Дворецът на културата направил "значителни допълнителни разходи", но нямал задължения

Дворецът на културата направил "значителни допълнителни разходи", но нямал задължения

© Георги КожухаровНационалият дворец на културата (НДК) бил направил "значителни допълнителни разходи" през изминалата година, включително за идеен проект за преустройството на сградата във връзка с председателството на България на съвета на ЕС. Той обаче нямал неизплатени задължения.


Това заяви настоящият принципал на двореца - зам.-министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, в отговор на запитване на Слави Бинев на Парламентарен контрол.


Депутатът от Патриотичния фронт цитира доклад, който се "въртял" из парламента и според който дружеството било в тежко финансово състояние и имало неплатени сметки за ток от половин милион лева. Той посочи, че Министерството на финансите пратило одитори там и обвини директорът Мирослав Боршош в нехайно управление.
От назначаването на Боршош за директор преди година и половина, НДК разгърна дейност, паралелна на Министерството на културата - откри три театъра, Национален център за книгата със субсидии за преводи, закупи скъпоструваща кино техника и дори започна да продуцира филми. На въпросите за издръжката си дворецът винаги посочва, че е търговско дружество със собствени приходи.


Дончев потвърди, че НДК има "значителни допълнителни разходи" за подобни дейности, както и за преустройство, свързано с председателството през 2018 г.. Мирослав Боршош обаче го уверил, че сумите за електроенергия се дължат на преминаването на НДК от регулирания към свободния пазар, което ще спести значителни средства в бъдеще - над половината от годишната сметка за ток, по информация на самото дружество отпреди време.


Неизплатени задължения в момента НДК няма, обобщи заместник-министър председателят, без да уточни дали към дружеството са правени допълнителни финансови трансфери. "Да не бъркаме финансовите инспектори със специализирания одит", добави Дончев и посочи,че дружеството има и собствени одитори, избрани от сегашното му ръководство. Годишният финансов отчет на НДК за 2015 г. трябва да излезе до юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK