Москов иска финансовото министерство да прави поръчките за гориво на линейките

Министър Петър Москов и министър Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Министър Петър Москов и министър Владислав ГорановЗа да няма съмнение как се харчат публични средства, Министерството на финансите ще прави поръчките за консумативи на всички второстепенни разпоредители на Министерството на здравеопазването, включително и за горивата. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БНР.


Поводът е журналистическо разкритие от миналата седмица, че заради договор, линейките на София област в Пирдоп, Елин Пелин и Своге трябвало да пътуват до София, за да зареждат гориво от точно определена бензиностанция, защото в тези населени места няма обекти на фирмата, с която министерството на здравеопазването е сключило договор.


По същия повод вчера на шефа на Центъра за спешна помощ на София Георги Гелев беше издадено последно предупреждение за уволнение. "Наказанието е свързано не с разкриване на злоупотреба, защото такава няма, а с недостатъчно упражнен контрол", коментира министърът днес.


"Първо – прекратяване на договорите за гориво на ЦСМП-София. Второ, на следващото заседание на Министерски съвет, ще приемем допълнение към едно постановление, което дава на Министерството на финансите, да прави централизирано рамково договаряне за горива. До 10 дни, директорът на "Спешна помощ"-София, трябва да създаде необходимата организация, за да може линейките да зареждат с гориво на местата, където са базирани", заяви Петър Москов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK