Националният литературен музей е с нов директор

Къщата на Яворов в София

© Цветелина Николаева

Къщата на Яворов в СофияПламен Георгиев-Крайски е новият директор на Националния литературен музей, се вижда от сайта на министерството на културата. Той е спечелил конкурс и ще поеме длъжността, изпълнявана досега от и.д. директора Катя Зографова.


Според сайта "Академика" - един от малкото в интернет, където се намира информация за Пламен Крайски, той е от основателите на кръга "Будител". Бил е заместник-председател на Държавната агенция "Архиви", преподавал е в УНИБИТ, оглавяван от Стоян Денчев. През последните години Пламен Крайски е активен в опазването на културното наследство на Странджа и Малко Търново, се казва в "Академика". От страницата на "Будител" се вижда, че той е гостувал неколкократно в предаването "Час по България" на телевизия "Скат".


Репортер на "Дневник" се опита да получи повече информация за новия директор на литературния музей.
От пресцентъра на министерството на културата отказаха да предоставят биографични данни и препратиха към самия Крайски. Той не пожела да отговаря на въпроси за професионалното му минало, включително и дали е бил преподавател в УНИБИТ. Секретарка в университета не успя да си спомни "дали е чел една лекция или е водил някакъв курс".


Пламен Георгиев-Крайски е бил заместник-председател на агенция "Архиви" по времето, в което проф. Божидар Димитров беше член на първото правителство на Бойко Борисов. Директорът на Националния исторически музей Димитров, заяви пред "Дневник", че си спомня г-н Георгиев-Крайски единствено като студент и че не е чувал нищо за него в последните 20 години.


Мандатът нa директора на литературния музей е пет години. Досега, шест години временно изпълняваща длъжността директор беше Катя Зографова. Тя също се е явила на конкурса, но не е класирана.


Председател на комисията е била заместник-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова. Като археолог доц. Петрунова е работила в района на Странджа. В Същия район новият директор е активен в опазването на културното наследство.


Журито е оценявало познаването на паметниците на културата, нормативните актове, реалистичност на определените цели и приоритети в управлението, комуникативните способности на кандидата, професионалния управленски опит.


От седмина кандидати само двама са били класирани - победителят и на второ място - поетът Атанас Капралов. Той е бивш директор на Драматичния театър "Апостол Карамитев" в Димитровград, носител е на националната литературна награда "Димчо Дебелянов" за 2008 г.


Останалите петима са: Мирела Иванова - директор на къщата-музей "Иван Вазов" в София, поетеса, Балчо Балев - поет, Станимира Ненкова - филолог, Катя Зографова - доскорошният временно изпълняващ длъжността директор на музея, литературен историк и критик, Марияна Георгиева Кирова-Динева - филолог.


Във фонда на Националния литературен музей се съхраняват архивите на български писатели и литературни критици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK