Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати

Георги Колев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги КолевМинистерството на правосъдието съобщи тази седмица, че Екатерина Захариева ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което той отказа да образува дисциплинарно дело срещу съдия Богдана Желявска. Тя бе зам.-председател на Софийския градски съд, заради чиито действия по разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ, започна проверката, която иприключи с доклад за сериозни нарушения в управлението на съда. Така ВСС, отказвайки да потърси дисциплинарна отговорност от Желявска, се отрече от доклада, който бяха гласували.


В същото време Върховния административен съд (ВАС) спря второ дело по жалба на дисциплинарно уволнен магистрат, тъй като е образувано тълкувателно дело, което не се насрочва от четири месеца, информира "Правен свят". ВАС е спрял на 9 март 2016 г. делото по жалбата на уволнената съдийка Румяна Ченалова, а през декември 2015 г. спря и процеса по възражението на уволнения член на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски.


След оповестяване на доклада на Европейската комисия от края на януари, председателят на ВАС Георги Колев обясни, че срещу административните съдилища имало само една критика, която той определи като основателна. Тя касаела
нееднородната практика на съда при обжалвания на решения на ВСС за налагане или отказ от налагане на дисциплинарни наказания на магистрати


В част от решенията си върховните съдии приемат, че трябва да укажат на ВСС какво друго решение да вземе, като въпреки насоките решението следва да се вземе от съдебния съвет. Според друга част от практиката обаче, съдът решава делото по същество като или потвърждава наложеното наказание или го отменя.


При обсъждането на евродоклада от ВСС, Георги Колев обясни пред журналисти, че е разпоредил още в края на ноември 2015 г. да се образува тълкувателно дело, което да уеднакви практиката. Тълкувателното решение трябва да уеднакви прилагането на чл. 172, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК): "Съдът може да обяви нищожността на оспорения административен акт, да го отмени изцяло или отчасти, да го измени или да отхвърли оспорването", и чл. 173, ал. 3: Когато актът е нищожен поради некомпетентност или естеството му не позволява решаването на въпроса по същество, съдът изпраща преписката на съответния компетентен административен орган със задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона."


Случаят с напусналия съдебната система Петьо Петров - Еврото е показателен за размяната на дейстия между ВСС и ВАС. В решение на Върховния касационен съд по дело за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров се казва, че процесът е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от Петров. Това доведе до внасяне на две предложения във ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия следовател. Междувременно обаче ВСС го освободи по негово желание и по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и той напусна съдебната истема и се вписа като адвокат във Видин, съобщава "Правен свят".


След това във ВАС постъпиха две жалби – срещу отказа на ВСС да образува дисциплинарно производство и срещу освобождаването му от съдебната система. От решението на съда по първата жалба се разб първа ще мислят във ВСС.


След тези произнасяния съдебният съвет реши да спре необразуваното дисциплинарно производство срещу него, докато делото за напускането му приключи окончателно в съда. Но ВАС каза, че решението за спирането е нищожно и отново върна преписката в съвета. Така се стигна до гласуването на ВСС този четвъртък, с което съветът образува най-сетне дисциплинарно производство срещу Петров. Който обаче е вече извън съдебната система.


Как ще излязат от кашата, която сами забъркаха, ще мислят тепърва във ВСС.


В същото време ВАС отказа да спре процеса по жалба на съдия Нели Куцкова, която съветът на два пъти отказа да избере за председател на Софийския апелативен съд (САС), макар при двата последни избора тя да бе единствен кандидат. Освен това Нели Куцкова получи подкрепата на мнозинството от колегите си в съда, но и това не убеди ВСС да я избере за ръководител на САС. Неизбирането й без мотиви бе забелязано и от Европейската комисия, която намекна за него в последния си доклад.


При все още липсващо тълкуване на ВАС за уеднаквяване на съдебната практика не се знае каква ще е съдбата на обжалването от министъра на правосъдието Екатерина Захариева срещу отказа на ВСС да накаже дисциплинарнж Желявска.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ами надяват се утре да не се образуват такива дела срещу тях. Ама надежда всяка да оставят, щото възмездието няма да ги подмине.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8710 Весело

  Защо - защо ? Защото гарван - гарвану....

  [email protected]
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защото може, да си го позволи!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати"
  Защото там важи принципа "Гарван гарвану........"
  Защото още важи другият принцип: Днес аз на тебе, утре ти на мене"
  Защото не те плащат, а всички ние....
  И още "защото" има....

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Защо - защо ? Защото гарван - гарвану....[/quote]Анджак.

 6. 6 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#4:"paf"]Защото не те плащат, а всички ние....
  И още "защото" има....[/quote]

  защото ние Искам да плащаме....

  иначе щяхме да постъпваме по Друг начин

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Хватки на обилно намазани със зехтин пехливан-юристи. Целта е ясна - да мине времето на мача и да се обяви изминала давност.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не съд, а кочина от овъргаляни във фекалии обитатели.

 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Защо? Защо? Защо?
  Защото председател на ВАС е Георги Заколев - комуне и депесарска подлога... И спира всяко съдебно преследване срещу сътрудниците на ДС и ДПС в съдебната система.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Въпросите са толкова много около нашата "правосъдна"система, нещо като авгиеви обори и май и тези които искат да се промени не знаят от къде да я подхванат тази работа.
  И понеже тази бъркотия и противоречиви решения и възгледи устройват хората по върховете на системата и държавата, това състояние продължава толкова години.
  И как ще бъде разсечен този Гордиев възел и от кой..засега не е ясно.

 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  [quote#2:"karabastun"]Защото гарван - гарвану....[/quote]

  А нали знаете защо гарван-гарвану....?
  Защото няма бял гарван!

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#0:"статиа"] Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати [/quote] Защото при димакрациата висчкое сложно, по сложно от колкото бьългаринът можи да си придстави!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  "Гарван, гарвану око не вади."

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати"

  Защо ли? Защото са навързани като свински черва, и разказват играта на цялата съдебна система! И така е от години, и от години от ЕС ни критикуват за неработещата и корумпирана съдебна система, и от години "хубавците" обясняват, как те не били виновни, виновен бил ЕС.
  Сталинският модел трябва да сменен незабавно!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#14] от "today": [quote#0:"статиа"]Сталинският модел трябва да сменен незабавно! [/quote] , брато, що ни приеха в €С с тоя "сталниски" модел тогава?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 848 Неутрално

  [quote#15:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]брато, що ни приеха в €С с тоя "сталниски" модел тогава? [/quote]
  Щото бяха достатъчно наивни да повярват на комунягите тука, че модела ще бъде сменен.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Прокурорския бизнес в африканска България :Срещу скромно заплащане ,ще ви изготвим обвинение,което гарантира вашето оправдаване...

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2057 Весело

  [quote#15:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"] брато, що ни приеха в €С с тоя "сталниски" модел тогава? [/quote]


  Щото и те, като наивниците тук, повярваха на Царя, че ще се "оправим", за им- няма 800 дни!

 19. 19 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Не бъдат ли уволнени всички съдии, прокурори и полицаи ина тяхно място не назначат нови нещата ще стават все по-зле!

 20. 20 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 466 Весело

  Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати

  Защото сме една демократична държава и имаме силно доверие в правосъдието и няма да позволим Вълците да се самоизяждат

 21. 21 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 466 Любопитно

  ченгенцето Колев, докога ще го кара по комунистически във ВАС?

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  До коментар [#9] от "полувишис":

  И виден магнаурец ,може и в библиотекарския да са го наградили..

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Георги Колев не е сложен там да раздава,а да спира правосъдие.

 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  И ВСС и ВАС все същата сг.н

 25. 25 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  И КС,и ВСС,и ВАС ,и СГС ,и ДС - се тая.Закривай!!!

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Постулат: До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално
 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#26] от "chichka":
  ".....сега живеем в Мафия-държава!"

  Живеем в такава държава, каквато си избрахме.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#28] от "Judjuk":
  Цъ, нищо не можеш да избереш. Хората като гласуваха за герб... защо получиха Маямата-омбудсманка, Пръмова/кунева, Бокова...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":
  "Хората като гласуваха за герб... защо получиха Маямата-омбудсманка, Пръмова/кунева, Бокова..."

  Аз мафията по-скоро с ГЕРБ я идентифицирам, но това си е мое виждане. Майчето ми изглежда много по приемлива от Гиньо и Коцето. По-напориста и дейна. Навлеците Боко ги прибра, за да му е възможно и комфортно управлението.

 31. 31 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 409 Гневно

  Когато видим магистрати в затвора за подкуп и с отнети имущества за милиони, България ще стане правова държава. Също така всяко дело спечелено в Страсбург, за което държавата плаща, трябва да бъде преразгледано от Инспектората и ако има нарушение, съответният магистрат или съдийски състав поема обещетението! Това е най-добрият инструмент за прочистване на съдебната ни система!

 32. 32 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Не случайно днес престъпниците казват, че е по-евтино да си купят прокурор, който ще напише некадърен обвинителен акт или съдия, чакащ кошница с плодове, отколкото добър адвокат.

 33. 33 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"paf"]Защото още важи другият принцип: Днес аз на тебе, утре ти на мене"
  Защото не те плащат, а всички ние.... [/quote]
  Интересно, този виден магистрат, Бойку как пропусна да го причисли към ДСБ?

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  При Янева и Ченалова имаше дисципринарни и дори наказателно производство и омертата падна, поради което и двете се разприказваха. От което имаше полза за тях - Янева я осъдиха само условно, а Ченалова дори не посмяха да я съдят. Толкова по въпроса за договорките и обвързаностите в съдебната система.
  С две думи: определени съдии, прокурори и следователи са назначени да вършат определена поръчкова работа и да гледат определени поръчкови дела, решавайки ги по определен начин. В момента, в който омертата падне и срещу тези магистрати се образуват дисциплинарки или досъдебни производства и те се разприказват. Пепи Еврото го пазят като рохко яйце, защото ще стане мазало, ако той се разприказва.

 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Защо Върховният административен съд спира делата за дисциплинарни уволнения на магистрати"

  Ами, фейса на тоя хубавеляк казва всичко.

 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  До коментар [#33] от "choss":
  "Интересно, този виден магистрат, Бойку как пропусна да го причисли към ДСБ?"

  Как тъй да е забравил? Нали каза, че Радан държи две от големите съдилища - ВКС и СГС. Боко такова нещо не може да го забрави. То тези неща му са записани като Евангелие. С тях държи юздите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK