Намалява броят на работещите хора с увреждания в България

(Архив)

© Цветелина Белутова, Капитал

(Архив)В специализираните предприятия за хора с увреждания работят едва около 3 хиляди българи. Тенденцията е те да намаляват, след като отпаднаха облекченията за участието в обществени поръчки на фирмите със служители с увреждания.


В България като цяло в трудоспособна възраст са около 450 хил. души с увреждания, но само 14 хил. от тях или около 10% работят.


Какви промени са необходими за създаване на нови работни места в социалните предприятия, обсъдиха днес специалисти в сферата и неправителствени организации. На срещата, организирана от Национален съюз на трудово-производителните кооперации, бяха представени основните теми на Петия европейски форум за социално предприемачество, който ще се проведе в Пловдив в края на март.
През октомври миналата година депутатите затегнаха режима за преференциално възлагане на обществени поръчки на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Мярката беше срещу работодателите, решили да използват закона за машинации, като фиктивно наемат хора с увреждания, за да подаднат в категорията с облекчен режим. С отменянето на правилото обаче пострадаха особено много истинските социални предприятия, които нямат ресурсите да бъдат конкуретоспособни на останалите, а без преференциалните поръчки няма да оцелеят, коментира за "Дневник" Веска Събева от Асоциация на родители на деца с епилепсия.


Също така все по-малък финансов ресурс се отделя за Национална програма за обучение и заетост на хора с трайни увреждания, заяви Събева на пресконференцията днес. "От 1300 места допреди 3-4 години, сега има само 100 места за хора с увреждания", посочи тя. По думите й причината са най-вече финансовите ограничения на държавата, обаче има и друг фактор - това, че работодателите често пъти експлоатират програмата като за кратко наемат човек с увреждане, взимат субсидията, но след това не го задържат. Така не се постига видим ефект от програмата и върху заетостта на хората с увреждания и по-важното - не им се дава шанс.


"По закон 2% от работните места в институциите трябва да са определени за хора с увреждания. Но и самата държава не изпълнява своите закони и не предоставя и минимален шанс за трудова заетост", дава друг пример Събева. Изобщо подкрепата и от работодателите и от държавата за хората с увреждания, които искат и могат да работят, е незначителна, обобщава председателят на АРДЕ. Според нея само строг контрол срещу злоупотребите и възползването от тези програми може да промени картината.


Друг съществен проблем са намалените субсидии от програмата de minimis - минималната държавна помощ за социални предприятия.


"Законът за допустима държавна помощ въведе нови правила. Съюзът на слепите се формира в началото на 50-те са едноличен собственик. Всички предприятия се третират като едно. Ако преди всяко предприятие получаваше 200 хил.евро за три години, сега това е общата сума за всички предприятия. Програмният период за de minimis (2014-2020 г.) и работните групи не произведоха достатъчен продукт", разказа Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.


"Двайсет предприятия са на ръба на фалита. Нищо чудно скоро да няма организации за хората с увреждания. Не можем да продължаваме по този начин. Хората с увреждания имат потенциал, умения и знания", заяви Николай Нинов, председател на Съюза на глухите в България.


Необходими са облекчения и стимули на предриятията, които да съчетават икономически резултати със социални цели и печалбата да се реинвестира в тези предприятия, смята председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиан Баласопулов.


Петият Европейски форум за социално предприемачество ще се проведе в Пловдив от 31 март до 4 април. Там ще се дискутират идеи и конкретни предложения за създаване на закон за социална икономика, политика за социално предприемачество и добри практики за подобряване на конкурентоспособността и мобилността на хората с увреждания.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ако нямах съмнение в начина, по който се определя инвалидизацията на хората, може би щях да съм съпричастна към призива...

  Имам приятелка, която действително е с 80% нетрудоспособност, но работи милата на две места, които не разчитат на помощи и привилегии от държавата...

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 754 Неутрално

  То като цяло намалява броя на хората в България, така че ...

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#2] от "today":


  [quote#2:"today"]То като цяло намалява броя на хората в България, така че ... [/quote]
  Ми правете деца бе, не само да блъскате чикии!

 4. 4 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Наистина намаляват съдейки по гласовете дадени зс БПС, АБВ и Атака.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#3] от "Мечо":

  Ма като им гледаш разсъжденият не се ли усещаш, че болшинството са бивши кандидат членове на БКП. Т.е. хора отдавна излязли от репродуктивна възраст.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#5] от "tribiri":

  +++++
  Браво ве комуне, не очаквах, че имаш чувство за хумор!

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#3:"Мечо"]Ми правете деца бе[/quote]

  Правим, ама ги пращаме да учат в чужбина, и после остават там, защото тука нямат шанс за нормален живот.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"today"]защото тука нямат шанс за нормален живот. [/quote]
  ***********************

  ... дефинирай "нормален живот"... (засрами ли се? ..........м?)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 9. 9 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#5:"tribiri"]болшинството[/quote]


  ... на български е "мнозинство"... (и стига си връщал празни шишета в пункта... нема с това да вдигнеш БВП "на крака"

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 10. 10 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  причината е проста- намаляват изобщо хората в България

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1634 Любопитно

  Преди години работих в такова предприятие и по нищо не отстъпва на другите .
  Не се отнася за фалшиви трудоустроени.
  Имахме Държавни поръчки и хората с изгубено или намалено зрение работеха а зад предприятието са жилищата им и ако Държавата не помага те няма как да пътуват и да работят на другият край на града.
  ==============

  Съгласно ЗОП и решение № 58 на МС от 24 януари 2003 год., "Успех Филтър ССБ" ЕООД е поставен при облекчен режим при участията си в търгове за възлагане на обществени поръчки от държавни фирми и учреждения.

  "Успех Филтър ССБ" ЕООД е включен в списъка на специализираните предприятия към "Агенция за хора с увреждания"

  Произвежданите филтри от "Успех Филтър ССБ" ЕООД са включени в списъка на МС.

  http://uspehfilter.com/index.php?m=735&lang=1

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#6] от "Мечо":

  Нека Ви вдъхна малко вяра в бъдещето на нацията! Не всеки по-умен от Вас е непременно комуне!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Закон за обществени поръчки

  Чл.16г. (Нов - ДВ, бр.37 от 2006г., в сила от 01.07.2006г., предишен чл.16в, изм.- ДВ, бр.40 от 2014г., в сила от 01.10.2014 г.)

  (1) Когато предметът на поръчката е включен в списъка по чл.30 от Закона за интеграция на хората с увреждания, възложителите са длъжни да обябявят, че поръчката е предназначена за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

  (2) Възложителят е длъжен да отдели в обособена позиция всяка стока или услуга, която е включена в списъка по ал.1 и представлява част от предмета на обществената поръчка, и да обяви, че тази обособена позиция е предназначена за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания.

  (3) Възложителите може да определят обществени поръчки, изпълнението на които е само в рамките на програми за създаване на защитени работни места.

  (4) В случаите по ал.1-3 в обявлението се включва информация, че:

  1. обществената поръчка/обособената позиция е запазена за участие само на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, или

  2. изпълнението на поръчката е само в рамките на програми за създаване на защитени работни места.

  (5) В случаите по ал.1 и 2:

  1. определените от възложителите критерии за подбор не се прилагат за кандидати и участници, които са специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, както и за обединения, в които участвуват само такива лица;

  2. в представянето на кандидата или участника, което са съдържа в заявлението, съответно в офертата, се включва декларация, с която се декларира дали кандидатът или участникът, съответно всеки от участниците в обединението, е вписан в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, поддържан от Агенцията за хора с увреждания, или в еквивалентен регистър на държава - членка на Европейския съюз.

  (6) В случаите по ал.1 и 2, когато в процедурата участвуват едно или повече специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, които са вписани в регистъра по ал.5, т.2, и/или техни обединения, и офертите на тези лица отговарят на изискванията на възложителя, офертите на останалите участници не се разглеждат и оценяват.

  (7) Когато кандидатът или участникът е посочил, че ще ползва подизпълнители, изискването за вписване в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, поддържан от Агенцията за хората с увреждания, или в еквивалентен регистър се прилага и за посочените подизпълнители.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"o_sando"]дефинирай "нормален живот"[/quote]
  Ако наистина се налага да ти се обясняват елементарни понятие, май е по-добре да се запишеш да ходиш на училище, в долните класове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#12] от "tribiri":
  [quote#12:"tribiri"]Нека Ви вдъхна малко вяра в бъдещето на нацията! Не всеки по-умен от Вас е непременно комуне! [/quote]

  Бира , не се фали много щото всички те знаем до преди година -две какъв голем тиквеник/това от поклонник на Тиквата, не от друго/ беше.
  Що обърна палачинката само ти си знаеш , ама е похвално , а също и че има и други.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 16. 16 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ghost":

  Виж ако ти се повреди пералнята и ако извикаш техник и се окаже глух как би реагирала?
  Ако имаш избор между глухия и чуващия кой би избрала?
  Инвалидната пенсия е 133 лева с които не може да се компенсира не равностойното положение между глухия и чуващия.

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Фирмите, наемащи хора с увреждания, обезателно трябва да имат някакви преференции, иначе няма да стане. Или данъчни облекчения, или предимство при рапределяне на обществени поръчки, но преференциите са задължителни. Ако нямат някаква далавера, никога не биха наели хора с увреждания. Грижа на държавата е да ги стимулира, за да го правят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK