Главният прокурор чете форума на "Дневник" и иска да се знае кои са коментиращите

Главният прокурор чете форума на "Дневник" и иска да се знае кои са коментиращите

© Георги КожухаровГлавният прокурор Сотир Цацаров явно добре познава форума на "Дневник" и неговите правила. Освен това, той поиска "пълна възможност за идентификация на хората, които коментират" и обяви, че да се "пише анонимно в жълто, сиво...е страх".


Това стана ясно от отговорите му на въпроси на журналисти в Брюксел в сряда вечер след форум в Европейския парламент, организиран от български евродепутати с искане да отпадне незабавно наблюдението на България от Европейската комисия.


Попитан от радио К2 (Илиана Беновска) за закон за печата, той започва да говори за нуждата да се знае кой пише коментарите във форумите и въпреки че не назовава директно сайт, от детайлите, които обяснява, става ясно, че има предвид този на "Дневник". Малко след това на друг въпрос за накърнените права, той отново говори за форума и правилата му.
Ето какво каза Цацаров едно към едно:
"Аз съм на мнение, че всеки интернет сайт трябва да осигурява пълна възможност за идентификация на хората, които коментират след дадена статия, за да може да се осигури възможност на засегнатите. Има вече такава практика на Европейския съд по правата на човека, стартирало е делото в една от прибалтийските държави (бел.ред. - Не е ясно кое точно решение има предвид главният прокурор). Но, за да се даде възможност на всеки засегнат да търси своите права, при това от издателя на съответния сайт... А не в един сайт един коментар да е маркиран в жълто, друг в друго, а трети да е съвсем нечитаем, защото не се връзва с тона на статията. Но така или иначе обиденият – далеч съм от мисълта, че аз ще си търся правата, но засегнатият от коментара да може да реализира своите права. Всичко друго е лицемерие."


И още:
Добре, кажете не са ли накърнени права ситуацията, при която – имате статия срещу лицето Х и собственикът на медията е лицето У. Е, имате безумни коментари срещу лицето, срещу което е насочена статията. Защо това лице да не може да си търси правата? Защо да няма стриктни правила за идентифициране на коментари? Между другото – писане коментари отдолу, под някаква си статия, тролене или както щете го наречете, за мен е безкрайно неприемливо по една съвсем друга причина – това е израза на анонимния страх – анонимно плюещ, анонимно подкрепящ, анонимно се радващ. Анонимният при вас е в жълто. Вече отдавна не чета, омръзна ми. А този, който не е в тона на статията, е в едно тъмносивичко, нечитаемо, гадно, защото той не се връзва. Абе, изсветлете ги всичките. Разбирате ли, да пишеш анонимно в жълто, в сиво, това е страх."


А ето какво му отговориха читателите от форума на "Дневник"
-
под статията, в която е публикуван разговорът с журналисти в Брюксел. Селекцията не претендира за изчерпателност. И включва мнения в жълто и без цвят. А както отбелязва един потребител - този път няма мнения в сиво (според правилата - най-препоръчваните коментари се оцветяват в жълто, а тези с най-много минуси - изсветляват в сиво).


vasco: От този епизод разбрах, че Цацаров чете "Дневник". И по-лошо - чете коментарите и много се нерви. Особено от тези оцветени в жълто! true
Треперете анонимници, скоро ще ви идентифицират и засегнатия ще си търси правата....от ИЗДАТЕЛЯ. true)))


Според krastitel пък "Цацата е дълбоко уплашен от форума на Дневник щом цитира цветовете на коментарите там жълто и сиво, но е и особено напрегнат от факта, че коментарите от неговите тролове в негова полза се оказват в цвят избледняло сиво заради неодобрението на нормалните хора..."


gecheto: Цацаров, ето ви едно идентифицирано мнение:
Вие лично сте основният виновник. Намрам ви за дълбоко корумпиран. Споделям огромната част от негативните мнения за вас. Казвам се Георги Димитров Ангелов, адрес: с. Костена река, общ. Шумен, ул. Тодор Петков 3. Хайде търсете си правата сега, може и в Европейския съд, щом и такава практика имало вече.
BIG AL "да знаеш , по форумите са НАЙ- гоелмите ПРЕСТЪПНИЦИ в България !!! Мафия , бе ...
Боравят с милиарди, и ограбват народа !!
Веднага д вземеш мерки !!!"


jedimaster От всичко разбрах, че Цацаров чете коментарите за себе си


"за провала на съдебната ни система е виновна анонимноста на коментиращите във форумите...невероятна неадекватост и арогантност от страна на цацаров, но явно може да си ги позволи, при този народ и при тези управляващи?", пише Stewie


"България изчезва от геноцида на организираната и неорганизираната престъпност, но коментаторите ( често родолюбци, болеещи за умирането на родината си, иначе няма да си губят времето ) СА ЗЛОТО, щото обиждали дяволите, убиващи страната им", пише Дундурук

antonio_vivaldi коментира: "Милият той, искал собствениците на медии да донасят за авторите на коментарите във форумите ? А не искаш ли всеки коментар да минава предварително през одобрението на засегнатия ? Я марш от тука !"


"Аз например разбрах, че Цацата е БЕСЕН на коментиращите след статиите. Единствените на които не може да спретне едно прокурорско разследване. И страшно му се иска да получи възможност за такова разследване.
Освен това е бесен и срещу гласуването и оцветяването на одобрените мнения в жълто. Много би му се искало да ги няма и хората да не чувстват взаимната си подкрепа", коментира Fred.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK