Лекарският съюз ще съди здравната каса, джипитата ще протестират

Лекарският съюз ще съди здравната каса, джипитата ще протестират

© Красимир ЮскеселиевБългарският лекарски съюз обяви, че ще атакува в съда предложението на Националната здравноосигурителна каса за служебен национален рамков договор, а организацията на личните лекари заяви готовност за национален протест следващата седмица срещу "абсурдния начин за финансиране" на работата им, съобщава БНР.


Заместването на рамковия договор, който всяка година се подписва между лекарския съюз и касата, с решение на здравната каса е тежко закононарушение, твърдя от съсбовната организация. Те настояват до приемането на рамков договор за 2017 г. в действие да остане сега действащия от 2015 г., както е предвидено и по закон в случай, че не се договори нов.


"Решението на Надзорния съвет на здравната каса е незаконосъобразно и би могло да бъде атакувано пред съд, след като влезе в сила. Атакували сме самата концепция – заместването на Националния рамков договор с решение, което преповтаря неговата философия, замества самия договорен процес, който осигурява стабилността на системата и осъществява нормална комуникация на ниво лекар –пациент", коментира адвокатът на организацията.
Според председателя на БЛС д-р Веницислав Грозев увеличението в извънболничната помощ, за коетоговори Министерството на здравеопазвнаето, например по-голям брой направления за личните лекари и за специалистите и по-голям обем дейности за лабораториите и образвана диагностика, няма да може да се реализира със стойностите, заложени в служебния рамков договор. Заместник-председателят на БЛС професор Огнян Хаджийски също е на мнение, че малко от добрите предложения, договорени между касата, здравно министерство и лекарите, всъщност влизат в предложения служебен рамков договор.


Личните лекари ще протестират следващата седмица срещу "абсурдния начин за финансиране" на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците, съобщи заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров от Велико Търново.

"НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи за 37% от пълнолетните граждани, в същото време, продължаваме да сме задължени да извършим профилактични прегледи на всички български граждани и търпя санкции, ако откажа такъв преглед", коментира Димитров.


Освен това по думите му в бюджета за първична помощ за детско здравеопазване за 2016 г. са предвидени 2.3 млн. прегледа на деца, на фона на 867 хиляди миналата година. "Смея да твърдя, за децата, които са в България, ние сме ги обхванали с профилактичните прегледи почти на сто процента. Тоест няма как да направим три пъти повече детски прегледи", казва зам.-председателят на организацията.


Според него това е начин да "затворим едни пари, които да не бъдат усвоени в първичната помощ и да бъдат прелети, най-вероятно в лекарствата." Това са само малка част от проблемите, заради които ще протестират личните лекари, отбелязва Димитров.


Тази събота ще бъде решено на коя дата и под каква форма ще се проведе националния протест и не изключи варианта, общопрактикуващите лекари да спрат работа, допълва лекарят.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Лекарският профсъюз и Здравната каса се дъргат, а клиентите им са с най-високата детска смъртност и най-кратката продължителност на живота в ЕС...

 2. 2 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  Ако бяхте клиенти щяхда да плащате реалната стойност на здравното обслужване както австрийците. Да ама не, не се случва. Затова в България пациентът не е клиент както австриеца. А лекарите не наливат насила шльоковица в устата на пациентите ,нито им палят цигари, нито им режат сланини и карантии които пациентите имда поглъщат, нито пък оплождат малолетни циганки за да са виновни за високата неонатална смъртност или за ниската продължителност на живота в гетото...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 3. 3 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dr_Doolittle":

  Аз се осигурявам на максимален доход.
  А доктори и стоматолози - на минимален. А искат: ...

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Така, както са цитирани причините, нещата изглеждат сериозно, но поне моите впечатления от ЛС са много негативни и според мен те си търсят и може би намират начини да бламират каквито и да е промени и всичко това едва ли не в името на пациента.

 5. 5 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "V.Iliev":

  Не е вярно! Аз също се оигурявам на 2600! Счетоводителката ме принуди с аргументи!

 6. 6 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#5] от "hipocrat20060":

  И те са (Стана ми любопитно) ? Или имате прекалено голяма печалба и искате да си спестите данък дивидент ?

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  "Орденът на Рицарите Тамплиери на България удостои д-р Венцислав Грозев с почетното звание „Рицар на 2015 година“"

  http://plevenzapleven.bg/blog/2015/12/07/%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3-92879/

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#2:"Dr_Doolittle"]
  Ако бяхте клиенти щяхда да плащате реалната стойност на здравното обслужване както австрийците. Да ама не, не се случва. [/quote]
  Док, айде да не обиждаме хората така. Ако здравните вноски не покриват реално вложения труд , изследвания и консумативи, то българският пациент не носи никаква вина затова. Това с намека за нездравословното хранене на българина, също е някак обидно изречено. Не всички се наливат, ядат пръжки и пушат цигари.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "kapitalcho":

  При нас всичко е на светло, мамин! Практически нищо не можеш да скриеш! Касата плаща по банков път, а това представлява поне 90% от нетния приход. Аз съм ЕТ и плащам 10% данък печалба + осигуровки върху нея. Кинтите така или иначе ще ги платя! По добре като осигуровки, отколкото като годишен данък!

 10. 10 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И така ги въртях, и иначе ги суках, и като ЕООД смятах цифрите, и при още двама счетоводители ходих - пак така излиза.

 11. 11 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#9] от "hipocrat20060":

  Това че сте на светло,нищо не променя.
  Вие имате пълно право на колко да се осигурявате и това не е незаконно(стига да не е под минималния праг).
  [quote#9:"hipocrat20060"]Аз съм ЕТ и плащам 10% данък печалба + осигуровки върху нея.[/quote]
  За ЕТ данъка е 15 % плюс осигуровки
  [quote#9:"hipocrat20060"]Кинтите така или иначе ще ги платя! По добре като осигуровки, отколкото като годишен данък![/quote]
  Защо не опитате варианта ЕООД-10 % данък плюс осигуровки(вместо 15 % и осигуровки за ЕТ) плюс признаване на голяма част от разходите ви (за ЕТ това май не важи) ?


  [quote#10:"hipocrat20060"]И така ги въртях, и иначе ги суках, и като ЕООД смятах цифрите, и при още двама счетоводители ходих - пак така излиза.[/quote]
  Странно
  Единствения минус на ЕООД е по голямата бумащина-иначе имаш по нисък данък плюс признаване на разходите.
  Но ако не ви се занимава с бумащина-ЕТ е вашият избор.

 12. 12 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#9] от "hipocrat20060":

  Единственото разумно решение в случая.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Парите за здраве всяка година се увеличават,недоволните,също

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":


  [quote#4:"tsvetko_51"]но поне моите впечатления от ЛС са много негативни и според мен те си търсят и може би намират начини да бламират каквито и да е промени [/quote]
  За това става дума.ЛС лобира за оставане на възможностите да се източват пари през болниците.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":


  [quote#13:"Роси"]Парите за здраве всяка година се увеличават,недоволните,също[/quote]
  Защото,в една пробита кофи и повече вода да наливаш,повече вода няма да има.Просто повече ще изтича.

 16. 16 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1845 Весело

  [quote#2:"Dr_Doolittle"]Ако бяхте клиенти щяхда да плащате реалната стойност на здравното обслужване както австрийците.[/quote]
  Мда, ама и щеше да има спазване на закона като в Австрия, а тогава доста лекари нямаше да практикуват... То, заплатата върви в комплект с останалото. Японска заплата искаш ли? Сериозна е, обаче и конкуренцията там също е много сериозна.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#8] от "достатъчно":
  Всеки ден някой пациент ме жали в кабинета ' Ай каква е тази такса от едно левче, какво ви направиха, това е жалка работа'. Същите тези никога не оставят обаче повече от левчето. Толкова е оценката за лекарския труд. Само да ви кажа ,че арабелите нямат вноски и солидарна здравна система никъде. Но и през ум не им минава там в Ливан, Сирия, Ирак и т.н да не платят на доктора или да му подхвърлят стотинки. Така ,че манталитетът на съветския другар тук бленуващ по Бай ТодАр който още си мисли ,че докторът е длъжен да работи безплатно е потресаващ. Тази евтиния и този тарикатлък , който и при арабите го няма обаче ще се плаща прескъпо в бъдеще тук. Аз лично не мога да си представя ,че може лекар в 2 часа през нощта да дойде на крак да ти прегледа детето и ти да кажеш ‘ Аре,мерси’ затваряйки вратата с усещането ,че нищо не му дължиш, а в същото време да плащаш автокаско 4 пъти над здравните ти вноски месечно. Усещането на простеещия българин за лекаря като роб е дефект на гетото тук и ще бъде адекватно наказано няма съмнение, въпрос на време.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#16] от "gost22":

  Ако решиш да си плащаш здравни осигуровки като австриеца (средно 320-350 евро месечно) аз нямам никакви проблеми със спазване на закона и сега и после. Да не би да искаш да ми кажеш, че срещу ниското заплащане тук аз пък съм свободен да нарушавам закона и даже трябва да се радвам ли?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  'Нарастването на парите за здраве' е смешно
  АВСТРИЯ : 68 МИЛИАРДА ЛЕВА годишно за здравеопазване
  БЪЛГАРИЯ : 3 МИЛИАРДА ЛЕВА

  Има още много фурни леб да изядете докато стигнете основите на европейско зравеопазване от австрийски тип.
  Вярвайте още на комунетата ,че ще ви го осигурят с 23 пъти по-малко средства от тъпите австрийци които незаслужено отделят толкова при същото като численост население....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Москов баламосва хората като им обещава повече медицински дейности,а в същото време здравната каса няма пари за тези допълнителни дейности!Москов трябва час по скоро да си ходи,защото е вреден за пациентите и за здравеопазването!Измират хората като пилци,защото не получават качествено здравеопазване! Москов вън!!!!!!!!!!

 21. 21 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Лицето Петър Москов се хвали,че здравната каса не е на червено,но в същото време пропуска факта,че болниците трупат задължения заради недофинансиране от здравната каса.Т.е бюджетът НЗОК който е приет от парламентарно мнозинство в НС,и подкрепя Москов е нереален!Така,че Москов да си ходи,и да дойде кадърен човек в МЗ!

 22. 22 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "b_52_strato":

  Благодаря! Не знам защо, но всички смятат, че ЕООД-то е спасителният вариант! Само мога да добавя, че въпросното ЕООД въобще не ни спасява, нас лекарите, от съдебни дирения, тъй като нас ни съдят за лекарски грешки ЛИЧНО, а не фирмите ни, при което дали си ЕТ или ЕООД просто няма значение. Та така!

 23. 23 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "kapitalcho":

  Данъкът е 10%, а всичко присъщо с фактура се признава за разход! Както и да е! Без да искам отклоних темата на дискусията!

 24. 24 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#19:"Dr_Doolittle"]Нарастването на парите за здраве' е смешно
  АВСТРИЯ : 68 МИЛИАРДА ЛЕВА годишно за здравеопазване
  БЪЛГАРИЯ : 3 МИЛИАРДА ЛЕВА

  Има още много фурни леб да изядете докато стигнете основите на европейско зравеопазване от австрийски тип.
  Вярвайте още на комунетата ,че ще ви го осигурят с 23 пъти по-малко средства от тъпите австрийци които незаслужено отделят толкова при същото като численост население.... [/quote]
  В Австрия колко здравни каси има? Държавата плаща ли целият размер на осигуровката на държавните служители???Болниците в Австрия търговски дружества ли са? Има ли в Австрия клинични пътеки и лимити???При "реформатора"Москов в България това нещо съществува,и за това сме на този хал!

 25. 25 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Нормалната комуникация на ниво лекар-пациент" у нас се нарича за по-кратко "рекет".

 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#15:"yanne"]Защото,в една пробита кофи и повече вода да наливаш,повече вода няма да има.Просто повече ще изтича. [/quote]
  Така е. Колкото и пари да налеят в здравеопазването, всичките ще се изпарят и пациентите пак ще се изнудват за пари заради "недофинансирането".

 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Две неща могат да бутнат Боко- мигрантска криза в България и Москов.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Jordan Stoev
  Jordan Stoev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  По скоро ще видиш бяла лястовица отколкото някой личен лекар да издава касов бон

 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#28:"Jordan Stoev"]По скоро ще видиш бяла лястовица отколкото някой личен лекар да издава касов бон [/quote]
  И по-скоро ще видиш бяла лястовица, отколкото НАП да потърси сметка на личен лекар за неиздаване на касов бон.

 30. 30 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 954 Весело

  До коментар [#27] от "mr. wonderworld.":

  Абсолютно сте прав. Но аз бих ги подредил по обратния ред...

 31. 31 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#23] от "hipocrat20060":

  Данък за ЕТ е 15 %

  ОБЛАГАНЕ НА ДОХОДИТЕ ОТ ДЕЙНОСТ КАТО ЕДНОЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ
  Облагаем доход
  Облагаемият доход от стопанска дейност на ЕТ се формира по реда на ЗКПО за определяне на данъчната печалба, включващ и финансовия резултат от прехвърляне на предприятието на ЕТ без заличаване на едноличния търговец от търговския регистър. Независимо че едноличният търговец по Търговския закон има статут на физическо лице, определя облагаемия си доход чрез данъчно преобразуване (увеличения и намаления на годишния финансов резултат за данъчни цели) по реда на ЗКПО като юридическите лица, той е данъчен субект по ЗДДФЛ.
  От това следва:
  - прилагане на пропорционална данъчна ставка 15 % върху облагаемия доход, а не 10 % ставка за другите физически и юридически лица (поради включването и на данъка върху дивидентите аналогичен при дружествата, тъй като печалбата на ЕТ директно се включва в имуществото на физическото лице, без разпределение и дължими данъци);
  http://www.smetki.com/blog/zddfl.htm

  Имено затова ЕТ плаща 15% данък на края на годината, докато ЕООД плаща 10%. Но ако искате да вземете парите и да си купите готварската печка, то трябва да си разпределите печалбата под формата на дивидент и да платите още 5% данък върху него.
  http://www.smetki.com/blog/et-eood.htm

  Ти сигурен ли си че си ЕТ ?

 32. 32 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#14:"yanne"]За това става дума.ЛС лобира за оставане на възможностите да се източват пари през болниците. [/quote]
  Абсолютно точно !
  Последна грижа в момента на ЛС са интересите на обикновения лекар, още по малко на пациентите.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 33. 33 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#31] от "kapitalcho":

  Псолютно! Не искам да влизам в спорове за данъци, може и да бъркам с процентите! Принципната ми постановка си остава, обаче! Пък и темата на дискусията е друга!

 34. 34 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  а най честа причина за високата смъртност сред клиентите е простотията ,общо взето от 100 починали ,над 90 не са се лекували последните си дни при дипломиран лекар ,а от интернет или сами или в аптеки

 35. 35 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#13] от "Роси":

  парите за лекарите не се увеличават ,а се увеличават за лекарства ,недоволството е най изразено при пациенти ,на които лекарствата са много скъпи ,услугите също ,освободени са от такси при лекари и в болница ,тоест им се слугува абсолютно безплатно и колкото искат и на това отгоре от 16 години са без нито лев здравна осигуровка ,или са инвалиди ,или пенсионери , тоест всички останали с данъците им плащаме осигуровки и безплатен достъп с най скъпи лекарства ,без те никъде да участват с дан от собствените си приходи ,високи или ниски , те са най арогантни и най недоволни ,сега Москов следва да им направи основен и допълнителен пакет ,и който иска много прегледи изследвания и скъпи илачи ,да си плаща в частен фонд в своя партида и тя да му покрива колкото може повече ,а не да обвиняват лекарите ,че източвали НЗОК ,не , не я източват ,източват я пациентите без осигуровки ,символично осигурявани от държавата за няколко левчета ,там са парите и разходите и липсата ,там се изкривяват нещата

 36. 36 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#29] от "teridan":

  касовите бонове на личните доктори са повече от всеки среден магазин в населеното место ,което обслужват ,нещо си се объркал ,това са най много проверявани и глобявани фирми ,договорите са редовни ,осигуровките съвпадат ,даже трудовата медицина е наред

 37. 37 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#2:"Dr_Doolittle"]Ако бяхте клиенти щяхда да плащате реалната стойност на здравното обслужване както австрийците. Да ама не, не се случва. [/quote]

  Адекватно финансиране от здравни осигуровки на здравната система е въпросът, а не че австрийците плащали реална стойност. От справка в нета разбрах, че имат три пакета в зависимост от предлаганите екстри. Което беше сред сред предложенията и тук.
  Щом разходите за здравеопазване в Австрия на глава от плащащото здравни осигуровки население предизвикват завист, то значи че хората се справят с финансирането на системата.

 38. 38 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#9] от "hipocrat20060":
  То пък само ти плащаш....


 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":

  Искам да ти кажа, че медицината е вид услуга. Скъпа, жизненонеобходима, но... услуга. И именно заради това, заплащането И се формира като на всяка услуга — според дохода на ползващите услугата. Това, дето държавата плаща лечението, е защото политиците ги е страх от електората, а не защото е нормално положение. Просто се иска яко дупе (по Хайтов) за да кажеш на 6,5 млн. помнещи соца и "вали гърми, заплата върви", че трябва сами да се грижат за здравето си, и че в болницата цените ще са пазарни, а те първо ще плащат своята част, после държавата ще додава, че чак след това ще започва лечението. Така е по японски и им се получава на над 100млн, да живеят в индустриализирана държава и да водят по продължителност на живота. Ама за това "са иска дупе, ала не тричаво като моето и твоето"... (Хайтов)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Любопитно

  [quote#39:"gost22"]И се формира като на всяка услуга — според дохода на ползващите услугата.[/quote]
  А Вие процент от дохода ли плащате на застраховател, банкер, фризьор? И не забравяйте, че в България има над 1.2 млн. души с доход до 300 лв., сиреч по закон здравната им осигуровка следва да е под 24 лв. месечно. А на други един милион (деца, трайно безработни или без доход от трудово възнаграждение) здравната осигуровка трябва да е НУЛА лева, пак по закон.
  [quote#39:"gost22"]Това, дето държавата плаща лечението[/quote]
  Това е спорен въпрос дали държавата плаща. ЛС твърди, че не плаща, защото субсидията от 1.2 млрд. лв. не съотвествува на 4 млн. души (2.6 млн. пенсионера + 1.6 млн. деца и учащи + други - "мисионери" зад граница), умножено по 36 лв. (МРЗ от 450 лв. х 8%) за година прави 1.73 млрд. лв. Ако се вземат реалните доходи ( 8 млрд. лв. е годишния разход за пенсии + 100 млн. лв. детски надбавки и стипендии), здравната осигуровка следва да е само половината от държавната субсидия ( 650 млн. лв.).
  [quote#39:"gost22"]трябва сами да се грижат за здравето си[/quote]
  Със сигурност 50 хил. души го правят - толкова са починалите годишно, почти 50% от всички починали (110 хил. души), които са си умряла "свободно", без лекарски ... грижи.
  [quote#39:"gost22"]да водят по продължителност на живота.[/quote]
  Водеха, докато социалната служба не направи проверка, при която се оказа че над 90% от столетниците са живи само на хартия, а в действителност наследниците им получават пенсиите.

 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  [quote#40:"wanderer"]А Вие процент от дохода ли плащате на застраховател, банкер, фризьор? [/quote]
  Вземи прочети някоя книжка по икономика, че обърка понятията и кое за какво се отнася. Дохода определя покупателната способност, дали можеш да си позволиш плащането на определена цена за определено нещо, а не е процентно плащане както са данъците примерно. При нисък доход, просто няма как да се плати висока цена за услугата и съответно или услугата не се ползва, или предоставящия услугата сам си намаля цената до ниво, което клиентите могат да платят. Та е неоправдано, да се очакват немски заплати за услуги, продавани на хора с български заплати. Това е половината от проблема — очакването за "немски заплати" в България. Другата част от проблема е, очакването на хората в България, на "немско обслужване и стандарт" срещу български заплати...
  Реално и сега може да се постигне пресечна точка на високо ниво (гонещо немските неща), ама не е популистко и политиците няма да го направят, докато народа не усети, че скалпела е опрял в кокала. Само тогава електората ще прости (донякъде) и няма да мята камъни по политика, който обяви, че за немски стандарти ще трябва да се плаща по немски...
  Нещо като с инфлацията и валутния борд.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK