпнахме още 2 000 000 000 външен дълг ...ще има за всички тикви

  Не им стига приятелю, надуха бюджета за здравеИЗТОЧВАНЕ с 1000 процента за десетина години и продължават. И там лъжат че правят реформа. Сринаха НЕК - там също било реформа, приватизираха парите за пенсии и там лъжат че било реформа...

 25. 25 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  65 милиона могат да се спестят само от кламерите в министерството. Колко е бюджетът и какава част от него са тия спестявания?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 26. 26 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#6] от "qwertqwert":

  Звучи добре, но не представлява добре.
  Тук е заровено кучето, пропагандата може да представи всяка глупост на политическата шайка като небивал успех.
  И после отменят отмяната на ...къмпингуването и вие трябва като обект на манипулациополитиката да сте признателни на Боку, щото той отменил собствената си глупост, която е приел за да ви се хареса като я отмени.

 27. 27 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#16] от "azmatahari":

  Аз не виждам по никакъв начин да се подобри качеството на работа с тая реформа. Специализираното полицейско образование се съсипа. Оттам полицаите ще ходят необучени. Тия по държавната администрация няма да се обучават в Академията а в общия и синекурен институт на публичната администрация, който дава общи лафове като подготовка а не специалност - полицейска административна дейност. Ще учат полицаите със същата програма като горските, водния бранш, енергетиката... Това ако не е ъпсурт, здраве му кажете.

 28. 28 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Нищо по-малко от 20% от бюджета не може да бъде наречено "реформа". С тия 65 милиона не могат да компенсират дори годишното инфлационно нарастване на бюджета.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 29. 29 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":

  Как 30 работни са месец и половина, като месеца има около 22 работни дни. Излагаме се отново в сметките. Закъсах тук с три трола от дни да пишете невероятни измислици. Ако това ви е защитата на реформата, провала ви граничи с фиаското на авторите на псевдоикономичната риформа. И пак питам откъде човек който няма нормален сън ще има по-малко отпуска от чистачки, перачки и други хора трета категория, че и журналисти.

 30. 30 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivanivanovv":

  Ами като не ви изнася - напускайте. Мнозинството българи не бяха съгласни, когато им вдигнаха пенсионната възраст на 65 години, но се примириха. Това са тия, дето реално изработват вашите заплати и отпуски.

  Утре министъра трябва да каже - 10% съкращение на щата, 15% съкращение на зпалатите, 10 дни съкращение на отпуските. Който не му изнася - да заповяда в реалния сектор.

 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "emil НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ОТКАЗАХА ДА НИ ПИТАТ":

  Напълно съм съгласен че 20% от бюджета могат да се спестят. За последните години няма никакво увеличение на заплатите, за 9 години има едно увеличение при Орешарски с 8,5 или 10%. Това при 756 милиона бюджет прави 76 милиона. Но оттогава МВР е съкратено от 60000 на малко над 40000 души. Излиза, че парите за заплати са намалели и в момента с 20% че и отгоре. Е да кажат за какви лични карти за половин милиард и още нещо се пелеят бюджетни пари. На кое НПО колко е дадено и тн.

 32. 32 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "carpypd":

  Мнението ти е неаргументирано уважаеми господине. Какво означава като не сме съгласни да напускаме. Ми то и пре вас в частното нещата търпят влошаване. Вие ако напуснете и станете полицаи ще се убедите че в МВР в много отношения е по-зле от частното. Примерно кой частник сам си купува кламери, папки, хартия, сипва си бензин в служебната кола за да си свърши работата, сам си прави ремонт на принтера, техниката му е допотопна, отговаря пе стотици закони, правилници, наредби, инструкции, и устни шефски заповеди, при проблем нечестивите между шефовете се отмятат. И кой в частното се чуди всеки ден как ще се направи реформа, па как ще го прецака шефа му с парите, с отпуските, няма да му плати нощния, извънредния труд и тн. Цялото тава шоу е показателно за хаоса в душите на тези почтини хора които са останали в МВР. нЯМА НИКАКВА ПРЕДВИДИМОСТ.

 33. 33 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  дАВАМ ВИ СЛЕДНИЯ ПРИМЕР С КОЛКО СЕ ВЛОШАВА РАБОТАТА в МВР. Да речем един кадровик по времето на Цветанов е имал два вида служители - по ЗМВР и по кодекса на труда. Тогава хората имаха ясен статут и много рядко се местеха. Съответно работата е прецизна. Сега вече са 4 вида служители - по ЗМВР, по параграф 86 от ЗМВР, по ЗДС и по кодекса. Оттам тоя кадровик става луд да чете закони и да търси вариант да си запълни щатовете, защото има стотици правила и противоречия. За някои от длъжностите хората не щат и да чуят, а за други местенето е еднопосочно. Като се оголи администрацията шефовете почват да разбират че без администриране дейността затъва. Късно е либе за китка. ИОзлиза че чантаджиите усвояват десетки милиони по проекти, но като ги няма проектите рухват.

 34. 34 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#7] от "neznaiko.bg":

  Рзпространяват снимка на заподозрения в Борисовата градина. Никой от апатичното ни общество не го разпозна, макар че се вижда много на нея. Друг е въпроса кой направи далаверата с тия камери без висока резолюция. А и не знам някое убийства да е разкрито от камера. Все си трябва свестен полицай за тая работа.

 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#22] от "ivanivanovv":
  700 000 000лв. за заплати
  300 000 000лв. за социални права
  = 1 000 000 000лв за персонал, което е точно 95% от неактуализирания бюджет на МВР за 2015г (1 050 000 000лв)
  Сметката е пределно точна!

 36. 36 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#30] от "carpypd":

  Пенсионната възраст бе вдигната на 55 години за полицаите.
  А с тая раформа искат шефовете пенсионери да бачкат до 65, а да изгонят хората на средна възраст в МВР. Искате ли полицаи пенсионери, които вземат пенсия и работят? Това е същността на реформата.
  Искате ли академията на МВР да се изнесе към сарайския университет?

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Не знам дали това да изкопчиш 65 млн от джобовете на полицаите може да се нарече реформа. Знам само, че ощетените ще реват и ще ритат.

 38. 38 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1202 Гневно

  „Оказа се, че много от отпуските в МВР не се завеждат. Няма електронна система, която да ги следи. Подава се молба за отпуск, ползва се отпуск, тя не се завежда и след това плащаме изключително големи суми компенсации за неизползван отпуск”, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова в парламента.

  Това го "copy-paste" от "NovaNews", защото в тази тук информация липсва.
  Та тази министърка казва с други думи - аз за нищо не ставам и не мога да разреша един толкова дребен проблем с отчитането на отпуските на служителите ми.
  Представяте ли си докъде и стига наглостта и безочието?!
  И то в Народното събрание!!!

  Нямам думи! Искам незабавно да бъде уволнена!

 39. 39 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivanivanovv":
  Ако чистачките и перачките са в частния сектор не виждам проблем. Ако са на държавна работа са същите като вас. Не виждам да протестирате против това.

 40. 40 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#39] от "acarid":

  Господине, в Швеция хората работят на 35 часова седмица. И Швеция е преуспяваща държава. Тук една гадна и безродна прослойка от позападнячени привидно неокомуняги, без никакви убеждения освен убеждението че са над мен и теб, над всички хора в тая държава станаха нечестно милионери, докато ни разделят и владеят. Ако с теб се познаваме и си знаем житието и битието, няма никакъв шанс да ни разделят и владеят. Вкарват между мен и теб предразсъдъци за да ни робят. Да ето по твоя предразсъдък аз съм наглец че писах че нарочно парите за храна не са в осигурителния доход. А в същност съм написал истината. Да, не е справедливо. Що не поискат от полицият вместо да я тормазят с псевмдореформи-идеални издевателства самата полиция да предложи да си намали заплатите да речем с 10 процента. Аз съм убеден, че огромното мнозинство от полицаите ще поискат това, само да спре да се храчи в лицето им медийно всеки ден. Повечето полицаи, както и повечето българи са достойни хара. Не мога да кажа същото за политиците. Три четвърти от тях никога не са се доказали на някакво поприще в живота. Знай че има много работи в МВР които се работят при такъв стрес, че хора от частното дошли издържат 2-3 дни, месец и капитулират. Доказано полицейската работа е една от най-неблагодарните и стресовите. Това е реално а не нагло.

 41. 41 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanivanovv":
  Никой не те задължава да ги вземаш тези купони за храна. Те са една от многото ви превилегии изработвани от нас, които не ползваме такива. Ако сам заплщаш осигуровки и данък върху тези купони друга песен ще пееш! Какво за вас е реформата? Още и още, и още, докато оглозгате до край държавата ли?

 42. 42 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#38] от "Косьо Генчев":

  Това че не се завеждат молбите за отпуск ако е казано е абсолютна глупост и някой бездарник натегач за не знам кой път е подвел министърката. Тая жена трябва да извърши проверка на това твърдение и като види, че отпуските се отчитат най-внимателно, да взема и да ги гони тия клюкарки в панталони.
  Самата тя е издала някалкто заповеди как да се отчитат отпуските, то графици ли не щеш, то чудеса ли не щеш. Е минаха всякаква граниза да я меткат клетата жена. Отпуските ги разписват шефовете, завеждат се в деловодствата, има електронна система, не могат да ти разрешат отпуск ако на заповедта служител не ти е направил справка и не се е подписал колко отпуск имаш, и колко ползваш и колко ти остава след ползването. Докъде се стигна с това да си оплюват собствените служители. Целия им зор е че МВР издъхва и сега като орежат отпуските искат да ползват заграбен труд на полицаите все едно че са назначили няколко хиляди човека в повече.

 43. 43 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#41] от "acarid":

  Не още и още, те искат да ни вземат още и още и още докато ни оглозгат, но заедно с вас, глозгат и нас и вас. На магистратите им вдигнаха заплатите с 300 лева накуп, а на полицаите за бог да прости. Да си купят срещи със спестените пари за олигархията.

 44. 44 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#41] от "acarid":

  А привилегията да стоиш прав с часове, до спазваш ред и дисциплина, ако случайно катастрофираш лека със служебната кола да те накажат, да пътуваш в чужбина ти трябва параф от шефа, иначе уволнение, могат отпуската да ти прекъснат всеки миг, на един колега скоро не го пуснаха да отиде на погребението на дядо си, а момчето е кръгъл сирак и дядото го е отгледал от едно парче месо. Колегата работеше и ревеше долнопробни сте! Пожелавам ви такива привилегии да ги ползвате и да им се наслаждавате!

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#18] от "ivanivanovv":

  Предлагам, да не говорим много празни приказки, в системата половината (приблизително) са хора, които рискуват мръзнат и т.н. и останалата част са чиновници. дали правят паорти, дали регистрират коли или са обикновени деловодителки и включително чистачки, та всичките тези трябва да си бъдат трета категория и отпуската да им е като на всички останали.
  А сега, се използват и манипулират униформените да протестират, та зад техния гръб да се скрият въпросните чиновници, за които е ясно на всеки, че 99% с с връзки и затова са обект на специално отглеждане.
  И ако там се пипне по-здраво, ще може да остане някой лев в повече за униформените.
  Що се отнася до заплати, отпуски и възраст за пенсиониране, еднозначно възрастта и годините трябва да растат, а условията да стават както във всички други области.

 46. 46 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#41] от "acarid":

  Незовисимо как са калкулирани осигуровките се плащат от работодателя. Кажи как може работника да ги плаща, като заплатата се начислява от работодателя. Ти видял ли си работник да взема едни пари за заплата, а други да внася като осигуровки? Да МВР служителите искат да си плащат осигуровките, но държавата им ги крие за да им поддържа нисък осигурителния доход и сега един пенсионер полицай взема с 27% по-ниска пенсия заради тоя некоректен трик на работодателя си.

 47. 47 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  Това е само началото.Още може,защото има прекалено много ченгета у нас на глава от населението.

 48. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  До коментар [#34] от "ivanivanovv":

  Това което разпространяват от МВР като снимка е от камера на автокъща Капитолия. Просто куките са некадърни, при толкова камери в София няма как убиеца да не е попаднал преди или след убийството. Просто се иска работа и професионализъм. Нещо което ченгетата не знаят какво е. Или поне повечето.

 49. 49 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivanivanovv":
  Господине. Аз имам 2-ма приятели Полицаи. Работят с кубинки, пистолети и белезници, на смени са. Те са най-големите критици на МВР. Другите 10 от системата които познавам са класически Милиционери. Нищоправци, скатавци и мрънкачи. Те живота са си дали за да "служат". Единият работи ден, почива четери, но само ако не е в отпуск. А той не ползва 30, а 40работни дни. На работа отива с лачени обувки. Вдига телефона и пише бюлетина сутрин. Цяла година върти схеми как да се пенсионират на 45. С 30000лв. "обезщетение"! ПЪРВИ Е НА ПРОТЕСТА!
  Дано разбереш сега какво виждат хората и защо се гневат срещу вас. Почистете си къщичката и си вършете си работата качествено. Тогава търсете разбиране от нас, които ви плащаме заплатите.

 50. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsvetko_51":

  В мнението ти има резон, обаче мога да те коригирам към по-реални числа. Никой не е против категорията труд да се съобрази, още повече че съвсем наскоро възрастта за пенсиониране по първа категория бе надута до 55 години и 27 стаж. Това е едно от най-високите нива в Европа. И само месеци след това - НОВО НАГЛО ПОСЕГАТЕЛСТВО. тИ АКО МИСЛИШ ЧЕ личните карти не трябва да се правят от честни служители си в грашка, утре с такива карти може да се вършат престъпления. Много от чиновническите работи са много по-стресови и трудни от тези на униформените полицаи. Нужно е да се измери стреса и отговорностите при всяка работа в държавата и да се прекатегоризира труда, и защо да има три категории труд, защо не се въведе категория първа, една и половина, втора, две и половина, трета категория. Сега в трета категория попадат уникално благи работи, а твърдя че в МВР това са не повече от 2000 служители. Самата министърка каза една истина наскоро, че МВР отдавна не е санаториум, хората в една служба в която са били 20 човека, сега същата робата се върши от трима. Ха сетете се колко им е леко, нищо че са администрация. И си представете какво става ако един е в отпуск а вторият по майчинство, третият става ли луд или проста лудва. Неслучайно и обществото усеща че няма хора на възлови места и общественото недоверие се повишава. Хората остават при бумагите до 6, 7, 8 часа, пък накрая вдигат белия байряк.

 51. 51 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако не вярвате колко е претрупано в МВР от организирания хаос на управниците ни се завъртете покрай районните управления в София и вижте в колко часа например обичайно си тръгват техните началници при работно време до 17,30 часа. Да, твърдя го няма началник който да може да си тръгне в 17,30 часа, обикновено си тръгват към 19,00 часа. И разбира се никой не им плаща извънредния труд, имат го въпрос на чест да не го искат. После и служителите викат като началника не иска пари извънредно и аз не искам и така порочния цикъл се затваря, преумора, безсъние-стрес-лошо отношение към гражданите и тн пак отначало.

 52. 52 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "acarid":

  Господине, напълно е невъзможно полицай да се пенсионира на 45 освен ако го е направил в миналото. Вече възрастта е вдигната на 55 и ако човека си мечтае за пенсиониране му предай благата вест че няма право. Аз познавам всякакви полицаи, и не дамгосвам никой вид полиция. Това че е с хубави обувки не е лошо, стига да си върши работата. Ония с униформите може да си я вършат или да скатават. Те много плюят например че контрола върху тях се засили и не може да се спи в патрулки да се чоплят семки, да се пият кафета и да се пушат наргилета. Не може опрестенчески да се представят нещата като в детската градина на чието ниво е реформата в ксавички.

 53. 53 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#49] от "acarid":

  тоя който работи ден не почива четири а три. Това са хората в дежурните части. Обаче ти що не запачнеш да работиш на тия смени да си разбиеш съня. 24 часа си на телефона а а омаза нещо а те наказаха. А ти се спи, спи...Всичките на тоя режим на работа са с кръвно, а ти гледаш обущетата на човека.

 54. 54 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "bat_plamen":

  с многото ченгета на глава е една лъжа, която неволно повтаряте господине. Точмно сме по средата сред еврочленките.

 55. 55 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  но не само става гавра с полицаите, тая гавра същите разделящи и владеещи я прилагат към всички групи и обществени прослойки. Без изключение, с изключение на геройски забогателите от ограбването на България и нас туземците и.

 56. 56 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#52] от "ivanivanovv":
  Приятелю, човека се пенсионира в края на миналата година. Плати си 2 години стаж от военното училище, защото не му стигаха до 27. Сега си чака обезщетението. И продължава да е на работа.

 57. 57 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#35] от "acarid":

  Казвам 700 милиона за заплати, а останалото не е за социални права а е за тип Пеевски. Това перо подпомага. Нито лев над 700 милиона не посещава джобовете на полицаите.

 58. 58 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "acarid":

  Значи той е точно от тия които са най-близкото обкръжение на властта, само на тях им се позволява това иди ми дойди ми. Направо прогнозирам че тоя човек работи в министерството. Е че ти ния ца полицаи ли ги смяташ, той цялата му работа се състои да звъни по районните и да се прави на велик, може да заплашва с ортаците си министри, да кряска и вряска. Точно за тия бе замислена и направена реформата.

 59. 59 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#56] от "acarid":

  А и военно училище - от военни полицаи не става, става подмазвачи. Лошото е че сринаха армията пак политиците и набутаха военни в МВР. Полицая трябва да мисли, а военния е свикнал да козирува. И военните много пробиват при наивни министри и замове. Даже един шапкар е от творците на реформата. Това е положението. Трагично е антиюристи да правят закони.

 60. 60 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#35] от "acarid":

  Сметката не е пределно точна а пределно невярна, господине, но се внушава упорито.

 61. 61 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Аз си мислех, че реформата се прави, за да се подобри работата, а не да се икономисват средства и да не се върши още по-никаква работа.

 62. 62 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivanivanovv":
  Човека е на ниско експертно ниво, далеч от столицата. На неговата позиция са още 4-рима, плюс още 5 сержанти които спят на стола, докато офицерите почиват в кревата! Въртят се на смени. Та и тези 10-мата ли работят тежък и опасен труд. И те ли гонят разбойници. Не, нали? Но грабят с пълни шепи от всичките възможни превилегии. И ти се застпваш за тях. Няма да се разберем с теб!

 63. 63 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#61] от "grem":

  В момента те използват тактиката на умрялата лисица - хем са надробили много поправки в закона тип саботьорски ала Ванко 1 хем си обясняват врелите некипели само по два пункта. А законопроекта с глупостите им е ... 30 страници. Тоест те говорят за 29, 5 страници ...МЪЛЧЕЙКИ. И после са им виновни синдикатите.

 64. 64 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#62] от "acarid":

  На ниско ниво няма как да вземе 20 заплати да са му 30000 лева обезщетение. Наистина няма да се разберем, защото това са нереални цифри. Сержант ако е човека едвам ще добута при 20 заплати до 17-18 хиляди брутно. А и в прованса няма дежурни цивилни. Нещо тебе ли те ментят, ти ле блъфираш не зная.

 65. 65 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И с двойно повече полиция, няма да се справим с основните задължения, смята Бъчварова. Е това е казала е истината - държавата съкращава и не и пука за беззаконието.

 66. 66 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А някаква работа, макар и минимална, да свършите?????

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 67. 67 Профил на Злото ченге
  Злото ченге
  Рейтинг: 231 Любопитно

  Да се чудят какво да ги правят после!?
  'Айде нема нужда!

  The war has begun! - www.fightcybercrime.net [Код: „Схемите не са това което са!“]
 68. 68 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  ivanivanov, колкото и да се опитваш да ни внушиш колко са за оплакване полицаите няма да ти се получи. В системата е пълно с неквалифицирани, неумни, необразовани и нелоялни хора. От най-ниско до най-високо ниво.

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3992 Любопитно

  До коментар [#54] от "ivanivanovv":

  Така ли?Аз лично имам добра памет и преди две или три години четох ,че заедно с една друга бивша соц-страна/мисля,че беше Румъния/имаме най-много полицаи на глава от населението.А това ,че те имитират дейност е съвсем друг въпрос.Никой не може да убеди ,че това не е така.

 70. 70 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#59] от "ivanivanovv":

  Чудя ти се на акъла,че си правиш труда да обясняваш толкова неща в този форум.Никой не го интересуват проблемите на полицията-те пишат тук ,за да оплюят "гадните ченгета" и после се чувстват много горди.Винаги ще привеждат примери от рода на "България е на първо място в света по брой полицаи на глава от населението".А че според статистика на Евростат сме на 12 -о място в ЕС за тях няма значение.И то за 2012г,а оттогава бяха съкратени хиляди бройки за полицаи.Искат си хората немска и английска полиция,а че немските полицаи позволиха да се случат събитията в Кьолн за тях няма значение.А пък английските им колеги позволиха един ислямист да отреже главата на гражданин на улицата ,без да се намесят,защото чакаха специалните части.Привеждат се примери как в Грузия уволнили всички полицаи и там били цъфнали и вързали.А си нямат понятие,че вече за полицаи се кандидатират хора,които не могат да си напишат името без правописни грешки.И че за 600 лева заплата,дежурства през ден,непрекъснат стрес трудно ще се навият свестни хора да я работят тази работа.Не очаквай някой да оцени ,че на празници вместо да си на спа във Велинград вадиш трупове от катастрофирали коли и че от 7 нощи в седмицата спиш само 2-3 нощи в собственото си легло.И че всеки боклук неоснователно може да се оплаче от теб и да те разследват все едно ти си престъпник.

 71. 71 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Тези икономии трябва да се пренасочат към армията, която изпълнява полицейски задачи по границата.

 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#69] от "bat_plamen":

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Police_officers,_average_per_year,_2007%E2%80%9309_and_2010%E2%80%9312_(per_100_000_inhabitants)_YB14.png

  Ето ви официална статистика на Евростат.Ако има по-достоверен източник от Евростат ще ви помоля да го покажете.

 73. 73 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#50] от "ivanivanovv":

  "личните карти не трябва да се правят от честни служители си в грашка, утре с такива карти може да се вършат престъпления."

  Не съм от системата, но едно виждам като потребител, че с изключение на масовите смени на лични документи, в периода около 2000 година, няма особено напрежение и си е най-обикновена чиновническа работа. И ако не говорим за преднамерена измама, отговорността не е по-голяма отколкото например на чиновниците на един нотариус, където може да се сключат сделки за много пари или някой да остане без жилище и хората там не се пенсионират предварително.
  Подобна и отговорна е работата на всяка служителка в съветите свързана с ЕСГРАОН или регистриране на имоти.
  В този смисъл, без да омаловажавам ничий труд, за мен това си е чист вид привилегия.
  Оставям настрана работата на униформените или цивилни, но оперативни работници, където нещата са съвсем различни предвид характера на работа и контингента, но да си кажем честно и там хората, квалификацията, а и честността/лоялността са доста различни, нали така.

 74. 74 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#66] от "Johnnie":

  Харесва ми чувството ти за хумор.

 75. 75 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#69] от "bat_plamen":

  Извинявай, ама този вашия тролски подход е че всички са лоши и се плюе по цели професии. Та в тоя ред на мисли, бихте ли посочили поне десетина достойни професии на тоя свят в нашата Родина.

 76. 76 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#72] от "mushashi":

  Прави ли ти впечатление как изтрещелите правителства на Естония и Унгария са съкратили много полицаи, следва бум на престъпността и после за две години са назначили почти двойно повече полицаи за да кърпят положението? И тук разсипниците са близо до точката на замръзване и затова не съкращават а режат отпуски. И България е една от големите по територия страни, външна граница на ЕС и няма как ако смятаме и гранична полиция да няма малко повече полицаи от сега, но скоро пропагандния антиполицейски балон ще им гръмне и бъчвата ще се пропука и ще започне да мисли и вежда че я провалят разни Цветко-Петковци.

 77. 77 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#71] от "yavooor":

  Че армията откога започна нещо да върши, че и пари да и пренасочим? Те заплати не получават ли? Оня с перуката да не би да е изплатил и 500 човека?
  Границата ни трябва да се пази отдавна е предложено от съединени европейски сили, но полякинята Ангелка Меркелова е против тя докато не приключи немския народ няма да се спре.

 78. 78 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#68] от "neznaiko.bg":

  затова пък вие тука във форума сте високо кволифицирани по всички професии и гилдии, владеете от висша математика до хай-тек тролинг психозис.
  Аз затова пиша в тоя форум а не в някой друг щото съм тъпо чинге и ми иде да си пиша със сродни по интеуект души.

 79. 79 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#73] от "tsvetko_51":

  Това ти мнение е едно от смислените мнения.
  Нима някой може да спори, че хората които издават лични документи и удостоверяват важни договори не следва да са платени, че да устояват на изкушенията? Иначе кой честен човек е луд да бачка за минимална заплата и да носи хиляди отговорности, към нископлатените далавераджийски места веднага се насочват само айдуци. Аз например не съм луд да работя в паспортната служба за без пари, за да ме съдят утре, че някой нещастен колега се е продал и е навредил на името ми. Безобразие е че властта съсипва администрацията си. Поставя я със закони в рискова корупционна среда и после я оплюва гадно. Мащеха.

 80. 80 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  [quote#77:"ivanivanovv"]Границата ни трябва да се пази отдавна е предложено от съединени европейски сили, но полякинята Ангелка Меркелова е против тя докато не приключи немския народ няма да се спре. [/quote]
  Рано е започнала почерпката, а?

 81. 81 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#73] от "tsvetko_51":

  Най-обикновена чиновническа работа, ли е тая, която ако стане пробив в системата на издаване може да се въртят престъпления по половината наказателен кодекс?
  Тия най-обикновени чиновници дето не ти се бият в гърдите са ми помагали да арестувам издирвани престъпници, имотни измами да се пресичат, ДДС далавери. А умната ни власт с калинки за чиновници е готова да приватизира тая дейност по издаване на лични документи. Искат и личните документи да придобият качествата на своеобразно КТБ. Един докторант в МВР бе подложен на най-гнусна атака при защитата си защо тия дейности да не се аутсорснат и човека ги разби разни там далавераджии професори-милионери, антинаучни типажи. Разбира се скоро след защитата му човекът си изпати от репресивната йерархическа система в която човек да казва истината не само че не е удобно а често и опасно. Що няма СРС за купуване на гласове, за преправяне на изборни книжа и тн, щото престъпниците си имат и власт. Да го духа цялата престъпна и корумпирана измет в цялата държава!

 82. 82 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#80] от "yavooor":

  Давай направо следващата нападка, може и да уцелиш най-накрая. Жокер - имам пъпка на носа в момента и ме сърби малко.

  Хора като вас не заслужават човек да си мръдне пръста за вас. Когато пребиваха една колежка пред Президентството всички вие граждани на Центъра СИ ХОДЕХТЕ НЕВЪЗМУТИМО все едно двама изрода не пребиваха жена, а играеха шах. Добре че некадърната колежка със счупена ръка успя да им бръкне в очите и да им строши с коляно яйцата и да оцелее. А тия съвестните като вас ... гледахте а словните ни гвардейци са подпирали входа на прецедента тогава Гоце. Е това е!!!!

 83. 83 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3992 Любопитно

  До коментар [#75] от "ivanivanovv":

  Първо: въобще не съм трол-!И второ: уважавам много професиите като лекари /и цялостен медицински персонал,учители,университетски преподаватели-общото между тях е,че са много ниско платени у нас.За сметка на това /и тези професии/ ченгетата у нас получават незаслужено високи заплати и добавки ,а на капак на всичкото отгоре са силно корумпирани и доста често си вършат работата "през пръсти"!

 84. 84 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "ivanivanovv":

  В предложените промени има и добри неща.Мястото на пожарната не е в МВР-в цял свят е към общините.Както и издаването на документи за самоличност и регистрация на автомобили-това са си чисто административни дейности.Даже трябва да се премахнат и други пера,които тежат на бюджета на МВР-санаториумите,МВР болница и почивните бази.Ходил съм на санаториума на МВР във Варна и там е страшна мизерия и повече няма и да стъпя там.Не е правен ремонт от 30 години,храната е помия,уредите са от Втората световна война.Докато в санаториуми по НОИ е съвършено различна история-всичко е обновено и със съвременно обурудване.МВР болница е същата история-страшна мизерия и реално ,който се е лекувал там все е пропищял.А за почивните бази все не можеш да се вредиш лятото от връзкари.Не че и тези почивни бази са нещо особено-всеки хотел от най-ниска категория предлага по-добри условия.Ама хората си мислят-ето имат специални санаториуми,болница и почивни бази.А че там е пълна мизерия и потъват пари не го знаят.За мен в МВР трябва да останат служби,които са непосредствено свързани с трите основни дейности-охрана на общественият ред,оперативно-издирвателна дейност и разследване.Всичко друго трябва да е аут от МВР.
  Но не подкрепям другите неща-рязане на отпуски,неплащане на извънреден труд и така нататък.

 85. 85 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3992 Любопитно

  До коментар [#72] от "mushashi":

  Не знам на каква база е направено това проучване,но аз предполагам ,че е направено само на полицаи-работещи на терен/т.е. на улицата/.А иначе е пълно с ченгета,които си стоят в кабинетите и реално почти не излизат на улицата/например фукциониращите още квартални полицаи-това е остатък от комунизма/.Точно от тези трбва да се намали състава на МВР!

 86. 86 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Прави ми впечатление че някои вероятно са на щат тролове и тролят само през нормалното работно време - от 8 до 5. Очаквам утре в следващия ми отруден ден да ме охрачат с постове пълни с настоящото название на дамгосаните опорни точки и минуси.

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#85] от "bat_plamen":

  Точно пък кварталните полицаи са едни от най-полезните при разкриването на престъпления и опазване на реда.Защото познават всеки боклук в квартала и знаят най-добре кой е способен да извърши дадено престъпление.А и хората имат повече доверие на полицай,когото познават.В големите градове естествено не винаги това е възможно.
  Що се отнася до статистиката тя е правена въз основа на броя на полицаите,а не брой ,служещи в МВР.Щото в МВР служат 47 хиляди,ама полицаи са не повече от 26-27 хиляди.Така че статистиката си е съвсем реална.А и данните са от 2012г,а оттогава се съкратиха хиляди полицаи така че вече сигурно сме и по-назад в класацията.

 88. 88 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#84] от "mushashi":

  И аз мислех като теб че пожарната не трябва да е към МВР, но случки от живота ме опровергаха. Мисли по тезата в поста си задълбочено и ще установиш, че всички тия недофинансирани структури в по-голямата си част мястото им е в МВР.
  Например МВР болница за разлика от военна, която се срина под мъдрото ръководство на Тонев, приятеля на Боку и който искаше да обедини МВР болница с военна, при положение че военна имаше 40 милиона дългаве а МВР 20 печалба... МВР болница днес е реформирана и ремонтирана, да има кът на персонал но с тия заплати какво да искаме. Днес детето на един колега с мозъчен тумор се лекува там, а иначе човекът щеше да фалира ако го заведеше на запад. Почти не останаха лекари в България. Санаториума - да мизерия е, но нима държавата ни не е мизерия? Мераклии да го лапнат дал господ и тогава ще ти се ходи ли в него на цени солени. Сложни са нещата а всичко се изяснява като човек се запознае обективно с проблемите.

 89. 89 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#85] от "bat_plamen":

  Да не мислиш, че полицаите не искат всички да са на улицата, искат но шефовете не дават, няма кой да им отнесе кафето. Стигнаха до там на полицейски служлби да наслагат чекинг система - например в дирекцията ми е чудно как полицаите работят, като трябва да се водят чекирани вътре в сградата като аптекарски шишета. Това е една от другите прелести на реформения працес, сега се носи славата и че академията също ще бъде превърната в затвор.

 90. 90 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Важно е не да има резултати а послушание, подчинение, да се отдава чест в прекия и преносния смисъл.
  Малко останаха мъжете в МВР - вече жени трябва да отсрамват мъжката чест на полицая като ректорката свалената на Академията. Един ден преди да отиде на изслушване в парламента на парламентарната Република България.
  Днес дали сегашният временно поставен ректор ще има смелост да се изкаже срещу глупостите в реформата, и ако се е изказал дали утре няма да бъде също пътник докато си поставят някоя най-най-безгласна марионетка...

 91. 91 Профил на dsatanasov
  dsatanasov
  Рейтинг: 23 Неутрално

  [quote#27:"ivanivanovv"]Ще учат полицаите със същата програма като горските, водния бранш, енергетиката... Това ако не е ъпсурт, здраве му кажете.
  [/quote]
  Мислите ли, че агентите на ФБР са некадърни и несообучени, щом в САЩ няма полицейски университет. Агент на ФБР се става, след като си си завършил гражданското образование, за няколко месеца обучение в школата, школата, а не Университета на ФБР. Това е, нашия мастодонт в Симеоново е една ужасна хранилка и дупка за пари. Нека да остане като школа, но този абсурд със студенти полицаи учещи по 4-5 години, за да се изкарват пари чрез тях от Държавата, трябва да бъде прекратен!

 92. 92 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#87] от "mushashi":

  Ето ти познаваш работата на кварталните полицаи и я цениш. Аз познавам работата на най-различни типове служители в МВР и трябва да ти кажа, че няколко пъти се изненадвах как длъжности, за които мислех че са леки, се оказваха доста напечени. Даже преди години сам се натресох на една такава административна длъжност с идеята малко да си почина от оперативната работа. Е починах си, побърках се от бачкане. И оттогава разбрах следното - ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ИСТИНСКИ ДА ОЦЕНИ ЕДНА РАБОТА ДОКАТО НЕ Я РАБОТИ ПОНЕ ЕДНА ГОДИНА. Помни ми думата. Са в момента с тая реформа доста тежки работи в МВР ще се шитнат трета категория, а някои леки ще си останат първа категория. Това справедливо ли е ?

 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivanivanovv":

  Имам дискова херния затова съм ходил както в санаториум на МВР,така и в такъв по НОИ.Цените почти не се различават ,а условията се различават като между земята и небето,естествено в полза на санаториума по НОИ.Същата работа е и с МВР болница.Ако си здравно осигурен може да влезеш ,в която си поискаш болница при минимално заплащане.Също за съжаление съм го изпитал лично на гърба си.Да не говорим пък че има един куп излишни бази,където се съхраняват излишни неща.За какво ни е база,в която се пази военно оборудване например?Трябва да се реже яко и да се почне от един куп дирекции в София дето си клатят краката по цял ден,а служителите в районните управления изнемогват.Няма достатъчно патрулни полицаи,разследващи полицаи,ОР.А същевременно някои кратуни вземат пари,за да измислят безумни неща като например наименованията на районните управления.Преди 3 години бяха РПУ,после станаха РУ на МВР,след това РУП и сега са РУ.И всеки път се сменят бланки и се печатат нови документи заради сменените наименования.Попълват се един куп документи,в които фактически пише едно и също нещо.И пак някои хора вземат пари за това.Ето оттам трябва да почнат реформите.

 94. 94 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#91] от "dsatanasov":

  Формалната логика позволява да не се съглася с вас. Не съм запознат точно с полицейското обучение в САЩ. нО ЕДНО НЕЩО ЗНАМ - НАШ кАЛИН гЕОРГИЕВ БЕШЕ ПРАТЕН ТАМ НА ОБУЧЕНИЕ И СРЕД ХИЛЯДИ ОБУЧАЕМИ, ТОЙ БАЗИРАН НА ОБУЧЕНИЕТО СИ В БЪЛГАРИЯ, единствен е успял да разреши един сложен казус и американците са зяпнали. А друг е въпроса че сега това умно момче не е главен секретар. Как да е, като няма да вика на тая глупост реформа и да я подкрепя...За Европа зная че всяка страна членка има полицейска Академия и обучава и сержанти и офицери, и има резултат.

 95. 95 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#93] от "mushashi":

  Искам да те попитам, като в районните толкова се работи, защо като предложат на пет полицая от районните разни лесни места в службите, и 4 отказват? Дали щото е леко или от страх че ще затънат и няма да се справят с леснината. Пропагандата с резането ти се е отразила и на тяб. Само че каквото и откъдето да се отреже то нито ще се даде на теб нито на колегата ти - всичко се пренасочва по олигархична линия. А за санаториума на НОИ е ясно що е отремонтиран - вместо да дадат на хората пенсии са спретнали едни ремонти, вероятно свръхнадути.

 96. 96 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#91] от "dsatanasov":

  Тук съм съгласен с вас.Абсолютно излишна институция.Аз самият съм завършил"Право" и преди да почна работа изкарах едномесечен курс в Академията.И ми се преподаваха излишни неща.После като почнах работа с течение на времето и с помощта на по-стари колеги постепенно усвоих тънкостите на работата.Наистина трябва да бъде преобразувана по подобие на тази на ФБР в Куантико.

 97. 97 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#93] от "mushashi":

  А военно оборудване сигурно се пази щото полицията както и армията подлежи на незабавна мобилизация при война. А още една от привилегиите с които дразните троловете.

 98. 98 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1332 Весело

  До коментар [#78] от "ivanivanovv":

  Ванка, и 1500 коментара да напишеш, все тая. Всички виждаме или познаваме работата на куките. Само ходите и регистрирате престъпленията, нищо повече. Познавам в града в който съм роден и катаджии и портиери и дознатели и шефове на РПУ, много са зле като интелект. Приемат работата си като служба и нищо повече. Грам съвест или чувство за обществен дълг нямат. Дай им само привилегии и това е. В чужбина полицейската работа е една от най-престижните и опасните. У нас полицията е място за връзкари и най-безопасната.

 99. 99 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#95] от "ivanivanovv":

  Не знам на някой от районно да са му предлагали работа на друго място в МВР и да е отказал.Всъщност на мен ми предлагаха,но директорът написа на рапорта едно голямо НЕ.Щото никой не е толкова луд да работи като разследващ полицай ако има възможност да работи нещо друго.Та затова директорът си пазеше кадрите.

 100. 100 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#98] от "neznaiko.bg":

  Че има градчета в които почти няма способен полицай е така. Има и градчета където почти няма неспособен. Причината е в началниците - всеки си събира себеподобни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK