Калоян Топалов: В Софийския градски съд вече се диша по-леко

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съд

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съдСъстояние на свободно падане.


Така настоящият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов описва ситуацията, в която се е намирала институцията при неговото встъпване.


"Диша се свободно като се ходи по коридорите, създават се ясни правила за работа, колегите се подпомагат, решават се проблемите. Моята врата и тази на колегите е отворена винаги. Аз се чувствам свободен човек. Един свободен човек не може да създава организация, каквато беше посочена в доклада като проблемна", заяви Топалов.

Той представи пред съвета мерки за предприети за подобряване на работата на съда, след края на управлението на бившия председател на съда - Владимира Янева. Топалов изготви доклад по препоръките на комисията от ВСС, която след избухването на скандалите миналата година извършиха проверка на начина на управления на съда и констатираха фрапиращи нарушения.
Топалов беше единствен кандидат за поста и беше избран преди близо осем месеца. По думите му той и ръководството са свършили огромна работа, но че и още много предстои. За него и заместниците му работата в съда е кауза.


"От съдържанието на доклада, с който се надявам, че сте се запознали, не се вижда колко усилия са положение за краткото време. Темповете и начинът на работа са такива, каквито не са били през последните 10 - 15 години. Стоят не само моите усилия, но и тези на ръководството. Единственото, което ни свързва, е тежката рутина по работа и жеанието да се оправят в СГС", заяви още Топалов.


Той отбеляза, че срещу него и ръковоството се води "война", заради която на моменти ръководството на СГС се чувства само и без подкрепа. "Тази война е за принципи - дали СГС и цялата съдебна система да работят по едни ясни условия и правилна", заяви Топалов и продължи:


"Искам да заявя най-отговорно, че ще продължим а изпълняваме задълженията си както досега, ще спазваме поетите ангажименти от концепцията, с която сте ме избрали Ще се защитаваме с всички средства, с които разполагаме, не защото нашата цел е управление на всяка цел, а защото каузата, която сме приели е индивидуална и обща", обяви председателят на СГС.

Той разказа за промените, свързани със случайното разпределение на делата, за промени в администрацията (там в момента тече и функционален анализ), за по-равномерното разпределение на дела, за уеднаквяване на висящността на делата, за мерките във връзка със срочността, за разрешенията за специални разузнавателни средства, за дисциплинарните мерки.


Въпросите към него бяха свързани основно с принципите на командироване на съдии. По времето на Янева в СГС бяха прехвърляни основно магистрати от други съдебни райони от страната. Тази практика е преустановена и в СГС сега има 21 магистрати преместени от Софийския районен съд. Това, обаче според някои членове било проблем и те попитаха Топалов защо.


Решение разделено на четири
В крайна сметка, след двучасово изслушване, ВСС прие доклада и записа в решението си, че "оценява положително предприетите мерки и изразява подкрепа към действията на ръководството, съдиите и служителите по решаване на проблемите".


До тази трактовка не се стигна лесно, обаче. След излизането на Топалов и неговите заместници, бившият представляващ Соня Найденова предложи да се изрази благодарност за свършената работа. Според Галя Георгиева обаче не трябвало да се изпада в положение на благодарности за нормална работа."Това е нещо нормално, което трябва да прави всеки един съд." След това уточни, че не иска да омаловажава работата на ръководството.


Представляващият ВСС Димитър Узунов, който не взе участие в дебатите заяви, че не бил съгласен с думата "благодарност", защото Етичната комисия е започнала проверка по повод изявлението на майката на съдия Цветан Ценов, който наскоро почина. Узунов предпочитал да изчака резултатите от проверката на комисия.

Заради невъзможността да се постигне консенсус, решението беше разделено на четири, като частите бяха гласувани отделно. Единодушно беше подкрепено само това - докладът на Топалов да се качи на сайта на ВСС.


"Приема за изпълнени препоръките на временната комисия на ВСС", получи гласовете на 19 от членовете на съвета. Въздържа се само - Михаил Кожарев. "Оценява положително предприетите мерки и изразява подкрепа към действията на ръководството, съдиите и служителите по решаване на проблемите", получи 17 гласа "за" и трима "въздържал се" – Димитър Узунов, Даниела Костова и Ясен Тодоров.


Частта от решението, с която трябваше да се изрази подкрепа към ръководството на съда и несъгласие с медийните атаки получи 17 гласа "за", Михаил Кожарев гласува "против", а трима - Димитър Узунов, Светла Петкова и Ясен Тодоров се въздържаха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK