Власти срещу експерти: без промяна по дебата за културното наследство

Пловдивдският склад преди да бъде сринат

© Веселина Божилова, "Да запазим тютюневия град"

Пловдивдският склад преди да бъде сринатСпешна нужда от дигитализация на архива за недвижимо културно наследство и специалисти по места, които да съгласуват намеси в паметници от категория местно значение и по-ниски - само тези две неща успяха да обединят дебатиращите поправките в Закона за културното наследство в парламента вчера. По основните спорни точки - дали специалистите да са подчинени на общини или държава и да се смята ли липсата на становище .за "мълчаливо съгласие", властимащи и експерти останаха с непроменени позиции. Чуха се обаче нови предложения и проблеми.


До широк дебат в комисията по култура и медии се стигна след продължителен протест на експертната общност. Приетите вече на първо четене поправки предвиждат подчинени на общините да изготвят оценки за намеса в паметниците на културата вместо Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), за да се "отпуши" бавната процедура. Против са асоциациите на реставраторите, археолозите, българският комитет на ИКОМОС, НИНКН и на хартия - Министерството на културата. Според форум Културно наследство", който обединява бивши и настоящи членове на експертните организации, текстовете създават условия за конфликт на интереси, още съмнителни реставрации и разрушени сгради.


Фотогалерия: "Нов живот за миналото" на крепости и руини >


Същевременно текстовете не улесняват процеса. От 14 съгласувателни стъпки между НИНКН и министерство 7-8 се повтарят, а със създаването на общински звена се добавят още едно ниво, посочват експертите. Връщане на последната дума за ниски категории паметници от министерството в института, създаване на негови териториални звена и спешна дигитализация и актуализация на архиви, категории и режими на опазване са техните предложения за промени, внесени от депутата от Реформаторския блок Вили Лилков. Към тях се присъедини и Дора Янкова от БСП, която призова да не се унищожава института: "Политическите лица - кметове и министри минават и заминават, наследството остава."
Общините: Можем да се грижим за наследството, ще дигитализираме архива


Специалистите по места да са на щат в общините, но да отговарят само за паметници от местно значение - това предлага сдружението на общините. Огромният брой преписки, който затлачва системата, касае поставяне на тенти, климатици и маси, посочи представителят му Тодор Чобанов. Според него София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен разполагат с експерти, които биха могли да покрият страната под методическото ръководство на НИНКН, а смесването на съгласувателни и контролни функции не е проблем. Служителите били готови и да се включат в дигитализирането на архива на НИНКН за съответната община - София още от днес. "Категорично обаче сме против мълчаливото съгласие. То ще се използва за разрушаване на обекти."


Министерството: 80% от инвеститорите искат да заобиколят закона


Няма как да поддържаме и контролираме структури на стотици километри оттук, заяви зам.-министърът на културата Боил Банов. "Но ако законодателят реши да създаде регионалните звена, ще наблюдавам отстрани с интерес, защото те ще се сблъскат със същите проблеми като института: в огромната си част той е затлачен от проекти, които се опитват да заобиколят режимите за опазване."


Фотогалерия: Изчезващото наследство >


Огромен процент от ценните сгради се взимат от инвеститори и се изоставят с цел разрушаване, включително се мародерстват, добави зам.-министърът. "Аз съм сигурен, че децентрализацията е важна, но нека общините предоставят анализ: за колко обекта, които се рушат пред очите ни, са издадени наказателни постановления? И как да им повярваме, че утре ще назначат трима инспектори, които ще действат свободно и ще поставят пред министъра на културата за подпис едва ли не свършени факти?"


0 пъти


е приложена опцията имот да се ремонтира от общината за сметка на собственика за петте години от приемането на Закона за културното наследство, посочи Вили Лилков. Той призова да не се променят закони заради обвинения към тази или онази институция, а да се търси баланс и отговорност.


В заседанието се включиха и кметове от страната. Върнете държавното финансиране и назначете експерти специално за градчета-музеи като нас, Жеравна и Котел, примолиха се от Копривщица, която изнемогва да поддържа своите 380 паметника на културата. "Ако се стигне до там общинските съвети да решават дали даден инвеститор да влезе в Копривщица, нали разбирате, че един малък общински съвет, при наличието на безработица, лесно ще махне с ръка и ще има поражения." От Търново пък обвиниха за неволите си "паразита" НИНКН: "Дано мълчаливото съгласие да накара мързеливата администрация да се размърда". Общините поискаха "да си вземат архива".


Липса на стратегии, наредби и въртене в кръг


Липса на стратегия за опазване на културното наследство, наредби и режими спъват действието на закона, а не ние, категорични бяха бивши и настоящи служители на НИНКН. Сдружението на реставраторите посочи, че регистърът на реставраторите в министерството е пълен с некомпетентни лица, а Форум "Културно наследство" - че паметници от ниска категория са далеч по-ценни и трябва научна преоценка. В края на краищата комисията по култура реши да назначи работна група, която да систематизира предложенията. Министерството пък хареса идеята за дигитализация на архива съвместно с общините - задача, която стои пред него от 2009 г., но засега не са намерени пари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK