Върховни съдии: В антикорупционния закон има неясни термини, анонимните сигнали са неприемливи

Меглена Кунева

© Надежда Чипева, Капитал

Меглена КуневаОсновен правен принцип е наложената санкция и способите за нейното реализиране да съответстват на нарушението на подлежащия на защита публичен интерес. Някои от процедурите за проверка, предвидени в проекта на този закон и способите за прилагането им, създават предпоставки за накърняване на гарантираната с конституцията защита срещу неоправдано посегателство върху честта, достойнството и доброто име на проверяваните лица, които независимо от обстоятелството, че заемат висши публични длъжности и подлежат на по-стриктен контрол, не са изключени от обсега на конституционната защита."


Това е част от становището на Върховния касационен съд, подписано от комисия от петима върховни магистрати по новия проект за антикорупционен закон. В началото на март проектът беше обсъден на оперативно заседание на кабинета и пое за втори път към парламента. Наскоро Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" заяви, че ако законът не бъде приет, движението ще напусне управлението.


В поправения вариант освен Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР, вътре ще е и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вълчев дори определи, че новият антикорупционен орган ще е "българското ФБР".
Върховните съдии отбелязват, че от проекта не става известно дали покрай създаването на новия орган - т. нар. Бюро - в което ще се влеят комисията за конфликт на интереси и части от Сметната палата, е направена оценка на работата на работата на двата органа. "Не става ясна връзката между обединяването на двата вида декларации - за имущество и за конфликт на интереси и необходимостта от създаване на изцяло нов орган", пише още в становището. Според върховните съдии трябва да се въведат конкретни критерии за наличието на достатъчно факти за образуване на производства. Те отбелязват, че "се разчита на твърде формален критерий за уличаване, без това да разкрие и засегне предпоставките и механизмите на самите корупционни въздействия и тяхното генериране".


От становището се разбира, че едни и същи понятия са дадени с различни термини в законопроекта. "От една страна се посочва, че предотвратяването на корупционно поведение се осъществява чрез деклариране на интересите на лицата, заемащи висши публични длъжности, като се употребяват изразите "деклариране на интереси" и "декларации за интереси". Същото касае и термина "конфликт на интереси" и "частен интерес" без достатъчно разграничаване на хипотезите".


Според съдиите има и термини, които са с неясно значение - като например "необяснимо богатство". Последиците от боравенето с подобен неясен термин ще бъде намеса в правната сфера на отделни хора, като е възможно това да се случи на основание анонимен сигнал."Така се отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм", пишат съдиите.


"Решението да се разглеждат анонимни сигнали е неприемливо. Такава възможност граничи с опасност за неоправдано засягане на основни права и с риск за неефективност на работата на институциите", става известно още от становището. Според него комбинацията от големи правомощия за орган на "изпълнителната власт и приемането на анонимни сигнали в неукрепнала в демократичните практики страна може да доведе до сериозни последици за баланса на институциите и защитата правата на хората, които не са съизмерими с бездруго съмнителния резултат от работата по такива сигнали."

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  с две думи - тоя закон не струва, няма да бъде приет и седянката се разтуря, дано скоро има избори, ама кой вярва на зеленогорски, като захапалите кокала реформатори няма да го пуснат до края

 2. 2 Профил на Катерина Стоева
  Катерина Стоева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  тоя цитат е съвсем точен

  Тук има една истина: „Реформаторският блок е мъртъв” и затова изглежда толкова несъстоятелна битката за трупа му между ДСБ и ДБГ – в какъвто и състав да се яви на следващите избори Реформаторският блок е обречен, защото измени на десните избиратели, а те не прощават, такъв е опитът и със СДС и ДСБ

 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поредната несбъдната реформа на т. н. реформатори. Опозиционно - управляващи и управляващо - опозиционери.
  А дали имат поне една състочла се реформа?

 4. 4 Профил на magesnik
  magesnik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Доколкото съм запознат предложението за анонимни сигнали не е за всички граждани. Само за високопоставени съдии и други разни със сериозни позиции в държавата. Не е като да съм учуден че не им допада и разбира се подкрепям предложението.
  И да добавя че "необяснимо богатство" - хич не ми се вижда труден за обяснение термин. Ако не може да каже многоуважаемия съдия или прокурор от къде му е богатството, държавата го взима - идеално си е предложение и това е така навсякъде по белия свят.

  There is no higher religion than truth!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Законът беше критикуван и от Александър Кашъмов,който работи като правен експерт в неправителствената организация Програма Достъп до Информация .

 6. 6 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Вижте Истински реални данни за корупция при хора от върховете на властта могат да бъдат дадени само от хора от близкото обкръжение на корумпираните боклуци Банкови сметки решени дела посредници предаване на пари обвързаности Данни които могат да бъдат доказани в съда Кои от това близко ще си напише името Та с него просто е свършено Дори някои да бъде осъден тези от неговото обкръжение ще му разсипят живота Разбира се този закон няма да бъде приет Казаха го най високо място като на висок глас обявиха ча в България няма корумпирани по високите етажи на властта Как ще се прави закон за корумпирани министри съдии и държавни чиновници на високи длъжности като няма такива Горката Кунева Защо се мори напразно

 7. 7 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Баце нали отсече - у нас корупция НЕМА!

  Тоя закон за какво е?

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Голям смех, особено накрая. Обичайна практика в ЕС е да се работи по анонимни сигнали. Съдиите "ги страхува" некой превантивно. Споко, няма да стане бързо магистрати български!

  "От ВКС препоръчват ръководството на Бюрото за борба с корупцията също да подлежи на проверка за почтеност. От Върховния съд смятат, че противоречи на Конституцията предложението проверките, които Инспекторатът на ВСС ще извършва на магистрати, да бъдат изпращани на антикорупционното бюро, без да е постановен окончателен акт. Това според съдиите противоречи на разделеността на властите. Становището на ВКС поставя и прецедент пред българското законодателство. Магистратите предлагат на проверка да подлежат не само половинките на властимащите от противоположния пол, но и случаите на еднополово съвместно съжителство. Приемането на тази препоръка може да се разглежда и като първа стъпка към легализиране на еднополовото съжителство, придобило публичност като “легализиране на гей-браковете”. /БГНЕС

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#5:"Роси"]
  Законът беше критикуван и от Александър Кашъмов,който работи като правен експерт[/quote]
  Тогава няма начин да не е добър закона.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Тези "честни" съдии сега пък за честта си са се загрижили. Ама иначе нямат нищо против анонимните дарения в джобовете им. Кога най-сетне съдиите (прокурори и т.н. всячина) ще почнат да се борят ИСТИНСКИ с корумпираните си колеги? Тези пози "ние сме честни" са свръхдосадни вече и никой не им вярва.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  [quote#8:"достатъчно"]Съдиите "ги страхува" некой превантивно. [/quote]
  тавариш Цацаров

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#11] от "extraCACA":
  Аз пък съм сигурен, че е Мечо Пух...

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Весело

  А някой питал ли ги е? Или те сами отговарят преди да ги питат, за да не би случайно някой поУитик да бъде осъден, а те, горките, претоварени с повечко работа! Мъка! Когато се крадат милиарди-това си е в реда на нещата! Когато има дори минимален шанс някой поУитик да бъде осъден на не много годинки затвор, се надига тъкъв превантивен масонско-илюминатски вой, че всеки демоКРАД да се "осъзнае" и уплаши! ПоУитиците у нас НЕ заслужават да бъдат съдени по ПИСАНИ закони! Май същото важи и за част от магистратите? Защо ВАШИЯ кадровик Красьо още е на слобода БЕ?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Някакви си ВКС магистрати ги страхува"необяснимо богатство" и "закона за борба с корупцията!По СОЦ-а време,всеки НЕдоказан лев подлежеше на конфискация! Царят отмени тоя текст! А в САЩ пари се КОНФИСКУВАТ "in rem"-ако са придобити по престъпен начин, дори ако са собственост на 3-то, НЕсвързано с престъплението лице!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  До коментар [#13] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  що така праиш бе чиче

  "И какво от това
  18:32 | 23 март 2016 | #1

  А някой питал ли ги е? Или те сами отговарят преди да ги питат, за да не би случайно някой поУитик да бъде осъден, а те, горките, претоварени с повечко работа! Мъка! Когато се крадат милиарди-това си е в реда на нещата! Когато има дори минимален шанс някой поУитик да бъде осъден на не много годинки затвор, се надига тъкъв превантивен масонско-илюминатски вой, че всеки демоКРАД да се "осъзнае" и уплаши! ПоУитиците у нас НЕ заслужават да бъдат съдени по ПИСАНИ закони! Май същото важи и за част от магистратите? Защо ВАШИЯ кадровик Красьо още е на слобода БЕ? "

  http://www.mediapool.bg/vks-zakonat-kuneva-otvarya-vrata-za-proizvol-populizam-i-politicheski-ataki-news247087.html

 16. 16 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#1:"Катерина Стоева"] кой вярва на зеленогорски, като захапалите кокала реформатори няма да го пуснат до края[/quote]
  Има Реформатори и "реформатори".
  Захапалите кокала са от тия с кавичките.
  Така че много моля, използвайте точните термини.

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  До коментар [#14] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  опа

  "
  И какво от това
  18:38 | 23 март 2016 | #2

  Някакви си ВКС магистрати ги страхува"необяснимо богатство" и "закона за борба с корупцията!По СОЦ-а време,всеки НЕдоказан лев подлежеше на конфискация! Царят отмени тоя текст! А в САЩ пари се КОНФИСКУВАТ "in rem"-ако са придобити по престъпен начин, дори ако са собственост на 3-то, НЕсвързано с престъплението лице! "

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  [quote#12:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Аз пък съм сигурен, че е Мечо Пух... [/quote]
  е хубаво де, пухкав е, не е дебел... мечото ти

 19. 19 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ами да сядат и да започват корекциите.Такъв закон е нужен,а съвсем друг е въпроса дали ще се спазва. И кои ще са хората,които ще съблюдават дали ще се спазва.

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Днес имаме поредно оправдаване от ВКС. На бивш кмет. Доста скандален случай. Нещо по темата, или е по-важно да мрънкаме по Кунева.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3620 Весело

  “Вълчев дори определи, че новият антикорупционен орган ще е "българското ФБР"."

  Aмериканците си имат само едно ФБР, за разлика от нас!
  Какво да се прави, при такова изобилие от търтеи и милиционери, у нас трябва повече!

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#15] от "extraЦаца": цацка, имаш ли нещо да добавиш като мен към проекто-закона за борба с корупцията, смяташ ли, че пари трябва да се конфискуват като в САЩ(ИН РЕМ), смяташ ли, че терминът "необяснимо богатство" притеснява някого и защо? Или смяташ като Боко и върховните съдии, че "в България корупциа нЕма", и "подобен закон е "излишен""? Щях да благодаря, ако беше пуснал моите постинги преди мен, а не след мен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 434 Весело

  "Според съдиите има и термини, които са с неясно значение - като например "необяснимо богатство"!
  Ми, да им поизясним! Когато един "върховен съдия" има имоти, и авоари за десетки милиони, а получава заплата 4 000 лв., богатството им е "необяснимо"! ...................

 24. 24 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#18] от "extraCACA":
  Ама дали е ЦАЦА??...

 25. 25 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какво й пречи на великата реформаторка Кунева, да изисква разкриване на собствеността на Булгартабак. Не и трябва специален антикорупционен закон. Въпросът е там, че това е поредната имитация на Кунева. Тя се оказа най-добра в извършването на имитационни дейности.

 26. 26 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 587 Любопитно

  Очевидно е че законът на Кунева вече е в ялов вариант, за да е приемлив за днешния зависим парламент. Все пак от това зависи оставането й във властта, нали ...

  krastitel
 27. 27 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А бе, като преписвате закони, поне преписвайте творчески, бе Кунева.

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  [quote#22:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]Щях да благодаря, ако беше пуснал моите постинги преди мен, а не след мен! [/quote]
  гражданино, чак толкоз мързел не бива, троли си юрселф

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Весело

  [quote#22:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]Или смяташ като Боко и върховните съдии, че "в България корупциа нЕма", и "подобен закон е "излишен""?[/quote]

  ся, понеже вече втора година др. Куневица успешно бори, както се изрази драгата ни прасовъдна министърка, "корупционния закон" смятам че от тук нататък всеки закон следва да се приема с изпитателен срок от не повече от шест месеца и предварителна оценка за ефективност. Ако не постигне предполагаемите резултати в гаранционния срок: първо - автоматично се отменя, второ - всички казуси по него се предават на оная чета европейски прокурори за проверка, трето - клетите законотворци също се подават нататък за пълна имуществена проверка до 9-то коляно, за период от поне 10 години назад и четвърто - за всеки случай се отстраняват от всякакви законодателни инициативи доживотно, щото нали, още в т.1 изяснихме че тез за тая ралта не стават

 30. 30 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Без ни най-малко да симпатизирам на конституционните старци, считам, че законотворците от ГРОБ са гола вода, способни само да ни баламосват, лъжат и крадат (ако нещо случайно все още е останало неокрадено).

 31. 31 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Както обикновено, тук се преследва този, който подава сигнала, а не посочените в сигнала.

  оанес
 32. 32 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1710 Весело

  Спокойно, ще има поправка "Гоце" на закона и ще мине.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 33. 33 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  [quote#22:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"] "подобен закон е "излишен" [/quote]

  сериозно, да... до тук идеята изглежда е да се изгласува за пред ЕК и да падне в конст. съд за да се спечели още една годинка отсрочка... ще видим, може пък да не позная... но определено не очаквам нищо положително от този закон, то няма и как - все пак г-н Цацаров се ползва с под 10% общ. доверие... както и парламента впрочем

 34. 34 Профил на georgigv
  georgigv
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ай, нещо лошо смръдна! Меглено, да не би да...

 35. 35 Профил на Petar Obretenov
  Petar Obretenov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересно какво необяснимо намират в термина "необяснимо богатство"!?

 36. 36 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Ами .... от Пръмовица - толкоз!!

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Тоя т.нар. антикорупционен закон е поредната дъвка с която ще се занимават още няколко месеца, за да минава времето...! Повечето партии и политици, не искат действащ и ясен закон на такава тема! Много лесно могат да бъдат изгладени неясни понятия, като необяснимото богатство, ако се използва някакъв точен измерител, например брой МРЗ! Нормално е, да се правят на ударени!
  Предполагам, че въпросния закон ще бъде приет по някакъв начин, но от това няма да последва нищо! И сега в НК има достатъчно текстове с, които да се противодейства на корупцията! Няма нито, кой да разследва, нито кой да обвинява качествено...!

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Ако наистина пише "необяснимо богатство",става необяснима и дейността на изброените комисии,бюра и подобни.Нали работата им е да намерят обяснение и да уличат незаконното богатство.А така няма да им се налага да доказват,че някой е виновен,а посочения от тях,да доказва че е невинен.

  ГОСПОД НИ ПРАТИ ДЕФЕКТЕН ИНСТРУМЕНТ. ПРОИЗВЕЖДА АТЕИСТИ.
 39. 39 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Такъв закон безспорно е необходим. Бедата е, че за да бъде приложен който и да е закон, трябва да има справедлива съдебна система. И най-добре написаните закони са кухи и остават само на хартия, ако са в ръцете на проядена от корупция и зависимости съдебна система. Нима Даниел Вълчев и Миглена Кунева не го разбират? Разбират го и още как! Това е популистки ход за задържане на избиратели. Те вече са на вълната на следващите избори.

 40. 40 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Всъщност тия "Върховни съдии" трябва да бъдат наричани "Най-долни съдии".

 41. 41 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Мутрополитиците ни няма да допуснат приемането на читав антикорупционен закон, защото това би било равно на самоубийство за тях. Ако се приеме някакъв антикорупционен закон, той ще е толкова орязан, че ефектът от него ще е същият като досегашните мерки - нулев!
  Антикорупционният закон пропадна още с даването на отговорността на Пръмова! Министър на образованието е отговорен за антикорупционен закон! Пръмова и от двете области няма грам представа! Е, какви резултати очаквате! Да не говорим, че Пръмова едно нещо не е свършила като хората, в която и институция да е била!

  Цаца, четеш ли! Четеш, но избирателно!

 42. 42 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Не се ли реформира съдебната система, оправия няма да има! Съдиите "тълкуват" законите както им изнася! И никой не ги контролира!

  Цаца, четеш ли! Четеш, но избирателно!

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#42] от "Софи": още е само проекто-закон, а тяхното-становище по него!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Кашата е тотална. Уви, и от двете страни. Едните треперят да не би да се създадат условия за нарушаване на права, а не виждат как правата на българските граждани се нарушават систематично все от тия потенциално застрашените... Нечии права винаги се оказват някак си по-важни.

 45. 45 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Подготвят почвата или да не се приеме закона,или да се окастри до неузнавемост.Ще го дъвчат и ще бавят с него топката докъде може,пък Баце си подготвя и план Б-да направи приемливо ДПС
  /без Пеевски;Ь/ с което да продължи да си управлява.Дали ще им се получи сценариото,зависи и от нас.

 46. 46 Профил на Johnnie
  Johnnie
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пръмовица е неприемлива!

  -Тате, какво трябва да продаваш за да си купуваш скъпи коли, яхти, хотели? -Родината, сине, родината...
 47. 47 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "... в неукрепнала в демократичните практики страна ..."
  та това ви е довод
  а защо е от 25 години неукрепнала в демократичните практики страна?
  законодателя (парламента) се занимава с глупости, основно все си намират далаверки в някоя комисия, после идват други та ги разкриват, ма няма съд а се лаят от трибуната или изнудват без никой да разбере
  а законите не се променят (освен вече при краен натиск от ЕК) за да може да продължава това безвластие в което и върховните магистрати имат вина, та те са избрани от котилото дето не прави нищо съществено освен да защитава статус квото на номенклатурата

 48. 48 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#23] от "laundromat":

  [quote#23:"laundromat"]Ми, да им поизясним! Когато един "върховен съдия" има имоти, и авоари за десетки милиони, а получава заплата 4 000 лв., богатството им е "необяснимо"! ................... [/quote]

  Абсолютно правилно! В България има граждани, които са безработни, а имат собствени АПАРТАМЕНТИ, има хора, които си купуват нова автомобили, пътуват ЗАД ГРАНИЦА!!! Как допуснхме да има българи, които не обясняват на органите откаде взимат ХИЛЯДИ левове!?

 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Законът е поредната неграмотна популистка измишльотина на псевдореформаторката Пръмова, с което цели да оправдае оставането си във властта.

 50. 50 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Абе, па то и другите закони ни не требват.

 51. 51 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Забележките на съдиите, като цяло са логични, без да съм чел закона. А посредствеността на законотворците ни е добре известна. За мен излишен закон - и сега има достатъчно нормативна база да се работи срещу корупцията, стига да има някой желание да го върши!

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  А трябва... Трябва да е трудно за обяснение.

  Без мистика магесно чудна
  за магистрата става трудно

  До коментар [#4] от "AssenMagesnik":

  И да добавя че "необяснимо богатство" - хич не ми се вижда труден за обяснение термин.

  Ако не може да каже многоуважаемия съдия или прокурор от къде му е богатството, държавата го взима - идеално си е предложение и това е така навсякъде по белия свят.


 53. 53 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Върховни съдии: В антикорупционния закон има неясни термини, анонимните сигнали са неприемливи!
  [quote#1:"Катерина Стоева"]
  с две думи - тоя закон не струва, няма да бъде приет и седянката се разтуря, дано скоро да има избори....[/quote]
  Напънала се Кукувицата и се пръкнало недоносче с "необяснимо богатство" и други измишльотини, които според съдиите "така се отваря врата за произвол, неправомерен натиск, политически атаки и популизъм"!!! А специалиста по "седенките" бабувал новия закон и бълнува за "българско ФБР"и заплашва, че ако законът не бъде приет, движението ще напусне управлението!!!!!

 54. 54 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Естествено, че ще блокират. Ако не са тези в НС събрание ще са "конституционните".

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2905 Весело

  Нема късмет реформаторското законотворчество и туйто. На мен ми е любопитно за какви мераци говорят необяснимо тесните поли на Куна, ама немаме още законопроект по въпроса.

 56. 56 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Какво сега,точно срещу които е насочен закона,на тях не им харесвал.Обаче излизаше Л.Панов да ни чете речи и да ни обяснява че вече трябвало това безобразие да спре.
  Е явно когато някой прави закон за техните безобразия,на тях не им харесва!

  sdg
 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Изводът е пределно ясен. Крайно време е не толкова създаването и/или сменянето на закони, а смяната на законотворците. Някои персони ще се пенсионират, отмаряйки върху абонамента си за НС, тапицирани с назобани евро-клишета. Оказва се, че в НС няма представители на народа, а има гурме дружинки на Сульо и Пульо и Падишаха. И няколко ненормалници за колорит.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#56] от "Svetlio":

  Ъ-ъъ, ти какво очакваш от хората на Лозан "#стигавече!" Панов, който-няма-политически-амбиции. Всичко е строго професионално. Абцелютно!

 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Загубих им броя на закони, поправки на закони, допълнения на закони, комисии и какво ли още не!
  Не виждам защо е необходим специален закон, който да дефинира що е то корупция, че и да се създадат още 5-6 комисии, да се обединят 2-3, да се разделят още толкова. Имах един добър познат, работеше нещо в едно областно управление. Като го питат къде работи, отговаряше: "В една РЕОРГАНИЗАЦИЯ".
  Нещата са прости като фасул и колегите по-горе са го казали.
  Трябват 20-30 отдадени момчета и момичета, добре защитени, и ще избият зъбите на ред знайни и незнайни "успели" млади и не толкова млади хора, велики "бизнесмени", политици, съдии ....
  И не е необходим никакъв специален закон

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Мисля, че всичко е ясно - Закона го приключиха преди да го почнат.

 61. 61 Профил на kukam
  kukam
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кунева по комунистически и брюкселски маниер е способна само на едно - да, да и имитация.

 62. 62 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Къш! Законите не са за да се харесват на съдиите! Има разделение на властите! Съдиите да си прилагат законите такива каквито са, да се опитват да съдят справедливо и толкоз! И на мен не ми харесват нито законите, нито депутатаите, нито съдиите, нито полицаите! Хем ги е страх да не се събудят такива като мен (върху които се упражняват всички власти), хем бъркат в чужда паница!

 63. 63 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Искам да попитам, по какво понастоящем ДБГ&СДС се отличават от ГЕРБ ? Аз мисля, че по нищо ! С безусловно подчиненото си поведение те практически почти са изгубили своята политическа идентичност. Изглеждат все повече като крило на ГЕРБ, отколкото като крило на РБ ! Ето защо по силата на политическата логика е коректно те да го напуснат и да се влеят в редиците на ГЕРБ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK