Плевнелиев получи наградата "Личност на годината – 2015" на Украйна

Президентът Росен Плевнелиев с наградата "Личност на годиата - 2015" на Украйна.

© Дневник, Прессекретариат на държавния глава

Президентът Росен Плевнелиев с наградата "Личност на годиата - 2015" на Украйна.България категорично подкрепя правото на украинския народ сам да избере своя път на развитие, неговата воля и желание да бъде част от европейското семейство. Украйна винаги е била, е и ще бъде неразделна част от Европа – мост между култури и народи, отварящ нови общи хоризонти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествената церемония в Киев, на която беше удостоен с наградата "Личност на годината – 2015" на Украйна, съобщи прессекретариатът му.


Плевнелиев получи наградата "Личност на годината – 2015" на Украйна

© Дневник, Прессекретариат на държавния глава


Плевнелиев получи престижното отличие за своята обществена и политическа дейност в европейски и международен план, както и за приноса си за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност. "Тази награда е признание за последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна. Тя е ясен израз на искреното приятелство между нашите страни и народи", посочи президентът.
Той добави, че това най-високо отличие е и знак на признание към над 250 хиляди етнически българи в Украйна, които формират най-голямата историческа българска общност в чужбина, която е мост на приятелство и сътрудничество между двете държави.


Плевнелиев получи наградата "Личност на годината – 2015" на Украйна

© Дневник, Прессекретариат на държавния глава


Държавният глава припомни културните и историческите връзки между българи и украинци през вековете, информират от прессекретариата му. През Х век на територията на днешна Украйна са разпространени църковни и богослужебни книги от България, а през 1918 г. страната ни е първата, която признава независимостта на Украйна. Украинците дават своя принос за свободата на България в "Битката на народите" при Варна през 1444 г., както и през Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., се казва в съобщението.


По думите на държавния глава грубото потъпкване на международното право и суверенитета на Украйна днес поставя под въпрос националните граници и международните принципи и връща Европа към "погрешната политика на разделение и сфери на влияние". Според Плевнелиев целта на отговорната политика е да модернизира и образова, да даде път на дипломацията, а не на оръжията. "Смисълът на политиката е да овластиш гражданите, да изграждаш общества, които са свободни и толерантни", заяви още президентът по време на церемонията.


Плевнелиев получи наградата "Личност на годината – 2015" на Украйна

© Дневник, Прессекретариат на държавния глава


Наградата "Личност на годината" на Украйна се присъжда от Висш академичен съвет на лидери с призната от европейската и международната общност професионална и обществена дейност, както и за принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот, информират от "Дондуков" 2. Оттам припомнят, че нейни носители са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK