Регионалната журналистика в България се продава евтино и се купува масово

Регионалната журналистика в България се продава евтино и се купува масово

© ДневникНад 2.7 млн. лева е сумата, изхарчена от десет български общини в периода 2013г. - 2015г. за купуване на медийно влияние.


Това показва разследване на "Дневник", направено на базата на справки, получени по Закона за достъп до обществена информация. Те бяха поискани от местните администрации в петте най-големи градове в България извън София и оше пет по-малки общини, в райони с различен икономически профил.


Обобщените данни нямат претенция за изчерпателност, но очертават контурите на административен контрол върху медийната среда извън столицата. Те правят видима и тенденцията, че много медии продават съдържанието си на безценица и без скрупули, а местната власт ги купува "на едро". (Данните по общини можете да видите в прикачената таблица)

Класацията, в която десетте анализирани общини са подредени според разходите си за медийни услуги, се води от Бургас.


За три години


общината "отличник"


е похарчила за присъствие в медиите 720 275 лв. Разходът е направен на фона на общ бюджет за тригодишния период на проучването в размер на близо 802 млн. лева.


От предоставените справки става ясно, че най-голямата част от средствата, платени на местни, централни медии и ПР агенции, са имали за цел публикуването на текстове и излъчването на радио и телевизионни предавания с контролирано съдържание.


Във Варна, която се подрежда на второ място, финансирането на т.нар. "съвместни медийни проекти" с публични средства е ставало по технология, наподобяваща иначе ефективния "проектен принцип".


Дружества – собственици на електронни, печатни и онлайн медии, са изпращали до Общинския съвет писма с предложения. След като са минавали без проблеми през местна комисия "Финанси и бюджет", те са одобрявани (също без проблеми) с гласовете на общинските съветници. През последните три години (а вероятно и преди това) тази схема е работила


"леко, доходно и безаварийно"


За този период местната власт във Варна е похарчила за реклама, публикации и излъчвания в медиите около 618 хил. лв.


Голямата изненада в класацията идва с третата й позиция. Тя е за община Враца.


Бюджетите, с които Враца е разполагала през 2013г. , 2014г. и 2015г. са на обща стойност малко под 130 млн. лева. По-малки, сред десетте анализирани общини, са само тези на Казанлък и Монтана.


Но ограниченият публичен ресурс, с който Враца е имала, не е попречил на бившия кмет на града Николай Иванов (БСП) да похарчи за "медийното отразяване" на администрацията си близо 615 хил. лв. за три години. През 2015г. Враца бие всички рекорди като излиза на челно място по обем на тези разходи и изпреварва дори Бургас (виж таблицата). Сумите, отбелязани в разпечатка от счетоводната система на администрацията, са платени на 49 различни местни компании – голяма част от които с обща или свързана собственост. Имената на повечето от тях ясно обозначават предмет на дейност в сферата на масовите комуникации. На фона на "шампионския" размах, с който Враца е градила медийния си имидж през частни меди, впечатление правят и близо 80 хил. лв., с които общната е финансирала и собствената си медийна група "Вестител" (която прави общинско радио и телевизионна програма за кабелно разпространение).


По размер на тригодишния си общински бюджет Пловдив се нарежда след Бургас и изпреварва Варна. За последните три години той е бил над 737 млн. лв. По разходите си за "медийни и информационни услуги" общината се класира на четвърто място.


Само по договори за: "Публикуване на актове, съобщения, обяви и информационни материали" на администрацията и Общинския съвет в града кметът Иван Тотев (ГЕРБ) е похарчил от 2013г. до 2015г. 270 хил. лв. Това показва официалната справка, предоставена от администрацията.


Впечатляваща с щедростта си към медиите е и друга община от Северозапада – Монтана. Нейният кмет Златко Живков ("Заедно за Монтана") през миналата година встъпи в петия си пореден мандат. От десет възможни позиции в това разследване общината се класира на 5 място с разход от 152 хил. лв. за присъствие в пресата. В същото време тя има най-скромния бюджет от всички наблюдавани – 90.5 млн. лева за тригодишен период.


Сумите, изплащани към медии от един и същи списък, копиран буквално под индиго, са нараствали с всяка следваща година. Пикът в


щедростта на кмета Живков


е отбелязан през изборната 2015г. Тогава плащанията към медиите от списъка му достигат близо 57 хил. лева.


С отделен бюджет за "медийно позициониране" в Монтана е разполагал и Общинският съвет. Далеч по-скромен от кметския, той е в размер на едва 7324 лв. и е похарчен за публикуването на дневния ред и протоколите от заседанията му, както и за излъчването им от местни кабелни телевизии.


Въпреки, че през последните три години е разполагала с бюджет три пъти по-голям от този на Монтана – над 97 млн. лв., администрацията в Русе е била малко по-пестелива. През 2015г. кметът на града Пламен Стоилов (ГЕРБ) встъпи във втория си мандат. За "Поставяне на банери в интернет" и "Договори за медийно обслужване" администрацията му е похарчила общо 109 869 лв.


Но парите, достигнали до местни медии, се оказват


тройно повече


ако към тях се прибавят и средствата, изплатени по 12 договора за публичност на проекти с европейско финансиране. Тази информация община Русе предостави заедно със справката за медийните й разходи без да й бъде поискана. Парите за публичност на европроекти, често се харчат по-скоро за "публичност" на местната и централната власт.


С по около 10 хил. лева на година общинските съветници в Русе, също както и на други места в страната, са обезпечавал излъчването на заседанията си в местни телевизионни канали.


В справката на администрацията в Шумен е посочен относително нисък разход за медиите. Той е около 96 хил. лева за три години при общ бюджет на общината за същия период малко над 162 млн. лева.


Договорите за "медийно обслужване" са съставяни по време на мандата на вече бившия кмет на града Красимир Костов (БСП).


Решен на всяка цена да скрие имената


на дружествата, получавали различни суми по договори за медийно обслужване, наследникът на Костов Любомир Христов (ГЕРБ) ги е заменил в справката си с цифри от 1 до 5.


Любопитно е, че в продължение на три години всяка от номерираните медии е получавала еднакви, вероятно предварително уговорени суми.


Справката, предоставена от община Шмен

© Дневник

Справката, предоставена от община Шмен


Изключение прави само "Медия 5". Нейното възнаграждение за услугите, извършени през изборната 2015г. е завишено с близо 70% спрямо предходната.


Не е ясно защо администрацията в Шумен е отделила толкова пари за медии, след като също като Враца има собствен медиен център. За 2015г. той е финансиран с 62.5 хил. лева.


В класацията по разходи за услуги, предоставяни от различни медии Плевен заема осмото място с около 92 хил. лева въпреки, че тригодишният бюджет на общината е двойно по-голям от този на по-щедрия Шумен. През периода 2013г. - 2015г. кмет на града е бил Димитър Стойков (ГЕРБ), сменен през 2015г. от Георги Спартански (Реформаторски блок).


Последните две места в класацията са заети от Казанлък и Благоевград. Данните, предоставени от двете общини, сочат разходи за услуги, предоставяни им от медии в продължение на три години в размер съответно на 38 хил. и 28 хил. лв. при бюджети за същия период от 114 млн лв. за Казанлък и почти 149 млн. лв. за Благоевград.


Последното място за столицата на Югозапада в тази класация е отредено "служебно" тъй като кметът й Атанас Камбитов (ГЕРБ)


отказа да предостави данни


за разходите на администрацията си по договори и други документи с медии.


Цифрите, цитирани тук, отразяват само сумите, похарчени от Общинския съвет в града по четири договора от 2013г. Те са за "публикуване на обяви, съобщения и други текстове". Според документите, получени по ЗДОИ, с подписа на председателя на съвета Радослав Тасков (Коалиция "Заедно за Благоевград") тези договор не би трябвало да са подновени през 2014 и 2015г.


По неофициалната информация, предоставена от журналисти, работещи в Благоевград обаче, всички медии в града (включително и сайтовете в интернет) са свързани с водещите фигури в местното самоуправление и редовно са подписвали договори за финансиране с администрацията на Атанас Камбитов. Сред ползвалите публичен ресурс е дори и Телевизия "Око", в която до 10 август 2015г. с 40% дялово участие съсобственик е бил бащата на Радослав Тасков - Николай. След това телевизията е прехвърлена на дружеството с недвусмисленото име "Роуд енд уотър инженеринг". То е регистрирано през май м.г. - само шест месеца преди последните местни избори.


Цитираните данни, предоставени от десетте общини в страната, дават най-общата картина на комерсиализацията в отношенията медии – местна власт.


За да стигнем до детайлите на тези констатации, в следващите дни "Дневник" ще продължи с отделни публикации за резултатите от разследването си за всяка от споменатите местни администрации.


* Тази статия е разработена с подкрепата на "Програма достъп до информация" и Фондация "Америка за България". Цитираните данни за направени разходи са получени по Закона за достъп до обществена информация в началото на тази година. Информацията за размера на бюджетите, с които са разполагали десетте общини, е базирана на данни от публикации в сайтовете им и местни медии.


** Текстът на статията е допълнен и променен с данни за Варна на 15 април 2016г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Софийските журналя се гордеят, че се продават по-скъпо!

  [email protected]
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  и проблема е че се продават на български общини ? а централните се продават също не скъпо но на не български " общини "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Общините си плащат а медиите ги хвалят или как ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Весело

  ..... "леко, доходно и безаварийно"във Варна,а че то не се ли работи така навсякъде.

 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  Когато има свръхпредлагане е нормално дадената стока да се продава евтинко, кой колкото даде.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#1:"karabastun"]Софийските журналя се гордеят, че се продават по-скъпо![/quote]

  Столичани, няма как, нали са яхнали основните парични потоци.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 7. 7 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Сила песню тролевой.

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не съм много сигурен, че регионалната журналистика в България се продава евтино, но за сметка на това със сигурност не се купува масово.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не може всички да се класират за грантове от Америка за България, затова така се получава, мислА.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Освен, събития които предоставя общината и сводки на полицията, списани в отвратителен вид, в Шуменските медии друго няма! То и журналисти няма, де!

 11. 11 Профил на dika14
  dika14
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Може ли сравнение със София? Рекламата в медиите не е ли разпространена практика?

 12. 12 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Също като регионалната полиция...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1458 Любопитно

  Какви причини за удължаване на срока е посочила община Ст. Загора?

 14. 14 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  а старозагорските си търсят работа в държавни фирми...

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#10] от "ralita68":

  Да не си мислите, че в останалите областни градове е, нещо по-различно...?! Колкото по-малък е града, толкова и цената за медийния слугинаж пада! За 200-300 лева журналистите са готови на всякакви подвизи...! Всякакви безсмислени кметски разходки с общински пари се представят, като мероприятия с голямо обществено значение! Да не говорим, ако има някакъв проект с европари! Започват такива хвалби, колко и как било усвоено, какъв отличник е общината и как населението се радва!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Не само регионалната журналистика се продава и то евтино. Това е масово явление

 17. 17 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Само не разбрах, Спас Спасов взел ли е пари или не е? И тази статистика отчита ли плащанията от чуждестранни платци?

 18. 18 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така е
  и Спас е типичен пример за това

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 19. 19 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В София има и износ, не се продават само на българи

 20. 20 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Централните" (щом ония са "регионални" медии прескачат общини и директно помпат от международни корпоративни фондове с цел пропаганда за геополитическите нужди на втори и трети държави. В резултат собствения им народ е парализиран от липса на информация и вменено чувство за малоценност и обреченост.

 21. 21 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 233 Неутрално

  А софийската община работи директно с националните телевизии. Да сте чули някога по Нова телевизия да кажат нещо против Фандъчката. Всичко в София е по мед и масло според т.нар. "обществени медии".
  Ама точна сметка колко струва това няма да видите.
  Но за съжаление всички медии са склонни на подобен слугинаж, за да се издържат. Икономедия, която в тази статия си позволява да критикува другите не е по-различна, само защото спонсора е от друга страна и защитава чужди задокеански интереси.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 22. 22 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Във Враца новият кмет Калин Каменов се оплака, че "... ако не плащам данък "Спокойствие", ако не плащам в неговия сайт, ще пострадам аз, семейството ми, дори мои колеги. Затова трябва да плащам, за да имам комфорт".
  Интересно, той ли е отказал да предостави част от информацията, поискана по ЗДОИ, или общината?
  Не сме проядени от корупция. Корупцията се е превърнала в начин на живот във всички сфери, на всички нива...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 23. 23 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Добре де, но поне за европроектите това е изискване на ЕС - да има отразяване в регионална медия.
  Не съм експерт по темата, но може би е трябвало именно затова да бъдат потърсени за коментар представители на общините и регионалните медии?

 24. 24 Профил на ba4iq
  ba4iq
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Само искам да вмъкна една корекция Монтана е община от Северозапада, а не "друга община от Североизтока".
  Иначе не се учудвам от резултатите за Враца и Монтана. После се чудят защо региона е най-бедния в Европейския съюз. Те си го правят сами.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#18] от "mtmvb":

  Защото пише неприятни за ГЕРБ неща...?

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Весело

  Питайте Валерия Велева за темата...тя е декан. А и оня в Бояна, хидролога е много добър. Абе, общо взето, българските медии са тоалетна, с изключение на 2-3 елемента, които са на малко по-високо ниво. Казвам го като човек, които има подробен поглед по темата, като бивш щастлив служител на този "бизнес" в кочината.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Весело

  Нещо като ''историята'' по сергиите.....2-3 стотинки на тон !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Видно е, че се краде. Който както може си краде. Това е статия за медиите, обаче една община има и други изяви, като поддръжа на паркове, пътна инфраструктура, автопарк, културни събития...
  Народа не знае що е това кмет и кметство, не знае за какво трябва да служат и защо се избират. На народа не му пука особенно, защото не разбира, а и не се старае да разбира.
  След като е така, краденето се превръща в лесна работа...

 29. 29 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "tww09306483":

  Спас пише неприятни неща за всеки, трябва да му се плати обаче.
  Целта е да се величае Радан и кликата му...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  В китната ни Татковина нищо не е такова, за каквото се представя!
  Особено в медиите.

  Изнесеното не е нито ново, нито тайна.
  Нито е ново една медия, с греда в окото, да сочи доста гьонсуратски на другите сламките в техните очи.

  Та какъв е смисълът от това потресающо "разкритие", изведено начело в сайта?

  Лично моето обяснение е, че се подготвя почвата и се строяват редиците по дочулия се вече, че се подготвя, нов закон за медийната регулация.
  По който искат да вкарат под надзора на СЕМ и в държавна регулация всички сайтове ...

 31. 31 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 564 Весело

  Ех, стига вече с тая политкоректна евфемистика де - нека все пак е "регионалното поръчково драскачество", щото е в пъти по-близо до истината. То събратята им по перо в софийските медии си продават задни... пардон, уменията за жълти стотинки, какво остава за бедните роднини в прованса

 32. 32 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 402 Неутрално

  За мен не е такъв проблем, че има плащания на държавата за отразяване на дейността й. Истинският проблем е, че у нас няма ВЕЧЕ журналистика. Превеждането на статии от Ройтерс все пак не е журналистика, нали приятели от "Дневник"?

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  За провинцията е нормално да се продават евтино. Но за колко се продава националните медии на Икономедия? Дайте вашите рекламни, спонсорски, от бюджета на министерствата, от партиите, целевите от реп. бюджет....милиони и милиони!!!
  Понеже последните дни ми триете всеки втори коментар ви казвам чао за дълго време! В Капитал вече имате по 0-4 коментара на материал, тук ще стане същото, успех.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  [quote#31:"iron_cross"]То събратята им по перо в софийските медии си продават задни... пардон, уменията за жълти стотинки, какво остава за бедните роднини в прованса [/quote]
  То винаги е така - всеки пазар с нивата си.
  И след като в прованса целокупното мат'рял опъва уши - опъват го и местните джурналя ...

  Но не е съвсем вярно за "жълтите стотинки".
  Гледам, че доста "видни" джурналя, жалониращи "общественото мнение", както и медийни постоянни присъствия бая загладиха косъма, снаги и гуши наляха ...

 35. 35 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Софийските медии с 1-2 изключения за заети да обгрижват ''Баце'' и най-добрите Му градове за живеене(?).И успяват..

 36. 36 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Само регионалната? А в централните ежедневници и медии...

  журналистическата професия се е превърнала в синоним на слагачество...

  няма независими медии в България

  .. още по-малко - разследваща журналистика....

  "щатните" журналисти само отразяват нескончаемите успехи на властта...

  И по татово не е било така....

  падение тотално.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 37. 37 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 684 Весело

  Абе, прави ми впечатление, че каквато и тема (статия) да се отвори, Радан Кънев, Радан Кънев, Радан Кънев - после малко Костов. После ми обяснявайте, че нямало платени тролове или хора с личен интерес, директно свързан с каляската хора. На моменти имам чувството, че цялата каручка е тук и дрънка ли дрънка! Смех!
  Вчера чета за поредната бездарна издънка на Тиквон, отдолу коментар, лек, нежен - Радан да взима кърпата, която Боко да хвърли. Плача хора, плача! А е петък!
  Ще ви кажа под секрет - нищо не става и от тримата, упоменати по-горе. Те само изпълняват частни поръчки и си гледат личния интерес, всичкото това маскирано с дрънкане по медии и събраниица.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 38. 38 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тук логиката не мога да я разбера. За някакво извращение в името на плювачеството става дума. Какво от това, че общините изразходвали средства за медийно отразяване? Я извадете приходите на медиите от реклама! Ще излезе че те си купуват много повече медийно представяне. Ама нали го правят частници, нито дума против тях. Дефакто, медиите са купени и подчинени главно на частния, дето тук му викаме "олигархичен", бизнес, независимо дали пряко - чрез собственост, или косвено чрез реклама.
  Така че тази статия е търсене на "теле под вола", отклоняване на вниманието в грешна посока.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 39. 39 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 458 Гневно

  Пари - власт - пари(прим), Пари - власт - пари(секонд).....

 40. 40 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Регионалната журналистика в България се продава евтино и се купува масово
  *********
  Да разбирами ли, дека глобалната джурналистика в България, напримир дневник, са продава скъпо и купува на единични бройки, ма вав секи случай не стои у кула от слонова кост настарни, коги другити са продават?? Ша риче димек ригионалната джурналистика издава мнениито на ората с пари, па глубалната - на ората с много пари, ма за секи случай не свое независиму и самостоятилну мнении??

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 41. 41 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересното е че пък вие си купувате политици с политически партии.
  Имате много поздрави от Радан и ПМ!

  sdg
 42. 42 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "Северозападнала" България не била толкова бедна

  А защо, наистина, няма сравнение със София. Софийска община не сключва ли договори за медийно отразяване? Или понеже, по стар социалистически обичай, нашите централни медии и централна власт се изживяват най-вече като софийски такива, нуждата от подобни договори не е толкова належаща?

 43. 43 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Някой да е учуден, че с европейски пари се купува медийно влияние? Който е най-близо до Борисов (разбирай дава обратно пари), той получава най-много европейски фондове. Примерите са толкова много.

 44. 44 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Я извадете статистика,колко от собствениците на медии ги издържат с другите си бизнеси,и че реално използват медиите си за натиск според личните си интереси,но казват че е било за по голяма демокрация и че искат по голям морал в политиката.А реално го правят за личен интерес.А журналистите,които реват за свобода на словото,пишат статии каквито им кажат шефовете.В много случаи пишат за истината както те я разбират,а не каквато е в действителност!

  sdg
 45. 45 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 703 Неутрално

  [quote#39:"dinkost"]Пари - власт - пари(прим), Пари - власт - пари(секонд).....[/quote]

  Пари за медии - власт чрез медии. Възхвала до небесата на спонсорите, нашите, тези, които "правят изданието възможно". Цветове, партии, идеологии. морал - абсолютно без значение! При нужда - яко очерняне на непокорни и мислещи хора, които дръзват да се опълчат на вождовете и безобразията им....
  Медиите изглеждат като върха на айсберга и уж "само информират", но днес те са повече от силни като влияние и това ще продължава. На принципа "Всяка десетократно и стократно повторена лъжа става един ден... Истина"!
  Истината, такава, каквато някой щедро е платил, за да ни бъде натрапвана, ежедневно и ежечасно от слугинажа...
  Което, в крайна сметка, е ОСНОВНАТА цел на медиите.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 46. 46 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#44:"Svetlio"]Я извадете статистика,колко от собствениците на медии ги издържат с другите си бизнеси,и че реално използват медиите си за натиск според личните си интереси,но казват че е било за по голяма демокрация и че искат по голям морал в политиката[/quote]

  Това е демократична практика напълно в духа на евроатлантическите ценности! Както казваше видният медиен магнат Жан-Люк Лагардер, лека му пръст - "Пресгрупата е отличен актив, когато се бориш да получиш някой договор". Нима ще противоречиш на великият французин?

 47. 47 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Област Враца не е ли най-бедната област?

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Защо сам регионалната журналистика,тя и националната се продава,само че много по-скъпо.А това излиза скъпо и на българските граждани.

 49. 49 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Всички медии, обществени и частни, са продажни и пошли.
  Затова изобщо не им обръщайте внимание - освен за спорта (който също е политизиран - все КАПО ДИ ТУТИ КАПИ му помага) и за времето.
  Гледайте си Евроспорт и Анимал планет за да не си хабите нервите.

 50. 50 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Автора говори от първо лице,хонорарчето Спасов, хонорарчето...колко е за дописката?

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 51. 51 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Весело

  Десетте водещи общини взети заедно не могат да стигнат гранта на "Икономедия" от 3 000 000 лв. само от една фондация. Срамота! 🙊

  http://goo.gl/1SqQg5

 52. 52 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Много обичам да чета такива издания, областни.
  Винаги си купувам.
  Бургас е първенец заради малките черноморски градчета, препълнени с туристи от ранна пролет до късна есен

 53. 53 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре е журналистиката??? да се купува от нас, - данъкоплатците, а не от "неизвестни субекти". То е ясно, че всичко се продава и купува, иначе ще е умряло от глад. Ако искате ваши хора да " на власт" , помагайте им, по всякакъв начин. Има честни хора, те ще удържат на глад, но друг ще свърщи работата за звонк.

 54. 54 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Интересно до кога ще се държи чадъра на женския Софиянски - Фандъковица, тя да не би не е дала нито лев на централните ежедневници и на сайтовете? А че гербав Бургас е лидер и баба знае.

 55. 55 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дневник, според следния материал на Капитал http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/10/2666418_sofiia_burgas_i_stara_zagora_sa_nai-prozrachnite/ община Стара Загора е една от най- прозрачните, а тук нещо се бавят с информацията. Защо така?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK