Според Петър Москов личните лекари нямат повод за протест

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов на откриването на новия спешен център

© Цветелина Белутова, Капитал

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Петър Москов на откриването на новия спешен центърНе мога да коментирам никакви лекарски протести. Няма рамков договор, няма от какво да са недоволни. В разчетите за доболнична помощ има 36 млн. лева повече от миналата година. С допълнителните 20 млн. лв. през 2015 г. това управляващо мнозинство е увеличило с над 56 млн. лева финансирането за доболничната помощ, т.е. на личните лекари, или с близо 15%. Ако възможността хората да имат повече направления и вдигането на цените на прегледите, които получават лекарите от касата, е основание за протест, разбира се, всеки има право да протестира.


Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на журналистически въпрос за подготвяния от личните лекари национален протест следващата седмица заради начина на финансиране на тяхната работа, който според тях ощетява и пациентите и медиците. Заедно с премиера Бойко Борисов двамата откриха днес новия спешен център на столичната болница "Св. Анна" (Окръжна).


"Правим огромни усилия - и министъра и шефовете на болниците. Говорих вътре с лекарите, със санитарите, със сестрите. С близо 700 хиляди лева на година им е повишил заплатите на тези хора, закупена е най-съвременната апаратура. Мисля, че това което правим е повече от добро и продължаваме да го правим, макар че винаги има недоволни - това е демокрация", коментира и министър-председателят по повод на протеста и повода на изявата.
Новото спешно отделение на Окръжна болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Новото спешно отделение на Окръжна болница


Инвестицията за новото спешно отделение е 1 млн. лв., която според директора на болница "Св. Анна" Славчо Близнаков е напълно достатъчна сума за покриване на високи стандарти.


Отделението има модерна шокова зала с възможност за 24-часово наблюдение на 9 пациента, 10 легла за прегледи и 2 противошoкови легла. През това отделение на година минават около 30 хил. пациента, а завършването му е началото на изграждането на спешен комплекс, за който е предвидено снабдяването с допълнителна медицинска апаратура.

Здравният министър обясни, че с осигурените преди две седмици 20 млн. лв. за Спешна помощ в страната, се гарантират най-малко 1500 лв. на лекар и 900 лв. на сестра, работещи в спешните звена. "Всяко едно спешно приемно отделение в страната през следващите две години ще изглежда така, както видяхте това. Както виждате е съвсем възможно", каза Петър Москов. По думите му вече започват ремонтните дейности из спешните центрове в цялата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK