Реално обезпечено имущество на Цветан Василев за 1.041 млрд. лв. има в иска за конфискация

Реално обезпечено имущество на Цветан Василев за 1.041 млрд. лв. има в иска за конфискация

© Stringer, ReutersКомисията за конфискуване на незаконно придобитото имущество наела печатница да отпечата събираните в продължение на година и половина доказателства за имуществото на Цветан Василев, след това бил нает и специален транспорт до стаята, в която ги съхраняват. Това обясни пред Нова тв председателят на специализирания орган Пламен Георгиев.

Реално обезпеченото имущество на банкера, намерено и обезпечено, е 1.041 млрд. лв. плюс вземания за 380 милиона лева, каза Георгиев. От този един милиард, около 100 млн. лв. са имоти в България – в София и по морето. Има акции в други фирми на стойност над 400 млн. лв., както и дялове в дружества с обединена отговорност.


В официалното искане на държавата за конфискация сумана надхвърля 2.2 млрд.лв., което е рекорд не само за България, но и за Европа.


Почти не правена оценка - акциите са оценени по номинал и това е първоначалната най-ниска стойност на капитала на проверените дружества, обясни шефът на комисията. Спопред експертите собствеността на Цветан Василев е проследена през сложна верига от юридически и финансови операции с активи за 2.2 млрд. лв.


"За имота в Швейцария, ние сме взели парите, които са платени за този имот плюс подобренията, които са направени там и таксите, които са платени. 48 млн. лв. е този имот. 39 млн. лв. реално са заплатени, повече от милион са заплатени за нотариални такси. Отделно за ремонт на сградата", съобщи подробности Пламен Георгиев.


В искането за запор са изброени апартаменти и къщи в България, имение на Женевското езеро, коли, акции в предприятия, над 280 ценни картини, както и редки монети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK