Депутати предлагат чрез изграждане на писти да се спрат незаконните гонки

Депутати предлагат чрез изграждане на писти да се спрат незаконните гонки

© Георги КожухаровДа се изградят писти, където участниците в уличните гонки да могат да упражняват хобито си без да създават опасност за участниците в движението. Около тази идея се обединиха по-голямата част от участниците в дискусията, организирана от парламентарната комисия по транспорт днес. На нея участваха представители на законодателните органи, МВР, автомобилните федерации и рейсинг клубове.


Приведен бе и успешният пример на община Плевен, където незаконните гонки са намалели значително след привеждане на мерки узаконяването на състезанията. Според представителя на общината Георги Георгиев само със забрани и глоби нищо няма да се постигне. "В Плевен на 80 % решихме проблема с дрифт мероприятията. Сега те се осъществяват на картинг пистата след уведомяване на общината и КАТ. Такъв е методът, на това трябва да концентрираме.", смята той.


За изграждане на инфраструктура, където да се провеждат състезанията се обяви и модераторът на дискусията и председател на транспортната комисия Настимир Ананиев. Според него е от изключителна важност да се намери начин това хоби да се практикува безопасно.
Според Румен Вергиев,основател на групата "Race life", обединила хиляди почитатели на автомобилизма, при наличието на подобна инфраструктура, независимо общинска или частна, 80 % от участниците в нелегалните гонки биха били готови да платят за вход, вместо да се състезават по пътищата.


По време на дискусията се изтъкна успешният пример на пистата в гръцкия град Серес, която е публично-частна. Входът за нея е символичен, а годишно се събират хиляди автомобилисти.


Някои от участниците в срещата обаче се обявиха против идеята. Според депутата от БСП Георги Свиленски не може автомобили, предназначени за семейни нужди, да участват в подобни състезания, били и те регламентирани. Дори и да има лекарски екип, той само може да констатира фактите след евентуално произшествие. Според Петър Мутафчиев изграждането на подобни съоръжения не трябва да е работа на държавата или общините, а на съответните федерации.


Предлагат се глоби за незаконен тунинг


Обсъдена бе и идеята за въвеждането на по-строги санкции за нарушителите. Ще се направи опит проблемът да бъде решен в зародиш, като за всяка нерегламентирана промяна в конструкцията на автомобила и двигателя, (т.е. незаконният "тунинг") ще бъде наказуема с глоба от 2000 до 7000 лв. За вдигане на санкциите се обяви и зам. министъра на транспорта Антон Гинев. Според него друг път за решаването на проблема би било насищането на пътната мрежа с камери, следящи за нарушители.


Бе подчертано, че приетата вече от парламента идея за намаляване на контролните точки ще спомогне нарушителите да бъдат по-бързо отстранявани от пътищата.


Ограничения в мощността и скоростта за младите водачи
Друг акцент на днешната дискусия бяха мерките, които следва да бъдат взети по отношение на младите водачи. Именно те представляват огромния процент от участниците в нелегалните състезания.


Има идеи да бъде въведено ограничение за кубатурата и мощността на автомобилите, които те могат да управляват. Ще бъде внесено предложение за млади шофьори да се считат всички с опит до 12 месеца от вземане на книжката, като те ще са длъжни да карат с 20 км/час по-бавно от останалите.


На първо четене в парламента вече мина и предложението младите водачи да имат с една трета по-малко контролни точки.


Почти всички участници в дискусията се обединиха и около становището, че обучението на нови водачи е недостатъчно задоволително откъм качество, време и условия. Народният представител Георги Свиленски призова до десетина дни да бъде свикана дискусия именно по този въпрос, а председателят на комисията Настимир Ананиев лично се ангажира да бъде организирана подобна среща.


Удължава се дискусията по промените в Закона за движение по пътищата
Увеличихме срока да предложения по Закона за движение по пътищата между първо и второ четене, тъй като има обществено значими теми като задължението въвеждане на зимни гуми, регламентирането на гонките, подготовката на кандидатите за шофьори и други, коментира председателят на парламентарната Транспортна комисия Настимир Ананиев от Реформаторския блок.
Според него предложението за превишаване на скоростта на движение с над 60 километра/ час да се наказва с лишаване от свобода, не е лишено от смисъл.


"От голямо значение е дали това превишение се прави в населено място или на магистралата и текстовете трябва да се прецизират. Който застрашава участниците в движението, трябва да подлежи на възпиращи санкции", допълни Ананиев.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 814 Неутрално

  само писти ли?

  и коли им купете бе... баси...

 2. 2 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Хайде моля ви. Депутатите да се обосноват колко хора се вълнуват от и практикуват високоскоростни гонки и състезания, и колко ще струват тези писти. Най-вероятно няма да има никакъв финансов смисъл от тези писти. В такъв случай нека федерациите и клубовете си съберат пари и си ги построят.

 3. 3 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Гневно

  Да им направят писти да имат къде да си чешат крастата,но барнат ли ги на пътя, да им конфискуват колите и да им взимат книжките!!!

 4. 4 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 817 Гневно

  Глоби за "незаконен тунинг" има и сега, ама няма кой да ги налага! >:/
  Да строят, ама не с пари от бюджета както "Арена Армеец", а да си се бръкне бизнесменът, който ще я експлоатира и прибира печалбата! Да са се НЕвидели депутатските "идеи за бизнес" на роднини! >

 5. 5 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":

  И безплатни погребения.

 6. 6 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 279 Неутрално

  И коли да им купят и труповете им да събират още малко ще решат ! Депутати !

 7. 7 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Клекнаха на изнудването или са видели възможност за усвояване на средства от бюджета.
  Защо тогава не се създадат зони за престъпниците, за да си упражняват занаята далеч от почтените хора??
  Кучешки бой на позволени за това места??
  Абе примери много мога да дам....ама вместо да се направи нещо наистина адекватно......

  "More Majorum"
 8. 8 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Не трябва държавата да прави писти, но трябва да създаде условия такива да има. Навсякъде по цивилизования свят на изоставени летища и подобни места си има писти (как е тръгнала Ф1 според вас след Втората световна?).
  И да - яко камери и нарушения.
  Всички се смятат за много безнаказани напоследък, въпреки умните светофари с камери на тях - все повече нагли нарушения виждам на такива места и ми е чудно дали видеонаблюдението помага тези хора да бъдат наказвани.

 9. 9 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Имах предвид - яко камери, за да помагат за намаляване на нарушенията... а тя какво стана... в края на работния ден си е уморително

 10. 10 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 602 Неутрално

  То хубаво да карат по-бавно младите шофьори. Но като млад шофьор в София помня отличн окак карах с 50 км/ч, а отзад постоянно ми бипкаха и ме заобикаляха от всички страни, застрашавайки пешеходците. Т.е. аз с удоволствие щях да карам бавно, но потокът ме изблъскваше!

 11. 11 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Камери и затвори. Кога за последно е строен затвор в България? Държавата трябва спешно да инвестира в нови затвори - още 4 - 5,000 нови места в затворите. И прибирай всички боклуци вътре. Ако държавата няма пари да инвестира - сигурен съм че ще се намери частен предприемач, който да построи и управлява подобен затвор.

 12. 12 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  много ясно, че трябва да се направят писти. това е инвестиция, която много бързо ще има възвръщаемост - и особено ако е общинска собственост - ще даде повече стимул на полицията по места да лови незаконните гонки, за да се се насочват дрифтърите към пистите и да се пълни бюджета на общината с приходи от използвато й.

 13. 13 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Доста късно се сетиха. В нормалните държави от много много време си има писти, където всичко си става регламентирано. Да направят по една около по-големите областни градове, да спрат излъчването на "бързи и яростни" и проблемите за нормалните шофьори ще намалеят много.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 14. 14 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 551 Неутрално

  още повече знаете ли колко струва тунинговането на кола? колкото още една кола. че и отгоре. с други думи - тези хора са платежоспособни и с удоволствие ще платят за писта

 15. 15 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Малоумници! Вместо наказания сте им приготвили угодия !?

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  “Ще се направи опит проблемът да бъде решен в зародиш, като за всяка нерегламентирана промяна в конструкцията на автомобила и двигателя, (т.е. незаконният “тунинг" ще бъде наказуема с глоба от 2000 до 7000 лв."

  Пак изглежда се е наложило КАТ-аджийското лоби!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Като не може с контрол, ще ги борят с писти. Поколение, дето си мисли, че шофирането е Fast & the furious филмите. Нищо, че един от героите им си замина точно в катастрофа.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 18. 18 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 685 Гневно

  Пари за кефа на няколко полуидиоти, с тенденция да станат завършени такива, лично аз не давам! Да си учредят федерации и клубове, да направят инвестиции в терени и писти, застраховки и т.н. и да се правят на безсмъртни. Няма какво да им се гласува, освен драконовски мерки за рецидивисти - яка глоба, вземане на книжка, отнемане на превозно средство, спиране от движение на МПС и т.н.! Те нали нашите дУпЕтати всичко оправиха, та до гонките стигнаха...

 19. 19 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Гневно

  "Депутати предлагат чрез изграждане на писти да се спрат незаконните гонки"

  Депутатите да построят и "села", в които електоратът им да ходи да "ограбва" и "убива" невинни възрастни хора...!!!

  Форумът е в будна кома...
 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 685 Гневно

  До коментар [#14] от "nage":

  Ти защо реши, че някой прави тунинг както в AMG?
  Вземат стара "баварка", заваряват диференциала, чип, стари галоши, вместо гуми и газ! Всеки ден някой скача през огради и банкети. Тунинг били... ще им се... Половината кретени и книжки нямат!

 21. 21 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе за какви писти ми говорите? Кой ще ги плаща? Данъкоплатеца ли? Ами нали се търсеха пари за професионалната F1 и не се намериха! Освен това кой гарантира, че и на такива писти няма да има инциденти, вкл. и с пострадали? То при професионалистите има, та при тия комплексари. Да си събират пари, да си купуват имоти и да си строят играчката. За регулация на такова занимание ОК депутатите да страдат, за останалото без нас. Пък и това ли е най-големия проблем на нацията?

 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":

  Вместо да отидат данъците ни за нещо полезно, ще им направят писти на тези копелета, защото това е много належащо. Щом татенцата имат пари да им купуват скъпи и прескъпи коли, нека да се бръкнат и да им направят и писти. Това ли са ни приоритетите, да угаждаме на глезените боклуци. Тази държава е майка за едни и мащеха за отрудените и бедни хора.

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Депутатите предлагат незаконните "състезатели"да се трепят на писти,които са само за тях,вместо да трепят другите граждани,така разбирам това,което се предлага,вместо да предложат години затвор за незаконните състезатели и да се спре това ненормално явление.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 500 Неутрално

  излиза, че безотговорното шофиране е социално значима болест, като рака или алкохолизма или наркоманията, а не застрашаващо и отнемащо живот осъзнато престъпление.

  Великата, загрижена държава, вместо да наложи и следи за санкция, за неспазващите законите ще ги помилва с построяване на специални съоръжения.
  Това е толкова цинично, колкото организирането на специални свободни зони за иначе забранения от закона секс с малолетни - на не им се разваля хатъра на практикуващите така и така го правят.

 25. 25 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Като искат писти, събират се, учредяват си АД, купуват си имот, построяват си писта, събират пари от входове, печелят. Държавата не им е длъжна да им прави нищо! И аз искам да ми построят апартамент за да има къде да живея, но си намирам начин да си купя!

 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 777 Неутрално

  А сега със същата мисъл да се погледнат законите за наркотиците и проституцията.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#2] от "kkozarev":
  До коментар [#7] от "Lumberjack":
  До коментар [#21] от "paolo51":
  До коментар [#12] от "nage":
  Правил съм сметки с един български кмет. Дори и да се използва съществуваща вече структура (бившо летище, например), пак няма как това да е на печалба.
  Т.е., това си е по дефиниция губещо. Губещо е и в Серес. Идете и питайте кмета.

  Никола Йорданов
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Не е лошо предложението с пистите. Хем ще се състезават, хем и публика ще се събира, купон ще става, хен ше е безопасно за "нормалните" хора, при строг регламент.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#13] от "Pow":
  В нормални държави за превишена скорост и каране след употреба на алкохол вкарват в затвора.
  Вестник 24Часа ни информира преди няколко дни за това как български шофьор на тежковоз е вкаран за 10 (десет) месеца ефективно в затвора за това,че е управлявал камионът си след като е превишил три пъти нормата за злоупотреба с алкохол,при това без да е причинил пътно транспортно произшествие. Тук пияни като свини карат като луди и трепят наред,а ги съдят условно,или на оробация...

 30. 30 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#14] от "nage":

  Ми като са толкова платежоспособни,защо не ходят да си трошат колите и главите по частните писти в Гърция?

  Като са толкова платежоспособни,защо не си организират частни ралита на които да си чупят главиите и колите?

 31. 31 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Държавата в която българин е вкаран за 10 месеца в затвора за шофиране в пияно състояние се нарича Великобритания.
  38 годишният Димитър Камов е хванат в община Съфок с концентрация на алкохол три пъти над допустимата в кръвта.
  Ще доживеем ли да видим подобни наказани за пияни и дрогирани шофьори в България???

 32. 32 Профил на kiki57
  kiki57
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Държавата в която българин е вкаран за 10 месеца в затвора за шофиране в пияно състояние се нарича Великобритания.
  38 годишният Димитър Камов е хванат в община Съфок с концентрация на алкохол три пъти над допустимата в кръвта.
  Ще доживеем ли да видим подобни наказани за пияни и дрогирани шофьори в България???

 33. 33 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 334 Гневно

  "Депутати предлагат чрез изграждане на писти да се спрат незаконните гонки"

  Пак ли намериха пари за усвояване(присвояване)

  Депутати в услуга на престъпници, това само в България може да се случи. Вместо да си оправят правосъдната система, която ако функционира нормално, може да реши този въпрос. Поредната абсолютна неадекватност и доказателство, че "държавата" -мафия работи за угода на престъпниците.

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 34. 34 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Пистите са хубава идея - ако са на неизползвани общински терени, като стари летища например. Разходи няма да има за общината, а таксите за пожарна и бърза помощ да се поемат от входа за съоръжението. Не е сложно, но се иска малко акъл, а не полицейското лоби да вкарва малоумни нови глоби, които на практика се заобикалят супер лесно, или не се плащат, щото на милиционерите събираемоста им куца. И да, трябва нарушителите по улиците да не могат да избегнат наказание, щото сега една камара народ не си плаща глобите, шофира без книжка и не им пука за забраните. Чудно герберските тикви, как не узряхте, че с нови забрани няма да промените това.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 35. 35 Профил на gan4ovets
  gan4ovets
  Рейтинг: 225 Гневно

  Това е много интересно. Аз искам, ама много искам, да бия държавни служители търтеи и политици, но е незаконно. Моля и на мен да ми създадат условия.

 36. 36 Профил на gan4ovets
  gan4ovets
  Рейтинг: 225 Гневно

  Който иска да кара бързо, да си построи писта и да си кара или да ходи да си такова таковата. Построихме детските градини, пътищата, магистралите, оправихме училищата и останаха пари да правим писти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK