Очевидци на антитерористичното учение: МВР взе заложници

Снимка от обучението пред НДК

© Анелия Николова

Снимка от обучението пред НДК"Дневник" публикува поста на читателя Николай Паунов от фейсбук с негово разрешение. Заглавието е на редакцията. Паунов е бил случаен участник в проведеното в района на НДК антитерористично учение. То беше представено от МВР като отдавна планирано, като оттам уточниха, че няма да създават затруднения на гражданите при провеждането му. От разказа на Николай Паунов се разбира, че не е било точно така.


От МВР не отговориха на въпросите на "Дневник", свързани с разказа. Ако и вие сте имали подобно преживяване, може да го споделите на [email protected]


Как се прави антитерористична операция в София
(Из записките на "терориста")
Излизам си аз от метрото на НДК и виждам светлини, преграждения, полиция. Към мен се насочва един от полицаите и казва "Елате с мен". Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгва, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души (помислих ги за зяпачи), оставя ме и се връща. След като достигнах до края на поляната и загражденията, осъзнах, че всъщност аз не заобикалям, аз съм арестуван. Реших, че трябва да се изчака няколко минути. Хора всякакви – към полунощния час, разбира се, предимно младежки компании, забрани от съседните заведения. Но и възрастни хора, семейства (деца не видях). Повечето приемаха с усмивка ситуацията, младежите се шегуваха, снимаха с телефоните и т.н. Отсреща пред пилоните на НДК се виждат линейки, пожарни, Гражданска защита, всичко, както си трябва.


След около половин час си заваля един хубав студен дъждец и всички осъзнаха, че всъщност не ги пускат да отидат никъде, нито им дават дъждобрани, нито дори до тоалетна в близкото заведение могат да отидат. Веселието попрестана.


Разбраха какво е да си "терорист", прихванат от нашите служби.


До мен слушам двама италианци (оказаха се студенти по медицина) звънят на някого и обясняват, че полицията ги е задържала, взела им е документите и изобщо не знаят какво се случва. Заговорих ги и им обясних, че се провежда антитерористично учение и предполагам, че скоро ще свърши всичко. Това донякъде ги успокои. Попитах ги никой ли не им се е е представил и не им е обяснил какво става? – Не. Помолиха ме да попитам къде са им документите, защото могат да се изгубят, а утре (днес) си летят за Италия (в неделя там е Великден).


Попитах най-близкостоящия полицай защо никой не им/ни се е представил и че искат да знаят защо са задържани.


"Ами те български знаят ли?" Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали." Казвам му да намери някой, който говори английски, за да им обясни задържането им. "Ти нали говориш италиански. Ще им кажеш да чакат." Попитах защо сме задържани. "Не сте задържани, да виждаш белезници." Така ли, тогава искаме да си тръгнем. Сега. Веднага. "Ще си тръгнете, когато ви дойде редът." Искам да говоря с длъжностно лице, което отговаря за операцията. "А бе, какво искаш от мене бе, човек. Хвани някой от ония с големите болтове!"


Тръгваме с италианците да търсим някой от "големите болтове". Спират ни. Обяснявам, че търсим длъжностно лице, че италианските граждани не знаят за какво са задържани и ако са задържани, искат адвокат. "Хехе, ще им дойде адвокат, ей сега ще им дойде, да не се притесняват им кажи, хехе!" Казвам му: "Аз се притеснявам, защото като осъдят държавата, от моите данъци ще им плащаме обезщетение. "Еми, ще им плащаш. Аре, бегай!" Минава още половин час. Дъждът за щастие поспря, но всички вече бяхме мокри и премръзнали.


Обикалят някакви субекти с брандирани якенца "ДАНС", други с жилетки "НСБОП", а ние продължаваме да си стоим окошарени на поляната.


Италианците вече са възмутени, един през друг ми обясняват как това е недопустимо и пр. Аз кимам с разбиране и ги разпитвам за следването им в България – да ги поразсея и да минава време.


След още половин час се създава нещо като организация. Част от хората са насочени към чакащи рейсове и поляната пооредява. На една маса струпват купчина от 100-на документа и започват да викат хората един по един и да си записват нещо. Италианците се добират до тази маса и ме молят да отида да превеждам. Техните документи (хартиени) са поставени отстрани – чакат последни и ще минат последни. Обяснявам на ДАНС-аджията, че след няколко часа летят и молбата им е да ги обработят по-ускорено. Вика ме ДАНС-аджията да превеждам. Казвам му да си намерят служител с английски. Много по-бавно щяло да стане. По неволя ставам "длъжностно лице" аз.


След като превеждам нещата, които така или иначе си ги пише в документите, преминаваме на по практически теми – защо са в България, какво учат, къде живеят. Каквото му кажем, това записва на някакво хвърчащо листче. Не му допадна спелуването на някаква улица, затова се съгласихме да се запише бул. "Черни връх". Защо пък не. След това им върна документите.


"Кажи им сега да чакат!". Какво да чакат. "Ако нямат регистрация за криминални прояви, скоро ще ги пуснат да си ходят."


Обаче на единия италианец цялата първа страница на личната карта е оцапана с кръв. Момчето се потресе. Поиска да попитам каква е тая кръв, документът е предаден чист. (Едно, че трябва да се подмени, второ, че утре ще го представя по летища – добра атестация е личната ти карта да е омацана с кръв, нали?). Обяснение, разбира се, не последва.


Хората започват да негодуват и да искат да си ходят. Полицията се държи с тях като с футболни хулигани. Само ги блъскаха де, не видях някого да удрят. Произходът на кръвта остана неизяснен. Някои жени започват да плачат и да молят да ги пуснат.


Минали са повече от два часа само откакто аз съм там. Те може би стояха и повече.


Съобразиха поне да придвижат жените в по-предна група. Започна поетапно освобождаване по групи. Вече и ние сме в чакащата група. След нас има десетки, може би ще чакат още часове. Всеки, държейки личната си карта в ръка, минава покрай кордона. След малко сме извън зоната за сигурност и аз изпровождам италианците по живо, по здраво, да посрещат Пасхата.
Дотук с развлекателното (за четящите, не за преживелите го), повествование. Оттук нататък въпросите:


1. С какво право хора са принудително държани като животни с часове под дъжда, без да им се даде никакво обяснение, без да поиска съгласието им и без да бъдат допуснати дори до WC да отидат?


2. Защо нито един служител от тази "операция" не се легитимира и не регистрира изразеното желание за правна помощ от задържаните?


3. Защо не се издаде протокол за осъществените процесуални действия по задържане, който да удостовери събитието и да е надлежен документ за по-нататъшни правни действия – търсене на отговорност от държавата или най-малкото представянето му пред работодател, ако някой от хората е на работа нощна смяна?


В тази държава терористите със значки са много по-страшни от терористите с бомби, бъдете сигурни. Факт е, че часове след Брюксел свободите и гражданските права вече бяха ни ограничени. Поне за тия 200 души. Скоро и на други. Вероятно и няколко пневмонии ще има на сутринта (май и аз натам отивам). Но сигурността с нищо не беше повишена и на йота. И аз в такава държава не искам да живея!


А учението всъщност според мен бе провал. Тия всичките хора мръзнаха бадева. Защо ли? – Защото на мен пропуснаха да ми поискат личната карта. Никой не ме провери, никой не ме регистрира. Аз влязох и излязох от "операцията" анонимен. Цялата създадена т. нар. "организация" по идентификация и проверка се оказа един голям надут балон. Бум! Антитероризъм ли? - Не става само с ядене на филии с мас. Трябва и акъл!

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  мвр щом взема заложници,положението е сериозно)

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Мдааа, терористи не са нужни. Тук си имаме МВР и ДАНС.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  Пак добре, че МВР не са тренирали депортация !

  [email protected]
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Важното е пенсията на 50 г. възраст и 20 заплатки на изпроводяк. 1312.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  МВР е напълно безполезна организация. Неслучайно при атентата в Бургас разследването беше поето де факто от израелците.

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Било е тренировка за предстоящи избори с няколкодневно отвличане в Арена Армеец до "отчитане" на всички изборни протоколи.

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  А това, че в МВР и ДАНС няма хора, които да знаят езици, е симптоматично за нивото и за това какви хора отиват там.

  седеньето го зголемува задникот
 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  това, че в МВР и ДАНС няма хора "на терен", които да знаят езици, говори отлично за нивото там. Да си представим само, че са заловили заподозрян или дори терорист, който говори френски или английски. Вероятно преди да бъде разпитан, ще му бъдат избити зъбите, после тъпкан с кубинки. С цел респект.

  седеньето го зголемува задникот
 9. 9 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Тази ирония в разказа (много добре написан) напомня на Алеко и на Чудомир. А заглавието може да бъде "Бай Ганьо лови терористи".

 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Авторе ,тоя дето говореше за филиите с мас отдавна не е ръководен фактор в МВР.Не ме става ясно какво внушаваш....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  Нашътъ милиция ни пази.

  Уволнявай - пари на вятъра.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Лелеее... МВРто надхърли очакванията и заплатите си

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  Да се радва, че ако МВР провеждаха стрелби нищо не се знае

 14. 14 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Весело

  Авторът да се кръсти и да чука на дърво, че ченгетата не са тренирали борба с масови безредици, щото тогава сигурно и бой щяха да ядат хората...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  бъчварова води УМЕЛО дружината !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Поредно заглави ала-пик. "Очевидците" в заглавието са един очевидец. Не казвам, че не е било така - сигурно е било точно така, но все пак е добре да бъдем и коректни.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 17. 17 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Терористи не са нужни, но ако се появят те ще са деликатес.

 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  Много интересно! Обществото ни очаква, че полицаите с 1000 лева заплата, които псува са ядрени физици, полиглоти!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Разстроено

  "Цялата създадена т. нар. "организация" по идентификация и проверка се оказа един голям надут балон."

  Само това да беше балона...
  Когато искат по 30 дни отпуск и 20 заплати при пенсиониране на 50 г. са доста по-организирани.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  Временно задържан с оглед гарантиране безопасността :P
  И да се радва, че е било по време на учение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  А стига, бе!?

  Ако наистина в "учението" е влизало и претръскване на попадналите в "играта", при това с участието на ДАНС - то защо е около НДК, а не на Лъвов мост или поне Пиротска?

  Тия антитерористично посетителите на заведенията около НДК ли ги терзаят или тези на прословутия "хотел" на име "Цура" на Лъвов мост?

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1438 Весело

  хитро... терористите са останале с пръз в ***

 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Каквото ръководството на министерството, такова и изпълнението му. Какво чудно има? Да не би реформаторския плам на бъчварката да е отронил дума за начина на работа? Или не дай боже за организацията? Как да каже, като хал хабер си няма. Нито тя, нито тия около нея.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Весело

  До коментар [#10] от "kasko":

  Защо мислиш ,че само Боце яде филии с мас. Аз съм прост и вие сте прости....

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  На Лъвов мост поне щяха да свършат някаква работа, а не само да плашат гаргите

 26. 26 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Цирк дами и ггоспода, цирк и показност!

  До сега аз поне друго не съм виждал от родното МВР. А, да - и тотално неспазване на законите!

  Са цацата да ми иска адреса щото коментирам негативно срещо властта! Е..те си м...те о..френи!

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 27. 27 Профил на Лилипутин
  Лилипутин
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Отдавна сме заложници на всички видове държавна власт, това просто е епизодично проявление на изпълнителната такава. Отделно нито армия ни, нито полицията са способни на адекватни мерки срещу истински терористи. Това да не е дринг енд драйв за мутри, изнудване за почерпки или бой над млади момичета

 28. 28 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Гневно

  Пародия. Като всичко при това управление. Пародия на управление на държава. Срам ме е и ме е яд, че ни управляват тия, които ни управляват.

 29. 29 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Нашата милиция ни пази.

  Не ни трябва ИДИЛ, нито друга подобна формация. От местните идиоти щетите са в пъти повече.

 30. 29 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо ли не съм изненадан, в България отдавна едни от най-големите престъпници са полицаите. Съдружие с наркодилъри, сутеньори, контрабандисти, сега и това, и още, и още характерни за Ушев дейности.

 31. 31 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-вероятно това е стандартната процедура при терористичен акт - МВРто хваща всичко живо в района, до установяване на самоличността. Естествено, в такава ситуация всеки е виновен до доказване на противното, но и тогава не е много сигурно.

  При вчерашното учение МВРто явно е решило да спести някой лев. Защо да ангажира полицаи за статисти, след като може да задържи всичко живо, което мине през района? Любезност, учтивост, владеене на езици... хайде сега, нали все пак това е учение, пресъздаващо реална ситуация? Ако всички полицай говореха английски или пък любезничеха щяха да създадат грешни впечатления, неотговарящи на действителността.

 32. 32 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":

  Нямам идея друг да е споделял гастрономически особености.Ако си чула ,кажи.А прост ,прост , обаче на избори лумка сложните като шкембе в дувар.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 33. 33 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 541 Неутрално

  е друго е да си на държавната хранилка ... само имитация ... нали ако имаше "терорист" тези 100-200 човека щяха да са жертви "отгоре" и тия с големите болтове са много тъпи, ама много, а за тия с филиите с мас да не говорим те са същите като оня с постната пица и жената министър ли е раздавала заповедите

 34. 33 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ""Еми, ще им плащаш. Аре, бегай!" Минава още половин час. "

  Две изречения, отразяващи много голяма част от нашия живот през последните години......

 35. 35 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 710 Весело

  ''"Ами те български знаят ли?" Не. "Е, значи сме се представили, ама те не са разбрали."''


  е т'ва е, който е казал че акъл под фуражка не вирее

 36. 36 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Ама нали беше координирано с МЕЖДУНАРОДНИ спецчасти туй "учение", на какъв език са го координирали?
  На мен ми напомня на хайките, които правеха по стадионите милиционерите по комунистическо време - отцепва се целия сектор и всички в районното, там след хууубав бой и признание че си камила те пускат да си ходиш - най-често бос.

 37. 37 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Ха, и ние работим за 1000 лв., че и за по-малко и все пак се оправяме с английския ...

 38. 38 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  "24 часа" цитира ТАСС, че "кралят и кралицата на Белгия са евакуирани от Брюксел". Сега гугълнете на френски и на английски: "le roi des belges évacuation" и "king queen belgium evacuated". Ще видите:
  "Belgian royal palace 'NOT evacuated' following terror attacks"
  "Belgian royals DENY that Brussels palace evacuated"
  Кралят и кралицата НЕ са "евакуирани" ("евакуирана" беше само нашата овца Цачева). Напротив, белгийското кралско семейство стои в брюкселския дворец от солидарност с населението.

  Каквато ДЕЗинформацията, такава и цялата им работа. Важното е да се поддържа идиотския климат на тая територия.

 39. 39 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 381 Неутрално
 40. 40 Профил на nacionalka
  nacionalka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#31:"morf"]Ако всички полицай говореха английски или пък любезничеха щяха да създадат грешни впечатления, неотговарящи на действителността.[/quote]

  Тук за цяло положително число различно от нула се борим, за "всички" това не мисля че и някой редовен в психиатрията не може да си го представи.

 41. 41 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Полицаите винаги са били най- слабото звено в т.н.правораздавателни органи.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#37] от "inspektora":

  Сигурно. Само че не сте били тази нощ по желание пред НДК.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1067 Весело

  Ха, ха Баце загуби поне още 1000 гласа.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#25:"hodounski"]На Лъвов мост поне щяха да свършат някаква работа, а не само да плашат гаргите [/quote]
  Да, де!

  Но изниква мъчителният въпрос:
  Ако не са искали да "свършат работа", а само да "се пробват" - поради что ДАНС са и проверявали в системата?

  А ако са искали "да свършат работа" - то поради что я вършат като във вица с пияния, който си загубил ключовете в храсталака в тъмното, но ги търси на улицата под лампата, защото там било светло?

  Шизофреничността на бутафорията е отчайваща!
  Макар и да не може да додрапа чак до бутафорността на двучасовото "Мащабното съвместно учение на армията, полицията и т.н. един бюлюк "институции" на един плац около КПП Кулата ...
  Но пък са показателни ...

 45. 45 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Излиза, че под претекст, че провеждат учение, службите могат да ми влязат в дома и да го обърнат наопаки?

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 46. 46 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#25] от "hodounski":
  Да бе , ако нямат заложници и те харесат?

 47. 47 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Весело

  До коментар [#46] от "Хайлето":

  Може теб да харесат

 48. 48 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 914 Весело

  Сега става ясно защо всички бежанци ни избикалят от далеко! А ако терористите четат Дневник няма и да си помислят да влизат в България!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Казвал съм го и преди: нека не бъркаме МВР и полицията. Полицията може да е най-важната част от МВР в една тоталитарна държава, но в едно свободно общество това не е така. Ролята на полицията в МВР е показателна за това къде се намираме ние.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 52. 52 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Аре са. Това е полицейски експеримент. Аре бегай!

 53. 53 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Трябва да има оставки за такава излагация!

 54. 54 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 587 Гневно

  Оставаше Пеевски да се рахождаше важно-важно наоколо (ако беше избран начело на ДАНС). Щяха да са си лика-прилика с некадърните полицаи!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 55. 55 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#53:"Медунчо"]
  Трябва да има оставки за такава излагация![/quote]
  Трябва, ама няма има. Уви за далеч по-сериозни изстъпления историята се потулва и никой не е виновен.

  Демонстрирахме, че имаме полицаи и линейка, стига толкова. Ще се вайкаме и ще му мислим когато ни се случи нещо неприятно (а дано пропуснем).

  ...
 56. 56 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Нещо хич не ми се връзва цялата работа ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 57. 57 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Правителството, МВР и службите са неспособни да спрат терористи защото са препълнени с милиционери. Това не е новина.
  Но искам да попитам дали някой ще си подаде оставката заради описаната случка? Дали някой ще поеме отговорност, или отговорност не е дума от речника на гербавите милиционери?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 58. 58 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 631 Неутрално

  От целият разказ разбрах, че авторът сервилно се е подмазвал на някакви италианци.

 59. 59 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  В МВР си нямат селски идиот - всички се редуват.

  CONTADOR GRATUITO!
 60. 60 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#47] от "hodounski":
  Едва ли, аз съм грозен и неумен и не съм близо до Сточна гара

 61. 61 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Е, получихте ли информация и от други читатели, Дневник? От плачещите жени? От италианците с омазани с кръв документи? От пищящите старци? От пресцентъра на МВР? Щото иначе ми изглежда като търсене (и получаване) на медийна слава. Какво стана с принципа за трите независими източника, преди да публикуваш?

  Доброто е заразно
 62. 62 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Нашите ушеви, че са чугуни, всички го знаем. Но и френската и белгийската полиция се изложиха много здраво, и то истински.

 63. 63 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#61] от "dogwoman":

  И аз бих задал тези въпроси, защото тук мирише на жълтина.

 64. 64 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  200 души „заложници", само този се е обадил; множеството журналисти там пишат и отразяват днес, че е имало известни логистични неудобства, младежи, които не са успели да стигнат до „Мементо", но никой не съобщава за отнети лични карти и заложници и дори „Дневник" разбира за този гаф на правителството, чрез поста на този мъж във Фейсбук; по някаква причина само на него не са му взели личната карта, на всички други са им били взети; нашият човек, алтруистично прави компания на двама италианци, разтушава ги и ги чака да си вземат документите; на единият от италианците личната карта е оцапана с кръв с неясен произход; нашият човек е притеснен дали ще могат да се приберат за Великден в Италия, но има хепи енд и ги изпраща по живо по здраво да празнуват в неделя „Пасха" (Пасха?!?); нашият човек е категоричен, че не е либерално и толерантно да му се нарушават правата и свободите и не иска да живее в такава сържава..............Ок, добро е!

 65. 65 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#41:"mr. wonderworld."]
  Полицаите винаги са били най- слабото звено в т.н.правораздавателни органи. [/quote]

  Дори да е така, конкуренцията за тази титла със съда и прокуратурата е много оспорвана.

 66. 66 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  [quote#31:"morf"]Ако всички полицай говореха английски или пък любезничеха щяха да създадат грешни впечатления, неотговарящи на действителността. [/quote]

  Колко полицаЙ в Испания, Италия и Франция говорят английски според теб?

 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#60] от "Хайлето":

  Шиле, ние май сме съседи?

 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#63] от "galapagas":

  Мирише, та се не трае. И даже никак не обвинявам този някой си Паунов. Човекът може да си пише във ФБ и да си украсява, доизкусурява и нагажда историята, както си намери за добре. Нито е репортер, нито клетва е полагал пред съдебен състав.
  Непрофесионалистите са другаде. Те си знаят.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  А някой хора искат още по-сериозна полицейска държава.

  Я си представете какъв ужас ще е ако още повече се вдигнат провомощията - т.е. безнаказаността на тези достойни представители на мутрополицията.

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#67] от "hodounski":
  Не съвсем, ама какво са пет километра

 71. 71 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това повече ми прилича на литература.Дори в МВР не са толкова тъпи и шантави..,всъщност знае ли човек като им гледам ръководството.От публикацията излиза ,че МВР води борба срещу собствените си граждани ,хм,да.

 72. 72 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#71] от "hmc12310991":

  МВР са пълни с изненади Винаги могат да надминат всякакви очаквания.

 73. 73 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "1. С какво право хора са принудително държани като животни с часове под дъжда, без да им се даде никакво обяснение, без да поиска съгласието им и без да бъдат допуснати дори до WC да отидат?"

  Това застраши ли здравето и живота ви нещо?
  Никъде не е казано, че трябва да ви с еобясняват. Особено пък тук и сега, веднага. При антитерористична акция полицаите/баретите само викат МВР и влизат с автоматите. Никой не си носи служебната карта в ръка докато атакува. Ако не сте забелязали.


  2. Защо нито един служител от тази "операция" не се легитимира и не регистрира изразеното желание за правна помощ от задържаните?

  Как да с елегитимира? Нали имат номера? Подайте жалба в РДВР.Правната помощ е базплатна само за задържаните.Вие не сте били.

  3. Защо не се издаде протокол за осъществените процесуални действия по задържане, който да удостовери събитието и да е надлежен документ за по-нататъшни правни действия – търсене на отговорност от държавата или най-малкото представянето му пред работодател, ако някой от хората е на работа нощна смяна?

  Вие пак искате тук и сега.Не може когато на вас ви се прииска!
  Вземете си справка днес, утре, когато ви е удобно.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 74. 74 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Любопитно

  До коментар [#70] от "Хайлето":

  Е нали си на Ст.гара?

 75. 75 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#1:"миглен локумев"]мвр щом взема заложници,положението е сериозно[/quote]
  Идеята е да се създаде подходяща емоционална среда като след истински терористичен акт. Хората да нервничат,д а плачат, да се тръшкат, да викат, да нервничат.
  Много добър сценарий!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 76. 76 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 434 Неутрално

  това ако е истина, бъчварова да си подава оставката!

 77. 77 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#7:"Пипера е много лют"]А това, че в МВР и ДАНС няма хора, които да знаят езици[/quote]
  Не са длъжни да знаят!
  Тук е Б Ъ Л Г А Р И Я!
  Официалният език е само един-български!
  Да не би в САЩ полицаите да знаят френски или шведски?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 78. 78 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#7:"Пипера е много лют"]

  А това, че в МВР и ДАНС няма хора, които да знаят езици, е симптоматично за нивото и за това какви хора отиват там. [/quote]
  Знаенето е едно нещо.
  Те трябва да са сертифицирани!
  не може просто да знаеш някакъв език! Трябва да си сертифициран преводач, защото и най-малката грешка има солени правни последствия.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 79. 79 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#21:"xm..."]Ако наистина в "учението" е влизало и претръскване на попадналите в "играта", при това с участието на ДАНС - то защо е около НДК, а не на Лъвов мост или поне Пиротска?[/quote]
  Верно, щеше да е по-реалистично- с арабели и всякакви чужденци незнаещи български.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 80. 80 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 530 Неутрално

  „...Мисля, че ще ме преведе да мина покрай огражденията и тръгва, но всъщност ме завежда на една поляна, оградена от полицаи, където чакат още 100-200 души..."– коя е тая „поляна"?


  „...След още половин час се създава нещо като организация."– след още колко е това „половин час"? Колко е продължила тази „заложническа" драма? От написаното, оставам с впечатление, че са били „на полето" поне 5-6 часа!...


  „...Част от хората са насочени към чакащи рейсове и поляната пооредява. "– какви са тези рейсове, към концлагер ли ще ги карат? Въобще „потърпевшия" дава много общи данни за „поляна", насочване нанякъде, „навън", „след половин час", „зоната за сигурност"...нито се разбира къде е бил заточен, нито от къде пуснат, нито колко е седял.


  „...Каквото му кажем, това записва на някакво хвърчащо листче. Не му допадна спелуването на някаква улица, затова се съгласихме да се запише бул. "Черни връх". Защо пък не. След това им върна документите." – какво е било записано като „Черни връх", коя е тая „някаква улица", на кого не е допаднало спелуването ѝ? Улицата, на която живеят италианците е друга, ама човекът от ДАНС не я е разбрал и е написал „бул. Черни връх"?!? Или улицата в Италия, на която живеят злочестите студенти по медицина с оцапана с кръв лична карта, ДАНС-аджията е записал за по-лесно в протокола като „бул. Черни връх"?!?

 81. 81 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 387 Неутрално

  То това си като епизод от "Под прикритие" с разлика ,че там на статистите им плащат, добре че не сме сърцето на Европа ,а та..ка

  nemam nervi
 82. 82 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 480 Неутрално

  от коментара на Кольо разбирам, че другия път МВР (пък и терористите ако решат да извършат атената) трябва да се съобразят с метерологичните условия. чай, кафенце нещо ?

 83. 83 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#77] от "toyaga":

  И като надойдат някакви араби, които не говорят дори европейски езици, какво - ще се тупаме в гърдите и ще крещим, че "ТУКА Е БЪЛГАРИЯ!!!" ли?

  Едва ли има друга такава разбивка на обществото, в която от 200 служители (може би и повече) няма и един да говори чужд език.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 84. 84 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#61] от "dogwoman":

  Прочетете пост 38 и после лайте, уважаема. Замазването и явната лъжа са приоритет.

 85. 85 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Весело

  [quote#78:"toyaga"]не може просто да знаеш някакъв език[/quote]

  Може, господин полицай, може. От обща култура така, от музка, филми ... култура, дето се вика.

  До коментар [#80] от "nniikkii":

  Господин полицай, окепазяването на свидетели върви предимно пред вашите началници и в блиц.бг, тук нивото е друго.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 86. 86 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Притеснително е, ако описаната случка е истина.

  Но доста по- притеснително е това:

  [quote#0:"СТАТИЯТА"]От МВР не отговориха на въпросите на "Дневник", свързани с разказа.[/quote]

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 87. 87 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#84] от "tily_lily":

  Чий приоритет, уважаема, ако ми позволите да отвърна учтиво на вашия лай? Чий приоритет са лъжата и дезинформацията?

  Доброто е заразно
 88. 88 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 595 Весело

  Бил съм свидетел на безброй малоумщини на шапкарите, така че написаното си звучи абсолютно достоверно.

 89. 89 Профил на TOSHKOFF
  TOSHKOFF
  Рейтинг: 543 Любопитно

  До коментар [#18] от "tribiri":

  Хм, аз съм ядрен инженер, асистент съм в ТУ (заплатата е под 800 лв.) + говоря три езика. По вашата логика трябва да получавам 3000 лв.? Ама образованието няма бюджет 1 млрд. лв годишно безотчетни

  Sic transit gloria mundi
 90. 90 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Любопитно

  До коментар [#87] от "dogwoman":

  На МВР?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 91. 91 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#89] от "TOSHKOFF":

  Заплатата няма отношение, човек или е адекватен, или не.

  МВР не е.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 92. 92 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#90] от "galio":

  За МВР и дума не ставаше в разменените коментари, пиле шарено.

  Доброто е заразно
 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  [quote#18:"tribiri"]Обществото ни очаква, че полицаите с 1000 лева заплата, които псува са ядрени физици, полиглоти![/quote]Кучето скача според тоягата. Ако тестовете за остъпване на работа включваха английски щяха да знаят. В Украина сега с реформата на МВР се заеха грузинци и тестовете включват английски. Заплата е $400 и в момента половината нови полицаи са не само с английски, но и с висше или полувисше образование (учители, филолози и др. хора с нископлатени професии). И у нас може да е така с/у заплата от 1000лв, но Цвъки и хората му английски не знаят, респективно няма как да изискват това от подчинените си.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Прост, по-прост, полицай, пожарникар, Боко.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 95. 95 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 632 Разстроено

  [quote#93:"Николай Николов"](учители, филолози и др. хора с нископлатени професии)[/quote]

  Баси- колко унизително звучи

  Особено за учителите!

  Следващата форма на падение би била и лекарите да започнат да се натискат за полицаи...

  Двете най- благородни професии- лекар и учител- нископлатени!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 96. 96 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Един въпрос: Има ли доказателства, че нещата са точно такива, каквито са описани от автора на текста? Или всичко е прието на юнашко доверие?

 97. 97 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Възмутително! В тая нещастна държава полицаи стават най-некадърните, безнравствени и морално деградирали хора! Мутри в униформи!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 98. 98 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#58:"blaf"]От целият разказ разбрах, че авторът сервилно се е подмазвал на някакви италианци.[/quote]

  Пак е изненадващо, че си успял да осмислиш дори и нещо толкова сложно. Поздравления, не спирай да се опитваш.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 99. 99 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  добре де как сега да кажа, че имам доверие в МВР...пълно безхаберие и непрофесионализъм..да не дава господ да ги видиме да действат в реална обстановка

 100. 100 Профил на grizin
  grizin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#61] от "dogwoman":

  ииии да ви *** и фуражките - гледам сега цялата история на коментарите и сте много жалки - отначало - за ваше добро е било, стига с въпросите! Не мина. После - да бе, неприятно, ама нещо много 'внушават' с това заглавие. Не мина. После - що само един свидетел, трябва поименно, колега, поименно всички. Не стана. Накрая - абе нищо им няма, да са благодарни - в другите страни по време на учение направо щяха и да ги отстрелят.

  Няма право полицията да те държи никъде без да си арестуван, имаш си права. Та това е цялата идея на западния свят! Ако искаш иначе - тея с бомбите чувам не са по човешките права, беги при тях. Сигурен съм, че ще намерите сродни души

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK