Парламентът ще обсъди разделянето на съдебния съвет

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се надява вторият пакет промени, които ще уреждат други моменти от реформата да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите.

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се надява вторият пакет промени, които ще уреждат други моменти от реформата да бъдат приети преди лятната ваканция на депутатите.Законът за съдебната власт, който урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - за съдии и прокурори ще бъдат разгледани днес от парламента. Те бяха приети на първо четене от парламентарната правна комисия миналата седмица, като "за" гласуваха всички партии, без БСП.


На заседанието стана известно, че ДПС отново ще иска отмяна на явното гласуване, а други текстове, които предизвикаха възражения са смесените състави от съдии от Върховния касационен и Върховния административен съд, които ще разглеждат жалбите на отхвърлени кандидати за членове на ВСС, дейността на атестационните комисии и начинът на гласуване в колегиите.


ДПС винаги са настоявали тайното гласуване да остане, като основният мотив на тяхната теза, е че явният вот е гаранция за контролирано гласуване и натиск върху членовете на ВСС. От името на движението той каза, че на първо четене проектът ще бъде подкрепен принципно
Преди време в интервю за "Дневник" министърът на правосъдието Екатерина Захариева намекна, че не би отстъпила от връщането на тайното гласуване. В проекта е записано още отпадането на "въздържал се" при вота в съдебния съвета.


Това е първият пакет промени в закона за съдебната власт. Те трябва да бъдат приети до 22 март - или три месеца след влизането в сила на промените в основния закон. След това ВСС ще има месец срок, за да се саморазпредели в двете колегии. Намеренията на правосъдното министерство са втория етап на измененията в ЗСВ да се случи до началото на лятната ваканция на депутатите.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Любопитно

  "ДПС винаги са настоявали тайното гласуване да остане, като основният мотив на тяхната теза, е че явният вот е гаранция за контролирано гласуване и натиск върху членовете на ВСС. От името на движението той каза, че на първо четене проектът ще бъде подкрепен принципно " - КОЙ ?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Пореден тест за НС и да видим, какво влияние ще окаже нашия и външния натиск за реформи на системата върху депутатите.
  Дори това което знаем, кой е против откритото гласуване ни подсказва кой къде стои в тази схема, но същественото е да видим поведението на депутатите от управляващото мнозинство.

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Институциите действат от дъжд на вятър, след дъжд качулка и вятърничаво, гонейки вятъра и вятър ги вее на бяла кобила, върху която яхнал отпред назад в края на краищата Той пристига и замазва нещата, оплескани порядъчно, защото се правят без визия, без стратегия, без програма и без мисъл, а в интерес на олигархията и свръхбогатите, все в интерес на онези, които не се интересуват изобщо от интересите на обикновените хора, камо ли от националните интереси.

 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Така държава и общество не се управляват. Но то къде ти е държавата, за да я управляваш, къде ти е обществото – няма ги, има само коридорна територия с обслужващи функции и спасяващи се поединично индивиди.

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Абсолютна илюзия е, че има власт. Да, властващи има, властолюбци има, овластени и самоовластили се има. Но няма власт, която да осъществява съвременен мениджмънт на страната. Няма!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  В проекта е записано още отпадането на "въздържал се" при вота в съдебния съвета."Това трябва да отпадне и в Парламента.

 7. 7 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Първо се правят глупости, после, ако някой се усети, че направеното е глупост или има глас или му стиска да извика, че направеното е глупост, притичва Той, яхналият отпред назад бялата кобила и отменя глупостта. До второ нареждане или до второ пришествие на мераклиите да се възползват от нея и пак да я направят.

 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Любопитно

  В България сме свидетели на управление, което е смешно. И то наистина би било смешно, обаче вече не е смешно. А е страшно!Вече наистина е страшно. И ако не му се попречи да е страшно, то ще става още по-страшно. А значи и още по-смешно…

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  По кадесарски, от ДПС искат всичко да си върви тайно от гражданите на страната. Да не се знае какви зулуми вършат управляващите и в последствие биват прикривани от подчинената съдебна система.
  Гарантирам, че към тяхното искане ще се присъедини и АБВ, които са другата ръка на кадесарската мафия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Айде още малко пушек.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Гарантирам, че към тяхното искане ще се присъедини и АБВ, които са другата ръка на кадесарската мафия..."

  А Боко е много послушен АБВ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Любопитно

  МОЧА имени Ленина

  О, Време разделно. Мъка посттоталитарная.

  Как да сложим прокурор - дето му е местото?

  Под Съдилищен Съвет.
  Под Съдебна власт Висока.

  Редом с Следователя - да обслужват Антибоко.

  Истина да търсят честно из Проблемите дълбоки.
  Във Защита на реда, спускан Правно от Високо*.

  _________________________________
  *Конституция на Република България:
  Върховен закон с Непосредствено действие,
  Недопускащ закони които да Й противоречат.

  Основни права и задължения гражданите
  ...
  ...
  ...

  Конституционни задължения на съдии, съдебни заседатели, прокурори и следователи:

  Защита на законните права на граждани физически лица и на юридически. Както и (след това, евентуално) обвинения - по предписан в Закона ред.

  "Парламентът ще обсъди разделянето на съдебния съвет"

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  До коментар [#13] от "d8skd6sh27sadsad":
  "Оооо, Брово Боко, Браво Цоко"
  ...........................
  Май бяха "Боко и Чоко", ама като типаж са същите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Защо ДПС се страхува от явното гласуване?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#15] от "koko65bg":
  "Защо ДПС се страхува от явното гласуване?"
  .....................
  Защото още след първото гласуване ще се отличат техните платени послушници.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  мале какво обсъждане предстои,ще се спукат да обсъждат,обсъдителите на века
  аз ще обсъждам предстоящите избори

 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Весело

  с Тоя матРял, с тия демокраДични рамки, други резИлтати няма да има! Ако ще на 10 да го делите!
  Сталин е казал-кадрите решават всичко-. Дори с несъвършени закони. Кво правим с кадрите? Как ги мотивираме? Как ги подбираме? Кво правим с нарушителите на правилата, морала и законите?
  Кво се случи с Красьо БЕ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Боцовци пак се заиграват с на ушким действия. Ако искаха защо отхвърлиха закона на предишния министът?! Кой ли им вярва вече?!

  chavo64
 20. 20 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Откритото гласуване предоставя много повече възможности за контролиран вот, отколкото тайното. За предпочитане е тогава и само тогава, когато нямаме ни капка доверие на тези, които трябва да гласуват. Но тогава възниква въпросът: Какво правят там и кой (и за какво) ги е поставил, ако те не заслужават никакво доверие?

  Възниква и втори проблем. В такъв случай, когато налагаме открито гласуване, трябва да имаме пък пълно доверие на това или на тези, от чийто преценка кой как е гласувал ще се уплашат тези, които не са самостоятелни и гласуват по чужда поръчка или за собствена изгода. А анализът показва, че този НЯКОЙ са медиите. Което при нашите прекалено продажни медии едва ли е най-умното нещо, което можем да направим.

 21. 21 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Добавка към #20: Ако си спомняте, при комунизма всички гладсувания бяха открити. В това число и в парламента. И по събранията. Та много е интересно защо тези, които най-много лайкат против несъществуващия комунизъм, искат да приложат комунистическите методи в областта на съдебната власт.

 22. 22 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "chavo64": ≪Боцовци пак се заиграват с на ушким действия. Ако искаха защо отхвърлиха закона на предишния министът?! Кой ли им вярва вече?!≫

  Конкретният отговор на този реторичен въпрос е: ТЕЗИ, КОИТО ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ! А контравъпросът е: А кой вярва на тези, които поставят такива реторични въпроси?

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  протакат до последния момент което ще рече че поредната мизерия е на път... да видим сега какво ще изцвъкат

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#21] от "glog":
  "Ако си спомняте, при комунизма всички гладсувания бяха открити...."
  ...................
  Сравнението ти е невъзможно!
  И политико-икономическите условия, и свободата на волеизявлението е коренно различна!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#22] от "glog": Хм, или сте големи балами, че им вярвате, или положението в България супер ви допада...

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 26. 26 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А между другото, това ли е закона, които трябва да създаде съд за борба с корупцията и зам. главен прокурор, които да ръководи разследванията?

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър": ≪Сравнението ти е невъзможно! И политико-икономическите условия, и свободата на волеизявлението е коренно различна!≫

  Амиииииии!!! Значи един и същ начин на действие е абсолютно недопустим при комунизма, и е блестящо ефективен и полезен при неолиберализма? Ти с всичкия си ли си или ме възприемаш като абсолютен идиот? А може би ти се правиш на идиот? И ако е така кога ще преминете към масови екзекуции и създаването на концлагери, които при комунизма бяха и са недопустими, но при неолиберализма могат да се окажат полезни и, най-важното, изгодни?

  Но каквото и да си мислиш, в този форум и извън него в такъв идиотизъм могат да повярват само тези, които имат политическа, а от там и материална изгода от прилагането на комунистически методи при презрелия неолиберализъм. А в България те не са повече от 3, максимум 4%.

 28. 28 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#25] от "az22": ≪Хм, или сте големи балами, че им вярвате, или положението в България супер ви допада...≫

  Нито едното, нито другото. Тоест, може и да съм балама, но не вярвам на нито една политическа партия в България, нито на съдебната система, нито на медиите, но най-не вярвам на пишман политици и държавници от породата на Радан Кънев и Христо Иванов. И на джобни партийки, които се заиграват с НПО-тата, като ДСБ например. И хич не ме устройва сегашното положение в държавата, което вече стана почти толкова, ако не и по-неприемливо, отколкото това от преди повече от 30 или 40 години. И което няма как да не стане още по-неприемливо, ака РК и ДСБ успеят.

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  [quote#27:"glog"]Значи един и същ начин на действие е абсолютно недопустим при комунизма, и е блестящо ефективен и полезен при неолиберализма? [/quote]
  Писал съм, че сравнението ти е невъзможно.
  Останалото са си само твои измислици и изнасилени заключения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  ГЕРБ, ДПС и БСП правят съдебна реформа на скрито-покрито. Изящна симфония, музика за ушите. Отвън се чува:

  - Цигу мигу тури ми го

  - Бас бас контрабас де да ти го туря аз

  - Бум така у путака бум така у путака

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "glog":
  А какъв е изхода според тебе? Какво трябва да се промени, за да започне да ти харесва живота в България?

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 459 Неутрално

  "Екатерина Захариева намекна, че не би отстъпила от връщането на тайното гласуване"

  Искрено се надявам тук да има някаква грешка. Иначе е просто грозно.

 33. 33 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Гневно

  КОЙ отново иска решенията да се вземат тайно ? До кога ?

 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#31] от "az22": ≪Какво трябва да се промени, за да започне да ти харесва живота в България?≫

  Наистина ли ми задаваш този лесен въпрос? Краткият отговор е: ПОЧТИ ВСИЧКО. А за подробния е необходима като минивум една книжка формат А5 с поне 100 страници.

  Но за сега на българската политическа сцена или няма човек, който иска и би могъл да го направи, или поне той не е на авансцената на политическия ни живот. Така че развиването на тази тема би било съвсем излишно и безполезно.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Защо трябва да е тайно, по добре е явно, но кой да те чуе.

 36. 36 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#22] от "glog":

  Не знам в какво вярваш, но едва ли е, че ГЕРБ искат истински промени в съдебната система. Може би вярваш, че няма нужда от промени. То и аз веднъж гласувах за ГЕРБ (на местни избори), просто нямаше за кого друг. Сега това не е така.

  chavo64
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Сега пак с шушу мушу ли ще се решава всичко.

 38. 38 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#36] от "chavo64": ≪Не знам в какво вярваш, ....≫

  В нищо, господине! Не нъм вярващ нито в религията, нито в политиката. Още по-малко вярвам на медиите, които почти винаги, срещу съответния жест, са готови всичко да напишат, кажат или покажат. Аз зная или не зная. Отношението ми към различните хора, политици и партии се определя от това, което зная за тях. Освен това дори ако отношението ми към даден човек или партия е положително, аз не възприемам за правилно всичко, което те казват или правят. И обратното, негативното ми отношение към тях не ми пречи да призная, когато направят нещо хубаво.

  Е, по сегашната тема, която те интересува. За отношенията между ГЕРБ и ДСБ, специално за спрените от ББ корупционни държавни поръчки. Между ББ и РБ. Считам че една партия, която иска оставка на премиера не преди, а след като той е спрял (започнал да спира) корупционно сключени сделки на държавата или корупционно преговаряни сделки, не заслужава ни какпа доверие. Защото не можеш да искаш от някого да направи нещо, а след като той направи исканото или след като започни да го прави, да му искаш оставката, която автовматично ще анулира това, което е направено в тази посока.

  Тоест, не мога да приеема положително ГЕРБ, защото той е сключвал корупционни държавни поръчки. Но още пò не мога да приема положително ДСБ, защото той иска оставка на ГЕРБ за това, че ГЕРБ е ЗАПОЧНАЛ да прави нещо, което е необходимо да се направи. А не преди това. И така нататък. Да не говорим за коптирането в ръководните органи на ДСБ на това, което те наричат ГРАЖДАНСКА КВОТА, което е против всички основни положителни принципи на реалната политика. Защото по този начин ДСБ води своята политика с неполитически средства, което е абсолютно противопоказано за всяка политика..

 39. 39 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Мнението за парламента е в подписа ми.
  Сегашният...парламамент.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK