ДСБ предлага дигитализация на регистрите на културните ценности

ДСБ предлага дигитализация на регистрите на културните ценности

© Георги КожухаровДигитализация на регистъра на недвижимите културни ценности и на съответния Национален документален архив за осигуряване на публичен дистанционен достъп до тях, както и създаването на публично достъпна информационна система за режимите за опазване на недвижимите културни ценности.


Това са част от предложенията за промени в Закона за културното наследство, които ДСБ ще внесе. "Необходима е спешна реформа за подобряване и модернизиране на работата по опазване на недвижимото културно наследство, при спазване на основни принципи за разделяне на експертните от контролните функции на държавата и общините", пише в позиция на партията, прочетена днес на пресконференция от депутата Вили Лилков.


От формацията предлагат още връщането на съгласувателните правомощия от Министерството на културата в Националния институт на недвижимо културно наследство (НИНКН), с което ще се съкратят в голяма степен излишните бюрократични процедури в работата на института и ще се отделят административно-контролните от експертните функции.
Също така правомощията на Инспектората за опазване на културното наследство да се ограничат в рамките на Закона за културното наследство, да се засилят неговите контролни функции, надзор и санкции, тъй като понастоящем той осъществява едновременно съгласувателна (регламентирана в Правилника за управление на дейността на Министерството на културата) и контролната дейност, регламентирана в Закона за културното наследство.


От ДСБ предлагат повишаване на експертния и финансов капацитет на НИНКН, за да се създават предвидените в Закона за културното наследство териториални звена, които да подпомагат консултативно общинските администрации и гражданите по места, както и ясно и точно обвързване на правомощията на териториалните звена с определени категории недвижими културни ценности.


Актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности, който е изключително остарял и включва обекти, които не притежават качества на паметници на културата, от една страна, а също така не включва обекти, които притежават такива, посочи Вили Лилков.


От партията предлага още директорът на НИНКН да се назначава от министъра на културата след конкурс, въз основа на представена концепция за развитие на системата, както и стриктно прилагане от страна на държавата и общините на процедурите, предвидени в Закона за културното наследство, относно правата и задълженията на собствениците или ползвателите на недвижими културни ценности.


"В последните години българското общество се превръща в безпомощен свидетел на редица възмутителни действия, както и на бездействие на държавата и на общините, по отношение на ценни сгради паметници на културата. Много от тях са оставени на произвола на времето от своите собственици, които ги оставят да се саморазрушат, за да построят печеливши търговски обекти", пише в позицията на ДСБ.


И се добавя: "Изключително тежко е състоянието, до което е доведен Националният институт на недвижимо културно наследство (НИНКН); незадоволителни са резултатите от контролната и административно-наказателната дейност на местната власт и държавата по отношение грижата за недвижимите паметници на културата."


Според формацията националната политика в тази област е непоследователна, хаотична и кампанийна, пример за което са предложенията за изменение на Закона за културното наследство, приети на първо четене в Народното събрание. "Те създават предпоставки за реконструкция и премахване на паметници на културата, без необходимата експертиза, което ги излага на риск от загуба на автентичност или погубване. Аргументът, че чрез "мълчаливото съгласие ще се преодолее бавното администриране на преписките и ще се ограничат бездействието на администрацията и възможностите за корупция", е неоснователен."


От партията смятат, че така се създават условия за законно бездействие на администрацията и нейното корумпиране на местно ниво. "Този принцип по отношение на паметниците на културата е включван и в Закона за устройството на територията, и в Закона за културното наследство преди години и е отменян, което показва липса на визия и последователност в законодателния процес."


"Опитът да се създаде практиката общинските администрации да решават съдбата на недвижимите паметници на културата е политическа стъпка в грешна посока. Правомощията на кметовете на общини и общинските съвети са ясно регламентирани в действащия Закон за културното наследство, който разписва подробно и правата, и задълженията на собствениците или ползвателите на недвижими културни ценности", пише още в документа.


И се добавя, че заниженият контрол и неналагането на санкции са основна причина за лошото стопанисване и необратимите загуби на ценни обекти, а не само тромавата дейност на НИНКН. "Предложението да се формират "специализирани звена от наличните численост на общинската администрация", които да решават съдбата на паметниците на културата, е явен конфликт на интереси, тъй като те ще бъдат на пряко подчинение на кмета на общината, която ще се явява бенефициент и вносител на проекти, за които сама ще изготвя и съгласувателните становища", пише още в позицията.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Радане , що зе парите?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  супер.
  ама и да направят малко реклама, че на
  протеста пред парламента срещу
  тютюневите складове на бяхме един автобус хора.
  направо ужас.
  еколозите кат са толко еколози да подкрепят и екологичността
  и в културата.
  http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/protest-i-v-sofija-sled-pogroma-nad-tjutjunevija-sklad.html

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  Какво е взел? Досега знаехме, че ДСБ само са давали (влагали) в КТБ и Цветан Василев. Вярно, КТБ спонсорира лабораторията на Иван Костов, но друго какво са взели?

 4. 4 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 328 Неутрално

  ДСБ с 2-3 %-вата си подкрепа, да не се пънат да предлагат нищо.Видяхме ги колко могат. Айде пък на следващите избори, вън и от парламента.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2259 Весело

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  за Домусчиев, десет пъти ти казах вече

 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  За да са наясно какво има за крадене

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  "Необходима е спешна реформа..."

  добре, ама по-спешно ми се види някои да влезат у дранголника най-накрая, щото само си преливаме от пусто в празно.

  Какво стана с проверката на склада в Пловдив впрочем, колко години мислят да проверяват един парцел?

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2259 Весело

  [quote#6:"Хайлето"]За да са наясно какво има за крадене [/quote]
  Откраднаха 2 етажа от Мин. на транспорта мръсниците!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Това ,гербаджиите ,само крадене и облаги са им в главите.Понеже те знаят какво правят и защо са в ГЕРБ,мислят,че всички са като тях.От вчера само това повтарят,ДСБ да освободят местата на експерти,защото ползват облаги.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Ох, културата е последното нещо, което е задължително да се дигитализира в БГ. Има бая по-важни неща за дигитлизация...

 11. 11 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Какви културни ценности,какви регистри,какви дигитализации бе?
  Какъв експерт и на какво ниво експерт е Стоил с претенциите?Покажете му тапиите,за да знаем що така се е запънал тоя специалист.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Тия милиционерите дори не четат темата, ми си действат с опорната точка. Обаче, срещу нея стоят едни 8млн. Дали не е жалко да си гербер...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#10] от "niakoi_si":

  И това е вярно, но предложението е логично както и да се погледне, а по въпроса за дигитализирането от ГЕРБ ни дума за единен електронен регистър на обществените поръчки....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Това предложение на ДСБ не е лошо. Подкрепям го. Още повече предполагам, че Радан Кънев е намекнал на депутатите да изготвят законодателна програма.
  НО, има едно много главно НО! Ще се зарадвам ако ДСБ поискат да се дигитализират още три много важни регистъра и съответно да изготвят законодателна инициатива. Крайно належащо е да влезем в ХХІ век, да зарежем хартията и да минем онлайн при регистрацията в следните три регистри администрирани от Българската агенция по безопасност на храните:

  - Регистъра на стоковите кокошки носачки отглеждани в неуголемени клетки, отговарящи по размер и наклон

  - Регистъра на стоковите кокошки носачки отглеждани в уголемени клетки

  - Регистъра на стоковите кокошки носачки, отглеждани в алтернативни системи

  Толкова много реформи трябва да правим и все от някъде трябва да започнем

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Никой не им е виновен, че всяко начинание, поставено до абревиатурата "ДСБ", изглежда като обречено (подобно на всяко положително, дори много положително число, умножено на нула).

 16. 16 Профил на selqndura
  selqndura
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дам нека да върнем правата на една шепа архитекти, за да могат да изнудват отново както правиха 40 години,
  А като пишат за стопанисване и поддържане на сгради паметници на културата нека първо се информират каква е практиката в останалата част от света
  (на собствениците на такъв тип сгради се плаща от държавата ,за да може "хората да и се радват",защото там поддръжката е десетки пъти по скъпа от тази на сравнително ново жилище)
  И още нещо,защото нямаше протести и не бяха взети мерки като запалиха две сгради в Созопол или като падна купола на църквата"Архангил Михаил" в Несебър, или след като кадри от НИНКН се изгавриха със автентичен параклис отново в Несебър(покрит с "красивия" фибран,който се вижда под отвратителна кафява перфорирана ламарина) - ЗАЩО?
  Защото все още НИНК колеше и бесеше и същата тази шепа хора си слагаха в джоба десетки хиляди левове,за да се съгласува даден проект.
  И още един въпрос КОЙ ще определя кои сгради ще бъдат включени в регистъра и кои не.

 17. 17 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Крайно време е за това.
  Поне някой е погледнал, поуслушал се е- имаше едно много интересно интервю тук и разбрал какво трябва да се направи за да не излезе и утре някой неразбрал кмет с било, не било и какво точно било документ и какъв статут има конкретна сграда.
  А колкото до това, че има и по-наболяли проблеми, ок, но поне по тази тема трябва да мине лесно промяната в парламента и надявам се бързо.
  Пролет пукна, не се знае къде ще решат да бутат пак най- внезапно. 1-6 май не бяха ли празници...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK