Как Брюксел разделя България и Румъния

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер на посещение на метростанция Европейски съюз през 2014 година. При последната им обща публична изява през февруари, когато Юнкер намекна, че краят на мониторинга за Румъния, той нарече Борисов "сериозен и солиден човек, брат и приятел".

© Красимир Юскеселиев

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер на посещение на метростанция Европейски съюз през 2014 година. При последната им обща публична изява през февруари, когато Юнкер намекна, че краят на мониторинга за Румъния, той нарече Борисов "сериозен и солиден човек, брат и приятел".Съветът на министрите по европейските въпроси в Европейския съюз напомни на България колко изостава в сферите на правосъдието и вътрешния ред от Румъния и даде перспектива механизмът да отпадне по-скоро за Румъния. В заключенията, публикувани днес, се вижда очевидната разлика в оценката на комисията за ситуацията в двете държави, като отново остро са повторени някои от констатаците от януарския доклад за липсата на напредък в ключови реформи.


В изводите на съвета е подчертано, че работата по реформите трябва "спешно да се ускори", докато препоръките за Румъния са изцяло положителни и в тях се акцентира върху "впечатляващата инерция",


която трябва да продължи. Изводът за Румъния е, че трябва да поддържа положителната си инерция и ще проправи пътя си към задоволително изпълнение на всички критерии на механизма в близко бъдеще.Такава констатация за България няма.
Преди месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че мониторингът ще отпадне за Румъния преди България. Тогава той каза, че "ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели процесът на мониторинг ще върви към своя край".


С изводите на съвета на министрите очакванията, че механизмът ще бъде прекратен за Румъния, след публикуването на следващия доклад през януари 2017 година, се засилват.

Съветът отново препоръчва на България "да се съсредоточи върху решаване на спора за политическото влияние върху съдебната система и въпросите на почтеността свързани с назначенията, както и върху нуждата да се подобри наблюдението и отстраняването на недостатъците и ефективното изпълнение на съдебните решения".

"Съветът признава, че са били направени окуражаващи стъпки, за да се върне в релсите процесът на реформи, но въпреки това, като цяло, напредъкът трябва спешно да се ускори. Назначенията на високи позиции в съдебната власт са особено важни. Съветът приветства политическия ангажимент за реформи, изразен от правителството, но е необходим по-широк и недвусмислен политически консенсус в подкрепа на процеса на реформи, за да се осигури по-силен тласък за конкретни и устойчиви усилия за реформи. Цялостна оценка на комисията отново повдига редица опасения. Съветът отбелязва трудностите в постигане на постижения в борбата с корупцията и организираната престъпност".


Акцент в заключенията на министрите отново е липсата на борба с корупцията.


Тема, по която у нас главният прокурор Сотир Цацаров предпочита да прехвърля топката към МВР и съда, въпреки че на негово пряко подчинение е специализирано звено за борба с корупцията.


"Борбата срещу корупцията, по-специално тази на високо ниво, трябва да се засили, за да се постигнат конкретни и устойчиви резултати, включително чрез подобряване на прозрачността на процедурите за обществени поръчки. Неотложен приоритет трябва да бъде приемането на нов закон за борба с корупцията и бързото създаване на достатъчно финансиран, единен антикорупционен орган със силен независим мандат за борба с корупцията на високо ниво", пишат още министрите.


В заключенията има конкретни препоръки за действия, които България трябва да предприеме. Те присъстват и в доклада от януари:

- да постигне широк и категоричен политически консенсус в подкрепа на процеса за реформи;
- да се фокусира върху усилията да се премахне противоречието, касаещо политическо влияние върху правосъдната система и въпросите за почтеността на назначенията;
- да подобри ефективното прилагане на съдебните решения;
- да продължи с реформите на ВСС и прокуратурата и да засили правомощията на съдебния инспекторат;
- да модернизира наказателното законодателство;
- да постигне резултати в борбата с корупцията на високо ниво чрез конкретни и устойчиви резултати;
- да подобри прозрачността на публичните поръчки;
- да даде приоритет на приемането на нов антикорупционен закон, което включва учредяването на добре; финансирана, обединена антикорупционна институция със силен независим мандат.


"Във вторник страните от ЕС официално валидираха вече обявено от господин Юнкер решение, че Румъния е на път да "постигне удовлетворително изпълнение на всички изисквания на Механизма в близко бъдеще". На този фон България е призована да покаже резултати и действия, придружени с крайно нехарактерни за Брюксел прилагателни като "спешно" и "решително", пише в анализ за "Медиапул" бившият правосъден министър Христо Иванов.


Той отбелязва, че в края документа на Съвета на ЕС се съдържа сухо напомняне, че "докато не бъдат постигнати резултатите, очаквани от всяка от двете страни-членки в тази рамка, механизмът остава на място". "С това страните-членки мимоходом слагат кръст на всички изпросени изказвания на господин Юнкер, които в София се използват за заблуждаваща пропаганда, че има някаква обозрима перспектива да бъдем "пуснати" заедно с Румъния", пише още в анализа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "В изводите на съета е подчертано, че работата по реформите трябва "спешно да се ускори", докато препоръките за Румъния са изцяло положителни и в тях се акцентира върху "впечатляващата инерция"

  Извод: Баце играе театър, че прави реформа...а по-лошият извад е, че го прави доста аматьорски...!!!

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Еж па ти!! Глей начи ка Брюксел разделя България и Румъния!!! Па язе са питам, ми как тогива ша ги владей??!?

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Никак... само в мокрите сънища на лилявата пропаганда

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 466 Весело

  Брюксел не разделя никого! България и Румуния си се разделят сами, щото едната тъпче на място, другата ускорява развитието си! Брюксел само отчита тази разлика и не може да остави България да влече надолу и Румъния! Простичко е! Сменете си чипа бе хорица!

 5. 5 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 524 Весело

  Борисов веднага да прекрати тези вредни изказвания на Съвета на министрите, единствената им цел е да му клатят стабилността!
  ОСТАВКА!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  От всички препоръки разковничето е в тези две:
  - да продължи с реформите на ВСС и прокуратурата и да засили правомощията на съдебния инспекторат;
  - да даде приоритет на приемането на нов антикорупционен закон, което включва учредяването на добре; финансирана, обединена антикорупционна институция със силен независим мандат.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  България и Румъния са разделени много просто - в едната държава разстреляха главатаря на компартията си, а в другата държава му поставят паметници....

  [email protected]
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  "...в едната държава разстреляха главатаря на компартията си, а в другата държава му поставят паметници...."

  Бррр...как ме сети за разстрела на семейство Чаушеску...беше брутална гледка...но, очевидно е вкарала известен ред в мислите на румънците...!!!
  До коментар [#7] от "karabastun":

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Това беше ясно отдавна, съдебната ни система е под всякаква критика, и очевидно няма да има реформи, защото прекрасните ни политици така ги устройва.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Под тази статия герберастите дали няма да проявят типичният си гьонсуратлък и да изцвъкат бисери, подхождащи на Вожда им?
  Нормалната реакция би била да си посипят главите с пепел и да мълчат гузно в ъгъла.
  Но, за да е гузен човек - нужно е съвест и морал.
  Нито едното, нито другото го имат мутрите, изменили на подписите си и гласували със КОЙ.
  Ето го резултата.

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Брюксел как разделя Бъллгария и Румъния, като на две магарета сеното не може...

 12. 12 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "..."спешно" и "решително", ...":
  Петилетката в тримесечен срок!
  - Поне 30-на министри и 2 пъти по толкова зам. министри от последните 20-на години.
  - поне 100-на бивши и настоящи депутати
  - поне 300 Кметчета
  - поне 400-500 общинарчета
  - поне 200-300 от съдебната система (малко са)
  - поне 10-на хил. свързани с горните
  - отнемане на имущество на незаконно забогатели
  - и още....

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Как Брюксел разделя България и Румъния...

  Герберчета, не се правете, че сте забравили Иван Костов, който искаше да отдели България от Румъния, тъй като беше измъкнал страната далече напред! Театрото на Баце е за малки деца и за заблудени хора!
  Черна сянка тежи върху ви, а ББтко вика:
  - Аз съм го бил на избори намколкоси пъти!
  Бил си го, но ни държиш последни в Европа!!!

 14. 14 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]в едната държава разстреляха главатаря на компартията си, а в другата държава БОДИГАРДЪТ Му Е ПРЕМИЕР!..... [/quote]


  До коментар [#7] от "karabastun":

 15. 15 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 527 Гневно

  Не може ли Бойко борисов да хване една батка от тия дето бията здраво и да се свърши?

 16. 16 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1238 Любопитно

  До коментар [#14] от "manu_chao":

  "в едната държава разстреляха главатаря на компартията си, а в другата държава БОДИГАРДЪТ Му Е ПРЕМИЕР!....."


  Да не са го гръмнали вече?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 17. 17 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Докато Борисов е на власт всяка година ще четем едни и същи доклади, защото самият той е част от проблема. Не разбирам онези 20%, които още му вярват и не могат или не искат да повярват, че той е зависим и е част от тази корупция. Омръзна ми за н-ти път да пиша, че колкото по-скоро си отиде, ще имаме някакъв шанс да се оправим.

 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Тези от "Брюксел" (каквото и да означава) ще си имат неприятности.Злепоставят послушникът си така
  Той "човекът" втори път се закани да ги изпревари.
  Питайте Цветанов,дори пред него го е казвал.
  Ето,вижте,вече почти бяга в обратна посока и като се срешне с "румънците" ще се обърне и ще стане първи!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2579 Неутрално


  Докато Борисов е на власт всяка година ще четем едни и същи доклади, защото самият той е част от проблема. Не разбирам онези 20%, които още му вярват и не могат или не искат да повярват, че той е зависим
  До коментар [#17] от "The Twilight Zone":

  Всичко започва от главата!! С тази глава - толкоз!

 20. 20 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Разстроено

  [quote#16:"Калибър"]Да не са го гръмнали вече?[/quote]


  До коментар [#16] от "Калибър":

  В "другата" държава най-големите мутри се охраняват от УБО(нсо), така, че - няма шанс.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  А дали Брюксел или София се разделя от Букурещ.

 22. 22 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 549 Неутрално
 23. 23 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "manu_chao":

  Така си е, без пълна лустрация - толкова.

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Сами сме си виновни за всичко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alexander97":

  При Борисов всичко е снижаване в стил късен бай Тошо. Ако има чалъм целия мандат ще тупка топката на едно място.

 26. 26 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Разделението е ЕСТЕСТВЕНО: България - в Евразия , Румъния - в Европа !!

  Да кажем не на педерастията!
 27. 27 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  С Тиква премиер - толкова!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 28. 28 Профил на ggbg_minko
  ggbg_minko
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Брюксел не разделя Румъния и България. София разделя Румъния и България.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#28] от "ggbg_minko":
  [quote#28:"ggbg_minko"]София разделя Румъния и България. [/quote]

  Нека бъдем по-точни - Бойко Борисов и ГЕРБ разделят България от Европа.

 30. 30 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Др. Борисов - провалихте се. Оставка.

 31. 31 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 237 Весело

  Иван Костов, Радан Кънев, Христо Иванов, Огнян Минчев, Дайнов и т. н. ... те са виновни. Само пречат на "стабилността" и ни "портят" пред Европа. Подозирам, даже че ДСБ "държи" еврокомисията и Юнкер.

 32. 32 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1287 Гневно

  Ох, то консенсус има отдавна. И политиците даже казват, че аха-аха да има реформа, ама никой нищо не прави по въпроса.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 33. 33 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Трябва ни спешно внос!
  Не на перални, нито на хладилници, нито на автомобили, трябва ни внос на експерти, които да нямат нищо общо со българската действителност, да нямат никакви зависимости от българската политика и икономика, да си получават заплатите направо от Брюксел. Може и политици, може и министри ,дори ,да си внесем. Не виждам как иначе ще накарате тези хора,съдии, прокурори и политици, да гласуват срещу себе си, или да предприемат действия срещу себе си. Няма как да стане. Но и вносът няма как да стане. ей това е най-тъжното.

 34. 34 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 298 Гневно

  Обективно ни разделя! А Боци да продължава да се селфи

 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  От Брюксел, като са казали А, да кажат и Б! Да спират еврофондовете и цялата крадлива ГЕРБ-ерска банда, след не повече от година, отива да прави компания на НДСВ...!

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Телешкият възторг пред Румъния е малко пресилен. Техният политически живот поначало е доста бурен и с повече крайности от нашия. Борбата им с корупцията е по-скоро разчистване на сметки между партийни кланове. Имаме си собствен път, който не е по-лош от техния.

 37. 37 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#10:"manu_chao"]Под тази статия герберастите дали няма да проявят типичният си гьонсуратлък и да изцвъкат бисери, подхождащи на Вожда им?[/quote]

  До коментар [#10] от "manu_chao":

  Мобилизирани са да обсъждат Радан, затова ги няма

 38. 38 Профил на ИнаD
  ИнаD
  Рейтинг: 352 Весело

  [quote#33:"Додо"]Не виждам как иначе ще накарате тези хора,съдии, прокурори и политици, да гласуват срещу себе си,[/quote]

  До коментар [#33] от "Додо":

  Те няма да гласуват срещу себе си, електоратът трябва да гласува срещу тях

 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Всеки народ си заслужава управниците.

  Когато отстреляха Христо Иванов никой не излезна да надигне глас.

  Когато стана ясно, че изнесоха 4 милиарда никой не излезна да иска глави.

  Естествено, че ще правят каквото си искат Боко и прасетата.

  Да не са луди да работят за хора, които дори не знаят какво искат?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Как Брюксел разделя ссср...

  Защо, Брюксел? Защо!?

  "Как Брюксел разделя България и Румъния"

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Разстроено

  Данчето - за Бойко.
  Бойко - за Данка.

  Статукво седянка.

  До коментар [#38] от "CanadianCitizen":
  Не виждам как иначе ще накарате тези хора,съдии, прокурори и политици, да гласуват срещу себе си,- цитат на коментар #33 от “Додо”

  До коментар [#33] от "Додо":

  Те няма да гласуват срещу себе си,

  електоратът трябва да гласува срещу тях

 42. 42 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Като се замисля , че тази работа в Румъния са я почнали преди 12 години и сега дава резултат , дето са и по-европейци от нас , ми става мъчно за нашата територия!

 43. 43 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Весело

  Бе тия, от н'ам к'ъф си съвет, знаят ли колко трудно се постига тая пуста "стабилност"?! И сега к'во, да я зарежем?!
  Хайде холан, ша си се порадваме още некой и друг "мандат", на "стабилността", па после ще видим!

 44. 44 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#38] от "CanadianCitizen":

  електоратът не зная какво прави, поне болшинството от него. Тези, които са наясно са много малко и това няма особено значание. За съжалание.
  ЕК не може да комуникира с всеки едни български гражданин поотделно, затова тя комуникира с правителство, иституции, политици и въобще с парламент. Но, тези институции са съставени от отделни елементи и колко от съставящите я елементи, всъщност, са такива, които ще се събудят един ден и ще престанат да искат да се облагодетелстват, или пък, ще престанат да имат компромати срещу тях или пък хората, които имат интереси, и които корумпират, заплашват и регулират процесите по един или други начин, в същите тези институции, в едни момент няма да имат повече тези интереси!
  Това няма как да стане. Системата е порочна и опорочава всеки, които влезе в нея. Не един и двама души, идеалисти, решени на големи промени, след определен престой в същата тази система, се превръщат в най-добрата част от нея...
  Има и изключения, но те са толкова далеч от критична маса, че по-добре въобще да не ги взимаме предвид.
  Затова и писах за внос. Трябва вносна система, трябват и вносни елементи.
  Това няма как да стане в България, затова и всичко ще продължава да е такова, каквото е било и преди 5 и 10 и 15 години.
  За да се случи поне част от това, което ЕК настоява,в България трябва да се случи революция. Но, хората не са гладни, има и социални мрежи, които освен друго, най-вече канализират едни или други настроения. Тоест, положението не е въобще лошо с доходите на хората и е много далеч от толкова лошо, че да излязат навън хора и да има някакви големи сътресения в България. А проблемите със съдебна или образователна или каквато и да е друга реформа, това се невидими проблеми за мнозинството от хората. Затова и същото това мнозиноство то хорагласува така, както гласува. Затова и управляващите в България са точно тези, а не са други.
  Ей така я виждам ситуацията аз. Може и да греша. Дано да греша.

 45. 45 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 862 Гневно

  „Моят приятел Бойко“... „моят брат Бойко“... тук вече честно му се повдига на човек! Хер Юнкер адекватен ли е въобще, нормален ли е?! Този човек, на когото половин милиард души гледат като еталон за лидерство, морал и визия – как е възможно да си позволява да говори по този начин?! С какво му е толкова скъпа Тиквата – освен с това, че членуват в една и съща партия в европарламента?! Този човек сляп ли е, неадекватен ли е, или чисто и просто е един най-банален лицемер? С какво морално и държавническо право се е вкопчил той в Тиквата и я подкрепя във всичките и безобразия?! Как въобще очаква (и твърди) той, че нещо ще се промени към добро в БГ, докато оказва такава овчедушна, безкритична и тяснопартийна подкрепа на този чалга-стратег? Не разбира ли той, че такива любвеобвилни изявления не само пречат на промяната тук реално да се случи, но и са откровенно вредни и отровни за политическия живот и пространство – не само българските, но и общоевропейските?! Наистина нищо не разбирам вече, ако някой се ориентира по-добре от мен в тази любовно-братска розова мъгла, ще съм благодарен да пообясни... живи-здрави.

 46. 46 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Весело

  До коментар [#45] от "kdo52372883":

  Не се гневи, брат'чед! Те, ЕНП, като добри стопани, просто се "дивят и радват" на голямата тиква, пръкнала се в задния им двор.🎃😉

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK