Съдът да може да връща делото на прокуратурата само на първия етап от процеса според готвени промени

Съдът да може да връща делото на прокуратурата само на първия етап от процеса според готвени промени

© Анелия НиколоваСъдът ще има само една възможност да върне делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, които са довели до нарушаване на правата на обвиняемия или защитника му. Това е едно от предвидените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които изготвя работна група към Министерството на правосъдието, в която има прокурори и съдии, съобщава "Правен свят".


Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров каза, че се работи по промени в НПК за ускоряване на наказателния процес.


Само в разпоредителното заседание съдът ще може да връща делото на прокуратурата за прецизиране на обвинението
Това е предварителното заседание, в което съдията-докладчик или председателят на съда се произнасят по редовността на процедурата и движението на делото. Преценява се дали делото е подсъдно на този съд; има ли основание за прекратяване или спиране на наказателното производство; допуснато ли е в досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, което е ограничило правата на обвиняемия или на неговия защитник, на пострадалия или на неговите наследници и др.


В законопроекта е посочено изрично, че само по време на това разпоредително заседание съдът ще преценява дали да върне делото на прокуратурата. След което прокуратурата ще има само месец да отстрани нарушенията. Ако делото е с фактическа или правна сложност, срокът може да се удължи до 4 месеца. Нито една от трите съдебни инстанции няма да може да връща делото на прокуратурата в друг етап от процеса, без значение дали са констатирали съществени нарушения.


От предложенията за промяна


не се разбира колко пъти в разпоредително заседание съдът ще може да връща делото, но е отбелязано, че разпореждането му може да бъде обжалвано и протестирано пред по-горна инстанция.


След разпоредителното заседание съдията има срок от един месец да насрочи за разглеждане по същество делото.


Делата ще се завеждат без името на извършителя


В проекта е записано още, че в прокурорското постановление, с което се образува досъдебното производство, няма да се записват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъпление. След срещата си с всички следователи от Столичното следствие в края на февруари главният прокурор обясни тази промяна с желанието на държавното обвинение да се прекрати практиката на завеждане на дела срещу неизвестен извършител. Следователят Бойко Атанасов в няколко медийни изяви говори за завеждането на прокурорски преписки срещу неизвестен извършител, които са били реално срещу представители на държавното обвинение и се възобновяват, когато трябва да се окаже политически натиск.


Те щели да се водят само по престъплението, което е извършено. Имената на дееца ще стават известни едва когато той бъде привлечен като обвиняем.


Съдът ще може да преценява дали 2 години са били достатъчни за разследването


Не се предвижда промяна в срока, след който обвиняемият може да поиска прокуратурата или да внесе обвинителен акт, или да се откаже от обвинението. Като за сложните дела остава 2 години, за другите - една. Но се дава възможност на съда за преценка за фактическата и правната сложност на делото, разследващата дейност, поведението на обвиняемия и неговия защитник и изтеклия период от време. Така съдът при необосновано забавяне на разследването може да уважи молбата на обвиняемия и да даде срок от три месеца на прокуратурата да внесе делото за разглеждане в съда или да го прекрати. Както и да не уважи молбата и да даде срок на прокуратурата за довършване на разследването. Обвиняемият в този случай ще може да поиска отново започване на делото или прекратяването му едва след два месеца.


Има знакови досъдебни производства като това за КТБ, чийто срок от 2 години изтича до няколко месеца. Ако планираните промени бъдат приети преди това, топката ще остане у съда по въпроса дали да се прекрати делото или да се даде възможност на прокуратурата да го внесе, когато може.


Сред готвените промени е и


отпадане на незабавното производство


То се образува, когато деецът е заловен при или непосредствено след извършване на престъплението и успоредно с това е посочен от очевидец като извършител. Срокът за разследване по него е три дни, а съдът е длъжен да гледа делото в деня на постъпването му.
Незабавното производство е различно от бързото, при което срокът за произнасяне на съда е 7 дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Да,така процеса ще се ускори,ама ако няма събрани достатъчни доказателства,съдът пак ще се произнесе невинен,само,че по бързо.Проблема е в прокуратурата и следствието.

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Успех!

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Смешно е изменения в НПК да се "преразказват" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Това долу-горе добре.
  А с точещите се с петилетки "предварителни проверки" какво става?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 781 Неутрално

  "Сред готвените промени е и
  отпадане на незабавното производство"
  ----
  А какво ли целят с тази промяна?

 6. 6 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 529 Любопитно

  без да съм юрист, относно неизвестните извършители нещата ми звучат така:

  1. В момента разследванията се водят официално с/у неизвестен извършител, макар в папките по делото да е ясно за кого става дума. Не се внасят в съда, за да може да се ползват когато е необходимо, за изнудване, опраскване и т.н.

  2. След предложените промени - разследването се води срещу лице Х, което няма нужда да оповестяват, респективно отново информацията ще я има само в папките по делото. Отново може да не внесат делото 2 години и ако скритият обвиняем подаде молба или да се прекрати разследването, или да се внесе в съда, отново съдът може да прецени, че разследването е с особена правна сложност и да отбутва срока до безкрайност.

  Питам се каква е разликата, ако някой може - нека обясни? На мен на бутафория ми звучи...

 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Трябва да се предвидят сериозни наказания за прокурори, които възбуждат дела, без да имат достатъчно сериозни доказателства.
  В момента прокуратурата на практика оневинява престъпниците, без право на повторно разглеждане на делата.

 8. 8 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нека се направи нещо подобно на американското.Днес започва делото и докато не се издаде присъда,(Виновен или невинен) да не с е спира делото.Каквото се докаже докаже.А не нашите скапани адвокати да ми го отлагат до безкрай или с измислени болести на подсъдимите.
  Стига с този балкански цирк,да изтичат дела по давност!

  sdg
 9. 9 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 552 Любопитно

  Тази промяна не означава ли просто, че става по-лесно за прокуратурата да засере нещата на втора/последна инстанция срещу съответната сума и не служи ли само да намали бумащината при командваното спирането на поръчкови дела?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Цаци,нужна е не само бързина на съда, а и ефективност на прокуратурата.А не само да си подавате топката.

 11. 11 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Ясно, прокуратурата все така ще продължи целенасочено да внася нефелни актове по определени дела "с висок обществен интерес", но този път оправдателните присъди ще са по вина на съда.

 12. 12 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това трябва да се нарече "поправката Василев" . Преобърнаха всички закони, за да удължат времето на прокуратурата да манипулира, фалшифицира и фабрикува доказателства.. Очевидно гешевистите от прокуратурата няма да са готови и към края на втората година с обвиненията срещу Цветан Василев и си подготвят изход от поредното фиаско.

 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  Аман от лаици с мнение по професионални теми! Ти за функционален имунитет на магистратите чул ли си! Не си прочел Конституцията, но се изказваш компетентно. Ами дай да наказваме и съдията, чиято присъда е отменена от по - горната инстанция, понеже е произнесъл незаконен съдебен акт?! Когато някой като теб приказва глупости от сорта на възбужда дело без сериозни доказателства, без да му е ясно, че едва след като се възбуди дело се събират доказателства, ми се повдига!

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров каза, че се работи по промени в НПК за ускоряване на наказателния процес."

  Преди да се заработи по промяна в НПК- то с цел ускоряване на процесите , би трябвало да се знае първо ЗАЩО се бавят делата , ако се бавят. От това ,което се чете в предложените промени , още от сега става ясно , че не са домислени елементарни неща . Примера с незнанието колко пъти ще има пхраво прокуратурата ще може да връща делото на първа инстанция, е показателен . Защото още в началото е посочено , че съдът ще има САМО ЕДНА ВЪЗМОЖНОСТ да връща делото. И тя се отнася за първото заседание. Но не става ясно дали в следващо заседание , след отстраняване на посочени от съда нередности , съда няма да открие в ПОПРАВКИТЕ нови нередности , който да вредят на обвиняемия или на защтитата му. И това може да става много пъти , освен ако не е залегнало точно в разпоредбите. Лека мъглица , която воже да стане непрогледна .

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 894 Неутрално

  "В проекта е записано още, че в прокурорското постановление, с което се образува досъдебното производство, няма да се записват имената на лицето, за което има данни, че е извършило престъпление."

  Интересно - а срещу КОГО ще се образува досъдебното производство ? Защо няма да се пише името на един депутат, или съдия , прокурор , полицай , клошар , шофьор , които са станали ясни на цяла България и ЕС , след като са запечатани на камера , заловени да шофират пияни , блъснали човек на пешеходна пътека и отведени в РПУ-то. След като е станала трудова злополука на строителен обект и е ясно кой по закон отговаря за сутрешния инструктаж по ТБ ? Оправданието на Цацаров , че това се прави с желание да се избегне употребата на понятието "неизвестен извършител" е просто имитация на професионална активност, по - точно преливане от пусто в празно. Когато извършителя е неизвестен естествено е да се отрази истината - извършителя действително е нейзвестен и органите са длъжни да го направят известен. А това , че хората на съответните органи правят известните нарушители неизвестни , няма нищо общо с правосъдието . Такива служители Цацаров да ги прати да ходят да копат. Не да правораздават. Нова порция пара в свирката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK