Пет години по-късно съдът окончателно осъди моторист, прегазил момиче на пешеходна пътека

Пет години по-късно съдът окончателно осъди моторист, прегазил момиче на пешеходна пътека

© Юлия ЛазароваВърховният касационен съд издаде окончателна присъда на моториста, убил по непредпазливост 20-годишно момиче на пешеходна пътека във Варна. Присъдата е две години затвор.


Инцидентът стана на 17 юли 2011 г., рано сутринта, когато 20-годишната Лора се прибирала с приятели от дискотека. Пресичали пешеходна пътека на главен варненски булевард, когато мотоциклетистът Диян Станчев връхлетял с близо 90 км/ч.


Оттогава се водят дела по случая - първо окръжният съд на Варна издаде условна присъда на моториста, след това Варненския апелативен съд я отмени, делото се върна в окръжния съд, който този път даде ефективна присъда от две години и половина лишаване от свобода, но обжалванията продължиха.
Пет години по-късно, в решението на окончателната присъда на Върховния касационен съд се посочва, че момичето не се е огледало, не е преценило скоростта на моториста и така е "съпричинило" инцидента, въпреки че на пътека предимството е на пешеходеца.


"С тяхното решение те дават предимство на автомобилите, дават предимство на джигитите, на хората и на недисциплинираните шофьори да избиват пешеходци и след това да не бъдат отговорни за действията си", казва майката на Лора Нели Георгиева, пред Би Ти Ви. Осъденият и адвокатът му отказват коментар.


През 2015 г. пресичайки на зебра са загинали 12 души, допълва репортажът на телевизията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK