Цацаров поиска уволнението на двама прокурори и един следовател

Сотир Цацаров

© Велко Ангелов, Капитал

Сотир ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров е поискал най-тежкото наказание - уволнение, на двама прокурори - от Районна прокуратура, Пловдив - Петко Минев, и шефа на прокуратурата в Девин - Мария Дамянова, и на военния следовател полк. Светослав Йосифов, съобщиха от държавното обвинение.


От него става известно, че е имало проверка на антикорупционното звено и Върховната касационна прокуратура, резултатите от която са дали основания на Цацаров да отправи предложенията.


"Правен свят" припомня, че преди известно време ВСС е отказал да повиши прокурор Минев заради сигнал срещу него. Оказва се, че обвинителят е ползвал близо две години лизингов автомобил, за който не е плащал вноските.


В съобщението на държавното обвинение пише, че през май 2014 г. Атанас Бъбаров, като пълномощник на фирма "Теракс" ЕООД, която извършва внос, покупка и продажба на автомобили, взел на лизинг "Ауди А7". За това узнал прокурор Минев и поискал от Бъбаров да му предостави автомобила за ползване за неограничено време. Лизинговите вноски обаче останали за сметка на фирмата, а Минев поел само текущите разходи по поддръжка на автомобила. Според прокуратурата Минев ползвал колата до започване на проверката, след което прехвърлил заплащането на лизинга в своя тежест, но това се случило едва на 18 февруари тази година.


"Продължителният период на ползване - от май 2014 г. до февруари 2016 г., на предоставения му от Атанас Бъбаров лек автомобил, без да заплаща лизинговите вноски, сочи за извършени от прокурор Петко Минев нарушения на принципа на независимост, принципа на почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати. С поведението си прокурор Минев е накърнил и престижа на съдебната власт."
От съобщението на прокуратурата се разбира, че предложението за уволнението на районния прокурор на Девин Мария Дамянова е свързан с автомобил, за който нейният син бил заподозрян в кражба. Тя не се е отвела от разследването и заради това главният прокурор иска уволнението й.


"С действията си Мария Дамянова виновно е нарушила правилата за предотвратяване на конфликт на интереси, правила, произтичащи от принципа на независимост, принципа на безпристрастност и принципа за почтеност и благоприличие от Кодекса за етично поведение на българските магистрати", се казва в предложението на Цацаров.


Искането за полковник Светослав Йосифов - следовател към Военноокръжна прокуратура - Пловдив, е свързано с това, че той е удрял деца на площадка в Стара Загора, защото едно момиче ударило преди това два шамара на сина му.


Случката е от 29 февруари, когато на детската площадка били няколко деца на възраст от 10 до 14 години, между които бил и 11-годишният син на следователя.


Между момчето и 12-годишно момиче станало спречкване, при което синът на следователя обидил момичето, а то му ударило два шамара. Малко след това момчето се върнало с баща си, като полковник Йосифов питал кой е ударил сина му и момичето си признало. Следователят започнал да вика на детето и да пита докога ще тормози сина му, посегнал да го удари, но момичето избегнало удара. След това магистратът хванал момичето за ръкава, започнал да го дърпа и за косата.


После Йосифов започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с телефон. Едно 14-годишно момче му казало, че не го познава и няма да му отговори, при което следователят хванал момчето за дрехите и, ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседка, където с юмрук му нанесъл три-четири удара в лицето.


На мястото пристигнал полицейски патрул, с който Йосифов също се държал грубо. След това си тръгнал заедно със сина си.


По случая започнала проверка, която установила, че на двете деца са нанесени леки телесни повреди, изразяващи се в причиняване на болки и страдания, но Военноапелативна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от Йосифов, са от частен характер. С действията си магистратът е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа ѝ, се разбира от съобщението на прокуратурата


Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Брех,да не повярваш!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Весело

  Който не си плаща навреме на когото трябва, го уволняват...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Цацаров трябва да развърти голямата лопата, а не само "козметично

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Сети се цацаров, че трябва да покаже дейност за антикорупционното му звено. Иска да дакопа оценка 3 на релси. Сорите, ако успееш да докараш присъда (но не условна) на прокурор, имаш тройката от мен

 5. 5 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Тцтц какви прокурори и следователи си имаме, грозна картинка, престъпници и биячи на деца...Какво ли ще излезе ако започнат да ги разследват по-сериозно, това сигурно са най-безобидните, колкото да се отчете активност...

 6. 6 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сигурно тези тримата не са в крак с правата линия на Цацаратурата - нищо чудно да са хора дето си гледат добре работата !

 7. 7 Профил на Тервел
  Тервел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ма много се е развихрил тоз Цацаров.

 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Битовизми...
  Ти си Цаца това е ясно,ама къде са едрите риби?

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Весело

  Цацата да няма да кандидатства в класацията за голяма риба?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Весело

  До коментар [#6] от "mils5656":

  Ххахах, и аз това си помислих, сигурно са дали под съд този онзи и сега си го отнасят за свършената работа.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  А..., повишението на Бецова, кога?!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Излагат професията с някакви си неплатени вноски по леки коли! Няма място за такива кокошкари в следствие и прокуратура! Да се поучат от успешни следователи, като следовател ПееФски! Най-преуспелият млад следовател в България!

 13. 13 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Чета и не вярвам на очите си! Цирковото представление започва...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 14. 14 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това кой какво прави в личното си време какво отношение има към работата му, че да бъде уволняван?
  Един анрушил правилата за движение и -айде! Откъде накъде?!
  Друг се сбил някъде си? И какво? Какво общо има това с професионалните му качества?
  Тогава да вземаме да уволняваме митничари за това, че имат пътни актове или любовници,а?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 15. 15 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Цацаратурата продължава да лови някакви дребни рибета в неутрални води! С това, Цацаратурата пребори корупцията!

  Цаца, четеш ли! Четеш, но избирателно!

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Въобще му нямам доверие на главния прокурор, та си мисля, че нещо друго са "сгафили"

 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Населението съвсем е изперкало! Дори и когато се случи нещо правилно започва да плюе и псуе!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#15] от "Софи":

  Потърсете в гугъл "теорията на счупения прозорец".

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Прав си. Инерцията е страшна работа. Да ги ожали човек, на нищо не могат да погледнат с одобрение. Браво Цацаров, само така.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  поиска "само" уволнението ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK