106 хил. лв. ще струва кампанията на Ирина Бокова за ООН

106 хил. лв. ще струва кампанията на Ирина Бокова за ООН

© Анелия Николова106 хил. лева е бюджетът на кампанията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, съобщи Мария Павлова, и.д. директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" в Министерството на външните работи, на пресконференция днес.


"Това включва средства за представителни разходи, за провеждане на коктейли, приеми, както и за други мероприятия по преценка на оперативната работна група, за които се смята, че ще допринесат за успеха на нейната кампания", уточни тя.


"Г-жа Бокова е българската номинация, защото съгласно изискванията и критериите за заемането на поста тя се намира в най-добра позиция. Тя притежава огромен дипломатически опит в областта на многостранната дипломация, доказани лидерски качества, свидетелство за които са редица изявления на висши представители както на ЮНЕСКО, така и на редица международни организации, тя също така има и значителен административен опит на национално равнище като бивш депутат от българския парламент", заяви Райко Райчев, оглавяващ дирекция "Глобални въпроси".
Павлова и Райчев са част от екипа, работещ по кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН. Част от него са също Мария Донска – началник на отдел ЮНЕСКО, Борислав Костов – ген. директор на дирекция "Двустранни отношения", Данаил Чакъров – директор на дирекция "Международно право и право на ЕС", и Мария Спасова – дирекция "Права на човека". Общо 16 старши дипломати, ръководители на дирекции във външното министерство, са ангажирани в кампанията на Бокова.


Екипът на кандидатурата на Ирина Бокова (отдясно наляво) - Мария Донска, Мария Павлова, Райко Райчев, Борислав Костов, Данаил Чакъров, Мария Спасова.

© Министерство на външните работи

Екипът на кандидатурата на Ирина Бокова (отдясно наляво) - Мария Донска, Мария Павлова, Райко Райчев, Борислав Костов, Данаил Чакъров, Мария Спасова.


До този момент има 7 официални кандидатури: Сърджан Керим от Македония, Весна Пушич от Хърватия, Игор Лукшич от Черна гора, Данило Тюрк от Словения, Ирина Бокова от България, Наталия Герман от Молдова и Антониу Гутериш от Португалия – бившият Върховен комисар за бежанците на ООН.


Изслушванията на кандидатите ще започнат между 12 и 14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН Морган Ликенторф. Всеки кандидат ще разполага с 2 часа, за да представи своята кандидатура, а членовете на ООН ще могат да му задават въпроси.


Според Устава на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание по препоръка на Съвета за сигурност. Следващият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност през януари 2017 г. По традиция мандатът му е петгодишен с възможност да бъде повторен.


На 9 февруари България обяви, че подкрепя директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН. Решението предизвика разпалени дебати и разнопосочни реакции. Някои го заклеймиха като "катастрофално неподходящо", а други – като "добро и мъдро".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK