Според Петър Москов личните лекари нямат повод за протест

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов на откриването на новия спешен център

© Цветелина Белутова, Капитал

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов на откриването на новия спешен центърНе мога да коментирам никакви лекарски протести. Няма рамков договор, няма от какво да са недоволни. В разчетите за доболнична помощ има 36 млн. лева повече от миналата година. С допълнителните 20 млн. лв. през 2015 г. това управляващо мнозинство е увеличило с над 56 млн. лева финансирането за доболничната помощ, т.е. на личните лекари, или с близо 15%. Ако възможността хората да имат повече направления и вдигането на цените на прегледите, които получават лекарите от касата, е основание за протест, разбира се, всеки има право да протестира.


Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на журналистически въпрос за подготвяния от личните лекари национален протест следващата седмица заради начина на финансиране на тяхната работа, който според тях ощетява и пациентите и медиците. Заедно с премиера Бойко Борисов двамата откриха днес новия спешен център на столичната болница "Св. Анна" (Окръжна).


"Правим огромни усилия - и министъра и шефовете на болниците. Говорих вътре с лекарите, със санитарите, със сестрите. С близо 700 хиляди лева на година им е повишил заплатите на тези хора, закупена е най-съвременната апаратура. Мисля, че това което правим е повече от добро и продължаваме да го правим, макар че винаги има недоволни - това е демокрация", коментира и министър-председателят по повод на протеста и повода на изявата.
Новото спешно отделение на Окръжна болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Новото спешно отделение на Окръжна болница


Инвестицията за новото спешно отделение е 1 млн. лв., която според директора на болница "Св. Анна" Славчо Близнаков е напълно достатъчна сума за покриване на високи стандарти.


Отделението има модерна шокова зала с възможност за 24-часово наблюдение на 9 пациента, 10 легла за прегледи и 2 противошoкови легла. През това отделение на година минават около 30 хил. пациента, а завършването му е началото на изграждането на спешен комплекс, за който е предвидено снабдяването с допълнителна медицинска апаратура.

Здравният министър обясни, че с осигурените преди две седмици 20 млн. лв. за Спешна помощ в страната, се гарантират най-малко 1500 лв. на лекар и 900 лв. на сестра, работещи в спешните звена. "Всяко едно спешно приемно отделение в страната през следващите две години ще изглежда така, както видяхте това. Както виждате е съвсем възможно", каза Петър Москов. По думите му вече започват ремонтните дейности из спешните центрове в цялата страна.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Няма рамков договор, няма от какво да са недоволни."Няма човек,няма проблем.

 2. 2 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 476 Весело

  Те така се решават проблемите, като се преструваме, че ги няма. Бойко така цял мандат изкара и вече втори преполовява, как пък Пепи Москов да не почне и той със същите лафове...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 3. 3 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Да сме живи и здрави , това е спасението в голямата каша , Българско здравеопазване . Чакам по 2 часа пред кабинета на личната , да минат всички бабички на раздумка, и накрая си говорим все неща дето ги знам по -добре от нея и все направленията свършили .

 4. 4 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Всеки жител на територията наречена България има сто повода да протестира. На ден.

 5. 5 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 715 Весело

  Москов и Баце, тим непобедим <3

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  Москов е единствения министър, който одобрявам и виждам, че прави нещо.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Как да няма?Ако от 1-ви септември ги накарате да пишат на рецептите по здравна каса само международно непатентно наименование на лекарството,те губят доход,за който Вие,г-н министър,не знаете,или се правите че не знаете.Най-безсрамните от тях губят най-много.

 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Га прегръщаше Радан не ривахти........

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на cxd36396712
  cxd36396712
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пешо Напушеното въобще не е в час. Заделените за ОПЛ пари по години са: 2011 - 169 млн.лв; 2012 - 169 млн.лв; 2013 - 176 млн.лв; 2014 - 176 млн.лв; 2015 - 178 млн.лв; 2016 - 180,017 млн.лв. И това при положение, че през 2015 г личните лекари са отчели дейност за 185 млн.лв. Справка - Държавен вестник, Бюджет на НЗОК и годишни отчети на НЗОК. Къде ги видя Пешко тия 56 млн.лв и 15% увеличение за 2 години? Да не говорим за абсолютната бумащина и администриране, което доведе до това, че лекарите нямат време да обърнат внимание на пациентите си. Като се вземе предвид и факта, че те вече 16 години са без регламентиран годишен отпуск, просто се чудя как им издържат нервите.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#3] от "alexis":

  ходете на професор , там няма да чакате ,а и ще си платите достойно ,а не като при личния лекар 2.90 и да чакате нещо невиждано ,аз като лекар на първа линия последните 4-5 години не съм общувал с човек ,който да не разбира повече от мен медицината и да не ми нарежда какво трябва и как трябва ,а иначе гн Москов услужливо пропуска да каже ,че ви се падат по 1 направление ,това след 700000 те нови ,които уж ще дадат ,не мога да разбера защо всички са бесни на докторите и ги овикват ,ден не минава да не те разтрепери някой пенсионер ,който желае да ходи по 10 пъти на специалист ,разбира се ,че лекарите ще стачкуваме ,да излезе министъра и да обясни ,че няма как да е солидарна системата и всички да са задоволени със всичко и безплатно ,просто защото най големите консуматори деца и пенсионери и техните лични вноски са 0 лв , държавата им плаща супер символично ,само че от данъците на останалите и ако за децата е понятно защо ,то за останалите групи освободени все още не мога да си обясня ,защо се прави така ,че едни плащат ,други не , едните не могат да ползват нищо ,другите дето не дават нищо едно ,че не се грижат за здравето си ,не спазват дори елементарни правила ,само искат ,безкрайно са недоволни и на това отгоре най недоволни са от лекарите ,при които се лекуват напълно безплатно ,е ,не може вече така ,разбира се ,че ще протестираме , не сме роби на никого и нямаме да даваме на никого ,а и няма да се съгласим да ни лъжат постоянно , прегледите след разходи се заплащат средно под 3 лв на ОПЛ , на специалистите се получават поне 16 лв след разходи , защото при джипито има задължения на всеки 1000 души по един среден работник ,който вече взема несимволична заплата ,държавата инкриминира и не плащане на реални осигуровки ,та така един човек струва повече от капитацията

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#10] от "edin drug":

  По едно направление за колко време ми се полага? Защото аз ходя по веднъж в годината и направление няма???

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#7] от "Вячеслав Атанасов":

  Може ли да го обясните по-подробно?

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Москов е пълен провал! И политически - доказа, че няма нищо общо с дясното, и морално - като остана да ближе з-ка на Бойко, и като министър - реформата рухна тотално и провали всичко, което можеше да се проваля.

 14. 14 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Аз не искам личният ми лекар да има направления;искам АЗ да имам направлението,което ми е нужно в момента.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Повече от личните лекари не лекуват.Те само дават направления,ако има.

 16. 16 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#14] от "xmm":

  ами искай си ,ама що от личния лекар ? искай го от тези на който плащаш здравната осигуровка. тези пари не са при личния ти лекар със сигурност

 17. 17 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#9:"cxd36396712"]

  Пешо Напушеното въобще не е в час. Заделените за ОПЛ пари по години са: 2011 - 169 млн.лв; 2012 - 169 млн.лв; 2013 - 176 млн.лв; 2014 - 176 млн.лв; 2015 - 178 млн.лв; 2016 - 180,017 млн.лв. И това при положение, че през 2015 г личните лекари са отчели дейност за 185 млн.лв. Справка - Държавен вестник, Бюджет на НЗОК и годишни отчети на НЗОК. Къде ги видя Пешко тия 56 млн.лв и 15% увеличение за 2 години? Да не говорим за абсолютната бумащина и администриране, което доведе до това, че лекарите нямат време да обърнат внимание на пациентите си. Като се вземе предвид и факта, че те вече 16 години са без регламентиран годишен отпуск, просто се чудя как им издържат нервите.
  [/quote]
  Петър Москов е професионален лъжец! За съжаление все още има много хора, които му се хващат на лъжите!От това страдат българските пациенти!

 18. 18 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Вчера със съпругата ми ходихме на лекар заради криво израсъл нокът в частна болница. Определиха ни ден и час за "операцията" която си е едно нищо. В описанието за клинична пътека бяха записали че било тумор на пръста и се нуждаело от 3 дни хоспитализация.
  Решихме да се откажем от въпросната "операция" (въпреки че е безплатна за нас) и да потърсим друг хирург.
  Това според мен си е начин за ограбване на държавата здравната каса, мен и съгражданите ми и решихме да не им сътрудничим.
  Само искам да попитам, къде трябва да сигнализирам за случая. Не ми се ще на такива, да им се разминава.

 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  [quote#12:"hope"]Може ли да го обясните по-подробно? [/quote]
  Поне за Чайкафарма знам че вземат разпечатка от РЗОК,за да видят кой общопрактикуващ лекар или специалист колко от техните продукти е изписвал през месеца.Това е тяхната база да почерпят.Техните продукти са неконкуретни в реимбурсния списък.Пример: амлодипин:Нордипин на Чайкафарма-8 лв и нещо,аген -1 44,амловаск-1,30,дори Норваск на Пфайзер-5.74 лв. Това е едно и също лекарство,а Здравната каса плаща 0.40 лв. и не й пука кой какво изписва и от какво се ръководи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK