"История славянобългарска" ще се учи 4 години, "Робинзон Крузо" отпада

Диян Стаматов - заместник-министър на образованието

© Юлия Лазарова

Диян Стаматов - заместник-министър на образованиетоНови промени са настъпили по учебните програми по литература и история след като експертите на Министерството на образованието и науката проведе дискусии с учители в няколко града в страната. Общо около 2000 учители са изказали мнението си и ведомството се е съобразило.


Окончателно: творбата на Паисий Хилендарски "История славянобългарска" ще е част от съдържанието по история и по литература във всичките класове от 7-ми до 10-ти включително. В осми клас влизат откъси от Библията за Исус и Богородица и произведения на Шекспир, а основополагащият роман на Просвещението "Робинзон Крузо" отпада изцяло от учебната програма.


Това обявиха министърът на образованието Меглена Кунева и зам.-министърът Диян Стаматов днес пред ученици от Втора английска езикова гимназия. Ръководството на МОН беше на гости на гимнацията по покана на учениците, които използваха момента, за да зададат и други въпроси към него.
Явно най-обичаната българска народна песен "Даваш ли даваш, Балканджи Йово", чието първоначално отпадане предизвика протести, пък ще се изучава като пример за Османското владичество в учебника по история, а Чинтуловите песни ще се поделят между учебниците по музика и по литература. Целта е да има връзка между отделните предмети, обясни зам.-министър Диян Стаматов. Освен това се отстранява терминът "съжителство", който стана повод за уволнението на предишния министър на образованието, и се замения с неутралното определение "всекидневие". Термините около Османското владичество ще се учат и по литература, включително понятието "робство".


Започнала е вече подготовката за провеждането на матурите през май, като едва ли ще има сериозни промени във формата и провеждането й. Стаматов обясни, че той самият настоява тя да е на модули, които се раздават поетапно, като мярка срещу преписването, но засега има отпор и от ученици и от учители срещу промяната в последния момент. Министерството е провело подобно проучване и резултатът бил категоричен. Очаква се обаче засилване на мониторинга с видеокамери в класните стаи, добави заместник-министърът.


Учениците от Втора АЕГ "Томас Джеферсън" бяха облечени в официалните си униформи, за да посрещнат министъра

© Юлия Лазарова

Учениците от Втора АЕГ "Томас Джеферсън" бяха облечени в официалните си униформи, за да посрещнат министъра


Инициативата министърът на образованието да гостува на престижната столична гимназия била на самите ученици, които пратили "провокиращо писмо" до ведомството по повод новите учебни програми и други промени, свързани със закона за образованието, разказа Стаматов. По време на дискусията те питаха за регламентирането на иновативните училища, за тежестта на класното в края на годината за финалната оценка, за "глобалното обучение", което се въвежда с новия закон.


Светлин Дранов, председателят на училищния парламент на Втора английска гимназия, обясни за "Дневник", че се е поинтересувал за иновативните училища, защото има информация, че и неговата гимназия планира да се кандидатира за такова училище. "Очаквах да не бъде подготвен такъв подробен отговор по този въпрос, тъй като това е точка доста назад в закона, въведена даже с корекция, затова съм много доволен", коментира той.


"История славянобългарска" ще се учи 4 години, "Робинзон Крузо" отпада

© Юлия Лазарова


Десетокласникът Спартак Цаков пък изрази притеснение, че само 20% от оценката за годината ще се определя от финалния изпит, а останалите 80% ще се оформят през годината. Според него това означава, че дори само веднъж да не си подготвен, или да не ти е ден, това може значително да ти намали успеха. Харесва му оценяването в момента, но не може да направи друго освен да даде мнението си - затова пък направо на министъра.


За съдържанието в учебниците по литература Спартак казва, че не е важно какво четеш, но е важно то да ти отваря съзнанието и да те мотивира да четеш още. Никак не държи "Балканджи Йово" да остане в учебника - "Ако четеш български произведения и това те подтикне извънкласно да се интересуваш повече - това е важното - не какво си научил, а какво ще научиш", убеден е той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK