Нека не се поддаваме на страха, призова митрополит Антоний

Митрополит Антоний

© Анелия Николова

Митрополит АнтонийНека не се поддаваме на страха, на гнева и на желание за отмъщение, призовава Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в изявление по повод на терористичните атаки в Брюксел.


Нека дори в тези трудни моменти да бъдем миротворци, както Христос ни призовава, напомня той и приканва да не ни обзема страх, който притъпява нашите сетива и чувства и ни прави уязвими.


Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са плод не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза. Авторите на това злодеяние демонстрират ненавист към Европа и нейните ценности, към стремежа на народите й да живеят заедно, без разделения помежду си, сочи митрополитът в обръщението.
Подобни действия за масово и безсмислено отнемане на човешки живот имат за цел да всеят страх в сърцето на Европа и да принудят гражданите й да живеят в постоянен ужас и несигурност, да попречи на тяхната креативност и да унищожи доверието между тях.


Ние като християни можем да заявим, че никой няма право да отнема човешки живот, освен Този, Който го е дал, напомня митрополит Антоний. Молим се и скърбим за загиналите и ранените и се надяваме Бог да даде утеха на техните близки в тези трудни дни от живота им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  "Нека не се поддаваме на страха, на гнева и на желание за отмъщение ..."

  Ама как така? Хората са се организирали, правили са бомби, живота дори си пожертваха. Ние сега да им обезсмислим целия труд и усилия. Е, бива ли такова нещо?

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Уж на нашия континент има секуларност, а гледам, че европейските лидери се изразяват като духовници - „Нека не се поддаваме на страха, на гнева и на желание за отмъщение...“.
  То какво излиза, че и ние живеем в условия на шериат.
  Напротив, реципрочни мерки (ответни удари) са наложителни, пък ако ще да ги наричат отмъщение.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Да кажем "не" на страха, това сме го чували. Ама е неестествено и противоречи на природата. Защото всяко живо същество има чувство за самосъхранение и то го предпазва от необмислени действия. Лично аз не мога да не изпитвам страх, като чух разказите на очевидци за разкъсаните човешки тела и осакатените хора. Хайде да не се правим на герои, ами властите да вземат крути мерки за опазване на сигурността на данъкоплатците, които им плащат заплатите.

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 495 Любопитно

  "Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са плод не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза"

  И какво - религиозния фанатизъм не може да се изразява в човекоомраза ли?

 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Правилно! Трябва да сме още по-толерантни, разбиращи и добри християни. Нека всички да дарим пари за бежанския лагер в Кресна! Нека отворим сърцата, умовете и душите си за всички! Нека направим както правят повечето католици в Германия - гостоприемно канят бежанци в собствените си домове и им отстъпват дъщерите си! Нека бъдем милосърдни и да дарим жените и дъщерите си на всички идващи мъже! Всички чужденци знаят, че българките са хубави жени!

 6. 6 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аха, значи смирено да се чака онзи момент от преди 600 години из Балканите: " ...И те - малкото злощастно оживели, завиждаха на изкланите и избитите от агаряните... и проклинаха участта си"

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Едни религиозни зомбита, след години на промиване на съзнанието, убедени, че ги чакат райски благини, убиха себе си и сума народ.
  И този поп "яхна" европейските ценности.
  Никой няма право да отнема живот. И без "освен".

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3709 Весело

  Айде сега!

  Ма бива ли така?
  Че що народ хляба си вади от това, що предводител и кандидатпредводител оФце сбира под писъка на тая свирка ...

 9. 9 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Айде, почна се. След първоначалното снишаване вчера, толерастко-масонската пропаганда се задейства.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 10. 10 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този защо изобщо са го изтипосали?
  С какво ни помага неговата проповед да решим проблема?
  Чудя се само защо не е продължил в същия дух и не ни е призовал зда обърнем и другата буза...

 11. 11 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#10] от "marsena":

  Дрънка едно към едно глупостите на Меркел, Оланд, Юнкер, Кристалина Георгиева и останалите либерални нещастници.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 12. 12 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Трябва да вземем мерки и без страх да смажем и изкореним тероризма в Европа - люлката на човешката цивилизация. Мюслитата или ще уважават традициите ни и няма да налагат своя ранно-средновековен мироглед или трябва да бъдат подлагани на гонения и екстрадации. Няма средно положение хора!!

 13. 13 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Бива ли заради няколко милиона индивида, с разбирания от шести век, да живеят в страх 500 милиона евопейци? Айде стига вече глупости и призиви! Искам конкретни действия или ОСТАВКА.

 14. 14 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Правилно говори Метрополит Антоний.

 15. 15 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Исляма е религия с разбирания от 6 век. Или ще си реформират просташката религия или вън от Европа. И всички радикални ислямисти трябва да бъдат подложени на геноцид и заличени от човечеството на земята. Нека всяко мюсли, което реши че ще става по праведно и от ЛЪЖЕпророка-педофил, да знае че ще бъде унищожено заедно с цялото му родословие до девето коляно. Да, краен съм, но или ние или те! Накрая ще се появи онова дребничко ядосано човече с мустачки и ще прочисти континента, но на каква цена?

 16. 16 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Monsieur":

  Прави си ...всички Мюслита да ....носят мартенициии!

 17. 17 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Достойни думи за митрополит.
  Силните приказки и волята за защита трябва да дойдат от политиците.

  подпис
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2209 Любопитно

  До коментар [#14] от "chushko":Правилно, ама кой ли го разбира?

 19. 19 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Доколкото разбирам, митрополит Антоний призовава не страхът и не жаждата за мъст да ни ръководят и това е правилно. Справедливостта трябва да се търси и да се изисква с цялата строгост на закона, но отмъщението убива справедливостта. Ако духът ни е толкова велик, колкото си мислим, трябва да успее да изплува над гнева и отмъщението.
  Страхът от своя страна е естествена реакция, но разумът трябва да може да контролира и нея, така че да не е водеща мотивация на действията ни. Ако му позволим да ни води, страхът сковава активността. И не бива да се бърка с предпазливостта и бделостта, които предпазват от неразумни действия.

  E PLVRIBVS VNVM
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1954 Весело

  До коментар [#16] от "chushko":

  Доживях да се съглася с две ваши мнения подред !

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най-после разумен, почтен и загрижен глас от Православната ни църква! Наистина има някакво събуждане и прогрес в обществото ни.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 22. 22 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Свещениците би трябвало да ги е грижа на първо място за собственото им паство - съжалявам, но подобни изказвания като това горе показват безразличие към нормалните хора, към страданието на християните, засегнати от ислямския фундаментализъм. Трябва ли този митрополит лично да бъде нападнат и черквата, в която служи , да бъде обругана от бежанците (проверете какво става сега в Гърция), за да се осъзнаят тези хора.

 23. 23 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 499 Разстроено

  "Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са плод не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза."
  Много правилно определение от метрополита. Също виждам че такива фанатизирани опоненти и групировки най много вредят и кърнят името обикновенния вярващ мюсюлманин. За това най първи исламския свят да се обединят срещу тези шейтани.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  [quote#0:"0"]"Терористичните актове в Брюксел, отнели живота на повече от 30 човека, са плод не толкова на религиозен фанатизъм, колкото на човекоомраза." [/quote]
  С това не мога да се съглася, понеже знам, че живите бомби не мразят хората, не извършват атентатите за отмъщение. Напротив вярват, че ще отведът в рая и загиналите заедно с тях невинни граждани (отнася се и за немюсюлманите). По-лесно решим е проблемът, ако кажем, че убиват от човекоомраза, но не това е истината.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  [quote#0:"0_"]Нека не се поддаваме на страха, на гнева и на желание за отмъщение[/quote]
  В момента, в който сеподдадем ще излезем от човешкия си образ.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3565 Неутрално

  Точно така ! Страхът и паниката са кислород за фанатиците.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK