МВР бори атаките срещу влакове с кампании в училищата

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

© Анелия Николова

Министърът на вътрешните работи Румяна БъчвароваИзвършителите на нападения по подвижен железопътен състав са най-често малолетни или непълнолетни. Затова мерките, които се вземат са по-често превантивни като информационни кампании в училищата. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол.


Бъчварова обясни, че служителите на жандармерията са предприели всички мерки, необходими за борба с масовите атаки срещу съставите на БДЖ. Освен това полицейският контрол е засилен при места с концентрация на инциденти и органите на реда обхождат конфликтните места.


Има установени 50 случая на хвърляне на тежки предмети по влаковете. По пет от тях са известни извършителите, които са единствено непълнолетни, обясни вътрешният министър и допълни, че са проведени две работни срещи в Монтанаска област с участието на местната полиция, областния управител, кметове и представители на БДЖ.


Било е въведено ограничение на скоростта на влоковете до 25 км/ч в ромските квартали в областта. А след спиране на движението на влакове между Берковица и Монтана от 3 до 21 януари, заради хвърляни от вандали камъни, няма регистрирани нови инциденти. По думите на Бъчварова е необходимо изграждане на съоръжения и предргади за предпазване от хвърляни предмети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK