Правната комисия изравни заплатите във ВСС с тримата големи

Председателят на Правната комисия на парламента Данаил Кирилов

© Георги Кожухаров

Председателят на Правната комисия на парламента Данаил КириловПравната комисия прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт с безпрецедентна поправка, като изравни заплатите на ченовете на Висшия съдебен съвет с тези на тримата големи - главния прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд въпреки различните им задължения и функции в структурата и управлението на съдебната власт. И въпреки клонящото към нула обществено доверие в управляващия орган на съдебната власт.


Това стана по предложение на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, но беше подкрепено от председателя на комисията Данаил Кирилов, което остави впечатление, че въпросът е обсъждан прдварително.


В проекта на Министерството на правосъдието бяха премахнати допълнителните възнаграждения, които членовете на ВСС досега получаваха за участието си в комисиите на съвета. Мотивът за промяната беше, че в постоянно действащия ВСС участието в комисиите влиза в задълженията им, за които те получават заплата равняваща се на тази на магистрат от върховните съдебни инстанции, която заедно с добавките за прослужено време като магистрати възлиза около 4 хил. лв., и отделно им се заплащаше заседаването им в комисиите.
Заплатите на тримата големи са около 5 хил. лв., но техните задължения са различни и отговорностите им специфични и лични, за разлика от членовете на колективния орган ВСС.


До поправката се стигна след размяна на комични реплики от рода "Няма да ходят по джапанки членовете на ВСС, нали те защитават независимостта на съдебната власт".


Чавдар Георгиев (БСП) подкрепи предложението за изравняване с високото заплащане, а Емил Димитров предложи да получават и допълнително пари за тоги, въпреки че членовете на ВСС не ходят на заседанията с тоги. Депутатът се поправи: "Е, за дрехи".


Капка Костова: "Не изглежда добре подобно решение за заплатите"


Само съдийката Капка Костова от ВКС, която присъстваше на заседанието на комисията, възрази:
"Подобно решение за определяне на възнагражденията на ВСС не изглежда добре – нито в очите на професионалната общност, нито на обществото. "Тримата големи" не получават възнагражденията си, защото са членове на ВСС, а защото са на върха на определени съдебни структури. Всички останали аргументи кой къде ходи и какви дрехи облича, са неотносими. Става дума за различен статут. Сегашният начин е напълно адекватен – с основно възнаграждение на магистрат на върховно ниво", каза Костова.


Но позицията на Костова срещна възклицанието на председателя на комисията Данаил Кирилов, който укори съдийката в сиромахомилство: "Защо е това сиромахомилство, защо те трябва да са бедни!".


Така с 14 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП, Патриотичния фонт, БДЦ и трима въздържали се (от Реформаторския блок) комисията прие нов принцип за определяне на заплатите във ВСС, който, ако мине през пленарната зала, ще се приложи за първи път, откакто е конституиран съветът.


Обикновено мнозинство за вземане на решенията в двете колегии


Кадровите решения в колегиите на ВСС ще се вземат с обикновено мнозинство, тоест половината от члеовете на коегията прюс един глас. Това означава, че в 11-членната прокурорско-следователска колегия главният прокурор ще има пълен контрол, тъй като според ревизираните конституционни промени за квотите представителите на парламента ще са 5-има, а избраните от прокуратурата плюс един следовател плюс главния прокурор са 6-има.


Докато в 14-членната съдийска колегия решенията ще се вземат с 8 гласа минимум, а избраните от съдийската общност ще са 6. Към тях се добавят двата гласа на председатеите на ВКС и ВАС, но те не се избират пряко от съдиите, а от ВСС. Освен това за съдиите не действа онази подчиненост към председателите на върховните съдилища, която съществува в прокуратурата по отношение на главния прокурор.


ВСС вече се задължава да мотивира решенията си


Промените в ЗСВ осигуряват по-прозрачно управление на съдебната система, тъй като е записано изрично в проекта, че ВСС трябва да мотивира кадровите и дисциплинарните си решения. От това се очаква да не се стига до скандални случаи като двукратното отхвърялне на кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд - с неизречени мотиви са гласувалите против.


Явното гласуване получи шанс


Една от най-съществените промени - гласуването във ВСС да бъде явно, а не тайно както досега, мина на второ четене в комисията, въпреки настояването на ДПС, БСП (Чавдар Георгиев) и БДЦ (Явор Хайтов) да се запази възможността и за таен вот с мотив, че явното гласуване щяло да направи зависими кадровиците от партийните централи или от съдебните ръководители.


Правосъдният министър Екатерина Захариева се изказа за въвеждане на явния вот във ВСС. От името на Съюза на съдиите Весислава Иванова заяви, че зад тайното гласуване се крие безотговорният подход.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK