Калоян Топалов: В Софийския градски съд вече се диша по-леко

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съд

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съдСъстояние на свободно падане.


Така настоящият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов описва ситуацията, в която се е намирала институцията при неговото встъпване.


"Диша се свободно като се ходи по коридорите, създават се ясни правила за работа, колегите се подпомагат, решават се проблемите. Моята врата и тази на колегите е отворена винаги. Аз се чувствам свободен човек. Един свободен човек не може да създава организация, каквато беше посочена в доклада като проблемна", заяви Топалов.

Той представи пред съвета мерки за предприети за подобряване на работата на съда, след края на управлението на бившия председател на съда - Владимира Янева. Топалов изготви доклад по препоръките на комисията от ВСС, която след избухването на скандалите миналата година извършиха проверка на начина на управления на съда и констатираха фрапиращи нарушения.
Топалов беше единствен кандидат за поста и беше избран преди близо осем месеца. По думите му той и ръководството са свършили огромна работа, но че и още много предстои. За него и заместниците му работата в съда е кауза.


"От съдържанието на доклада, с който се надявам, че сте се запознали, не се вижда колко усилия са положение за краткото време. Темповете и начинът на работа са такива, каквито не са били през последните 10 - 15 години. Стоят не само моите усилия, но и тези на ръководството. Единственото, което ни свързва, е тежката рутина по работа и жеанието да се оправят в СГС", заяви още Топалов.


Той отбеляза, че срещу него и ръковоството се води "война", заради която на моменти ръководството на СГС се чувства само и без подкрепа. "Тази война е за принципи - дали СГС и цялата съдебна система да работят по едни ясни условия и правилна", заяви Топалов и продължи:


"Искам да заявя най-отговорно, че ще продължим а изпълняваме задълженията си както досега, ще спазваме поетите ангажименти от концепцията, с която сте ме избрали Ще се защитаваме с всички средства, с които разполагаме, не защото нашата цел е управление на всяка цел, а защото каузата, която сме приели е индивидуална и обща", обяви председателят на СГС.

Той разказа за промените, свързани със случайното разпределение на делата, за промени в администрацията (там в момента тече и функционален анализ), за по-равномерното разпределение на дела, за уеднаквяване на висящността на делата, за мерките във връзка със срочността, за разрешенията за специални разузнавателни средства, за дисциплинарните мерки.


Въпросите към него бяха свързани основно с принципите на командироване на съдии. По времето на Янева в СГС бяха прехвърляни основно магистрати от други съдебни райони от страната. Тази практика е преустановена и в СГС сега има 21 магистрати преместени от Софийския районен съд. Това, обаче според някои членове било проблем и те попитаха Топалов защо.


Решение разделено на четири
В крайна сметка, след двучасово изслушване, ВСС прие доклада и записа в решението си, че "оценява положително предприетите мерки и изразява подкрепа към действията на ръководството, съдиите и служителите по решаване на проблемите".


До тази трактовка не се стигна лесно, обаче. След излизането на Топалов и неговите заместници, бившият представляващ Соня Найденова предложи да се изрази благодарност за свършената работа. Според Галя Георгиева обаче не трябвало да се изпада в положение на благодарности за нормална работа."Това е нещо нормално, което трябва да прави всеки един съд." След това уточни, че не иска да омаловажава работата на ръководството.


Представляващият ВСС Димитър Узунов, който не взе участие в дебатите заяви, че не бил съгласен с думата "благодарност", защото Етичната комисия е започнала проверка по повод изявлението на майката на съдия Цветан Ценов, който наскоро почина. Узунов предпочитал да изчака резултатите от проверката на комисия.

Заради невъзможността да се постигне консенсус, решението беше разделено на четири, като частите бяха гласувани отделно. Единодушно беше подкрепено само това - докладът на Топалов да се качи на сайта на ВСС.


"Приема за изпълнени препоръките на временната комисия на ВСС", получи гласовете на 19 от членовете на съвета. Въздържа се само - Михаил Кожарев. "Оценява положително предприетите мерки и изразява подкрепа към действията на ръководството, съдиите и служителите по решаване на проблемите", получи 17 гласа "за" и трима "въздържал се" – Димитър Узунов, Даниела Костова и Ясен Тодоров.


Частта от решението, с която трябваше да се изрази подкрепа към ръководството на съда и несъгласие с медийните атаки получи 17 гласа "за", Михаил Кожарев гласува "против", а трима - Димитър Узунов, Светла Петкова и Ясен Тодоров се въздържаха.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 542 Неутрално

  да не са започнали да се къпят по често

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Може би това дразни ВСС.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3077 Гневно

  Димитър Узунов, Даниела Костова, Светла Петкова и Ясен Тодоров се доказват за пореден път като реакционери и радетели на мафиотското статукво.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Открийте разликата:
  В Софийския градски съд имаше преатестация и поне няколко калинки изгърмяха - в Софийския районен съд въведоха само нов дрескод.

  Миша
 5. 5 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Съдията, дето се самоуби, дали е споделял това мнение. Май му е било задушно...

 6. 6 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Само на обикновения гражданин не му е станало по-леко да диша...виж ако е около 150-160кг...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  "Според Галя Георгиева обаче не трябвало да се изпада в положение на благодарности за нормална работа."Това е нещо нормално, което трябва да прави всеки един съд."

  Ама, Горанова не забелязваше безобразията на предишното ръководство и това за нея и за другите подопечни на Цацаров беше нормално. както е нормално да не накажат Желязка

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 954 Неутрално

  В Софийския градски съд вече се диша по-леко
  --------------------------------------------------------
  Да кажеш такава глупост, 2 седмици след като твой колега се е самоубил.... безочие, бездушие, наглост.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Сега остава да започнат да дишат по-леко и хората, които имат дела в този съд.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Дано. Има нужда от малки искрици напредък.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Мдааа, диша се по-леко.....
  Още се сещам как този лаф го повтаряха по три пъти на ден Маямата и Курнелия.... след съставянето на правителството на Орешарски!!!! Как се диша по-леко, как отървали народа от страха, как отървали бизнеса от герберския терор.....
  Много е лошо човек да помни нали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Ми това е позитивна информация. Който иска да я приема, кой не иска - не. Но принципът си остава същия "Ще ви познаем по делата".

 13. 13 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  "Калоян Топалов: В Софийския градски съд вече се диша по-леко"

  Докато Нефертити не ми го декларира, не вервам...!!!

  Форумът е в будна кома...
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Ако това е вярно, независимо дали бъде доказано или не, как ще живеят отговорните? Чудовищно.

  "Преди две седмици български съдия сам сложи край на живота си. Този акт е показателен до какво може да доведе яростната кампания по овладяване на съдебната власт от мафията и нейните политически, икономически, магистратски и медийни протежета. Когато обаче съдия сложи край на живота си, това е извънредна ситуация. Защото съдиите са тези, на чиито решения се уповава и усещането на всеки български гражданин за справедливост и върховенство на закона.
  И вместо причините, довели съдия Цветан Ценов до фаталното решение, да бъдат задълбочено анализирани и всичко около съмненията за оказван му натиск да бъдат разкрито, темата бе надлежно замазана както в грантово зависимите медии бухалки на родните олигарси Иво Прокопиев и Огнян Донев, така и в големите национални телевизии.
  Но колкото и определени медии да разстилат информационна завеса върху фактите - те не могат да бъдат прикрити. Особено ако голяма част от колегите, а най-вече и близките на съдия Цветан Ценов, имат достатъчно основания да смятат, че причината за фаталния скок в първите часове на 18 февруари е оказан натиск от страна на председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Освен да дишате не
  забравяйте и да работите!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  В Софийския градски съд вече се диша по-леко
  --------------------------------------------------------
  "Да кажеш такава глупост, 2 седмици след като твой колега се е самоубил.... безочие, бездушие, наглост."
  +++

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  "Частта от решението, с която трябваше да се изрази подкрепа към ръководството на съда и несъгласие с медийните атаки получи 17 гласа "за", Михаил Кожарев гласува "против", а трима - Димитър Узунов, Светла Петкова и Ясен Тодоров се въздържаха."

  Ясно!
  Все пак, има прогрес.

 18. 18 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":
  А на теб да пишеш лъжи и глупости въобще не ти пречи, защото друго не знаеш и не можеш. Със същата степен на достоверност мога голословно да твърдя, че се е самоубил, защото във форума на Дневник е прочел твой коментар и психически не е издържал.


  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  ще почне да се диша по леко ,когато гражданите подобрят мнението си за работата на съдебната система и съдилища и прокуратура , останалото е мижи да те лажем ,да не казвам ,че докато не мине истинска лустрация ,няма как да се диша свободно , тя трябва да се проведе на всички нива ,вкл и за конституционния съд и останалите надолу , всички калинки ,бивши милиционери с основно образование ,взели дипломи и станали съдии и прокурори трябва да си отидат ,е да,ама не ,няма да стане скоро и затова дишането ще го отложим .

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  "
  Димитър Узунов, Даниела Костова, Светла Петкова и Ясен Тодоров се доказват за пореден път като реакционери и радетели на мафиотското статукво."

  Точно така, но освен тях има и такива под прикритие или под натиск, които когато е важно, гласуват като тези демаскираните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK