Кибератаките може да зачестят и да се насочат към бизнеса

Кибератаките може да зачестят и да се насочат към бизнеса

© Георги КожухаровБългария трябва да се подготви за евентуално зачестяване на компютърните престъпления. В световен мащаб това правят вече 35 държави. Това мнение изрази националният координатор по въпросите на киберсигурността и киберотбраната д-р Георги Шарков по време на форум за противодействие на сигурността и ролята на службите за сигурност. На дискусията присъстваха депутати, представители на министерстото на отбраната и на външните работи, както и на неправителствени организации.


По думите на Шарков има възможност кибератаките от местните избори да зачестят в бъдеще и да бъдат насочени освен към държавни структури, така и към бизнеса. Стъпки на национално ниво за постигане на киберустойчивост са киберхигиената, която е на много ниско ниво в държавните структури и бизнеса; минимални изисквания към електронните системи и вътрешните политики във всяка организация; отговорност на всички собственици и оператори на киберпространство, обясни Шарков.


Той припомни, че гражданите имат право да изискват от държавата сигурност както във физическото пространство, така и в киберпространтвото. Това е и в основата на стратегията "Кибер устойчива България 2020", допълни националният координатор. Не само държавата, а и бизнесът, и други организации трябва да участват в осигуряването на киберсигурността.
Лесна цел за кибератаките са държави,които имат слаби правителства,


разделение в обществото, ненадеждни структури за сигурност, слаба икономика и етнически малцинства. Това каза генерал Съби Събев, бивш военен представител на България в Главната квартира на НАТО. По думите му хибридната война има за цел да променя обществени нагласи и да всее недоверие на обществото към вътрешното правителство. Средствата, които се използват в хибридната война са финансирането на партии и организации на чужда държава; поддържане на медии, пропагандиращи определени възгледи и позиции; пряко финансиране на терористични кампании, както и подкупи на влиятелни личности в управлението на държавата.


Ген. Събев каза, че България е една от последните страни, в които започва необходимият експертен и публичен дебат по някой от най-актуалните предизвикателства в сигурността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK